Trambestuurder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep trambestuurder
Wat doet een trambestuurder
Werken als trambestuurder
Voordelen van de tram
Taken als trambestuurder:
Film: Baan als trambestuurder:
Film: Trambestuurder aan het werk:
Opleidingen tot trambestuurder
Bedrijven waar een trambestuurder werkzaam kan zijn
Competenties trambestuurder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als trambestuurder
Arbeidsvoorwaarden en salaris trambestuurder
Eigen bedrijf starten als Trambestuurder
Boekhoudprogramma vergelijken Trambestuurder

Beroep trambestuurder

Een trambestuurder is een chauffeur die verantwoordelijk is voor het bedienen van een tram. De benaming trambestuurder is enigszins vreemd, omdat een tram geen stuur heeft, maar wel een chauffeur heeft. Een tram volgt automatisch de trambaan en heeft een chauffeur, zonder dat de trambestuurder kan sturen. Als trambestuurder ben je werkzaam binnen het openbaar vervoer en bestaan je werkzaamheden uit het veilig vervoeren van passagiers. Het leren besturen van een tram is niet moeilijk, maar vraagt wel om de juiste persoonlijkheid, omdat een trambestuurder een verantwoordelijk beroep heeft. Het is de trambestuurder die er op toeziet dat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Ook het comfortabel vervoeren van de passagiers maakt een belangrijk onderdeel uit van de werkzaamheden. Als trambestuurder heb je geen invloed op waar je rijdt, maar zal je wel goed op het overige verkeer moeten letten, zoals auto's, fietsers en voetgangers. Een tram staat niet meteen stil, waardoor oplettendheid belangrijk is. Een tram maakt gebruik van vaste sporen in de weg en de tram wordt aangedreven door elektromotoren. De tram zoals wij die nu kennen is ontstaan vanuit zogenaamde goederentrams, die oorspronkelijk ingezet werden om goederen te vervoeren. Deze ouderwetse trams werden meestal aangedreven door paarden. Na de paardentrams kenden we ook nog de zogenaamde stoomtrams, maar deze komen tegenwoordig niet meer voor. De trams van tegenwoordig worden allemaal aangedreven door elektriciteit. Tramvervoer is populair, maar dit is niet altijd zo geweest. Opkomende busdiensten en het bezit van de eigen auto na de Tweede Wereldoorlog waren de voornaamste redenen dat de trambaan het dreigde te verliezen. Bussen en auto's waren flexibeler en goedkoper, waardoor de tram het dreigde te verliezen van de bus en auto. Tegenwoordig is dit niet meer het geval, omdat trams qua comfort en bereikbaarheid aanzienlijk verbeterd zijn. Een andere benaming voor trambestuurder is railbestuurder.

Wat doet een trambestuurder

Als trambestuurder ben je dus werkzaam binnen het openbaar vervoer en ben je verantwoordelijk voor het veilig en comfortabel vervoeren van passagiers. Daarnaast ben je als trambestuurder een toezichthouder van de tram. Net zoals al bij andere vormen van het openbaar vervoer kan een trambestuurder te maken krijgen met zwartrijders of vervelende passagiers. Het is de trambestuurder die toeziet op de veiligheid en hulp zal inschakelen als dat nog is. De banen die een tram volgt noemt men trambaan of tramweg. Deze trambanen zijn speciaal aangelegd voor trams en niet voor andere vervoersdiensten, zoals een trein. Trambanen worden minder zwaar uitgevoerd dan treinbanen, omdat trams een lager gewicht hebben dan treinen. Ook heeft een tram een lagere snelheid dan treinen, waardoor ze krappere bochten kunnen maken. Dat een tram krappere bochten kan maken komt niet alleen door de lagere snelheid, maar ook doordat de tram-combinatie minder lang is. Binnen Nederland kennen wij drie gemeentes die gebruikmaken van trams, namelijk Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Amsterdam heeft het grootste trambedrijf van Nederland.

Werken als trambestuurder

Als trambestuurder heb je in de meeste gevallen niet te maken met vaste lijnen. Dit houdt in dat trambestuurders geen vaste route hebben en inzetbaar zijn op alle tramlijnen. Tegenwoordig zitten trambestuurders in een afgesloten cabine vanwege de veiligheid. Hierdoor hebben trambestuurders relatief gezien niet veel contact met de passagiers. Het verkopen van tramtickets of het bieden van informatie zal in de meeste gevallen gedaan worden door tramconducteurs. De werkzaamheden van een tramconducteur komen sterk overeen met de werkzaamheden van een treinconducteur. Een belangrijke toevoeging hierbij dat een tramconducteur in de meeste gevallen geen handhaver is. Een treinconducteur is ook opgeleid tot buitengewoon opsporingsambtenaar. Een tramconducteur moet dan ook eerder gezien worden als servicemedewerker openbaar vervoer.

Voordelen van de tram

Het grootste voordeel van de tram is het kunnen vervoeren van veel passagiers. Hierdoor hoeven er minder stadsbussen te rijden. Een ander voordeel is dat trams net zo als bussen veel stops maken. Daarnaast stoot een tram geen schadelijke stoffen uit, zoals de meeste bussen en taxi's wel doen. Omdat trams gebruikmaken van rails is het zo dat de meeste tramlijnen vrij baan hebben en geen last hebben van verkeersopstoppingen. Trambestuurders kunnen zich hierdoor in de meeste gevallen houden aan de dienstregeling. De tram is net zo als de metro het ideale vervoermiddel om mensen te vervoeren binnen stedelijk gebied. Door het gebruiken van trams worden veel onnodige voertuigbewegingen voorkomen.

Taken als trambestuurder:

  • Het veilig, op tijd en comfortabel vervoeren van passagiers.
  • Het oplossen van kleine storingen.
  • Het informeren van de centrale.
  • Het bedienen van de tram.
  • Het houden van toezicht.

Film: Baan als trambestuurder:

Film: Trambestuurder aan het werk:

Opleidingen tot trambestuurder

Wie een carrière ambieert als trambestuurder zal een interne opleiding moeten volgen bij het betreffende vervoersbedrijf. De opleiding tot trambestuurder zal over het algemeen enkele maanden in beslag nemen en is geen bijzonder zware opleiding. Het theoretische gedeelte van de opleiding is voor de meeste mensen lastiger dan het praktijkgedeelte. Bij de theorie komen diverse onderwerpen voorbij, zoals de technische werking van een tram, het kunnen oplossen van kleine storingen, verkeersveiligheid, hulpverlening, omgang met agressie en natuurlijk dienstverlening. Daarnaast is het meestal verplicht om deel te nemen aan een psychologische test voordat je in aanmerking zal komen voor de opleiding. Ook de boekhouding bijhouden is belangrijk wanneer je start als zzp'er. Hiervoor zijn meerdere goede boekhoudpakketten beschikbaar.

Bedrijven waar een trambestuurder werkzaam kan zijn

Als trambestuurder ben je werkzaam voor één van de gemeentelijke vervoersbedrijven. Binnen Nederland zijn dit het GVB (Amsterdam), Ret (Rotterdam) of de HTM (Den Haag). Daarnaast kan het zijn dat je als trambestuurder parttime werkzaam bent via een uitzendbureau.

Competenties trambestuurder

De belangrijkste competentie van een trambestuurder is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat veiligheid een belangrijke rol speelt bij de werkzaamheden. Een tram is een groot vervoermiddel, die veel schade kan opleveren bij een mogelijke aanrijding. Daarnaast moet je sterk in je schoenen staan, omdat je vroeg of laat te maken krijgt met vervelende situaties, zoals agressie in de tram. Een andere belangrijke competentie is stressbestendigheid. Omdat een trambestuurder een gastheer of gastvrouw is moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, concentratievermogen, motivatie, zelfstandigheid, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als trambestuurder

Het arbeidsmarktperspectief van een trambestuurder is redelijk goed te noemen. Wel is het zo dat het beroep trambestuurder een populair beroep is, waardoor er meestal verschillende kandidaten zijn op een mogelijke vacature. Niet iedereen kan zomaar trambestuurder worden, omdat je over de juiste competenties moet beschikken. Er zijn als trambestuurder geen echte doorgroeimogelijkheden. Wel is het denkbaar dat je nieuwe trambestuurders zal opleiden als instructeur.

Arbeidsvoorwaarden en salaris trambestuurder

De arbeidsvoorwaarden en de cao als trambestuurder zijn afhankelijk van het vervoersbedrijf waar je werkzaam bent. Binnen de meeste cao's worden trambestuurders opgenomen als rijdend personeel. Als trambestuurder kan het ook mogelijk zijn dat je parttime werkzaam bent via een uitzendbureau, waardoor je niet in dienst bent van een vervoersbedrijf. Een trambestuurder verdient over het algemeen een salaris tussen de 2000 en 2600 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en opleidingen. Het salaris van een trambestuurder kan wel oplopen door onregelmatigheidstoeslagen.

Eigen bedrijf starten als Trambestuurder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Trambestuurder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Trambestuurder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Trambestuurder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Trambestuurder.

Mijnzzp.nl