Bruidsmode specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep bruidsmode specialist
Bruiskleding verkopen en vermaken
Kennis van trouwjurken
Passen trouwjurk
Verschillende soorten trouwjurken
Trouwjurk verkopen
Informatie over bruidsmode:
Opleidingen tot bruidsmode specialist
Bedrijven waar een bruidsmode specialist werkzaam kan zijn
Competenties bruidsmode specialist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bruidsmode specialist
Arbeidsvoorwaarden en salaris bruidsmode specialist
Eigen bedrijf starten als Bruidsmode specialist
Boekhoudprogramma vergelijken Bruidsmode specialist

Beroep bruidsmode specialist

Een bruidsmode specialist is een middenstander die zich gespecialiseerd heeft in bruidsmode, trouwjurken en aanverwante artikelen. Bruidsmode betreft kleding, die alleen op de huwelijksdag gedrag wordt door het bruidspaar. Over het algemeen is het zo dat de meeste bruiden de voorkeur geven aan een lange trouwjurk, die ook voorzien is van een sleep. Een sleep is een verlengstuk aan de achterkant van de trouwjurk waarmee een extra luxe uitstraling gecreëerd kan worden. Bruidsmode is net zoals gewone kleding modegevoelig, waardoor er regelmatig sprake is van nieuwe collecties. Als bruidsmode specialist is het daarom belangrijk om regelmatig te vernieuwen. Omdat bruidsmode zeer specifieke kleding betreft, zal bruidsmode in de meeste gevallen op maat gemaakt moeten worden, zodat de bruidskleding precies past. Bij de meeste bruidswinkels is het mogelijk om je eigen trouwjurk te laten ontwerpen. Trouwjurken zijn in alle gevallen kostbaar, omdat trouwjurken bewerkelijk zijn en gemaakt worden van kostbare stof. Het is tegenwoordig ook mogelijk om bruidskleding te huren. De meeste bruidswinkels verkopen confectie-bruidskleding, die door bruidskleding fabrikanten gemaakt worden. Dit neemt niet weg dat de meeste bruidsjurken wel op maat gemaakt moeten worden. Wie op zoek is naar bijzondere trouwkleding zal in de meeste gevallen terechtkomen bij een bruidsmodewinkel. Het zijn de bruidsmode specialisten, die hun klanten kunnen voorzien van de laatste trends, mogelijkheden en adviezen. De meeste bruidsmode specialisten maken gebruik van verschillende verkoopmedewerkers, modeontwerpers, kleermakers en coupeuses. Tegenwoordig is het mogelijk om bruidskleding via het internet te bestellen. Dit is verder een persoonlijke afweging, die per bruidspaar kan verschillen. In de meeste gevallen is het raadzaam om bruidskleding te passen om teleurstelling te voorkomen.

Bruiskleding verkopen en vermaken

Een bruidsmode specialist heeft dus te maken met bruidsparen die gaan trouwen. Het uitzoeken en passen van trouwkleding is meestal een proces dat niet vergeleken kan worden met het verkopen van gebruikelijke kleding. Een bruidsmode specialist kan daarom niet aangemerkt worden als verkoopmedewerker. Een bruidsmode specialist moet aangemerkt worden als verkoopadviseur. Dit houdt in dat er sprake is van specifieke kennis van bruidsmode. Daarnaast zal een bruidsmode specialist aangemerkt moeten worden als stylist en eventueel als image consultant. Met andere woorden zal een bruidsmode specialist moeten kunnen adviseren over het totaalplaatje. Het is niet zo dat alle bruidsmode specialisten aangemerkt kunnen worden als modeontwerper. De meeste bruidswinkels ontwerpen zelf geen trouwjurken. Vanzelfsprekend kan dit per bruidsmodewinkel verschillen. Omdat bruidsmode meestal vermaakt moet worden is het belangrijk dat een bruidsmodewinkel beschikt over een coupeuse.

Kennis van trouwjurken

Omdat bruidsmode speciale kleding betreft, zal een bruidsmode specialist over specifieke kennis moeten beschikken. Dit is het geval, omdat de materialen die gebruikt worden in veel gevallen kwetsbaar zijn. Denk aan materialen zoals kant, zijde, satijn, tule en aan imitatie bont. Bruidsmode specialisten verkopen niet alleen trouwjurken, omdat de meeste bruidswinkels ook aanverwante artikelen verkopen, zoals bruidslingerie en hoeden. Daarnaast is het denkbaar dat binnen een bruidswinkel bruidsschoenen verkocht worden. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat dit per bruidswinkel kan verschillen. Branchekennis is in alle gevallen belangrijk wanneer we het hebben over bruidsmode en artikelen.

Passen trouwjurk

Het passen en uitzoeken van een trouwjurk is voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel van de bruiloft. De bruid wil er op de trouwdag speciaal uitzien, en dit gaat vaak samen met een bezoek aan de kapper, schoonheidsspecialist en visagist voor de make-up. De meeste bruisparen laten ook een bruiloft fotograaf komen, om de trouwdag vast te leggen. Omdat de meeste mensen maar één keer trouwen is alles nieuw als een bruiloft geregeld moet worden. Er zijn tegenwoordig ook redelijk veel bruisparen, die voor het organiseren van een bruiloft een weddingplanner inhuren. Het zijn de weddingplanners, die in dat geval alle organisatorische werkzaamheden uit handen nemen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van de bruidstaart, het regelen van de catering, het regelen van de feestlocatie en aan het overleggen met de ceremoniemeester.

Verschillende soorten trouwjurken

Tegenwoordig zijn de meeste trouwjurken wit. In de middeleeuwen waren trouwjurken heel divers van kleur en rijkelijk versierd. Hoe meer versieringen en hoe meer kleur, hoe rijker iemand was. Later waren zwarte bruidsjurken in de mode en pas aan het eind van de achttiende eeuw is de witte trouwjurk ontstaan. Tegenwoordig zijn er veel verschillende trouwjurken te vinden. Het bekijken van trouwjurken begint vaak op het internet. Op het internet zijn eindeloos veel voorbeelden te vinden van trouwjurken. Wie een bruidsjurk gaat uitzoeken doet er verstandig aan eerst een budget vast te stellen, zodat het zoeken naar een geschikte trouwjurk makkelijk wordt. Ook kan het verstandig zijn om foto's te maken van bruidsjurken. Foto's van trouwjurken kunnen helpen bij het vinden van de juiste stijl.

Trouwjurk verkopen

Het is soms ook mogelijk om een tweedehands trouwjurk te verkopen aan een winkel die gespecialiseerd is in bruidsmode. Deze winkels kunnen geïnteresseerd zijn in het inkopen van gebruikte trouwjurken om ze vervolgens opnieuw te verkopen aan andere bruiden. Het kan een goede optie zijn als je jouw trouwjurk wilt verkopen aan iemand anders. Het is wel zo dat niet alle bruidsmodezaken tweedehands jurken accepteren, dus het is verstandig om vooraf contact op te nemen en te informeren naar hun beleid met betrekking tot de inkoop van tweedehands-trouwjurken. Een trouwjurk verkopen is meestal niet eenvoudig en kan ook gedaan worden via speciale online platforms.

Informatie over bruidsmode:

Opleidingen tot bruidsmode specialist

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden tot bruidsmode specialist. Wel zijn er voldoende andere opleidingsmogelijkheden, zoals de Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding of de hbo-opleiding aan het Amsterdamse Fashion institute. Welke opleiding het beste zal passen is verder persoonlijk. In alle gevallen is het wel belangrijk dat een bruidsmode specialist beschikt over branchekennis. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding van jouw bedrijf op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een bruidsmode specialist werkzaam kan zijn

Een bruidsmode specialist zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer. In dat geval kan ook de benaming middenstander van toepassing zijn. Er zijn tegenwoordig ook bruidsmode specialisten die alleen via webshops bruidsmode aanbieden. Een echte bruidsmode specialist moet ook over een fysiek winkelfiliaal beschikken.

Competenties bruidsmode specialist

De belangrijkste competentie van een bruidsmode specialist is de kennis van bruidsmode. Daarnaast moet een bruidsmode specialist beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Dit heeft er vooral mee te maken dat er geen vervelende fouten mogen voorkomen. Ook het volgen van de laatste trends is belangrijk als bruidsmode specialist. Omdat een bruidsmode specialist werkzaam is als ondernemer moet je over een commerciële instelling beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn vakkennis, adviseren, passie, energie, inspiratie, begeleiding, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bruidsmode specialist

Het arbeidsmarktperspectief van een bruidsmode specialist is niet zomaar aan te geven, omdat het een zeer specifiek beroep betreft. Over het algemeen zal een bruidsmode specialist zelf het arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het starten van een eigen bruidswinkel. De doorgroeimogelijkheden van een bruidsmode specialist moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam binnen de branche en het wellicht openen van meerdere filialen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bruidsmode specialist

Arbeidsvoorwaarden zijn niet van toepassing op een bruidsmode specialist. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsvoorwaarden moeten bepalen. Wat een bruidsmode specialist precies zal verdienen is verder niet zomaar aan te geven. Dit zal sterk afhankelijk zijn van het aantal verkopen en de onkosten, zoals de winkelhuur.

Eigen bedrijf starten als Bruidsmode specialist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Bruidsmode specialist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Bruidsmode specialist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bruidsmode specialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Bruidsmode specialist.

Mijnzzp.nl