Bruidsmode specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bruidsmode specialist is een vakman of vakvrouw die zich gespecialiseerd heeft in bruidsmode en trouwjurken. Andere benamingen voor trouwjurk kunnen ook zijn bruidsjurk en trouwjapon. Bruismode is specifieke kleding die op de huwelijksdag gedragen wordt door het bruidspaar. Over het algemeen is het zo dat bruiden de voorkeur geven aan een lange trouwjurk die ook voorzien kan zijn van een sleep. Een sleep is een verlengstuk aan de achterkant van de trouwjurk waarmee extra indruk gemaakt kan worden. Een sleep kan dan ook bijdragen aan het verhogen van de status. Bruidsmode wordt specifiek gedragen tijdens bruiloften. Bruidsmode is een verzamelnaam voor huwelijksgerelateerde kleding. Bruidsmode is net zoals reguliere kleding erg mode gevoelig. Regelmatig worden er dan ook nieuwe collecties uitgebracht door verschillende bruidsmodeleveranciers binnen de branche. Een trouwjurk wordt doorgaans gekocht in speciale bruidsmodewinkels. Omdat bruidsmode zeer specifieke kleding betreft zal bruidsmode in de meeste gevallen op maat gemaakt moeten worden zodat het precies past zoals het behoort te passen. Ook is het mogelijk om zelf een trouwjurk te laten ontwerpen. Een trouwjurk is relatief duur door de bewerkelijkheid, het gebruik van dure, vaak tere stoffen en de exclusiviteit van het model. Daarbij wordt een trouwjurk over het algemeen maar één keer gedragen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een trouwjurk te huren. Wie zoek naar een mooie trouwjurk kan dus het beste terecht bij een bruidsmode specialist, omdat de meeste bruidsmode specialisten klanten op een brede manier kunnen adviseren met betrekking tot trouwjurken.

Het beroep c.q. de specialisatie bruidsmode specialist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een bruidsmode specialist betrekking kan hebben op verschillende specialisten zoals een winkeleigenaar die zelfstandig bruidskleding inkoopt, een verkoopmedewerker, een modeontwerper of bijvoorbeeld een coupeuse of een kleermaker gespecialiseerd in bruidsmode. Omdat bruidsmode speciale kleding betreft zal een bruidsmode specialist ook over specifieke kennis moeten beschikken. Dit omdat de materialen die gebruikt worden met betrekking tot bruidsmode in veel gevallen kwetsbaar zijn. Denk aan materialen zoals kant, zijde, satijn, tule en aan imitatie bont. Bruidsmode specialisten verkopen over het algemeen niet alleen trouwjurken, omdat de meeste bruidswinkels ook aanverwante artikelen verkopen, zoals bruidslingerie. Daarnaast is het denkbaar dat binnen een bruidswinkel bruidsschoenen verkocht worden. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat dit per bruidswinkel kan verschillen.

Soorten trouwjurken

Tegenwoordig zijn de meeste trouwjurken wit. Hoe anders was dit bij het ontstaan van trouwjurken. In de middeleeuwen waren de trouwjurken heel divers van kleur en rijkelijk versierd. Hoe meer versieringen en hoe meer kleur, hoe rijker iemand was. Later waren zwarte bruidsjurken in de mode en pas aan het eind van de achttiende eeuw is de witte trouwjurk ontstaan. Tegenwoordig zijn er heel veel soorten trouwjurken te vinden. Het bekijken van trouwjurken begint vaak op het internet. Op het internet zijn eindeloos veel voorbeelden te vinden. Wie een bruidsjurk gaat uitzoeken doet er verstandig aan eerst een budget vast te stellen, zodat het zoeken naar een geschikte jurk iets makkelijk wordt. Ook kan het verstandig zijn om foto's te maken van bruidsjurken die gevonden zijn via het internet. Foto's van trouwjurken kunnen een verkoopmedewerker enorm helpen bij vinden van de juiste stijl. Dit maakt het vinden van de juiste trouwjurk over het algemeen een stuk makkelijk, omdat de meeste bruidswinkels over een groot assortiment beschikken.

Passen en uitzoeken trouwjurk

Het passen en uitzoeken van een trouwjurk is voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel van de bruiloft. De bruid wil er op de trouwdag speciaal uitzien, en dit gaat vaak samen met een bezoek aan de kapper en wellicht aan de schoonheidsspecialist voor de make-up. De meeste stellen die gaan trouwen laten ook een fotograaf komen, om de dag vast te leggen met bijzondere foto's. Omdat de meeste mensen maar één keer trouwen is alles nieuw wanneer een bruiloft geregeld moet worden. Er zijn speciale beurzen waar alle bedrijven op het gebied van bruiloften staan, om hun kleding en andere spullen te presenteren. Op de beurs kunnen stelletjes veel informatie opdoen voor hun eigen bruiloft, zodat de perfecte trouwjurk uitgekozen kan worden.

Informatie over bruidsmode:

Opleidingen tot bruidsmode specialist

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het ontwerpen of maken van bruidsjurken en bruidskleding via reguliere scholen. Wel zijn er natuurlijk voldoende opleidingsmogelijkheden voor de modebranche in het algemeen, zoals de Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding specialist of de Hbo-opleiding aan het Amsterdamse Fashion institute. Welke opleiding het beste zal passen kan verschillen per bruidsmode specialist, bijvoorbeeld omdat alleen het verkopen van bruidsmode om een geheel andere opleiding vraagt dan het leren ontwerpen en maken van bruidskleding. Zoals eerder omschreven moet het beroep bruidsmode specialist vrij algemeen gezien worden, omdat het betrekking kan hebben op verschillende vaklieden binnen de bruidsbranche. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een bruidsmode specialist werkzaam kan zijn

Een bruidsmode specialist is over het algemeen werkzaam voor een bruidswinkel, bruidsgroothandel of voor een bruidsfabrikant. Daarnaast kan een bruidsmode specialist prima werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen bruidswinkel. Het is ook denkbaar dat de bruidsmode specialist zich richt op het internet met een webshop. In de meeste gevallen zal er dan ook sprake zijn van een fysieke winkel, omdat het kopen van een bruidsjurk via een webshop lastig is.

Competenties bruidsmode specialist

De belangrijkste competentie van een bruidsmode specialist is dat een bruidsmode specialist moet beschikken over grote affiniteit met de mode- en bruidsmodebranche. Daarnaast moet een bruidsmode specialist zeer scherp zijn met betrekking tot mogelijke nieuwe trends binnen de bruidsmodebranche. Omdat je in het beroep bruidsmode specialist veel met verschillende klanten in aanraking zal komen kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over een commerciële instelling als verkoper. Algemeen belangrijke woorden zijn vakkennis, adviseren, passie, energie, inspiratie, begeleiding, plannen en organiseren. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken gezien worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bruidsmode specialist

Het arbeidsmarktperspectief als bruidsmode specialist is niet zomaar aan te geven, omdat het een zeer specifiek beroep betreft. Over het algemeen zal een bruidsmode specialist zelf het arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het starten van een eigen bruidswinkel als ondernemer. Er zijn niet snel vacatures te vinden voor het beroep bruidsmode specialist. De doorgroeimogelijkheden als bruidsmode specialist kunnen gezien worden in het opbouwen van een goede naam en het wellicht openen van meerdere filialen als ondernemer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bruidsmode specialist

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep. Een bruidsmode specialist zal doorgaans ongeveer het zelfde verdienen als een verkoopmedewerker. Wel is het denkbaar dat medewerkers een bonus krijgen wanneer vastgestelde omzetten behaald worden, omdat dit niet ongebruikelijk is binnen de verkoopbranche. Dit kan natuurlijk wel per bedrijf en functie verschillen.

Mijnzzp.nl