Industrieel fotograaf

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een industrieel fotograaf is gespecialiseerd in het fotograferen van industriële objecten, zoals gebouwen, installaties, machines, werktuigen en arbeiders. Een andere benaming voor industriële fotografie is ook wel bedrijfsfotografie. Industriële fotografie is gericht op het in beeld brengen van bedrijfsprocessen of onderdelen hiervan. Wat een industrieel fotograaf precies zal fotograferen kan per bedrijf en opdracht verschillen. Over het algemeen worden dit soort foto's gebruikt voor vakbladen, websites en bijvoorbeeld reclamedoeleinden. Industriële foto's, zoals van installaties of vakmensen, zijn over het algemeen erg geliefd omdat ze voor diverse doeleinden gebruikt kunnen worden. Industriële foto's worden dus niet alleen gemaakt om mooie bedrijfsfoto's te maken. Industriële foto's kunnen ook gemaakt worden om bepaalde bedrijfsprocessen op een boeiende en pakkende manier te kunnen presenteren. Een industrieel fotograaf maakt meestal unieke foto's die niet zomaar te verkrijgen zijn, omdat deze foto's in opdracht van een bedrijf of organisatie gemaakt worden. Omdat een industrieel fotograaf veel werkzaam zal zijn op en rond fabrieksterreinen kan het belangrijk zijn dat een industrieel fotograaf beschikt over aanvullende opleidingen, zoals een VCA certificaat. Daarnaast is het denkbaar dat een industrieel fotograaf niet zelfstandig mag rondlopen op een fabrieksterrein, omdat de werkzaamheden potentieel gevaarlijk kunnen zijn. Het beroep industrieel fotograaf betreft dus een bijzondere specialisatie als fotograaf. Het fotograferen van industriële objecten kan de mooiste foto's opleveren vanwege hun bijzondere karakter. Ook veel merken maken regelmatig gebruik van industriële foto's, omdat hun producenten passen binnen een industriële omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan horlogemerken, kledingmerken en aan de auto-industrie.

Een industrieel fotograaf maakt dus foto's van industriële objecten om verschillende redenen. Als industrieel fotograaf zal je meestal in opdracht werken van een bedrijf om bepaalde bedrijfsprocessen zo goed mogelijk vast te leggen. Dit betekent dat de fotograaf toestemming heeft van het bedrijf om binnen in een fabriek foto's te maken. Het maken van goede industriële foto's is meestal niet heel eenvoudig, omdat er bijvoorbeeld weinig daglicht aanwezig is binnen de fabriek of, omdat machines smerig zijn. Ook het maken van foto's van arbeiders in actie kan soms lastig zijn, omdat ze meestal niet stil staan tijdens het werk. Als industrieel fotograaf zal je in de meeste gevallen veel foto's schieten voordat je het juiste plaatje geschoten hebt. Een andere reden om industriële foto's te maken is productpromotie. In dat geval zal de industrieel fotograaf bijvoorbeeld foto's maken van modellen, die modekleding of bedrijfskleding dragen. Ook horlogemerken maken vaak gebruik van industrieel fotografen. Daarnaast maken autofabrikanten regelmatig gebruik van een industriële omgeving om bedrijfsauto's op een bijzondere manier te kunnen fotograferen.

Werkfoto's

Werkfoto's zijn breed bruikbaar en kunnen ook verkocht worden aan geïnteresseerde partijen. Als industrieel fotograaf zal je vaak in opdracht werken, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Dit omdat goede werkfoto's meestal erg geliefd zijn, waardoor een industrieel fotograaf ze ook zelf kan verkopen. Omdat er zoveel verschillende soorten beroepen, fabrieken, installaties en werktuigen bestaan zal een industrieel fotograaf over het algemeen niet snel uit gefotografeerd raken. Industriële foto's hoeven niet alleen betrekking te hebben op fabrieken. Denk bijvoorbeeld ook aan bijzondere vliegtuigen, landbouwmachines en aan offshore platforms. Eigenlijk kan een industrieel fotograaf alle bijzondere arbeidsprocessen fotograferen. Industriële fotografie kan ook geschiedkundig belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan mijnwerkers, die tegenwoordig niet meer voorkomen binnen Nederland. Het is geschiedkundig gezien belangrijk om dit soort oude arbeidsprocessen vast te leggen op de foto.

Industriële fotografie

Industriële fotografie of bedrijfsfotografie kan een belangrijke bijdrage leveren voor bedrijven. Denk hierbij aan het vastleggen van de bedrijfsomgeving inclusief de medewerkers, waardoor buitenstaanders een duidelijk beeld krijgen van het bedrijf. Industriële fotografie of bedrijfsfotografie heeft over het algemeen geen betrekking op mooie portretfoto's van werknemers maar juist op het bedrijfsproces. Dit betekent dat het niet erg is dat werknemers niet met hun gezicht in beeld komen, omdat het werkproces zelf belangrijker is. Een fotocombinatie van werknemers die bedrijfsprocessen uitvoeren is in de meeste gevallen een goede combinatie. Dit kan natuurlijk wel per bedrijf en soort opdracht verschillen.

Industrieel erfgoed fotograferen:

Opleidingen tot industrieel fotograaf

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden om als industrieel fotograaf te kunnen werken. Wel zijn er zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau opleidingsmogelijkheden voor het beroep fotograaf. Op het Mbo kan je starten met de opleiding medewerker fotografie op niveau twee, en vervolgens de Mbo-opleiding fotograaf volgen op niveau vier. De opleiding tot fotograaf via de Mbo-school zal doorgaans vier jaar in beslag nemen, en stoomt je klaar als fotograaf. Wie daarna nog verder wil leren kan het beste de een Hbo-opleiding volgen. De richting fotografische vormgeving is zowel in een tweejarige studie te volgen als in een vierjarige studie. Tijdens de opleiding zal je ook werken en, afhankelijk van de gekozen studie, één of twee dagen in de week naar school gaan voor de theorie. Tijdens de opleiding fotograaf is er onder meer aandacht voor de volgende vakken: portretfotografie, belichting, montage, analoge technieken, digitale technieken, cameratechniek en creativiteit. Maar natuurlijk leer je ook werken met de meest bekende fotoprogramma's om je foto's te kunnen bewerken. Na je opleiding zijn er als fotograaf diverse specialisaties mogelijk waar je je op kan richten, afhankelijk van je eigen wensen als fotograaf. Ook zijn er genoeg cursussen te vinden op het gebied van fotografie. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een industrieel fotograaf werkzaam kan zijn

Een industrieel fotograaf zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer. De meeste fotografen werken tegenwoordig als ondernemer en niet meer in loondienst. Een industrieel fotograaf is dus een ondernemer, die voor verschillende soorten opdrachtgevers werkzaam is. Daarnaast kan een industrieel fotograaf zonder opdrachten foto's maken, en de foto's bijvoorbeeld verkopen aan geïnteresseerde partijen. Het is ook denkbaar dat een industrieel fotograaf andere disciplines beheerst als fotograaf. Denk bijvoorbeeld ook aan het maken van bijzondere luchtfoto's.

Competenties industrieel fotograaf

De belangrijkste competentie van een industrieel fotograaf is je vakinhoudelijke kennis van de fotobranche. Daarnaast is het als industrieel fotograaf belangrijk dat je industriële gebouwen, werknemers en machines op een pakkende manier weet te fotograferen. Het maken van een goede industriële foto is belangrijk, omdat deze foto's vaak gebruikt worden voor vakbladen, websites of ander documentatiemateriaal. Als industrieel fotograaf is het ook belangrijk om goed op je eigen veiligheid te letten, omdat je vaak werkzaam bent op potentieel gevaarlijke werkplekken, zoals industrieterrein of in een fabriek. Ook communicatie is een belangrijke competentie, omdat je in de meeste gevallen onder begeleiding zal werken van een operationeel manager of uitvoerder. Algemeen belangrijke woorden zijn plannen, inzicht, creativiteit, inspiratie, organiseren en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als industrieel fotograaf

Het arbeidsmarktperspectief als industrieel fotograaf is geheel afhankelijk van de fotograaf, omdat je als fotograaf meestal werkzaam zal zijn als ondernemer. Daarnaast is het denkbaar dat een industrieel fotograaf ook gespecialiseerd is in andere vormen van fotografie. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden als industrieel fotograaf. Het doorgroeien moet dan ook gezien worden in het maken van mooie pakkende foto's zodat je meer opdrachten krijgt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris industrieel fotograaf

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep industrieel fotograaf, omdat de meeste fotografen tegenwoordig als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn en je als zelfstandig werkende fotograaf zelf je arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Een fotograaf in loondienst zal doorgaans tussen de 2000 en 2800 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleiding, bekendheid en verdere verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende industrieel fotograaf werkt doorgaans in opdracht.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Industrieel fotograaf

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Industrieel fotograaf bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl