Optometrist

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Optometrist?

Een optometrist is een paramedicus, die zich gespecialiseerd heeft in optometrie of oogkunde. Als optometrist ben je verantwoordelijk voor het onderzoeken van ogen op eventuele ziektes en/of afwijkingen. Het beroep optometrist heeft dan ook alles met de gezondheid van ogen en het zicht van mensen te maken. Een optometrist kan verschillende optometrische onderzoeken uitvoeren, afhankelijk van de soort klachten. Denk bijvoorbeeld aan onderzoeken met betrekking tot dubbelzien of aan ogen, die niet goed samen lijken te werken, waardoor klachten ontstaan. Een optometrist kan mensen ook doorverwijzen naar andere specialisten, zoals een oogarts, als dat nodig mocht zijn. Het beroep optometrist is een beschermd beroep, wat inhoudt dat niet iedereen zich zomaar optometrist mag noemen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een optometrist het beste omschrijven als het onderzoeken van ogen om medische oorzaken van oogafwijking uit te kunnen sluiten. Het beroep optometrist heeft raakvlakken met het beroep opticien, echter kunnen de beroepen niet zomaar met elkaar vergeleken worden. Het verschil tussen een optometrist en een opticien is dat de opticien de ogen alleen meet van klanten voor het dragen van een eventuele bril of contactlenzen. Een optometrist kan ook onderzoek uitvoeren met betrekking tot de gezondheid van de ogen, wat verder gaat dan alleen het opmeten van ogen. Een optometrist kan ook adviseren met betrekking tot een bril of contactlenzen. Een optometrist is daarnaast een wettelijk erkend oogzorgverlener en valt onder het BIG-register. Om een optometrist te bezoeken is er geen verwijzing nodig van een huisarts. Als optometrist bestaan er diverse specialisaties, zoals binoculair zien (samenwerkingsproblemen), low vision (aanmeten hulpmiddelen voor slechtzienden), contactlenzen en de specialisatie refractiechirurgie (veranderen oogsterkte door laseren of implantlenzen). Refractiechirurgie betreft oogartsen en geen optometristen.

Lees verder...

Opleiding tot Optometrist

Welke opleiding is nodig om Optometrist te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Optometrist? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Optometrist

Wat is het salaris en tarief van een Optometrist? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Optometrist in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Optometrist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Optometrist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl