Lederwarenmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep lederwarenmaker
Werken als echte lederwarenmaker
Het ontwerpen en maken van lederwaren
Taken als lederwarenmaker:
Beroepsfilm lederwarenmaker:
Werken met leer:
Opleidingen tot lederwarenmaker
Bedrijven waar een lederwarenmaker werkzaam kan zijn
Competenties lederwarenmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lederwarenmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris lederwarenmaker
Eigen bedrijf starten als Lederwarenmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Lederwarenmaker

Beroep lederwarenmaker

Een lederwarenmaker is gespecialiseerde in om leer op een ambachtelijke manier te werken. Het kan daarbij gaan om de vervaardiging van uiteenlopende lederwaren, variërend van tassen tot koffers en van kleding tot riemen. Ook portemonnees en etuis zijn onder dat rijtje te scharen, net als leren horlogebandjes. Verder kan een lederwarenmaker ook gespecialiseerd zijn in het maken van leren schoenen. Of in leren bekleding van meubels of in autostoelen die met leer worden bekleed. Een lederwarenmaker beschikt daarbij over specialistische kennis met betrekking tot fabricageprocessen van ledersoorten. Zo is er ook sprake van kennis van de bestanddelen en de kwaliteit van lederwaren. Het hoort onder meer tot de werkzaamheden van een lederwarenmaker om leer op een handmatige manier te snijden. Daarbij komen verschillende technieken van leerafwerking kijken in het verdere productieproces. Denk daarbij aan het toepassen van een bepaalde handmatige naaitechniek om stukken leer met elkaar te verbinden. Ten aanzien van het beoordelen van de kwaliteit van leer geldt dat de lederwarenmaker defecten detecteert op leer. Het afwerken van lederwaren kan ook bestaan uit het aanbrengen van versiersels. Bijvoorbeeld op een tas, waarbij er uiteraard ook aandacht is voor de voering. Overigens geldt dat in plaats van het leer handmatig te snijden het ook mogelijk is om leer te stansen aan de hand van een patroon. Naast dat er sprake is van een deel handwerk op ambachtelijke manier komen er ook machines aan te pas. Denk maar aan de gaatjes die in een riem van leer gemaakt worden. Verder is het mogelijk dat een lederwarenmaker ontwerpen maakt, patronen snijdt en het product volledig vervaardigd.

Werken als echte lederwarenmaker

Een lederwarenmaker is dus aan te merken als een ambachtsman of ambachtsvrouw die op ambachtelijke manier producten van leer maakt. Indien een lederwarenmaker verantwoordelijk is voor het volledige productieproces valt het inkopen van leer eveneens onder de werkzaamheden. De lederwarenmaker koopt in dat geval leer in bij bijvoorbeeld een groothandel die het leer weer inkopen bij leerlooier. Bij verantwoording voor het hele productieproces is een lederwarenmaker ook als stylist of als modeontwerper te zien. Bij een ambachtelijke specialisatie is er bijvoorbeeld een link te leggen naar een schoenmaker die schoenen van leer maakt of naar een kleermaker die leren broeken ontwerpt en maakt. Zo zijn er meerdere specialisaties mogelijk als lederwarenmaker. Bijvoorbeeld ook als tassenontwerper net als meubelmaker of voertuigbekleder. Als onderdeel van het productieproces behoort het verbinden van leerstukken ook tot de werkzaamheden. In dat kader is met het stikken en naaien van leer een link te leggen naar het van naaister. Een lederwarenmaker kan unieke leren artikelen vervaardigen, maar ook op grotere schaal bijvoorbeeld leren portemonnees maken. Bij een ambachtelijke specialisatie is er doorgaans sprake van uniek werk. Dat vraagt niet alleen veel aandacht en tijd, maar vereist ook vakmanschap. Zo is er voor het handmatig bewerken van leer een specifieke techniek vereist, net als vaardigheid.

Het ontwerpen en maken van lederwaren

Een lederwarenmaker ontwerpt, maakt en bewerkt producten van leer. Een van de werkzaamheden die onder het productieproces vallen, is het maken van een ontwerp of het lezen van werktekeningen. Het uitsnijden of stansen van leer zijn eveneens dagelijkse werkzaamheden net als het zogenoemd omboeken van leer, zoals het omvouwen van randen. Het stikken van leer en verven van leer kan eveneens tot de werkzaamheden behoren. Dat geldt eveneens voor het aanbrengen van tussendelen en voeringen. Naast handmatige werkzaamheden, behoort het instellen van machines eveneens tot de taken net als de bediening daarvan. Het aanbrengen van ritssluitingen kan een taak zijn, zoals bij het maken van leren jassen, broeken of tassen. Verder is het een taak om de kwaliteit van het product te controleren, de artikelen in te pakken en klaar voor vervoer te zetten. Uiteraard zijn de exacte werkzaamheden van het type leder-artikel afhankelijk.

Taken als lederwarenmaker:

  • Ontwerpen maken.
  • Tekeningen lezen.
  • Leer uitsnijden.
  • Leer stansen.
  • Leer afwerken.
  • Leer stikken en naaien.
  • Machines bedienen.
  • Kwaliteit controleren.

Beroepsfilm lederwarenmaker:

Werken met leer:

Opleidingen tot lederwarenmaker

Er is voor het beroep van lederwarenmaker een specifieke opleiding te volgen. Het gaat hierbij om de mbo-opleiding lederwarenmaker (creatief vakmanschap) die binnen de sector mode & textiel wordt aangeboden. Het leren werken met leer vraagt om specifieke kennis en vaardigheden. Ook het leren maken van patronen vormt een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een lederwarenmaker werkzaam kan zijn

Een lederwarenmaker is doorgaans als ondernemer werkzaam binnen een eigen lederwarenbedrijf. Er zijn echter ook lederwarenmakers die in loondienst werkzaam zijn bij een fabrikant of kleinschalig productiebedrijf. Denk daarbij maar een meubelmaker die meubels op maat maakt en een lederwarenmaker in dienst heeft om meubels met leer te bekleden. Zo zijn er ook bedrijven waar voertuigbekleders werkzaam zijn en een lederwarenmaker verantwoordelijk is voor het met leer bekleden van autostoelen. Er zijn wat dat betreft allerlei bedrijven die leren artikelen leveren waar een lederwarenmaker werkzaam kan zijn. Denk ook maar aan een producent die leren tassen ontwerpt en maakt of aan een bedrijf dat handgemaakte leren riemen verkoopt.

Competenties lederwarenmaker

Er zijn meerdere competenties van toepassing op het beroep van lederwarenmaker. Denk maar aan creativiteit om vanuit een eigen bedrijf leren producten te ontwerpen en te maken. In dat kader is het van belang om over productkennis te beschikken en kennis van productontwikkeling te hebben. Uiteraard komen er vaardigheden van pas als patroontekenen net als naaitechnieken om het beroep goed uit te oefenen. Indien een lederwarenmaker als ondernemer werkt, is het eveneens van belang om commercieel ingesteld te zijn en een netwerk te kunnen opbouwen. Zo is het oog hebben voor details eveneens een van de belangrijke competenties. Het is verder van belang om perfectionistisch te zijn en kwaliteit goed te kunnen beoordelen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lederwarenmaker

Er zijn veel artikelen van leer op de markt en wat dat betreft, is het arbeidsmarktperspectief positief. Bovendien kan een lederwarenmaker zich op verschillende manieren onderscheiden en daarmee vraag naar het eigen aanbod creëren. Bijvoorbeeld door perfecte kwaliteit te leveren of door in een high-end segment leren tassen te ontwerpen, produceren en verkopen. Bij het werken in loondienst is het mogelijk om door te groeien naar het ondernemerschap om zelf lederartikelen op de markt te brengen. Dat kan online als webshophouder, maar ook als middenstander met een winkel in lederwaren of op de markt als marktkoopman.

Arbeidsvoorwaarden en salaris lederwarenmaker

Een lederwarenmaker in loondienst verdient doorgaans een salaris dat gemiddeld uitkomt tussen de 1.700 euro en 2.500 euro bruto per maand. Is een lederwarenmaker werkzaam als zelfstandig ondernemer dan kan het inkomen in elk geval een stuk hoger liggen. Vooral als er sprake is van een specialisatie en de lederwarenmaker zich richt op een specifieke doelgroep. Het hangt van de bekendheid en kwaliteit af hoe hoog het inkomen in dat geval is.

Eigen bedrijf starten als Lederwarenmaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Lederwarenmaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Lederwarenmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Lederwarenmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Lederwarenmaker.

Mijnzzp.nl