Treinmachinist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een treinmachinist is een bestuurder die verantwoordelijk is voor het veilig, comfortabel en op tijd vervoeren van passagiers of goederen over de rails. Als een treinmachinist geen passagiers maar goederen vervoert spreekt men van een goederentreinmachinist. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een treinmachinist het beste omschrijven als het toezien op de trein en de veiligheid. De veiligheid heeft betrekking op het opvolgen van de seinen, die aangeven wat er verwacht wordt van de treinmachinist. Ook het op een comfortabele manier opvoeren van de snelheid en het verminderen van de snelheid is belangrijk als treinmachinist, zodat passagiers comfortabel zitten. Ondanks dat een treinmachinist wel aangemerkt moet worden als bestuurder heeft een trein geen stuur, omdat een trein gebruikmaakt van een spoorrail. Omdat het beroep treinmachinist een beroep is met grote verantwoordelijkheden kan niet iedereen zomaar treinmachinist worden. Aankomende treinmachinisten moeten eerst een uitgebreide medische en psychologische keuring ondergaan voordat ze eventueel in aanmerking kunnen komen voor het beroep treinmachinist. Het beroep treinmachinist is een populair beroep, dat op redelijk veel mensen een grote aantrekkingskracht heeft. Omdat de treinmachinist de enige bestuurder is van een trein worden er in de cabine extra veiligheidsmaatregelen genomen, zoals de dodemansknop (pedaal). Deze moet door de machinist ingedrukt blijven en iedere zestig seconden een paar seconden losgelaten worden. Als de knop of het pedaal niet losgelaten of ingedrukt wordt zal de trein automatisch stoppen en krijgt de verkeersleiding een melding. Er wordt ook veel gebruikgemaakt van goederentreinen, die anders zijn dan personentreinen. Een goederentrein is luidruchtiger en is veel zwaarder beladen. Bij goederenvervoer speelt comfort geen belangrijke rol. Een goederentrein kan verschillende grondstoffen vervoeren, zoals kolen, erts, auto's en containers.

Een treinmachinist is dus verantwoordelijk voor het veilig vervoeren van treinreizigers of goederen. De werkzaamheden van een treinmachinist komen in het kort neer op het hanteren van de juiste snelheid en het opvolgen van de seinen. Vooral het opvolgen van de seinen speelt een belangrijke rol als treinmachinist. Een treinmachinist die door rood rijdt kan geschorst worden, omdat dit een ernstige overtreding is. Als treinmachinist heb je te maken met de treinverkeersleiding, waarbinnen treindienstleiders verantwoordelijk zijn voor de planning. Het zijn de treindienstleiders, die ervoor zorgen dat treinen op tijd vertrekken en aankomen op stations. Bij vertragingen zijn het ook de treindienstleiders die maatregelen nemen om de vertraging op te lossen. Een treinmachinist heeft dus te maken met de verkeersleiding, net zo als piloten. Als een treinmachinist werkzaam is binnen het openbaar vervoer heb je ook te maken met hoofdconducteurs. Als treinmachinist heb je een verantwoordelijk baan, omdat veiligheid op het spoort een belangrijke rol speelt. Dit heeft ook betrekking op het bedienen van het dodemanspedaal. Bij het niet loslaten van het pedaal zal de trein automatisch stoppen. Deze maatregel is belangrijk, omdat de treinmachinist alleen werkzaam is binnen de treincabine. Bij het onwel worden van de treinmachinist zal de trein automatisch stoppen, waardoor ongelukken voorkomen worden. Ook metro's en trams zijn voorzien van een dodemansknop.

Werken als treinmachinist

Het is niet zo dat alle treinmachinisten werkzaam zijn binnen het openbaar vervoer. Een treinmachinist kan ook werkzaam zijn als goederentreinmachinist. In dat geval heb je te maken met het vervoeren van verschillende goederen, zoals kolen, erts, auto's en containers. Daarnaast kennen we treinmachinisten die werkzaam zijn als rangeerder. Een rangeerder is verantwoordelijk voor het verplaatsen van voertuigen over een korte afstand. Een rangeerder kan afhankelijk van de werkgever met verschillende voertuigen te maken hebben, zoals treinen en vrachtwagens. Een rangeerder kan dus ook verantwoordelijk zijn voor het bedienen van een locomotief. In dat geval hebben we het over een rangeerterrein, waarbinnen treinwagens of goederenwagons aangekoppeld of losgekoppeld worden.

Wat doet een treinmachinist:

  • Het samenwerken met de hoofdconducteur
  • Het overleggen met de treinverkeersleiding
  • Het opstellen van de trein (rangeerterrein)
  • Het uitvoeren van technische controles
  • Het uitvoeren van veiligheidscontroles
  • Het informeren van treinreizigers
  • Het hanteren van de juist snelheid
  • Het opvolgen van seinen

Beroep treinmachinist:

Opleiding tot treinmachinist:

Opleiding tot treinmachinist

Wie een carrière ambieert als treinmachinist kan tegenwoordig het beste voor de Mbo-opleiding machinist railvervoer op niveau drie kiezen. De opleiding tot treinmachinist duurt ongeveer twee jaar. Er zijn wellicht ook nog interne opleidingen die gevolgd kunnen worden, maar de Mbo-opleiding machinist railvervoer is in het leven geroepen om aanstaande machinisten beter voor te bereiden op een carrière als machinist. Om in Nederland als treinmachinist te kunnen werken moet men minimaal 18 jaar oud zijn en zal je een uitgebreide verplichte medische en psychologische keuring moeten ondergaan voordat je aan de opleiding mag deelnemen. Tijdens de opleiding is er onder meer aandacht voor de techniek en de bediening van de treinen, sein en beveiligingssystemen, wet- en regelgeving en de verschillende noodprocedures.

Bedrijven waar een treinmachinist werkzaam kan zijn

Een treinmachinist is werkzaam binnen het openbaar vervoer of voor een goederenvervoerder. Er zijn verschillende goederenvervoerders, die gebruikmaken van het spoor. Deze goederenvervoerders kunnen aangemerkt worden als expediteur. De meeste treinmachinisten zijn werkzaam binnen het openbaar vervoer.

Competenties treinmachinist

De belangrijkste competentie van een treinmachinist is het verantwoordelijkheidsgevoel, omdat veiligheid belangrijk is op het spoor. Daarnaast kan stressbestendigheid aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een treinmachinist te maken heeft met de verkeersleiding is het belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Een treinmachinist is geen monteur, echter mag van een treinmachinist wel technisch inzicht verwacht worden. Algemeen belangrijke woorden zijn discipline, analytisch, nauwkeurigheid, inzicht en controleren. Als je als treinmachinist passagiers vervoert zul je ook klantvriendelijk moeten zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als treinmachinist

Het arbeidsmarktperspectief van een treinmachinist is redelijk goed te noemen. Het is niet zo dat iedereen werkzaam kan zijn als treinmachinist. Daarnaast is het beroep treinmachinist een populair beroep, waardoor het verkrijgen van werk niet makkelijk is. De selectieprocedure om treinmachinist te worden is zwaar te noemen. Er zijn als treinmachinist geen echte doorgroeimogelijkheden, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris treinmachinist

De arbeidsvoorwaarden als treinmachinist zijn afhankelijk van je werkgever en kunnen onderling zeker verschillen. Over het algemeen zullen deze prima geregeld zijn. De Nederlandse Spoorwegen is een van Nederlands grootste werkgevers. Een treinmachinist zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Treinmachinist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Treinmachinist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl