Treinmachinist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een treinmachinist c.q. machinist is de bestuurder van een trein die personen of goederen kan vervoeren. Het beroep treinmachinist is zeker een populair beroep dat op veel mensen een bepaalde aantrekkingskracht heeft. Een treinmachinist is een ander soort bestuurder als bijvoorbeeld een vrachtwagenchauffeur. Toch bestuur je de trein wel degelijk als treinmachinist en speelt veiligheid een grote rol op het spoor. Een treinmachinist die goederen vervoert noemt men ook wel goederentreinmachinist.

De treinmachinist heeft een grote verantwoordelijkheid en zal zeer goed op de diverse seinen moeten letten die door de verkeersleiding aangestuurd worden. Een foutje kan op het spoor tot ernstige ongelukken leiden. Een treinmachinist die door rood rijdt kan zelfs geschorst worden omdat dit een ernstige overtreding betreft. Omdat de treinmachinist de enige bestuurder is van een trein worden er in de cabine extra veiligheidsmaatregelen genomen zoals de bekende dodemansknop c.q. dodemanspedaal. Deze moet door de machinist steeds ingedrukt blijven en iedere zestig seconden een paar seconden worden losgelaten. Wanneer de knop of het pedaal niet losgelaten wordt of juist weer ingedrukt wordt, zal de trein automatisch stoppen en krijgt de verkeersleiding een melding.

Goederentrein

Binnen Nederland wordt er ook heel veel gebruik gemaakt van goederentreinen die anders zijn als de treinen die gericht zijn op personenvervoer. Een goederentrein is luidruchtiger dan een reizigerstrein en is doorgaans ook veel zwaarder beladen. Bij het goederenvervoer speelt comfort ook niet echt een belangrijke rol. Een goederentrein kan verschillende grondstoffen vervoeren zoals kolen en erts. Maar natuurlijk worden ook andere goederen vervoerd zoals auto's en containers. Goederentreinen rijden meestal door heel Europa heen.

Beroep treinmachinist:

Opleiding tot treinmachinist:

Opleiding tot treinmachinist

Wie een carrière ambieert als treinmachinist kan tegenwoordig het beste voor de Mbo-opleiding machinist railvervoer op niveau drie kiezen. De opleiding tot treinmachinist duurt over het algemeen twee jaar. Er zijn wellicht ook nog interne opleidingen die gevolgd kunnen worden, maar de Mbo-opleiding machinist railvervoer is in het leven geroepen om aanstaande machinisten beter voor te bereiden op een carrière als machinist en duurt ook langer als een interne opleiding. Om in Nederland als treinmachinist te kunnen werken moet men minimaal 18 jaar oud zijn en zal je een uitgebreide verplichte medische en psychologische keuring moeten ondergaan voordat je aan de opleiding mag deelnemen. Tijdens de opleiding is er onder meer aandacht voor de techniek en de bediening van de treinen, sein en beveiligingssystemen, wet en regelgeving en de verschillende noodprocedures.

Bedrijven waar een treinmachinist werkzaam kan zijn

Als treinmachinist werk je doorgaans voor de Nederlandse Spoorwegen of voor goederenvervoerders. Er bestaan verschillende soorten bedrijven die ook gebruik maken van het spoor maar dit zijn over het algemeen goederenvervoerders.

Competenties treinmachinist

De belangrijkste competenties als treinmachinist is toch wel je verantwoordelijkheidsgevoel omdat veiligheid zeer belangrijk is op het spoor en je als treinmachinist geen fouten mag maken. Andere belangrijke woorden als treinmachinist zijn discipline, analytisch, communicatie en stressbestendigheid. Wanneer je personen vervoert zal je natuurlijk ook klantvriendelijk moeten zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als treinmachinist

Het arbeidsmarktperspectief als treinmachinist is redelijk te noemen omdat er niet heel veel werkgevers zijn die een baan als treinmachinist kunnen bieden maar het verkrijgen van een baan zal met een goede opleiding zeker geen probleem zijn. Er zijn geen echte doorgroeimogelijkheden als treinmachinist.

Arbeidsvoorwaarden en salaris treinmachinist

De arbeidsvoorwaarden als treinmachinist zijn afhankelijk van je werkgever en kunnen onderling zeker verschillen. Over het algemeen zullen deze prima geregeld zijn. De Nederlandse Spoorwegen is een van Nederlands grootste werkgevers. Een treinmachinist zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2200 en 3000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl