Bruidsmode specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Bruidsmode wordt specifiek gedragen tijdens bruiloften en partijen. Bruidsmode is dan ook een verzamelnaam voor huwelijksgerelateerde kleding. Bruidsmode is erg mode gevoelig. Doorgaans worden er nieuwe collecties uitgebracht door verschillende merken binnen de branche. Een trouwjurk kan gekocht worden in een winkel. Deze zal dan vaak nog op maat gemaakt moeten worden voor de klant. Ook is het mogelijk om zelf een trouwjurk te laten ontwerpen. Een trouwjurk is relatief duur door de bewerkelijkheid, het gebruik van dure, vaak tere stoffen en de exclusiviteit van het model. Daarbij wordt een trouwjurk over het algemeen maar één keer gedragen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een trouwjurk te huren. Ook voor tweedehands trouwjurken bestaat tegenwoordig een ruime markt. De duurste trouwjurk ooit kostte maar liefst 11 miljoen euro en bestaat uit duizenden pauwenveren en 60 unieke diamanten.

Een belangrijk onderdeel van trouwen is het uitzoeken van de kleding. Veel vrouwen gaan op pad met hun moeder, zus of beste vriendin en lopen winkel in en uit en zijn uiteindelijk weken bezig voor dat er een keus is gemaakt. Het is raadzaam om ruim van te voren een bruidsjurk uit te zoeken omdat de jurk vaak besteld en op maat gemaakt dient te worden.

Tegenwoordig zijn de meeste trouwjurken wit. Hoe anders was dit bij het ontstaan van trouwjurken. In de middeleeuwen waren de trouwjurken heel divers van kleur en rijkelijk versierd. Hoe meer versieringen en hoe meer kleur, hoe rijker iemand was. Later waren zwarte bruidsjurken in de mode en pas aan het eind van de achttiende eeuw is de witte trouwjurk ontstaan.

Tegenwoordig zijn er heel veel soorten trouwjurken te vinden. Het bekijken van trouwjurken begint vaak op het internet. Op het internet zijn eindeloos veel voorbeelden te vinden. Wie een bruidsjurk gaat uitzoeken doet er verstandig aan eerst een budget vast te stellen, zodat het zoeken naar een geschikte jurk iets makkelijk wordt.

Het passen en uitzoeken van een trouwjurk is voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel van de bruiloft. De bruid wil er op de trouwdag speciaal uitzien, en dit gaat vaak samen met een bezoek aan de kapper en wellicht aan de schoonheidsspecialist voor de make-up. De meeste stellen die gaan trouwen laten ook een fotograaf komen, om de dag vast te leggen met bijzondere foto's.

Omdat de meeste mensen maar één keer trouwen is alles nieuw wanneer een bruiloft geregeld moet worden. Er zijn speciale beurzen waar alle bedrijven op het gebied van bruiloften staan, om hun kleding en andere spullen te presenteren. Op de beurs kunnen stelletjes veel informatie opdoen voor hun eigen bruiloft, zodat de perfecte trouwjurk uitgekozen kan worden.

Informatie over bruidsmode:

Opleidingen tot bruidsmode specialist

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het ontwerpen of maken van bruidsjurken en bruidskleding via reguliere scholen. Wel zijn er natuurlijk voldoende opleidingsmogelijkheden voor de modebranche in het algemeen, zoals de Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding specialist of de Hbo-opleiding aan het Amsterdamse Fashion institute.

Bedrijven waar een bruidsmode specialist werkzaam kan zijn

Als bruidsmode specialist ben je natuurlijk werkzaam voor een bruidswinkel, bruidsgroothandel of voor een bruidsfabrikant, al dan niet in loondienst of als zelfstandig ondernemer.

Competenties bruidsmode specialist

De specifieke competenties als bruidsmode specialist kunnen erg verschillen per soort werkgever en je specifieke taak binnen het bedrijf. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat je grote affiniteit met de mode- of bruidsmodebranche moet bezitten. Omdat je binnen dit beroep veel met klanten in aanraking zal komen, die advies wensen op het gebied van bruidskleding, is het belangrijk dat je communicatief goed onderlegd bent. Maar als verkoper moet je natuurlijk ook commercieel ingesteld zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bruidsmode specialist

Naar het specifieke beroep bruidsmode specialist is niet heel veel vraag, omdat de werkzaamheden doorgaans ook door een normale verkoopmedewerker of verkoopspecialist uitgevoerd kunnen worden. Wel is het belangrijk dat iemand over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt. Er zijn geen echte doorgroeimogelijkheden binnen dit beroep, anders dan het verkrijgen van een leidinggevende functie zoals de functie filiaalhouder.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bruidsmode specialist

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep. Een bruidsmode specialist zal doorgaans ongeveer het zelfde verdienen als een verkoopmedewerker. Wel is het denkbaar dat medewerkers een bonus krijgen wanneer vastgestelde omzetten behaald worden, omdat dit niet ongebruikelijk is binnen de verkoopbranche. Dit kan natuurlijk wel per bedrijf en functie verschillen.

Mijnzzp.nl