Borduurder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een borduurder of borduurster is een textielspecialist, die zich gespecialiseerd heeft in het borduren. Borduren heeft betrekking op het maken van versieringen op textiel door middel van naald en draad. Het is niet zo dat alle borduurders handmatig borduren, omdat borduurders ook gebruik kunnen maken van borduurmachines. Het moderne borduren is niet te vergelijken met het borduren van vroeger, omdat we tegenwoordig borduurmachines kennen. Massaproductie van borduurwerk wordt machinaal uitgevoerd en niet meer met de hand, zoals dit vroeger het geval was. Tegenwoordig moet het handborduren grotendeels als hobby gezien worden. Over het algemeen maken hobbymatige borduurders bijzondere tafelkleden, jurken, hemden, lakens en zakdoeken. Mooi borduurwerk kan een uitstraling van rijkdom geven. Door het gebruik van verschillende stoffen en stijlen kunnen borduurders een simpel stuk stof verrijken tot iets bijzonders. Beroepsmatige borduurders zijn meestal verantwoordelijk voor het borduren van logo's op bedrijfskleding of losse voorwerpen, zoals petjes. Het handmatig borduren kan dus niet vergeleken worden met het bedrijfsmatig toepassen van borduurwerk. Zoals eerder omschreven maken bedrijven geen gebruik van handborduurwerk, omdat dit te kostbaar is. Bedrijven maken gebruiken van moderne borduurmachines waarmee in een hoog tempo borduurwerken gemaakt kunnen worden. Er zijn veel bedrijven die liever gebruikmaken van borduurwerk dan van bedrukte logo's. Dit heeft er vooral mee te maken dat borduurwerk een luxere uitstraling heeft en slijtvast is. Bedrukte logo's worden kwalitatief snel minder als kleding regelmatig gedragen en gewassen wordt. Het beroep borduurder moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat dit betrekking kan hebben op verschillende textielspecialisten. Daarnaast is het zo dat lang niet alle borduurders beroepsmatig actief zijn.

Een borduurder kan dus op verschillende manieren werkzaam zijn en op verschillende manieren borduren. Tegenwoordig is het handmatig borduren vooral een hobby voor mensen, die graag creatief bezig zijn. Bij bedrijfsmatig borduren zullen de werkzaamheden uitgevoerd worden met moderne machines, zoals computers en automatische borduurmachines. In lagelonenlanden is het wel denkbaar dat er met de hand borduurwerken gemaakt worden, zoals bijzondere mantels of trouwjurken, die versierd worden door middel van gouddraad. Binnen Nederland kennen de meeste mensen het borduren als hobby. Echter zijn er voldoende bedrijven te vinden, die bedrijfsmatig borduren. Denk hierbij aan bedrijven die bedrijfskleding voorzien van bedrijfslogo's of bedrijfsnamen. Dit soort borduur werkzaamheden wordt in de meeste gevallen uitgevoerd door middel van machines en niet met de hand. Ook bedrijven die zich richten op relatiegeschenken maken gebruik van borduurwerk.

Toepassingen borduurwerk

Borduurwerk kan om verschillende redenen toegepast worden. In de meeste gevallen gaat het om logo's, namen of om versiering. Ook modeontwerpers die zich richten op haute couture maken regelmatig gebruik van borduurwerk. In dat geval gaat het meestal om het rijkelijk versieren van kledingstukken op een bijzondere manier. Een andere toepassing is het maken van beeldende kunst, zoals een schilderij van borduurwerk. Het is dus niet zo dat borduurders alleen tafelkleden of servetten voorzien van borduurwerk. Het borduren van tafelkleden en servetten geeft een bijzondere aanvulling. Dit heeft meestal betrekking op het borduren van je naam of familiewapen in servetten. Tafelkleden worden over het algemeen alleen versiert met bijzondere figuren. Vanzelfsprekend zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken, waarbij borduurwerk een belangrijke rol heeft.

Informatie over borduren:

Opleidingen tot borduurder

Er bestaan geen erkende opleidingen tot borduurder. Wel worden er voldoende cursussen aangeboden voor mensen die willen leren borduren. Als borduurder is het volgen van een opleiding meestal niet belangrijk, omdat het leren borduren een kwestie is van proberen. Dit neemt niet weg dat het borduren binnen verschillende opleidingen aan bod zal komen. Dit heeft meestal betrekking op mensen die een volwaardige textielopleiding volgen. Daarnaast zijn er genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een textielopleiding kan volgen. In sommige gevallen kan een borduurder werkzaam zijn als ondernemer. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op de juiste manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een borduurder werkzaam kan zijn

Een borduurder zal in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als hobbyist. Dit laat onverlet dat er ook borduurders zijn die werkzaam zijn als ondernemer. Er zijn ook borduurders, die beschikken over een eigen borduurwinkel. In dat geval kan de benaming middenstander van toepassing zijn. In de meeste gevallen moet het borduren gezien worden als hobby zonder dat er sprake is van betaalde arbeid.

Competenties borduurder

De belangrijkste competentie van een borduurder is creativiteit, evenals het beheersen van de juiste borduurtechnieken. Ook inspiratie kan aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je in opdracht werkzaam bent speelt communicatie een belangrijke rol. Dit heeft vooral betrekking op het regelmatig overleggen. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, plezier, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, kwaliteit, motivatie en secuur.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als borduurder

Het arbeidsmarktperspectief van een borduurder is niet van toepassing, omdat het beroep borduurder niet bedrijfsmatig voorkomt. Als je werkzaam bent als ondernemer zul je zelf het arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door te ondernemen. Het bedrijfsmatig maken van borduur werkzaamheden zal in de meeste gevallen gezien moeten worden als aanvulling op andere werkzaamheden. Er zijn verder ook geen doorgroeimogelijkheden anders dan het maken van mooie borduurwerken. Het is wel denkbaar dat een borduurder andere mensen zal leren borduren als cursusleider.

Arbeidsvoorwaarden en salaris borduurder

Er zijn geen arbeidsvoorwaarden en salaris van toepassing op dit beroep, omdat het beroep niet voorkomt in loondienst. Wel is het denkbaar dat een hobbyist zelf zijn zelf gemaakte borduurwerk probeert te verkopen en zo een kleinigheid extra kan verdienen. Denk bijvoorbeeld aan borduurders, die hun borduurwerk proberen te verkopen op een markt.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Borduurder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Borduurder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl