Trambestuurder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een trambestuurder is verantwoordelijk voor het op een veilige manier besturen van een tram. De benaming trambestuurder is enigszins vreemd te noemen, omdat een tram geen stuur heeft maar wel een bestuurder heeft. Een tram volgt de trambaan automatisch en heeft dus wel een bestuurder, zonder dat de trambestuurder ook echt zal sturen. Een tram maakt gebruik van vaste sporen in de weg en de tram wordt aangedreven door grote elektromotoren. Een tram is meestal te vinden binnen de grotere steden en is de ideale manier om veel mensen te vervoeren binnen stedelijk gebied. De tram zoals wij die nu kennen is ontstaan vanuit zogenaamde goederentrams, die oorspronkelijk ingezet werden om goederen te vervoeren. Deze ouderwetse trams werden meestal aangedreven door paarden. Na de paardentrams kenden we ook nog de zogenaamde stoomtrams, maar deze komen tegenwoordig niet meer voor. De trams van tegenwoordig worden allemaal aangedreven door elektriciteit. Als trambestuurder ben je werkzaam binnen het openbaar vervoer en bestaan je werkzaamheden uit het veilig vervoeren van passagiers. Het leren besturen van een tram is niet heel moeilijk maar vraagt wel om de juiste persoonlijkheid, omdat een trambestuurder een verantwoordelijk beroep heeft met betrekking tot veiligheid en dienstverlening. Het is de trambestuurder die er op toeziet dat er geen ongelukken met de tram kunnen gebeuren. Een trambestuurder heeft in alle gevallen te maken met passagiers, omdat een trambestuurder werkzaam is binnen de openbaarvervoersector. Een andere benaming voor trambestuurder kan ook zijn railbestuurder.

De banen die een tram volgt noemt men een trambaan of tramweg. Deze trambanen zijn speciaal aangelegd voor trams en niet voor andere vervoersdiensten zoals een trein. Trambanen hoeven minder zwaar uitgevoerd te worden dan treinbanen, omdat trams een lager gewicht hebben dan treinen. Ook heeft een tram een lagere snelheid dan treinen, waardoor ze krappere bochten kunnen maken dan treinen. Dat een tram krappere bochten kan maken dan een trein komt niet alleen door de lagere snelheid maar ook omdat de tramcombinatie minder lang is dan een treincombinatie. Binnen Nederland kennen wij drie gemeentes die gebruik maken van trams, namelijk Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Amsterdam heeft het grootste trambedrijf van Nederland. Daarnaast zijn er enkele tramleidingen te vinden die speciaal opgericht zijn ter nagedachtenis aan de tram. Dit zijn vaak trambanen die voorzien zijn van oude tramstellen. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft een speciale tramleiding waarvan bezoekers gebruik kunnen maken. Deze speciale tramleiding is ruim twee kilometer lang.

Tramvervoer is tegenwoordig weer populair te noemen, maar dit in niet altijd zo geweest. Opkomende busdiensten en het bezit van de eigen auto na de Tweede Wereldoorlog waren de voornaamste redenen dat de trambaan het dreigde te verliezen. Bussen en auto's waren flexibeler en goedkoper, waardoor de tram het dreigde te verliezen van de bus en auto. Tegenwoordig is dit niet meer het geval, omdat trams qua comfort en bereikbaarheid aanzienlijk verbeterd zijn. Daarnaast stoot een tram geen schadelijke gassen uit in stedelijk gebied, wat de meeste bussen en auto's nog wel doen. Tegenwoordig is tramvervoer en metrovervoer weer populair binnen stedelijke gebieden, omdat het één van de makkelijkste manieren is van vervoer binnen de steden.

Trambestuurder

Als trambestuurder heb je een verantwoordelijke baan, die niet alleen met verkeersveiligheid te maken heeft. Ook het vervoeren van de passagiers op een comfortabele manier is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Als trambestuurder heb je geen invloed op waar je precies rijdt, maar zal je wel goed op het overige verkeer moeten letten zoals auto's, fietsers en voetgangers. Een tram staat niet meteen stil, waardoor oplettendheid als trambestuurder zeer belangrijk is. Daarnaast ben als trambestuurder ook een soort toezichthouder van de tram. Net zoals al het openbaar vervoer kan een trambestuurder te maken krijgen met zwartrijders of vervelende passagiers. Het is de trambestuurder die toeziet op de algemene veiligheid en wanneer nodig extra hulp zal inschakelen. Als trambestuurder ben je verantwoordelijk voor de tram en kan je binnen je werkzaamheden ook te maken krijgen met kleine onderhoudswerkzaamheden, zoals simpele storingen.

Beroep Trambestuurder:

Beroep Trambestuurder:

Opleidingen tot trambestuurder

Wie een carrière ambieert als trambestuurder zal een interne opleiding moeten volgen bij het betreffende vervoersbedrijf. De opleiding tot trambestuurder zal over het algemeen enkele maanden in beslag nemen en is geen bijzonder zware opleiding. Het theoretische gedeelte van de opleiding is voor de meeste mensen lastiger dan het praktijkgedeelte. Bij de theorie komen diverse onderwerpen voorbij, zoals de technische werking van een tram, het kunnen oplossen van kleine storingen, verkeersveiligheid, hulpverlening, omgang met agressie en natuurlijk dienstverlening. Daarnaast is het meestal verplicht om deel te nemen aan een psychologische test voordat je in aanmerking zal komen voor de opleiding. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een trambestuurder werkzaam kan zijn

Als trambestuurder ben je werkzaam voor één van de gemeentelijke vervoersbedrijven. Binnen Nederland zijn dit de GVB (Amsterdam), Ret (Rotterdam) of de HTM (Den Haag). Daarnaast kan het zijn dat je als trambestuurder parttime werkzaam bent via een uitzendbureau.

Competenties trambestuurder

Als trambestuurder heb je een verantwoordelijke baan en zal je dus over een groot verantwoordelijkheidsgevoel moeten beschikken, dat betrekking heeft op de algemene veiligheid van passagegiers en het overige verkeer. Een tram is een grote machine die veel schade en ellende kan opleveren bij een aanrijding. Gastheerschap en klantvriendelijkheid zijn natuurlijk zeer belangrijke competenties als trambestuurder. Daarnaast moet je sterk in je schoenen staan als trambestuurder, omdat je vroeg of laat ook te maken zal krijgen met vervelende situaties zoals agressie in de tram. Conflictbeheersing en stressbestendigheid zijn dan ook twee belangrijke woorden als trambestuurder. Ook het spreken van meerdere talen zoals Engels of Duits is meegenomen als trambestuurder.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als trambestuurder

Het arbeidsmarktperspectief als trambestuurder is over het algemeen redelijk te noemen. Het beroep trambestuurder is een populair beroep, waardoor er meestal veel kandidaten zijn op een mogelijke vacature. Doorgroeimogelijkheden als trambestuurder zijn er niet echt. Wel is een baan bij de spoorwegen wellicht mogelijk, als je extra opleidingen volgt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris trambestuurder

De arbeidsvoorwaarden en de cao als trambestuurder zijn afhankelijk van het vervoersbedrijf waar je werkzaam bent. Binnen de meeste cao's worden trambestuurders opgenomen als rijdend personeel. Als trambestuurder kan het ook mogelijk zijn dat je parttime werkzaam bent via een uitzendbureau, waardoor je niet in dienst bent van een vervoersbedrijf. Een trambestuurder verdient over het algemeen een salaris tussen de 1700 en 2300 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en opleidingen. Het salaris van een trambestuurder kan wel oplopen door onregelmatigheidstoeslagen.

Mijnzzp.nl