Personal shopper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep personal shopper
Als personal shopper ontzorg je andere mensen
Wat doet een personal shopper
Persoonlijke shopper inhuren
Verschillende manieren van werken als personal shopper
Een personal shopper kan helpen bij:
Wat doet een personal shopper:
Opleidingen tot personal shopper
Bedrijven waar een personal shopper werkzaam kan zijn
Competenties personal shopper
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als personal shopper
Arbeidsvoorwaarden en salaris personal shopper
Eigen bedrijf starten als Personal shopper
Boekhoudprogramma vergelijken Personal shopper

Beroep personal shopper

Een personal shopper is een kleding-stylist, die zich gespecialiseerd heeft in het helpen van mensen op het gebied van kleding, stijl en kleurkeuze. De werkzaamheden van een personal shopper komen in het kort neer op het doen van aankopen in opdracht van iemand anders. Als personal shopper werk je meestal in opdracht van mensen, die zelf moeite hebben met het uitzoeken van passende kleding. Ook kan er sprake zijn van mensen die graag de professionele mening horen van een kleding-stylist. Het hoeft niet zo te zijn dat een personal shopper alleen shopt, omdat dit per opdracht kan verschillen. De meeste personal shoppers houden eerst een intakegesprek waarbij de maten opgenomen worden en de persoonlijke wensen doorgenomen worden. Om tot een goed stylingadvies te komen is het belangrijk dat een personal shopper zijn of haar klanten eerst leert kennen. Ook het doornemen van de huidige garderobe maakt over het algemeen een belangrijk onderdeel uit van de werkzaamheden. Op deze manier krijgt een personal shopper een goede indruk van de gewenste stijl. Een personal shopper kan zelf op zoek gaan naar passende kleding of doet dit samen met de opdrachtgever. Als personal shopper is het belangrijk dat je bekend bent met de lokale of regionale kledingwinkels, waardoor je gericht kan shoppen. Als een personal shopper zelfstandig kleding inkoopt zonder dat de opdrachtgever hierbij aanwezig is worden de kledingstukken meestal thuis gepast. Als de kledingstukken niet bevallen zal de personal shopper de kledingstukken terugbrengen naar de winkel. Een ander belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is het geven van stylingadviezen in combinatie met andere kledingaccessoires, haarstijl of make-up. Als personal shopper heb je vaak te maken met opdrachtgevers, die een complete metamorfose willen ondergaan. Daarnaast kan je te maken hebben met mensen die advies nodig hebben met betrekking tot zakelijke kleding.

Als personal shopper ontzorg je andere mensen

Een personal shopper is dus een stylist die zich gespecialiseerd heeft in het helpen van andere mensen, die moeite hebben bij het vinden van de juiste kleding of stijl. De werkzaamheden van een personal shopper houden meer in dan alleen het kopen van kleding. Het geven van stylingadviezen is meestal net zo belangrijk als het kopen van kleding. Het beroep personal shopper is de laatste jaren steeds populairder geworden, omdat het op de hoogte blijven van de laatste mode en trends niet voor iedereen weggelegd is. Er zijn redelijk veel mensen die graag een personal shopper inhuren, omdat zij op de hoogte willen zijn van de laatste mode en trends. Daarnaast kennen de meeste personal shoppers alle bijzondere winkels, die wellicht niet bij iedereen bekend zijn. Een ander voordeel is de persoonlijke aandacht die een personal shopper zal geven. De mening van een personal shopper is over het algemeen meer waard dan die van gewone verkoopmedewerkers. Dit komt vooral door het commercieel belang dat verkoopmedewerkers hebben. Over het algemeen zal een personal shopper ook aangemerkt kunnen worden als coach. Coaching heeft te maken met persoonlijke begeleiding. Het is denkbaar dat een personal shopper over een eigen beauty-kanaal beschikt.

Wat doet een personal shopper

Een personal shopper is op een brede manier gespecialiseerd in het geven van stijladvies. Dit kan inhouden dat een personal shopper ook naar de haarstijl zal kijken of adviezen zal geven over bijpassende make-up. In sommige gevallen kan een personal shopper aangemerkt worden als image-consultant. In dat geval zal een personal shopper ook advies geven over lichaamshouding om zelfverzekerder over te komen. Een image-consultant is dan ook gespecialiseerd in het totaalplaatje. Als personal shopper is het belangrijk dat je op een brede manier op de hoogte bent van de laatste trends en mode. Denk bijvoorbeeld ook aan het uitzoeken van passende kledingaccessoires, zoals tassen, riemen of hoeden. Kledingaccessoires vormen in veel gevallen een belangrijk onderdeel van een metamorfose. Hoe een personal shopper precies werkt kan verschillen per personal shopper en opdracht. Het beroep personal shopper kent verder geen vaste beroepsomschrijving. Daarnaast kan een personal shopper met verschillende mensen te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die gaan trouwen, of aan mensen die op zoek zijn naar een passende zakelijke uitstraling.

Persoonlijke shopper inhuren

Het inhuren van een personal shopper kan verschillende voordelen bieden. Ten eerste beschikt een personal shopper over uitgebreide kennis van modetrends, merken, stijlen en pasvormen. Ze kunnen je helpen bij het vinden van kledingstukken die perfect passen bij je lichaamstype, persoonlijke smaak en lifestyle.

Daarnaast kunnen personal shoppers je tijd besparen. Ze hebben toegang tot een breed scala aan winkels en kunnen vooraf research doen om specifieke items te vinden die aan jouw wensen voldoen. Ze kunnen ook afspraken maken voor privé pas-sessies in boetieks of winkels, zodat je een exclusieve winkelervaring krijgt zonder de drukte van de reguliere winkelomgeving. Een personal shopper kan je ook helpen bij het creëren van complete outfits en het samenstellen van een veelzijdige en goed doordachte garderobe. Ze kunnen je adviseren over het mixen en matchen van kledingstukken, het toevoegen van accessoires en het creëren van verschillende looks voor verschillende gelegenheden.

Verschillende manieren van werken als personal shopper

Sommige personal shoppers werken als zelfstandige ondernemers en anderen zijn verbonden aan warenhuizen, boetieks of styling bedrijven. Ze kunnen op basis van uurtarieven werken of een vast tarief hanteren voor specifieke diensten. Het inhuren van een personal shopper is niet alleen voor beroemdheden of mensen met een groot budget. Het kan een waardevolle investering zijn voor iedereen die graag stijlvol gekleed gaat, tijd wil besparen tijdens het winkelen en advies nodig heeft bij het samenstellen van een persoonlijke stijl. Een andere benaming voor personal shopper kan ook zijn personal dresser.

Een personal shopper kan helpen bij:

  • Het doorvoeren van de juiste uitstraling.
  • Het geven van stylingadviezen.
  • Het monitoren van de laatste trends.
  • Het regelmatig vernieuwen van kleding.
  • Het regelmatig vernieuwen van kledingaccessoires.
  • Het vinden van passende kleding en accessoires.

Wat doet een personal shopper:

Opleidingen tot personal shopper

Er bestaan geen gerichte erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep personal shopper. Een personal shopper heeft meestal een opleiding genoten in de richting van de mode, zoals de Mbo-opleiding verkoopspecialist mode. Een geheel andere opleiding behoort ook tot de mogelijkheden als personal shopper. Welke opleidingen een personal shopper precies doorlopen heeft kan verschillen per personal shopper, omdat het beroep personal shopper betrekking kan hebben op verschillende vaklieden binnen de modebranche. Daarnaast kan een personal shopper gewoon een creatief persoon zijn, die beschikt over veel kennis van mode en modeartikelen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een personal shopper werkzaam kan zijn

Een personal shopper zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer. Als een personal shopper werkzaam is voor middenstanders is de benaming kledingadviseur van toepassing. Een kledingadviseur moet aangemerkt worden als verkoopspecialist, die werkzaam is voor een kledingwinkel. Tegenwoordig kan een personal shopper ook werkzaam zijn voor kleding webshops, die online kledingadvies geven aan klanten. Het beroep personal shopper komt tegenwoordig op verschillende manieren voor.

Competenties personal shopper

De belangrijkste competentie van een personal shopper is dat je beschikt over voldoende creativiteit en inspiratie. Een andere belangrijke competentie is dat je op de hoogte bent van de laatste mode en trends. Omdat een personal shopper met verschillende opdrachtgevers te maken krijgt kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook het luisteren maakt een belangrijk onderdeel uit van de werkzaamheden. Vanzelfsprekend zal een personal shopper over veel passie en energie moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn plannen, organiseren, motivatie, lef, inzicht, aanvoelen, zelfstandigheid en overtuigingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als personal shopper

Het arbeidsmarktperspectief van een personal shopper is niet van toepassing, omdat de meeste personal shopper werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. De doorgroeimogelijkheden van een personal shopper moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam. In dat geval is het denkbaar dat je mag shoppen voor bekende artiesten of acteurs.

Arbeidsvoorwaarden en salaris personal shopper

Arbeidsvoorwaarden zijn niet van toepassing op een personal shopper, omdat je werkzaam zal zijn als ondernemer. Een ondernemer bepaalt zelf zijn arbeidsvoorwaarden. Ook is het niet mogelijk om voor dit beroep een salarisindicatie te geven, omdat je meestal per opdracht zal werken. Hoe een personal shopper factureert, is geheel aan de ondernemer zelf om te bepalen.

Eigen bedrijf starten als Personal shopper

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Personal shopper, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Personal shopper

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Personal shopper bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Personal shopper.

Mijnzzp.nl