Opticien

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Opticien?

Een opticien is een oogspecialist die zich heeft gespecialiseerd in het aanmeten van brillen en contactlenzen. Het beroep opticien heeft dus alles te maken met het zicht van mensen, waarin een opticien is gespecialiseerd. Enkele belangrijke werkzaamheden van een opticien zijn het verrichten van oogmetingen en het adviseren van klanten met betrekking tot monturen, glassoorten, contactlenzen en de ogen zelf. Maar ook het repareren van brilmonturen en het slijpen van brillenglazen behoort tot de werkzaamheden van een opticien. Omdat de meeste brillen tegenwoordig als modeartikel gezien worden is het belangrijk dat een opticien goed advies weet te geven met betrekking tot monturen en de stijl van brillen. Een opticien maakt gebruik van moderne machines om de ogen van cliënten te kunnen meten en om de brilglazen te kunnen slijpen. Als opticien is het dan ook belangrijk dat je goed met machines en gereedschap om kan gaan. Een opticien is niet alleen gespecialiseerd in het aanmeten van brillen en contactlenzen, omdat een opticien gezien kan worden als een verkoopmedewerker. Met andere woorden is het ook belangrijk dat een opticien over een commerciële instelling beschikt. Ondanks dat de werkzaamheden van een opticien aan te merken zijn als gespecialiseerde werkzaamheden kent het beroep opticien geen bescherming meer. Iedereen kan en mag zich dus zomaar opticien noemen. Dit neemt niet weg dat het wel belangrijk is dat een opticien beschikt over een erkende vakopleiding. Een opticien is dus verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, die te maken hebben met het zicht van mensen. De belangrijkste werkzaamheden zijn het opmeten van gezichtsafwijkingen en het aanmeten van brillen, contactlenzen en zonnebrillen. Over het algemeen krijgt een opticien te maken met klanten, die zonder verwijzing hun ogen willen laten controleren. In sommige gevallen is er wel sprake van een doorverwijzing. Dit betreft meestal huisartsen, optometristen of oogartsen.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Opticien

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Opticien

Welke opleiding is nodig om Opticien te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Opticien? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Opticien

Wat is het salaris en tarief van een Opticien? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Opticien in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Opticien

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Opticien bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl