Opleiding tot Optometrist

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo-niveau Optometrie
VooropleidingOpticien (Mbo 4)
VooropleidingHavo of Vwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding optometrie

Het eerste jaar van de Hbo-opleiding optometrie moet gezien worden als een belangrijk oriëntatiejaar, waarbinnen je ook stage zal lopen. De stageperiode binnen het eerste jaar zal zich wel beperken tot één dag in de week. Het eerste jaar van de opleiding is er onder andere aandacht voor algemene en oogheelkundige anatomie en fysiologie, algemene medische kennis, pathologie, gezondheidszorg, optiek, glasbewerken, klinische optometrie, contactlenzen en ergonomie, optometrisch onderzoek en optisch-technische behandelingen. Vanaf het tweede leerjaar zal de hoofdfase van de opleiding beginnen, die qua leerstof een flinke verbreding kent en ook verdiept ingaat op de leerstof vanuit het eerste leerjaar. Vanaf het tweede leerjaar van deze opleiding leer je onder andere theoretische kennis en praktische vaardigheden over verschillende onderwerpen, zoals vormafwijkingen van het oog, het aanmeten en aanpassen van contactlenzen, farmacologie, neurologie, psychologie, het onderzoeken van ogen die niet gezond zijn en het zelfstandig kunnen stellen van diagnoses. Vanaf het derde leerjaar is het binnen deze opleiding mogelijk om de praktijk toe te passen op echte cliënten in de zogenaamde opleidingskliniek, onder toezicht van een ervaren docent. Met de keuze voor je persoonlijke minor geef je deze opleiding een eigen draai, die in grote mate je toekomstbeeld zal bepalen. Je rond de Hbo-opleiding optometrie af met een afstudeerscriptie.

Opleidingsduur en niveau optometrie

De voltijds Hbo-opleiding optometrie zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen. Het niveau van de Hbo-opleiding optometrie is redelijk zwaar te noemen.

Vervolgopleidingen optometrie

Na de Hbo-opleiding optometrie is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is ook mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding optometrie

Over het algemeen verwachten de meeste scholen minimaal een passende Mbo-diploma niveau vier zoals de Mbo-opleiding opticien of het havo- of vwo-diploma met het vak wiskunde. Daarnaast moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Wanneer je niet beschikt over de juiste vooropleidingen is het op de meeste hogescholen mogelijk om een toelatingstoets af te leggen, afhankelijk van je leeftijd en vooropleidingen.

Mijnzzp.nl