Borduurder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een borduurder of borduurster is iemand die borduurt, wat betrekking heeft op het maken versieringen op textiel door middel van naald en draad. Het borduren bestaat al sinds de mensheid stoffen gebruikt. Over de hele wereld wordt borduren toegepast op verschillende manieren. Er zijn dan ook over de hele wereld verschillende soorten borduurstijlen te vinden. Dat er zo veel verschillende stijlen zijn komt doordat er over de hele wereld andere stoffen gebruikt worden. Het moderne borduren is niet te vergelijken met het borduren van vroeger, omdat we tegenwoordig moderne bordmuurmachines kennen. Massaproductie van borduurwerk wordt machinaal uitgevoerd en niet meer met de hand, zoals dit vroeger het geval was. Tegenwoordig moet het handborduren grotendeels als hobby gezien worden. Over het algemeen maken borduurders van borduurwerk tafelkleden, jurken, hemden, lakens en zakdoeken. Mooi borduurwerk kan een uitstraling van rijkdom geven. Door het gebruik van verschillende stoffen en stijlen kunnen borduurders een simpel stuk stof verrijken tot iets bijzonders. Het beroep borduurder moet verder heel algemeen gezien worden, omdat borduurders op verschillende manieren en om verschillende redenen kunnen borduren. Daarnaast bestaat er een groot verschil tussen mensen, die borduren voor hun hobby en bedrijven, die productieborduurwerken toepassen, zoals binnen de industrie. Zoals eerder omschreven komt maken bedrijven geen gebruik meer van handborduurwerk, omdat dit te kostbaar wordt. Bedrijven gebruiken gespecialiseerde borduurmachines waarmee in een hoog tempo borduurwerken gemaakt kunnen worden.

Tegenwoordig is het handmatig borduren vooral een hobby voor mensen die graag creatief bezig zijn. Bij bedrijfsmatig borduren zullen de werkzaamheden in de meeste gevallen uitgevoerd worden met moderne machines, zoals computers en automatische bordmuurmachines. In lagelonenlanden is het nog wel denkbaar dat er met de hand bijzondere borduurwerken worden gemaakt, zoals mantels, die versierd worden door middel van gouddraad. Binnen Nederland kennen de meeste mensen het borduren als hobby. Echter zijn er nog voldoende bedrijven te vinden die bedrijfsmatig borduren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven, die bedrijfskleding voorzien van een bedrijfslogo's of bedrijfsnamen. Deze borduur werkzaamheden worden in de meeste gevallen uitgevoerd door middel van machines en niet met de hand. Dit soort borduur werkzaamheden kan niet zomaar vergeleken worden met het op een klassieke manier borduren van textiel. Bedrijven die zicht richten op het borduren van kleding kunnen vaak ook gezien worden als promotiebedrijven, zoals een relatiegeschenken bedrijf.

Stoffen om te borduren:

  • Linnen
  • Mousseline
  • Katoen
  • Stramien
  • Aïda
  • Hardangerstof

Informatie over borduren:

Opleidingen tot borduurder

Voor zover dat wij weten bestaan er geen opleidingsmogelijkheden via reguliere scholen voor het borduren. Wel zijn er diverse cursussen te vinden voor mensen die willen leren borduren. Daarnaast heeft het borduren wel degelijk raakvlakken met textiel en siergaren. Daarom verwijzen wij voor opleidingsmogelijkheden naar de beroepen: naaister, modeontwerper, kledinghersteller en coupeuse, waar uitgebreide informatie staat over opleidingen binnen de textielbranche. Het is mogelijk dat het leren borduren aangeleerd wordt door ervaren borduursters, die in dat geval wellicht gezien kunnen worden als leermeester. Voor het beroep borduurder of borduurster is verder geen echte opleiding nodig, omdat het borduren ongeschoolde arbeid is. Daarnaast moet het borduren in veel gevallen meer gezien worden als hobby dan werk. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een borduurder werkzaam kan zijn

Een borduurder of borduurster heeft over het algemeen niks te maken met bedrijven, omdat het borduren binnen bedrijven bijna niet voorkomt. Daarnaast zal het borduren in de meeste gevallen gezien moeten worden als een aanvulling op een ander beroep. Het is prima denkbaar dat een ondernemer ook borduur werkzaamheden uitvoert als aanvulling op een ander beroep. Zoals eerder omschreven maken bedrijfskleding specialisten ook regelmatig gebruik van borduurwerk om bepaalde logo's of bedrijfsnamen te vermelden op bedrijfskleding. In de meeste gevallen moet het borduren gezien worden als hobby zonder dat er sprake is van betaalde arbeid.

Competenties borduurder

De belangrijkste competentie van een borduurder of borduurster is de vakinhoudelijke kennis van het borduren. Daarnaast kan materiaalkennis aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als een borduurder in opdracht van iemand werkt kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden als borduurder zijn passie, creativiteit, inspiratie, zelfstandigheid, presteren en doorzettingsvermogen. Als een borduurder ook borduurwerken verkoopt moet de borduurder ook beschikken over een commerciële instelling. Dit zal in de meeste gevallen niet van toepassing zijn, omdat de meeste mensen borduren als hobby.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als borduurder

Arbeidsmarktperspectief is als borduurder of borduurster niet echt van toepassing, omdat het beroep borduurder of borduurster in de praktijk niet bedrijfsmatig voorkomt. Als vaklieden wel moeten bepaalde borduur werkzaamheden moeten uitvoeren zal dit in de meeste gevallen gezien moeten worden als aanvulling op een andere beroep. Veruit de meeste borduurders en borduurster zullen dan hobbymatig borduren en verder niks met arbeidsmarktperspectief te maken hebben. Er zijn verder ook geen doorgroeimogelijkheden als borduurder anders dan het maken van mooie borduurwerken. Het is wel denkbaar dat een borduurder of borduurster andere mensen zal leren borduren als cursusleider.

Arbeidsvoorwaarden en salaris borduurder

Er zijn geen arbeidsvoorwaarden en salaris van toepassing op dit beroep, omdat het beroep niet voorkomt in loondienst. Wel is het denkbaar dat een hobbyist zelf zijn zelf gemaakte borduurwerk probeert te verkopen en zo een kleinigheid extra kan verdienen.

Mijnzzp.nl