Hoedenmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een hoedenmaker is een modeontwerper en stylist, die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen en maken van hoeden. Naast het ontwerpen van hoeden is het denkbaar dat een hoedenmaker petten of mutsen zal ontwerpen. Een hoedenmaker kan zelfstandig ontwerpen maken of in opdracht werkzaam zijn. De meeste mensen die tegenwoordig een hoed of pet dragen doen dit alleen voor een speciale gelegenheid. In het verleden waren hoeden dagelijks te zien in het straatbeeld. De meeste mensen die vroeger een hoed droegen, waren mensen op stand. Enkele bekende modellen hoeden zijn de bolhoed, deukhoed, hoge hoed en de dophoed. Tegenwoordig zal het beroep hoedenmaker in veel gevallen betrekking hebben op modeontwerpers, die zich richten op het ontwerpen en maken van bijzondere hoeden en andere hoofddeksels. Een hoed of andere soorten hoofddeksel is een bijzondere aanvulling op kleding, zoals een maatpak of jurk. Vanzelfsprekend dragen de meeste mensen niet alleen een hoofddeksel vanwege de mode. Een hoed heeft ook een functionele functie, zoals het tegenhouden van regen of zonneschijn. Zoals eerder omschreven dragen de meeste mensen tegenwoordig alleen nog een hoed of pet voor speciale gelegenheden, zoals een bruiloft of andere gelegenheid. De meeste hoedendragers van tegenwoordig willen een uniek en bijzonder model, die niemand anders heeft, en worden betrokken bij de ontwerpfase. Mensen die een bijzondere hoed of ander hoofddeksel dragen zullen in de meeste gevallen ook bijpassende kleding dragen, zodat het totaalplaatje klopt. Hoedenmakers moeten aangemerkt worden als creatief vakman, waarbinnen materiaalkennis, ambacht en styling op de juiste manier gecombineerd moeten worden. Een hoedenmaker heeft verder niet te maken met industriëlen hoeden, omdat dit soort hoeden meestal gemaakt wordt door buitenlandse fabrikanten. Het is denkbaar dat een hoedenmaker ook andere kledingstukken maakt.

Een hoedenmaker is dus een modeontwerper, die verantwoordelijk is voor het maken van eigen ambachtelijke hoeden en andere hoofddeksels. In de meeste gevallen zal een hoedenmaker ook aangemerkt moeten worden als stylist, omdat styling niet los gezien kan worden van het ontwerpen van eigen hoofddeksels. Als hoedenmaker heb je meestal te maken met mensen, die op zoek zijn naar een unieke uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan ministers, directeuren, kunstenaars en aan mensen die gaan trouwen. Het ontwerpen van een hoed zal beginnen met het tekenen van patroon, dat later uitgewerkt wordt. Het tekenen van een patroon is nodig om alle stoffen op de juiste manier uit te kunnen knippen. Na het aan elkaar naaien van de stoffen kan het afhankelijk van het materiaal nodig zijn om een hoed om een mal te spannen door middel van stoom. Een hoed zal in dat geval minimaal een dag om de mal moeten zitten wil de hoed zijn vorm houden. Bij hoofddeksels die gemaakt worden van stof is dit meestal niet nodig. Als een hoedenmaker naar eigen inzicht hoofddeksels ontwerpt is er meestal sprake van haute couture. In dat geval worden nieuwe hoofddeksels meestal aan het publiek getoond door mannequins tijdens een modeshow. Afhankelijk van de werkzaamheden kan een hoedenmaker in sommige gevallen ook aangemerkt worden als allround lederwarenmaker.

Beroepen met hoofddeksels

Tegenwoordig zijn er nog steeds beroepen te bedenken, waarbinnen hoofddeksels gedragen worden. Dit is meestal het geval om autoriteit uit te stralen, de herkenbaarheid te vergroten of vanwege de hygiëne. Denk bijvoorbeeld aan politieagenten, stewardessen, conducteurs, machinisten, verpleegkundigen of koks. Daarnaast kunnen hoofddeksels gedragen worden vanwege de veiligheid. In dat geval hebben we het bijvoorbeeld over bouwvakkers of over sporters. Ook acteurs, toneelspelers en artiesten dragen regelmatig een hoed of pet. In dat geval zal de hoed of pet een belangrijke aanvulling zijn op het kostuum.

Wat doet een hoedenmaker:

  • Het ontwerpen van hoofddeksels naar eigen inzicht
  • Het ontwerpen van hoofddeksels in opdracht
  • Het samenstellen van stoffen en andere materialen
  • Het in elkaar naaien van hoofddeksels
  • Het maken van patroontekenen
  • Het maken van ontwerpen
  • Het versieren van hoofddeksels

De Hoedenmaker:

Opleiding tot hoedenmaker

Wie een carrière ambieert als hoedenmaker kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding creatief vakman. Een belangrijke aanvulling hierbij is dat voor het leren ontwerpen van hoeden het beste gekozen kan worden voor een Hbo-opleiding mode. Het ontwerpen en maken van houden zal om de nodige creativiteit en vakmanschap vragen. Daarnaast zijn er voldoende externe opleidingsinstituten, die verschillende geschikte opleidingen aanbieden. De meeste hoedenmakers zijn werkzaam als ondernemer. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een hoedenmaker werkzaam kan zijn

Een hoedenmaker zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer. Het beroep hoedenmaker komt in loondienst eigenlijk niet voor. Het is denkbaar dat een hoedenmaker ook andere kleding accessoires zal ontwerpen. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen van tassen.

Competenties hoedenmaker

De belangrijkste competentie van een hoedenmaker is dat je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt, zodat je de juiste materialen weet te combineren. Daarnaast is het belangrijk dat je creatief bent en over voldoende inspiratie beschikt. Omdat je met verschillende klanten te maken krijgt moet je ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Als ondernemer is het belangrijk dat je beschikt over een commerciële instelling. Ook het netwerken is binnen de modebranche belangrijk, om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. Algemeen belangrijke woorden zijn trends, zelfstandigheid, vakmanschap, doorzettingsvermogen, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hoedenmaker

Het arbeidsmarktperspectief van een hoedenmaker is niet echt van toepassing, omdat de meeste hoedenmakers werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen. De doorgroeimogelijkheden van een hoedenmaker moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam en het eventueel openen van een eigen hoedenatelier als middenstander. Een andere optie is het starten van een eigen fashion blog om meer naamsbekendheid op te bouwen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hoedenmaker

Omdat wij er vanuit gaan dat je als hoedenmaker werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer is er geen sprake van arbeidsvoorwaarden, omdat je die als ondernemer zelf zal bepalen. Het salaris als hoedenmaker is natuurlijk sterk afhankelijk van het aantal en soort opdrachten dat je als ondernemer binnen weet te halen en verdere onkosten zoals huur, gas, water en licht. Over het algemeen zal een hoedenmaker ook andere werkzaamheden uitvoeren binnen de modebranche, om meer opdrachten binnen te kunnen halen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Hoedenmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hoedenmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl