Trambestuurder

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Trambestuurder?

Een trambestuurder is een chauffeur die verantwoordelijk is voor het bedienen van een tram. De benaming trambestuurder is enigszins vreemd, omdat een tram geen stuur heeft, maar wel een chauffeur heeft. Een tram volgt automatisch de trambaan en heeft een chauffeur, zonder dat de trambestuurder kan sturen. Als trambestuurder ben je werkzaam binnen het openbaar vervoer en bestaan je werkzaamheden uit het veilig vervoeren van passagiers. Het leren besturen van een tram is niet moeilijk, maar vraagt wel om de juiste persoonlijkheid, omdat een trambestuurder een verantwoordelijk beroep heeft. Het is de trambestuurder die er op toeziet dat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Ook het comfortabel vervoeren van de passagiers maakt een belangrijk onderdeel uit van de werkzaamheden. Als trambestuurder heb je geen invloed op waar je rijdt, maar zal je wel goed op het overige verkeer moeten letten, zoals auto's, fietsers en voetgangers. Een tram staat niet meteen stil, waardoor oplettendheid belangrijk is. Een tram maakt gebruik van vaste sporen in de weg en de tram wordt aangedreven door elektromotoren. De tram zoals wij die nu kennen is ontstaan vanuit zogenaamde goederentrams, die oorspronkelijk ingezet werden om goederen te vervoeren. Deze ouderwetse trams werden meestal aangedreven door paarden. Na de paardentrams kenden we ook nog de zogenaamde stoomtrams, maar deze komen tegenwoordig niet meer voor. De trams van tegenwoordig worden allemaal aangedreven door elektriciteit. Tramvervoer is populair, maar dit is niet altijd zo geweest. Opkomende busdiensten en het bezit van de eigen auto na de Tweede Wereldoorlog waren de voornaamste redenen dat de trambaan het dreigde te verliezen. Bussen en auto's waren flexibeler en goedkoper, waardoor de tram het dreigde te verliezen van de bus en auto. Tegenwoordig is dit niet meer het geval, omdat trams qua comfort en bereikbaarheid aanzienlijk verbeterd zijn. Een andere benaming voor trambestuurder is railbestuurder.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Trambestuurder

Wat is het salaris en tarief van een Trambestuurder? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Trambestuurder in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Trambestuurder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Trambestuurder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl