Hoedenmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een hoedenmaker is een vakman of vakvrouw die hoeden ontwerpt en maakt. Hoeden kunnen van verschillende soorten materialen gemaakt worden, zoals textiel. Naast hoeden kan een hoedenmaker ook petten maken. Een andere benaming voor hoeden en petten is hoofddeksels. Een hoedenmaker kan zelfstandig een ontwerp maken en uitwerken of juist in opdracht werken. De meeste mensen die tegenwoordig nog een hoed of pet dragen doen dit over het algemeen voor speciale gelegenheden. In het verleden waren hoeden en petten dagelijks te zien in het straatbeeld. De meeste mensen die vroeger hoeden of petten droegen, waren mensen op stand. Enkele bekende modellen hoeden zijn de bolhoed, deukhoed, hoge hoed en de dophoed. Tegenwoordig zal het beroep hoedenmaker in veel gevallen betrekking hebben op modeontwerpers die zich richten op het ontwerpen en maken van bijzondere hoeden en andere soorten hoofddeksels. Een hoed of ander soort hoofddeksel is een bijzondere aanvulling op andere passende kleding zoals een maatpak of een mooie jurk. Als hoedenmaker bestaat er wel een belangrijk verschil tussen productie hoeden en eigen ontwerpen. Het beroep hoedenmaker moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een hoedenmaker ook andere vormen van kleding kan ontwerpen en maken.

Een hoed is niet alleen voor de mooiigheid maar ook om de mensen te beschermen tegen diverse weersinvloeden, zoals regen en zonneschijn. Het is niet zo dat alleen burgers een hoed of pet dragen. Er zijn ook veel mensen met specifieke beroepen of sporten die een hoed of pet dragen, zoals politieagenten, bewakers, koks, verpleegsters en bijvoorbeeld jockeys. Het beroepsmatig een hoed of pet dragen is meestal om direct duidelijk te maken om welk gezag het gaat, zoals bij de politieagent het geval is. Bij verpleegsters en koks zal het dragen van hoed of pet eerder gedaan worden uit hygiënisch oogpunt.

Hoedendragers van nu

Zoals eerder omschreven dragen de meeste mensen vandaag de dag alleen nog een hoed of pet voor speciale gelegenheden, zoals op een bruiloft of ander soort belangrijk feest of evenement. De laatste jaren kennen wij ook de traditie van Prinsjesdag, waar de meest uiteenlopende modellen en ontwerpen te zien zijn. Tijdens het ontwerpen van een hoed is het ook belangrijk om de juiste bijpassende kleding uit te zoeken, zodat er een bijzonder mooi geheel zal ontstaan. De hoedendragers van vandaag de dag willen doorgaans een uniek en bijzonder exemplaar, die niemand anders heeft, en worden doorgaans intensief betrokken tijdens de ontwerpfase.

Chinese prijs voor Arnhemse hoedenmaker:

De Hoedenmaker:

Opleiding tot hoedenmaker

Wie het vak van hoedenmaker wil leren kan het beste de Mbo-opleiding creatief vakman volgen. Er zijn diverse opleidingen te volgen op verschillende niveaus, zoals de opleiding Vormgevers en Ambacht, de opleiding communicatie, ruimte en vormgeving en de opleiding media en technologie. Voor meer informatie kunt u ook kijken bij de beroepen modeontwerper, coupeuse en kledingadviseur, die raakvlakken hebben met het beroep hoedenmaker. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een hoedenmaker werkzaam kan zijn

Als hoedenmaker werk je doorgaans in loondienst of als zelfstandig ondernemer in een hoedenmakerij. De meeste hoedenmakers zullen echter als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn en niet in loondienst werken, wat wel per persoon en hoedenmakerij kan verschillen. Een hoedenmaker of hoedenontwerper kan ook voor een modehuis werkzaam zijn.

Competenties hoedenmaker

De belangrijkste competentie als hoedenmaker is dat je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt, zodat je de juiste materialen weet te combineren en te bewerken. Daarnaast zal je als hoedenmaker een creatief persoon moeten zijn, omdat je steeds met mooie en spannende ontwerpen moet weten te komen. Binnen dit vak zal je vaak als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn. Daarom zal je ook commercieel moeten zijn als hoedenmaker. Het netwerken is binnen de modebranche belangrijk, om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. Goede communicatieve vaardigheden zijn dus ook belangrijk als hoedenmaker.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hoedenmaker

Voor het beroep hoedenmaker kunnen we niet echt spreken over een arbeidsmarktperspectief, omdat de meeste hoedenmakers werkzaam zullen zijn als zelfstandig ondernemer. Een bedrijf starten als hoedenmaker zal doorgaans niet makkelijk zijn, omdat het aantal opdrachtgevers over het algemeen beperkt is. Wel kan het natuurlijk zijn dat je als hoedenmaker je werkzaamheden combineert met een ander tak binnen de modebranche, zodat er betere overlevingskansen zijn als ondernemer. De doorgroeimogelijkheden zullen als hoedenmaker ook beperkt zijn, maar niet onmogelijk. Het is denkbaar dat je als ontwerper een goede naam hebt opgebouwd en de klanten aan komen waaien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hoedenmaker

Omdat wij er vanuit gaan dat je als hoedenmaker werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer is er geen sprake van arbeidsvoorwaarden, omdat je die als ondernemer zelf zal bepalen. Het salaris als hoedenmaker is natuurlijk sterk afhankelijk van het aantal en soort opdrachten dat je als ondernemer binnen weet te halen en verdere onkosten zoals huur, gas, water en licht. Over het algemeen zal een hoedenmaker ook andere werkzaamheden uitvoeren binnen de modebranche, om meer opdrachten binnen te kunnen halen.

Mijnzzp.nl