Beeldend kunstenaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een beeldend kunstenaar is een kunstenaar die gespecialiseerd is in het maken van beeldende kunst. Andere benamingen voor het vakgebied van een beeldend kunstenaar zijn soms ook wel visual arts of plastische kunst. Het vakgebied van een beeldend kunstenaar is vrij breed te noemen, omdat beeldende kunst alle tastbare kunst betreft. Beeldende kunst heeft dus niet alleen betrekking op beelden maar heeft betrekking op alle tastbare kunst zoals schilderijen, foto's, film en textiele kunst. De bekendste vorm van beeldende kunst is beeldhouwkunst, dat gemaakt of ontworpen  kan zijn uit verschillende materialen zoals klei, gips, bijenwas, steen of hout. Als beeldend kunstenaar ontwerp en maak je tastbare kunstvoorwerpen met de bedoeling ze te verkopen, of maak je ze als hobby. Er zijn binnen Nederland veel mensen werkzaam in de beeldende kunst. De werkzaamheden zijn voor de meeste mensen hobbymatig, maar er zijn ook kunstenaars beroepsmatig werkzaam. Daarnaast worden er veel cursussen aangeboden voor mensen die gezamenlijk kunstvoorwerpen willen maken onder begeleiding.

Een beeldend kunstenaar kan dus met veel verschillende soorten materialen werken, zoals aluminium, brons, glas en steen. Een beeldend kunstenaar werkt vaak naar eigen inzicht en inspiratie maar werkt ook in opdracht. Wanneer een beeld in opdracht gemaakt wordt zal er eerst overlegd worden met de klant, zodat de wensen bekend zijn. Tevens geven veel beeldend kunstenaars workshops aan mensen die zelf een kunstwerk wensen te maken. De beeldend kunstenaar heeft de juiste materialen en gereedschappen en helpt de persoon met het geven van inzicht zoals: hoe men moet kijken naar een beeld.
 
Beeldende kunst betekent niet dat het uitsluitend gaat om beelden. Het gaat om de afbeelding, daarom is een schilderij of foto bijvoorbeeld ook beeldende kunst. Wie zelf beeldend kunstenaar wenst te worden kan in Nederland op diverse academies terecht. Tijdens deze opleiding leert de student vrije en toegepaste kunstvormen te maken.
 
Voor veel mensen die aan een kunstacademie hebben gestudeerd is het moeilijk rondkomen. Om op een goede manier rond te komen is het erg belangrijk dat kunstwerken ook echt verkocht worden. Dat is in de praktijk niet altijd even makkelijk voor de kunstenaar. Voor veel kunstenaars is het dan ook nodig dat ze er baan naast hebben.

Beeldend kunstenaar:

Opleidingen tot beeldend kunstenaar

Wie als beeldend kunstenaar wil gaan werken kan het beste de Hbo-opleiding Beeldende Kunst volgen. De opleiding tot beeldend kunstenaar duurt over het algemeen vier jaar. Er zijn verschillende specialisaties mogelijk, zoals de richting glaskunstenaar, beeldhouwer, kunstschilder of kunsttekenaar. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor je algemene ontwikkeling als kunstenaar, maar zijn er natuurlijk ook diverse verplichte vakken zoals kunstgeschiedenis, tekenen en cultuurbeschouwing. De Hbo-opleiding beeldend kunstenaar is geen lichte opleiding, en na het eerste jaar krijg je bij de meeste scholen een bindend studieadvies. Om verder te kunnen met je opleiding zal je dus voldoende studiepunten behaald moeten hebben. Om toegelaten te worden moet je minimaal een Mbo-opleiding op niveau vier hebben. Wanneer je niet over het juiste diploma beschikt is er bij de meeste scholen de mogelijkheid om een speciale toets af te leggen.

Bedrijven waar een beeldend kunstenaar werkzaam kan zijn

Als beeldend kunstenaar werk je niet in loondienst maar als zelfstandig ondernemer. Voor zover wij weten bestaan er geen banen voor dit beroep. Naast beroepsmatig kan je het beroep natuurlijk ook hobbymatig uitvoeren.

Competenties beeldend kunstenaar

Als beeldend kunstenaar is je belangrijkste competentie dat je creatief bent. Daarnaast zal je over veel doorzettingsvermogen moeten beschikken als kunstenaar, omdat het beroep niet altijd even makkelijk is. Maar ook netwerken, communicatieve vaardigheden en het bezitten van een goede commerciële instelling zijn erg belangrijk als kunstenaar. Om je kunstwerken te kunnen verkopen kan een galeriehouder enorm helpen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beeldend kunstenaar

Voor het beroep beeldend kunstenaar is er geen arbeidsmarktperspectief, omdat het beroep voor zover wij weten niet voorkomt in loondienst bij bedrijven. Het doorgroeien als beeldend kunstenaar moet gezien worden in het bekender worden als kunstenaar, zodat je meer werken zal verkopen of een algemene bekendheid krijgt als kunstenaar.

Arbeidsvoorwaarden en salaris beeldend kunstenaar

Omdat je als zelfstandig ondernemer zal werken bepaal je ook je eigen arbeidsvoorwaarden. Het salaris als kunstenaar is niet aan te geven, omdat dit geheel aan de kunstenaar zal liggen. Verkoop je genoeg of veel dan zal je doorgaans voldoende verdienen. Echter leert de ervaring dat de meeste kunstenaars niet rond kunnen komen van hun beroep. Ze zullen er vaak andere inkomsten naast moeten hebben. Mocht je het talent hebben om veel van je kunstwerken te verkopen, dan is een riant inkomen als kunstenaar zeker mogelijk.

Mijnzzp.nl