Naaister

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep naaister
Een naaister kan op verschillende manieren werkzaam zijn
Naaien als hobby
Naaien is een populaire hobby
Verschil tussen een naaister en coupeuse
Naaister gezocht
Informatie over een naaister:
Opleidingen tot naaister
Bedrijven waar een naaister werkzaam kan zijn
Competenties naaister
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als naaister
Arbeidsvoorwaarden en salaris naaister
Eigen bedrijf starten als Naaister
Boekhoudprogramma vergelijken Naaister

Beroep naaister

Een naaister is verantwoordelijk voor het samenstellen en naaien van stoffen met een naaimachine of met de hand. Het beroep naaister heeft grote raakvlakken met het beroep coupeur, echter gaan de werkzaamheden van een coupeur verder dan alleen het samenstellen en naaien van kledingstof. Daarnaast is het zo dat een naaister met andere stoffen werkzaam kan zijn dan kledingstoffen. Een naaister kan bijvoorbeeld ook te maken hebben met kussens, gordijnen, vitrages of zeilen. Welke werkzaamheden een naaister uitvoert is dan ook afhankelijk van het naaiatelier. Binnen een kledingatelier heb je te maken met andere werkzaamheden dan binnen een gordijnenatelier. Ook is het denkbaar dat een naaister met verschillende materialen te maken heeft. Over het algemeen is het zo dat een naaister verschillende werkzaamheden kan uitvoeren, zoals glad strijken van naden, het aannaaien van knopen, het naaien van ritsen en het naaien van kragen. Andere werkzaamheden kunnen zijn het tekenen en uitsnijden van patronen volgens de opgegeven specificatie. In het kort kunnen we stellen dat een naaister verschillende kledingonderdelen of andere materialen aan elkaar zal naaien om tot een eindproduct te komen. Een naaister werkt meestal met een patroon, zodat de naaister kan zien hoe kleding in elkaar gezet moet worden. Het beroep naaister moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een naaister ook verantwoordelijk kan zijn voor andere werkzaamheden, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. In de praktijk is het denkbaar dat naai-werkzaamheden gecombineerd worden met andere werkzaamheden, die met kleding en mode te maken hebben. Vanzelfsprekend zijn niet alle naaisters beroepsmatig actief. Er zijn ook veel hobbyisten, die het leuk vinden om met een naaimachine en naald en draad te werken. Het netjes leren naaien is lastig te noemen en zal om de nodige ervaring vragen. Vooral de grote naaimachines, die beroepsmatig gebruikt worden, zijn redelijk complex te noemen.

Een naaister kan op verschillende manieren werkzaam zijn

Een naaister kan dus verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden en het is niet zo dat alle naaisters aangemerkt kunnen worden als coupeur. Een naaister kan ook verantwoordelijk zijn voor het naaien van gordijnen en vitrages, interieurstoffen of het naaien van zeilen. Een ander voorbeeld is het naaien van voertuigbekleding. Vanzelfsprekend kan het bekleden van voertuigstoelen of interieurs niet vergeleken worden met het naaien van kledingstukken. In de praktijk is het zo dat een naaister voornamelijk te maken heeft met kledingstukken. In dat geval is een naaister verantwoordelijk voor het naaien van nieuwe kledingstukken of het repareren van bestaande kledingstukken. Er zijn dus verschillende vakgebieden, waarbinnen het naaien een belangrijke rol speelt. Binnen de industrie kan een naaister ook te maken hebben met andere specifieke werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het naaien van bedrijfskleding of aan het naaien van springkussen, stormbanen en trampolines. In dat geval is het wel belangrijk dat een naaister overweg kan met industriële naaimachines. Het beroep naaister komt dus op verschillende manieren voor.

Naaien als hobby

Als naaister hoef je niet beroepsmatig werkzaam te zijn, omdat er ook veel hobbyisten zijn die naaien. In dat geval zal iemand zelfstandig kledingstukken ontwerpen en in elkaar naaien. Het zelf ontwerpen en maken van kleding of andere voorwerpen geeft vaak iets speciaals aan het ontwerp en het resultaat. Het zelf maken van kleding of het maken van gordijnen is over het algemeen prima te doen als iemand beschikt over de juiste kennis. Wie zelf wil leren naaien, maar niet weet hoe je moet beginnen kan het beste een workshop volgen.

Naaien is een populaire hobby

Ondanks dat niet veel mensen kunnen naaien is het naaien wel aan te merken als een populaire hobby, omdat het zelfstandig kunnen naaien een leuke bezigheid is waarbij ook nodige creativiteit om de hoek komt kijken. Ondanks dat het naaien oorspronkelijk betrekking heeft op naald en draad gebruiken de meeste naaisters tegenwoordig een naaimachine. Met de opkomst van de naaimachines is het naaien stukken makkelijk geworden. Een andere populaire hobby die raakvlakken heeft met het naaien is het borduren.

Verschil tussen een naaister en coupeuse

Een naaister houdt zich alleen bezig met werkzaamheden waarbij met naald en draad gewerkt wordt. Een coupeuse kan dit ook, echter doet een coupeuse meer dan alleen naaien. Denk bijvoorbeeld ook aan het maken en vermaken van kledingstukken. Daarnaast kan een coupeuse ook aangemerkt worden als kleermaker. Een naaister hoeft geen kleermaker te zijn. De arbeidsmarkt voor het beroep is meestal sterk afhankelijk van de vaardigheden. Natuurlijk kan een naaister ook in opdracht werkzaam zijn.

Naaister gezocht

Het beroep naaister vraagt om specifieke kennis en vaardigheden en dat maakt het beroep bijzonder. Het is dan ook zo dat er redelijk veel vraag is naar goede naaisters binnen de arbeidsmarkt. Als naaister combineer je creativiteit en vakmanschap om prachtige kleding te maken van stof. Je kunt werken in verschillende omgevingen, zoals een modeatelier, een kledingfabriek of starten als zelfstandig ondernemer in je eigen naaiatelier. Vooral binnen de Randstad zijn nog veel naaiateliers te vinden zoals in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Deze naaiateliers bieden meestal ook betaalbare kledingreparatie aan, naast het naaien van nieuwe kleding.

Informatie over een naaister:

Opleidingen tot naaister

Wie als naaister wil werken kan kiezen uit verschillende opleidingen, zoals de Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding, of een cursus volgen waar naailessen gegeven worden. De werkzaamheden van een naaister hebben raakvlakken met de werkzaamheden van een coupeuse, echter gaan de werkzaamheden van een coupeuse verder dan alleen het kunnen naaien van stoffen. Als naaister is het niet in alle gevallen belangrijk dat je beschikt over een erkende opleiding, omdat onervaren naaisters ook ingewerkt kunnen worden door ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Als naaister is het wel belangrijk dat je beschikt over voldoende vakinhoudelijke kennis, omdat het naaien van stoffen netjes gedaan moet worden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een naaister werkzaam kan zijn

Een naaister kan op verschillende manieren werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers die beschikken over een eigen naaiatelier, of aan naaisters die werkzaam zijn voor een kleermaker. Daarnaast kan een naaister in loondienst werken voor een bruidsmodewinkel of voor een modeontwerper. Ook binnen de industrie komt het beroep naaister veel voor. In dat geval zul je meestal werkzaam zijn voor een fabrikant. Zoals eerder omschreven kan het naaien ook gewoon een hobby zijn voor mensen.

Competenties naaister

De belangrijkste competentie van een naaister is de vakinhoudelijk kennis, omdat het naaien van stoffen moeilijker is dan het lijkt. Het kunnen lezen van patroontekeningen en het kennen van alle eigenschappen van stoffen en garen vraagt om vakkennis. Ook het secuur werken is een competentie die niet onderschat moet worden. Een andere belangrijke competentie kan stressbestendigheid zijn, omdat het regelmatig zal voorkomen dat opdrachten klaar moeten. Daarnaast zul je moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat je meestal te maken hebt met verschillende collega's en leidinggevende. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, motivatie, inzicht, controleren, plannen, organiseren en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als naaister

Het arbeidsmarktperspectief van een naaister is redelijk goed te noemen. In veel gevallen zal het naaien wel gezien moeten worden als een aanvulling op een ander beroep. Er is wel vraag naar goede naaisters, echter is de arbeidsmarkt wel aan het veranderen. Daarnaast is het in de meeste gevallen belangrijk dat een naaister andere werkzaamheden kan uitvoeren naast het naaien. Er zijn als naaister verder geen echte doorgroeimogelijkheden, omdat de werkzaamheden daarvoor het specifiek zijn. Mogelijke doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen, waardoor je kan doorgroeien binnen je carrière. Het beroep naaister komt in de praktijk op verschillende manieren voor.

Arbeidsvoorwaarden en salaris naaister

De arbeidsvoorwaarden als naaister zijn erg verschillend per werkgever. Een naaister binnen de detailhandel zal andere arbeidsvoorwaarden hebben dan een naaister die werkzaam is in een fabriek. Een naaister in loondienst zal doorgaans bij een fulltime baan tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Echter zijn er ook voldoende naaisters te vinden die de werkzaamheden niet fulltime uitvoeren, maar slechts één of twee dagen in de week werken.

Eigen bedrijf starten als Naaister

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Naaister, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Naaister

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Naaister bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Naaister.

Mijnzzp.nl