Opleiding tot Opticien

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingAllround Medewerker Optiek (Mbo 3)
VooropleidingVmbo-diploma, Havo of Vwo
VervolgopleidingOptometrie (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding opticien

De Mbo-opleiding opticien is een uitstroomrichting binnen de beroepsrichting optiek, die ook nog de uitstroomrichting opticien/manager kent. Beide Mbo-opleidingen zijn op niveau vier en duren drie tot vier jaar. Het verschil tussen beide opleidingen is dat tijdens de Mbo-opleiding opticien/manager er ook aandacht besteed zal worden aan algemene ondernemersvaardigheden, omdat studenten met deze opleiding meestal filiaalmanager worden of aan de slag gaan als zelfstandig ondernemer. De Mbo-opleiding opticien is op de meeste scholen via de BOL-vorm en de BBL-vorm te volgen. Bij de BOL-vorm zal je de meeste tijd doorbrengen op school, maar ook diverse keren stage lopen. Tijdens de BBL-opleiding zal je over het algemeen vier dagen in de week werken en één dag in de week naar school gaan voor de theorielessen. Gedurende de stageperiode bij een erkend leerbedrijf zal je intensief begeleid worden door een ervaren collega, die gezien moet worden als leermeester, en de stagebegeleider van school, die samen de algemene voortgang monitoren. Tijdens deze Mbo-opleiding is er onder andere aandacht voor het adviseren van klanten met betrekking tot de verkoop van monturen en glazen, het vervaardigen en repareren van brillen, oogmetingen uitvoeren en algemene winkelvaardigheden. Daarnaast zal er veel aandacht zijn voor oogmeetkunde, anatomie, pathologie en de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en het vak loopbaan en burgerschap.

Opleidingsduur en niveau opticien

De Mbo-opleiding opticien zal over het algemeen drie tot vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen opticien

Na het afronden van de Mbo-opleiding opticien niveau vier is het nog mogelijk om door te leren voor een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding optometrie. De Hbo-opleiding optometrie zal over het algemeen nog eens vier jaar in beslag nemen.

Vooropleiding opticien

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding opticien niveau vier. De meeste Mbo-scholen houden tegenwoordig eerst een intakegesprek met nieuwe leerlingen, om te bekijken of de opleiding wel bij je past.

Mijnzzp.nl