Image consultant

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep image consultant
Zelfstandig werken als image consultant
Een image consultant kijkt naar het totaalplaatje
Wat doet een image consultant allemaal
Een image consultant kan helpen bij:
Beroepsfilm image consultant:
Opleidingen tot image consultant
Bedrijven waar een image consultant werkzaam kan zijn
Competenties image consultant
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als image consultant
Arbeidsvoorwaarden en salaris image consultant
Eigen bedrijf starten als Image consultant
Boekhoudprogramma vergelijken Image consultant

Beroep image consultant

Een image consultant is stylist die zich op een brede manier gespecialiseerd heeft in het geven van stylingadviezen. Denk hierbij aan advies op het gebied van kleur, kleding, make-up en aan het geven van adviezen over de juiste omgangsvormen. De inhoudelijke werkzaamheden van een image consultant kunnen per cliënt verschillen, omdat lang niet alle cliënten de behoefte hebben aan dezelfde adviezen. Zo kan het advies inhouden het geven van kledingadvies of inhouden het geven van omgangslessen, zodat iemand minder onzeker overkomt. De werkzaamheden van een image consultant moeten dan ook gezien worden als maatwerk. Een image consultant zal cliënten in alle gevallen op een brede manier onder de loep nemen en daarna adviseren op het gebied van kleur, kleding en make-up. Een belangrijke aanvulling hierop is dat een image consultant ook naar de houding van cliënten zal kijken. Een image consultant kan aangemerkt worden als persoonlijke coach op het bieden van styling. Hoe een image consultant precies werkt kan per image consultant verschillen, omdat het beroep verder geen vaste omschrijving kent. Over het algemeen is een image consultant iemand, die de actuele mode en trends zelf scherp in de gaten zal houden. Ook is het belangrijk dat een image consultant beschikt over een zelfverzekerde houding. Dit is belangrijk, omdat een image consultant regelmatig te maken krijgt met mensen die minder zelfverzekerd zijn. Als image consultant zul je meestal te maken krijgen met cliënten, die op zoek zijn naar extra ondersteuning op het gebied van styling, mode en uitstraling. Dit zijn vaak mensen die regelmatig in het openbaar werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan acteurs, vertegenwoordigers, directeuren en aan ministers. Ook mensen die onzeker zijn over een sollicitatie of presentatie kunnen terecht bij een image consultant. Zoals eerder omschreven gaan de inhoudelijke werkzaamheden van een image consultant wel verder dan alleen het geven van kledingadvies.

Zelfstandig werken als image consultant

Een image consultant is dus een stylist en coach, die op verschillende manieren zal kijken naar cliënten. Het is niet zo dat een image consultant alleen kledingadviezen geeft, omdat we het dan hebben over een kledingadviseur. Een image consultant zal zich juist met het totaalplaatje bezighouden, zodat mensen als geheel beter overkomen. Dit kan ook betrekking hebben op de juiste omgangsvormen en de lichaamshouding. Een image consultant zal de wensen van cliënten aanhoren en doorvoeren in de kledingstijl. Omdat de uitstraling van mensen niet alleen bepaald wordt door de kledingstijl kan dit ook betrekking hebben op het uiterlijk zelf.

Een image consultant kijkt naar het totaalplaatje

Een image consultant kan ook naar de haarstijl kijken of adviseren over passende make-up. Als image consultant heb je meestal te maken met mensen die een bijzondere gelegenheid hebben. Denk bijvoorbeeld aan ceremoniemeesters, of aan directeuren die een belangrijke toespraak moeten houden. Afhankelijk van de cliënt kan een image consultant in sommige gevallen ook aangemerkt worden als personal shopper. In dat geval is een image consultant ook verantwoordelijk voor het uitkiezen van geschikte kleding voor cliënten.

Wat doet een image consultant allemaal

Een image consultant zal niet alleen letten op de kledingstijl, omdat het ook belangrijk is dat personen zelfverzekerd overkomen en de juiste omgangsvormen hanteren. In sommige gevallen kan een image consultant aangemerkt worden als spindoctor. De term spindoctor is van toepassing als de image consultant te maken heeft met personen die in het openbaar optreden. Denk hierbij aan ministers, staatssecretarissen en aan persvoorlichters. Of een image consultant aangemerkt kan worden als spindoctor kan verschillen per opdracht, omdat de werkzaamheden van een spindoctor niet zomaar vergeleken kunnen worden met de werkzaamheden van een image consultant.

Het belangrijkste verschil is dat een image consultant ook alleen ingehuurd kan worden voor stijladvies zonder dat er sprake is van mediatraining. Denk bijvoorbeeld aan mensen die belangrijke sollicitatie hebben waarbij het op de juiste manier overkomen belangrijk is. Een ander belangrijk verschil is dat een spindoctor in de meeste gevallen hele dag aanwezig is. Dit kan dus ook op locatie zijn om mensen te ondersteunen.

Een image consultant kan helpen bij:

  • Het coachen van mensen.
  • Het geven van stijladviezen.
  • Het vergroten van het zelfbeeld.
  • Het werken aan de juiste omgangsvormen.
  • Het werken aan de lichaamshouding.

Beroepsfilm image consultant:

Opleidingen tot image consultant

Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep image consultant via gewone scholen. Welke opleiding het meest geschikt is is verder persoonlijk, omdat iedereen werkzaam kan zijn als image consultant. Daarnaast zijn er voldoende externe opleidingsinstituten te vinden die geschikte opleidingen aanbieden. Zoals eerder omschreven gaan de werkzaamheden van een image consultant wel verder dan alleen het geven van kledingadvies. Het beroep image consultant komt niet veel voor. De meeste image consultants zijn werkzaam als ondernemer. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden.

Bedrijven waar een image consultant werkzaam kan zijn

Een image consultant zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer. Het is denkbaar dat een image consultant ook werkzaam is als modeontwerper. Voor de meeste image consultants zal het geven van stylingadvies een aanvulling zijn op andere werkzaamheden, die met mode en styling te maken hebben. Het beroep image consultant komt niet veel voor.

Competenties image consultant

De belangrijkste competentie van een image consultant is dat je over brede kennis beschikt van fashion, beauty en lifestyle. Daarnaast is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de laatste trends en mogelijkheden binnen je vakgebied. Omdat je te maken hebt met verschillende cliënten moet je ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Omdat je werkzaam bent als ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken. Een andere belangrijke competentie kan het netwerken zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, coaching, advies, overtuigingsvermogen, presteren, lef, visie, plannen, organiseren en zelfstandigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als image consultant

Het arbeidsmarktperspectief van een image consultant is niet echt van toepassing, omdat de meeste image consultants werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. De doorgroeimogelijkheden van een image consultant moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam binnen de fashion industrie. Ook het starten van een eigen fashion blog kan wellicht helpen bij het opbouwen van meer naamsbekendheid.

Arbeidsvoorwaarden en salaris image consultant

Omdat wij er vanuit gaan dat je als image consultant werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er geen arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je die bepaalt als ondernemer. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor het beroep, omdat je werkzaam bent als ondernemer en je inkomsten sterk afhankelijk zijn van het aantal opdrachten dat je binnen weet te halen.

Eigen bedrijf starten als Image consultant

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Image consultant, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Image consultant

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Image consultant bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Image consultant.

Mijnzzp.nl