Opleiding tot Fotograaf (algemeen)

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingAllround Medewerker AV-productie (Mbo 3)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingToegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding Fotograaf (AV-productie)

De Mbo-opleiding Fotograaf (AV-productie) is een uitstroomrichting van de beroepsrichting AV-Productie, die verschillende uitstroomrichtingen kent zoals de uitstroomrichting cameraman en de uitstroomrichting video-editor. De afkorting AV staat voor de audiovisuele sector. Tijdens deze opleiding leer je alles wat met fotografie te maken heeft, zoals het gebruik van relevante apparatuur en materialen, composities, stijl, kleuren en trends en is het mogelijk om je in een bepaalde richting te specialiseren als fotograaf.  Daarnaast leer je binnen de opleiding video's te maken en te bewerken en leer je bijvoorbeeld het maken van folders. De Mbo-opleiding Fotograaf (AV-productie) is dus een brede opleiding, die verder gaat dan alleen het maken van foto's. Op school krijg je binnen deze opleiding over het algemeen de vakken fotografie theorie, fotografie praktijk, fotografie workshops, digitale beeldtechnieken, ICT, optica, elektronica en de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en beroepsvorming. Daarnaast besteden de meeste scholen binnen deze opleiding ook veel aandacht aan algemene ondernemersvaardigheden, omdat de meeste fotografen vroeg of laat hun eigen bedrijf wensen te starten als fotograaf. De Mbo-opleiding Fotograaf (AV-productie) is op de meeste scholen alleen te volgen via de zogenaamde BOL-vorm. Tijdens een BOL-opleiding zal je over het algemeen zestig procent van de tijd doorbrengen op school en zal je de rest van tijd stage lopen bij erkende leerbedrijven, onder begeleiding van een leermeester.

Opleidingsduur en niveau Fotograaf (AV-productie)

De Mbo-opleiding Fotograaf (AV-productie) zal over het algemeen drie tot vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier. Deze Mbo-opleiding is geen bijzonder zware opleiding te noemen, maar moet natuurlijk wel bij je passen.

Vervolgopleidingen Fotograaf (AV-productie)

Na het afronden van de Mbo-opleiding Fotograaf (AV-productie) niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie aan de Fotovakschool. De Hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie zal over het algemeen nog eens vier jaar in beslag nemen.

Vooropleiding Fotograaf (AV-productie)

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo, voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding Fotograaf (AV-productie) niveau vier. Daarnaast zal je natuurlijk toegelaten worden met een vooropleiding op Mbo-niveau, zoals de Mbo-opleiding Allround medewerker AV-productie op niveau drie. De meeste scholen houden eerst een intakegesprek met nieuwe leerlingen, om te bekijken of deze opleiding wel bij je past.

Mijnzzp.nl