Opticien

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep opticien
Een carrière als opticien
Wat doet een opticien?
Werken als opticien
Het belang van goed zicht
Werkzaamheden van een opticien zijn:
Film opticien:
Film opticien:
Opleiding tot opticien
Bedrijven waar een opticien werkzaam kan zijn
Competenties opticien
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als opticien
Arbeidsvoorwaarden en salaris opticien
Eigen bedrijf starten als Opticien
Boekhoudprogramma vergelijken Opticien

Beroep opticien

Een opticien is een oogspecialist die zich heeft gespecialiseerd in het aanmeten van brillen en contactlenzen. Het beroep opticien heeft dus alles te maken met het zicht van mensen, waarin een opticien is gespecialiseerd. Enkele belangrijke werkzaamheden van een opticien zijn het verrichten van oogmetingen en het adviseren van klanten met betrekking tot monturen, glassoorten, contactlenzen en de ogen zelf. Maar ook het repareren van brilmonturen en het slijpen van brillenglazen behoort tot de werkzaamheden van een opticien. Omdat de meeste brillen tegenwoordig als modeartikel gezien worden is het belangrijk dat een opticien goed advies weet te geven met betrekking tot monturen en de stijl van brillen. Een opticien maakt gebruik van moderne machines om de ogen van cliënten te kunnen meten en om de brilglazen te kunnen slijpen. Als opticien is het dan ook belangrijk dat je goed met machines en gereedschap om kan gaan. Een opticien is niet alleen gespecialiseerd in het aanmeten van brillen en contactlenzen, omdat een opticien gezien kan worden als een verkoopmedewerker. Met andere woorden is het ook belangrijk dat een opticien over een commerciële instelling beschikt. Ondanks dat de werkzaamheden van een opticien aan te merken zijn als gespecialiseerde werkzaamheden kent het beroep opticien geen bescherming meer. Iedereen kan en mag zich dus zomaar opticien noemen. Dit neemt niet weg dat het wel belangrijk is dat een opticien beschikt over een erkende vakopleiding. Een opticien is dus verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, die te maken hebben met het zicht van mensen. De belangrijkste werkzaamheden zijn het opmeten van gezichtsafwijkingen en het aanmeten van brillen, contactlenzen en zonnebrillen. Over het algemeen krijgt een opticien te maken met klanten, die zonder verwijzing hun ogen willen laten controleren. In sommige gevallen is er wel sprake van een doorverwijzing. Dit betreft meestal huisartsen, optometristen of oogartsen.

Een carrière als opticien

Een opticien is dus gespecialiseerd in het uitvoeren van oogmetingen en het aanmeten van brillen en contactlenzen. Een opticien kan niet aangemerkt worden als optometrist, omdat dit een ander beroep betreft. Een optometrist is gespecialiseerd in het onderzoeken van ogen op eventuele ziektes en/of afwijkingen. Daarnaast kent het beroep optometrist beroepsbescherming, omdat een optometrist een oogzorgverlener is. Een opticien is geen zorgverlener en is werkzaam binnen de detailhandel. Het beroep opticien kent verder geen beroepsbescherming. Een opticien kan wel te maken krijgen met zorgverleners die klanten doorverwijzen. Zoals eerder omschreven betreft dit meestal huisartsen, optometristen of oogartsen. Als opticien krijg je te maken met verschillende klanten die hun ogen willen laten controleren. Dit doet een opticien door het meten van de refractiefouten van de ogen. Refractiefouten kan het beste omschreven worden als een berekeningsfout van de ogen, waardoor mensen voorwerpen niet scherp zien. Dit kan meestal verholpen worden door het aanmeten van een bril, contactlenzen of door het laten lazeren van de ogen.

Wat doet een opticien?

Een opticien is dus iemand die gespecialiseerd is in oogzorg en het verstrekken van brillen en contactlenzen. De belangrijkste taken van een opticien zijn:

  • Oogmetingen uitvoeren: Een opticien voert oogmetingen uit om de gezichtsscherpte van een persoon te bepalen. Ze gebruiken verschillende tests en apparatuur om de sterkte van de ogen en eventuele afwijkingen te meten, zoals bijziendheid, verziendheid of astigmatisme.
  • Advies geven over brillen en contactlenzen: Op basis van de oogmetingen adviseert een opticien over de meest geschikte brilcorrectie of contactlenzen voor de individuele behoeften van de klant. Ze helpen bij het kiezen van het juiste montuur, de juiste lenzen en eventuele extra opties, zoals ontspiegelde of gekleurde glazen.
  • Brillen aanpassen en afstellen: Opticiens zorgen ervoor dat brillen goed passen en comfortabel zitten. Ze passen het montuur aan de vorm van het gezicht van de klant aan, stellen de neussteuntjes en oorveren af en zorgen ervoor dat de bril correct op de neus zit en goed is uitgelijnd.
  • Contactlenzen aanpassen: Als een klant contactlenzen verkiest, helpt de opticien bij het aanpassen en aanleren van het juiste gebruik van contactlenzen. Ze meten de oog parameters, zoals de kromming van het hoornvlies, en adviseren over de juiste lenzen, het inzetten en uitnemen, de reiniging en het onderhoud ervan.
  • Oog gezondheidsadvies geven: Naast het verstrekken van brillen en contactlenzen, kan een opticien ook advies geven over ooggezondheid en het voorkomen van oogproblemen. Ze kunnen bijvoorbeeld informatie verstrekken over oog hygiëne, beschermende maatregelen tegen schadelijk licht en het belang van regelmatige oogcontroles.
  • Reparaties en nazorg: Een opticien kan ook reparaties uitvoeren aan brillen, zoals het vervangen van kapotte onderdelen of het repareren van gebroken monturen. Ze bieden ook nazorg aan klanten, waaronder periodieke controle van de brilsterkte, het aanpassen van de bril indien nodig en het verstrekken van informatie over garanties en onderhoud van brillen.

Werken als opticien

Een moderne opticien is niet alleen een oogspecialist maar ook een verkoopspecialist en image consultant. Brillen worden door mensen nu eenmaal gezien als belangrijk modeartikel, die bij de uitstraling van mensen moet passen. De meeste opticiens bieden dan ook veel verschillende brillenmonturen aan, zodat er voor iedereen wel een geschikte bril te verkrijgen is. Ook zonnebrillen op sterkte zijn meestal in veel verschillende monturen te verkrijgen. Afhankelijk van de opticien is het ook mogelijk dat een opticien zich gespecialiseerd heeft in het aanmeten van gehoortoestellen. Een specialist in gehoortoestellen noemt men een audicien.

Het belang van goed zicht

Het hebben van een goed gezichtsvermogen is belangrijk voor mensen, omdat zonder goed gezichtsvermogen iemand moeite heeft met het scherp zien, wat zeer vermoeiend is. Ook worden simpele taken door slecht zicht al snel lastig, zoals autorijden of het lezen van een boek. Ongeveer de helft van alle mensen heeft te maken met beperkt zicht, wat verschillende oorzaken kan hebben. Er zijn ook redelijk veel mensen die niet in de gaten hebben dat hun ogen slecht zijn of juist achteruit gegaan zijn in de loop van de jaren. De opticien is voor dit soort mensen in de meeste gevallen de aangewezen persoon om hier iets aan te doen, door middel van een bril of contactlenzen.

Werkzaamheden van een opticien zijn:

  • Het interpreteren van voorschriften van optometristen en oogartsen.
  • Het adviseren en passen van brillen met betrekking tot brilmonturen.
  • Het onderhouden van de diverse machines en gereedschappen.
  • Het uitvoeren van administratieve werkzaamheden.
  • Het verrichten van oogmetingen.
  • Het reinigen van glazen en lenzen.
  • Het bijstellen van brillen.
  • Het slijpen van glazen.
  • Het repareren van brillen.

Film opticien:

Film opticien:

Opleiding tot opticien

Wie een beroepsopleiding tot opticien wil gaan volgen kan het beste een Mbo-opleiding opticien volgen op niveau vier. De Mbo-opleiding opticien zal doorgaans drie jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding zal je regelmatig stage lopen onder begeleiding van een leermeester en stagebegeleider. De diverse examens die je zult afleggen worden zowel op school afgenomen als in de praktijk. Enkele belangrijke punten tijdens de opleiding tot opticien zijn het adviseren van klanten, de verkoop aan klanten, het maken en repareren van brillen en glazen, het assortimentsbeheer en natuurlijk het uitvoeren van oogmetingen. Maar ook vakken als Nederland, wiskunde en Engels zullen uitgebreid aan bod komen tijdens de opleiding. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zzp opticien.

Bedrijven waar een opticien werkzaam kan zijn

Een opticien is werkzaam binnen een optiekwinkel of is de eigenaar van een optiekwinkel. De meeste opticiens zijn werkzaam in loondienst en niet werkzaam als ondernemer. Er zijn steeds minder zelfstandig werkende opticiens te vinden door de opkomst van grote landelijke ketens. Een zelfstandig werkende opticien kan in veel gevallen ook aangemerkt worden als middenstander.

Competenties opticien

De belangrijkste competentie van een opticien is de vakinhoudelijke kennis van optica. Daarnaast is bijscholing belangrijk, omdat innovatie en techniek binnen de optica niet stil staan. Maar ook communicatief zul je sterk onderlegd moeten zijn, omdat je als opticien dagelijks met verschillende mensen te maken krijgt, die allemaal zo hun eigen specifieke wensen hebben. Binnen de optiekwinkel draait het ook om omzet en zal je dus over een commerciële instelling moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn klantvriendelijk, luisteren, adviseren, plannen, organiseren, verantwoordelijkheidsgevoel, presteren en secuur.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als opticien

Het arbeidsmarktperspectief van een opticien is over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Zoals eerder omschreven mag iedereen zich tegenwoordig opticien noemen. Met andere woorden kan de concurrentie onder opticiens wel groot zijn. De doorgroeimogelijkheden van een opticien moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie zoals in de functie filiaalmanager of eventueel het starten van je eigen optiekwinkel. Ook het doorleren tot technisch oogheelkundig assistent (TOA) behoort tot de mogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris opticien

Bij de Nederlandse Unie Van Optiekbedrijven is meer informatie te vinden met betrekking tot arbeidsvoorwaarden van een opticien. Een opticien zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1900 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en eventuele verdere verantwoordelijkheden binnen de organisatie. Een zelfstandig werkende opticien kan doorgaans meer verdienen, mits de opticien een goed lopende optiekwinkel weet te starten. Dat zal doorgaans niet makkelijk zijn, vanwege de grote concurrentie.

Eigen bedrijf starten als Opticien

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Opticien, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Opticien

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Opticien bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Opticien.

Mijnzzp.nl