Beeldend kunstenaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep beeldend kunstenaar
Werken als beeldend kunstenaar
Wat doet een beeldend kunstenaar?
Vormen van beeldende kunst
Film: beeldend kunstenaar:
Opleidingen tot beeldend kunstenaar
Bedrijven waar een beeldend kunstenaar werkzaam kan zijn
Competenties beeldend kunstenaar
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beeldend kunstenaar
Arbeidsvoorwaarden en salaris beeldend kunstenaar
Eigen bedrijf starten als Beeldend kunstenaar
Boekhoudprogramma vergelijken Beeldend kunstenaar

Beroep beeldend kunstenaar

Een beeldend kunstenaar is een kunstenaar die zich gespecialiseerd heeft in het maken van beeldende kunst. Andere benamingen voor het vakgebied van een beeldend kunstenaar zijn soms ook wel visual arts of plastische kunst. Het vakgebied van een beeldend kunstenaar is vrij breed te noemen, omdat beeldende kunst alle tastbare kunst betreft. Denk bijvoorbeeld aan beeldhouwwerken, schilderijen, foto's, film en aan textiele kunst. De bekendste vorm van beeldende kunst is beeldhouwkunst, dat gemaakt of ontworpen is uit verschillende materialen, zoals klei, gips, bijenwas, metaal, steen of hout. Als beeldend kunstenaar ontwerp en maak je tastbare kunstvoorwerpen met de bedoeling ze te verkopen, of maak je ze als hobby. Er zijn binnen Nederland veel mensen werkzaam in de beeldende kunst. De werkzaamheden van een beeldend kunstenaar zijn voor de meeste mensen hobbymatig, maar er zijn ook beroepsmatige kunstenaars actief. Een beeldend kunstenaar werkt vaak naar eigen inzicht en inspiratie, maar werkt ook in opdracht. Als een beeld in opdracht gemaakt wordt zal er eerst overlegd worden met de klant, zodat de wensen bekend zijn. Ook geven veel beeldend kunstenaars workshops aan mensen, die zelf een kunstwerk wensen te maken. De beeldend kunstenaar heeft de juiste materialen en gereedschappen en helpt de cursist met het geven van inzicht zoals: hoe men moet kijken naar een beeld. Beeldende kunst betekent niet dat het uitsluitend gaat om beelden. Het gaat om de afbeelding, daarom is een schilderij of foto bijvoorbeeld ook beeldende kunst. Wie zelf beeldend kunstenaar wenst te worden kan in Nederland op diverse academies terecht. Tijdens deze opleiding leert de student vrije en toegepaste kunstvormen te maken. Het beroep beeldend kunstenaar moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat kunstenaars op veel verschillende manieren werkzaam kunnen zijn.

Werken als beeldend kunstenaar

Beeldend kunstenaar is dus een algemene benaming voor kunstenaars, die op verschillende manieren beeldende kunst kunnen maken. Ook een goede fotograaf, die bijvoorbeeld mooie foto's maakt van industriële complexen, kan aangemerkt worden als beeldend kunstenaar. Een ander voorbeeld is een beeldend kunstenaar, die zich gespecialiseerd heeft in het zeefdrukken. Een zeefdrukker maakt afbeeldingen, die in sommige gevallen aangemerkt kunnen worden als beeldende kunst. Het is dus niet zo dat alleen beeldhouwers aangemerkt kunnen worden als beeldend kunstenaar. Alle tastbare kunstvormen kunnen aangemerkt worden als beeldende kunst. Dit is een belangrijk verschil met bijvoorbeeld muziek, omdat muziek niet tastbaar is. Muziek kan dan ook niet gezien worden als beeldende kunst. Een beeldende kunstenaar maakt dus tastbare kunstvoorwerpen, die ook een functionele functie kunnen hebben naast de artistieke functie.

Wat doet een beeldend kunstenaar?

Een beeldend kunstenaar is dus een kunstenaar die zich bezighoudt met het creëren van visuele kunstwerken, waarbij verschillende technieken, materialen en mediums worden gebruikt. Beeldende kunstenaars kunnen werken in diverse disciplines, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, tekenen, grafische vormgeving, fotografie, installatiekunst, digitale kunst en meer. Hun werk kan variëren van traditionele, figuratieve kunst tot abstracte en conceptuele werken. Hier zijn enkele van de taken en verantwoordelijkheden van een beeldend kunstenaar:

  • Artistieke conceptontwikkeling: Beeldend kunstenaars ontwikkelen artistieke concepten en ideeën voor hun kunstwerken. Ze verkennen thema's, onderzoeken materialen en technieken, en bedenken unieke manieren om hun artistieke visie uit te drukken.
  • Creatie van kunstwerken: Beeldend kunstenaars gebruiken hun artistieke vaardigheden en kennis om kunstwerken te maken. Ze kunnen verf, penselen, klei, hout, metaal, digitale tools of andere materialen en technieken gebruiken, afhankelijk van hun discipline en artistieke voorkeur. Ze brengen hun artistieke visie tot leven door middel van vorm, compositie, kleur, textuur, licht en andere elementen.
  • Onderzoek en experimentatie: Kunstenaars doen vaak onderzoek naar kunstgeschiedenis, hedendaagse kunststromingen en technieken. Ze experimenteren met nieuwe materialen, technieken en concepten om hun artistieke praktijk verder te ontwikkelen en nieuwe expressiemogelijkheden te verkennen.
  • Presentatie en tentoonstelling: Beeldend kunstenaars presenteren hun kunstwerken aan het publiek via tentoonstellingen, galerijen, kunstbeurzen of online platforms. Ze werken samen met galeriehouders, curatoren en andere professionals om hun kunstwerken te exposeren en de juiste context te creëren voor de ontvangst ervan.
  • Promotie en netwerken: Kunstenaars moeten hun werk promoten om zichtbaarheid te krijgen en potentiële kopers, verzamelaars of galerieën aan te trekken. Ze kunnen deelnemen aan kunstbeurzen, netwerkevenementen, artist-in-residence programma's en sociale media gebruiken om hun werk te tonen en contacten te leggen binnen de kunstgemeenschap.
  • Onderhoud van een artistieke praktijk: Beeldend kunstenaars besteden tijd aan het onderhouden van hun artistieke praktijk, zoals het beheren van hun atelier, het bijhouden van administratieve taken, het onderhouden van hun portfolio, het inschrijven voor wedstrijden of subsidies, en het bijwonen van professionele ontwikkelingsprogramma's.

Vormen van beeldende kunst

Beeldende kunst is onder te verdelen binnen vrije en toegepaste kunstvormen. Vrije beeldende kunst heeft bijvoorbeeld betrekking op het beeldhouwen en schilderen. Toegepaste beeldende kunst heeft betrekking op industrieel design, architectuur, binnenhuisarchitectuur, meubeldesign en decorontwerp. Toegepaste beeldende kunst betreft de vormgeving van functionele voorwerpen, zoals gebouwen, meubels, drukwerk en kleding. Toegepaste beeldende kunst kan dan ook niet zomaar vergeleken worden met vrije beeldende kunst, omdat toegepaste beeldende kunst niet alleen een artistieke functie heeft. Er zijn veel ontwerpers en ambachtslieden, die zich gespecialiseerd hebben in het maken van toegepaste beeldende kunst. Denk bijvoorbeeld aan goudsmeden en aan zilversmeden, die aangemerkt kunnen worden als beeldend kunstenaar.

Film: beeldend kunstenaar:

Opleidingen tot beeldend kunstenaar

Wie als beeldend kunstenaar wil gaan werken kan het beste de Hbo-opleiding Beeldende Kunst volgen. De opleiding tot beeldend kunstenaar duurt over het algemeen vier jaar. Er zijn verschillende specialisaties mogelijk, zoals de richting glaskunstenaar, beeldhouwer, kunstschilder of kunsttekenaar. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor je algemene ontwikkeling als kunstenaar, maar zijn er natuurlijk ook diverse verplichte vakken zoals kunstgeschiedenis, tekenen en cultuurbeschouwing. De hbo-opleiding beeldend kunstenaar is geen lichte opleiding, en na het eerste jaar krijg je bij de meeste scholen een bindend studieadvies. Om verder te kunnen met je opleiding zal je dus voldoende studiepunten behaald moeten hebben. Om toegelaten te worden moet je minimaal een Mbo-opleiding op niveau vier hebben. Wanneer je niet over het juiste diploma beschikt is er bij de meeste scholen de mogelijkheid om een speciale toets af te leggen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf als beeldend kunstenaar, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een beeldend kunstenaar werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een beeldend kunstenaar aangemerkt moeten worden als ondernemer. Dit kan wel per beeldend kunstenaar verschillen, omdat toegepaste beeldend kunstenaars op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Een toegepaste beeldend kunstenaar kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn als stedenbouwkundige. Een stedenbouwkundige is een architect, die zich gespecialiseerd heeft in de vormgeving van beeldende kunst door middel van architectuur. Zoals eerder aangegeven kan alle tastbare kunst gezien worden als beeldende kunst. Het zijn vooral de vrije beeldende kunstenaars, die aangemerkt moeten worden als ondernemer. Een beeldend kunstenaar hoeft niet beroepsmatig actief te zijn.

Competenties beeldend kunstenaar

De competenties van een beeldend kunstenaar zijn niet zomaar eenduidig aan te geven, omdat beeldend kunstenaars op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. In het algemeen is creativiteit aan te merken als belangrijkste competentie. Daarnaast kan inspiratie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook doorzettingsvermogen mag als beeldend kunstenaar niet ontbreken, omdat het beroep niet altijd even makkelijk is. Als je beroepsmatig werkzaam bent als beeldend kunstenaar zal je ook moeten kunnen netwerken en moet je beschikken over een commerciële instelling. Omdat je ook regelmatig te maken krijgt met verschillende opdrachtgevers en eventuele kopers kan communicatie gezien worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn trends, energie, motivatie, vakmanschap, passie, presteren en zelfstandigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beeldend kunstenaar

Het arbeidsmarktperspectief van een beeldend kunstenaar is over het algemeen sterk afhankelijk van de soort beeldend kunstenaar. Toegepaste beeldend kunstenaars zullen makkelijker werk vinden dan vrije beeldend kunstenaars. De meeste vrije beeldend kunstenaars hebben niet veel te maken met een mogelijk arbeidsmarktperspectief. De doorgroeimogelijkheden van een beeldend kunstenaar moet gezien worden in op het opbouwen van een goede naam, waardoor je aangemerkt wordt in influencer. Als influencer zal je bijvoorbeeld te maken krijgen met galeriehouders, die je beeldende kunst willen aanbieden aan hun klanten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris beeldend kunstenaar

Omdat je als zelfstandig ondernemer zal werken bepaal je ook je eigen arbeidsvoorwaarden. Het salaris als kunstenaar is niet aan te geven, omdat dit geheel aan de kunstenaar zal liggen. Verkoop je genoeg of veel dan zul je doorgaans voldoende verdienen. Echter leert de ervaring dat de meeste kunstenaars niet rond kunnen komen van hun beroep. Ze zullen er vaak andere inkomsten naast moeten hebben. Mocht je het talent hebben om veel van je kunstwerken te verkopen, dan is een riant inkomen als kunstenaar zeker mogelijk.

Eigen bedrijf starten als Beeldend kunstenaar

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Beeldend kunstenaar, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Beeldend kunstenaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Beeldend kunstenaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Beeldend kunstenaar.

Mijnzzp.nl