Metrobestuurder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep metrobestuurder
Wat doet een metrobestuurder
Werken als metrobestuurder
Taken als metrobestuurder:
Film: Opleiding metrobestuurder:
Film: Baan als metrobestuurder:
Opleidingen tot metrobestuurder
Bedrijven waar een metrobestuurder werkzaam kan zijn
Competenties metrobestuurder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als metrobestuurder
Arbeidsvoorwaarden en salaris metrobestuurder
Eigen bedrijf starten als Metrobestuurder
Boekhoudprogramma vergelijken Metrobestuurder

Beroep metrobestuurder

Een metrobestuurder is verantwoordelijk voor het besturen van een metro, zoals deze in grote steden aanwezig zijn. Een metro is een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer en brengt passagiers naar verschillende bestemmingen langs de metrolijn. Een metrobestuurder heeft de verantwoordelijkheid om passagiers op een veilige manier te vervoeren. Daarbij het is belangrijk om op tijd te vertrekken en op tijd aan te komen bij de metrohaltes. Een metrobestuurder treedt bovendien op als visitekaartje van het metrobedrijf. Dat betekent dat de bestuurder van de metro een klantgerichte houding heeft. Bovendien draagt een metrobestuurder bij aan de bedrijfsveiligheid. Er zijn wat dat betreft verschillende voorschriften aangaande verkeersveiligheid te volgen. In het verlengde daarvan meldt de metrobestuurder storingen indien deze zich voordoen. Een metrobestuurder dient op verschillende situaties voorbereid te zijn en heeft wat dat betreft een alerte houding. Als er zich een ongeval voordoet, dient de metrobestuurder te weten hoe te handelen. Daarnaast is er ook sprake van een informerende functie om passagiers te laten weten dat er vertraging is of een calamiteit is ontstaan. Het beroep brengt met zich mee dat er zowel dagdiensten als avonddiensten en nachtdiensten zijn om uit te voeren. Ook in weekenden en op feestdagen is er sprake van het besturen van de metro. De verantwoordelijkheid is groot aangezien er bijvoorbeeld in een metro met een lengte van 116 meter wel duizend passagiers te vervoeren zijn. Er is overigens wel sprake van afwisseling aangezien metrobestuurders niet altijd op dezelfde lijn een metro besturen. Iedere werkdag is wat dat betreft ook anders en weer als uniek te ervaren.

Wat doet een metrobestuurder

Een metrobestuurder is net als een trambestuurder verantwoordelijk voor het veilig vervoeren van passagiers. Er is wel een verschil tussen beide functies en de besturing van een tram of metro. Bij een metro is het zo dat er sprake is van het rijden over een conflictvrije baan. Dat houdt in dat een metrobaan geen oponthoud kent van ander verkeer, zoals bij een tram wel het geval is. Een metrobestuurder rijdt ondergrond is grote steden en maakt daarbij gebruik van ongelijkvloerse kruisingen. Vaak is de metrolijn dan ook in een tunnel aangelegd, maar de lijn kan ook op een viaduct zijn aangebracht. De ondergrondse stadsspoorweg kent met de metro een hoge frequentie van vertrektijden. Bovendien is de reizigerscapaciteit groter in verhouding tot de vervoerscapaciteit in een tram. Qua snelheid ligt die van de metro ongeveer tussen de snelheid van een trein en tram in. Gelet op de hoge frequentie maken passagiers minder gebruik van bijvoorbeeld het raadplegen van een dienstregeling, zoals bij een bus. Dat komt doordat een metro zo vaak rijdt dat een passagier, maar heel kort hoeft te wachten op de komst van een volgende metro. De metro’s rijden het meest tijdens de spits en wat dat betreft wel minder frequent in de avonduren en nachtelijke uren. Een van de kenmerken van de metro is de gelijkvloerse instap. Overigens is in Nederland een Metroreglement van toepassing waar de uitvoerders van metrodiensten aan gebonden zijn. Dit reglement dateert uit 1981.

Werken als metrobestuurder

Als metrobestuurder is de verantwoordelijkheid ten aanzien van het veilig vervoer van passagiers enorm groot. Er zijn in dat kader voor het beroep metrobestuurder verschillende links naar andere functies. Denk maar aan een centralist of verkeersleider die verantwoordelijk is voor het in goede banen leiden van het metroverkeer. Binnen het openbaar vervoer speelt handhaving bovendien een belangrijke rol. Daarmee is er een directe link te leggen met het beroep van handhaver die als ambtenaar in dienst is van de overheid. Dat geldt ook voor het beroep van conducteur die vanuit de functie in de metro toezicht houdt en vervoersbewijzen controleert op geldigheid. Overigens zijn er ook combinaties van metro’s en trams, zoals de tramtunnel naar Zoetermeer vanuit Den Haag als onderdeel van de sneltram RandstadRail-netwerk. Dan rijdt de bestuurder eerst bijvoorbeeld als trambestuurder en een deel van het traject als metrobestuurder.

Taken als metrobestuurder:

  • Metro besturen.
  • Passagiers vervoeren.
  • Overzicht houden.
  • Calamiteiten signaleren.
  • Samenwerken.
  • Passagiers informeren.
  • Incidenten afhandelen.
  • Storingen melden.

Film: Opleiding metrobestuurder:

Film: Baan als metrobestuurder:

Opleidingen tot metrobestuurder

De opleiding tot metrobestuurder betreft een interne opleiding. Er is voor het toelaten tot de opleiding metrobestuurder minimaal een mbo-opleiding niveau drie vereist. Ten aanzien van de leeftijd geldt voor de meeste vervoersbedrijven dat zij 21 jaar als minimumleeftijd voorschrijven. Bovendien dien je in het bezit te zijn van een VOG (verklaring omtrent gedrag) of moet je deze kunnen overleggen. Als onderdeel voor de toelating is het nodig om een psychologische test te ondergaan. De gehele opleiding neemt ongeveer negen weken in beslag. Het is verder van belang om een goed gezichtsvermogen te hebben en technisch inzicht is een pre. Verder is het van belang om rijbewijs B te hebben en kunnen er lengte-eisen gelden.

Bedrijven waar een metrobestuurder werkzaam kan zijn

Je werkt als metrobestuurder doorgaans in dienst van een openbaar vervoersbedrijf. Bijvoorbeeld bij een gemeentelijk vervoerbedrijf in een stad waar een metro onderdeel is van het openbaar vervoer. Er zijn diverse bedrijven waar je als metrobestuurder kan werken, zoals bij GVB in Amsterdam net als in Rotterdam bij RET of in Den Haag bij HTM.

Competenties metrobestuurder

Een metrobestuurder werkt zelfstandig in de metrocabine en zelfstandig kunnen werken is dan ook een van de competenties. Daarnaast is een groot verantwoordelijkheidsgevoel van belang omdat je duizenden passagiers op een dag vervoert. Verder is een klantvriendelijke instelling uiteraard van belang omdat je een visitekaartje bent van het metro-vervoersbedrijf. Je dient een oplettend karakter te hebben en alert te zijn om incidenten en calamiteiten tijdig op te merken. Stressbestendigheid is wat dat betreft eveneens een belangrijke competentie, net als dat je efficiënt en snel kan handelen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als metrobestuurder

Het aanbod van metro’s is in vergelijking met andere vormen van openbaar vervoer zoals de trein beperkt. Het is wel zo dat er als metrobestuurder in dat kader van een gunstig arbeidsmarktperspectief te spreken valt. Een van de mogelijke opties om door te groeien, is door als instructeur personeel op te gaan leiden tot metrobestuurder.

Arbeidsvoorwaarden en salaris metrobestuurder

Het salaris van een metrobestuurder ligt tussen de 2.000 euro bruto en 2.600 euro bruto per maand. Gelet op de onregelmatige werktijden is er sprake van een onregelmatigheidstoeslag bovenop het gewone salaris. Een van de aanvullende arbeidsvoorwaarden is doorgaans dat er gratis reizen voor een bepaald gebied van de werkgever mogelijk is.

Eigen bedrijf starten als Metrobestuurder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Metrobestuurder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Metrobestuurder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Metrobestuurder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Metrobestuurder.

Mijnzzp.nl