Editor

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep editor
Werken als zelfstandig editor
Wat doet een editor allemaal
Diverse werkzaamheden van een editor zijn:
Beroepsfilm editor:
Editor aan het werk:
Opleidingen tot editor
Bedrijven waar een editor werkzaam kan zijn
Competenties editor
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als editor
Arbeidsvoorwaarden en salaris editor
Eigen bedrijf starten als Editor
Boekhoudprogramma vergelijken Editor

Beroep editor

Een editor is iemand die verantwoordelijk is voor de bewerking, montage en verwerking van beeldmateriaal en geluidsmateriaal, wat gebruikt kan worden voor televisie, film of radio. Als een editor werkzaam is voor de radio zal de editor meestal alleen met geluidsmateriaal werken. De benaming editor is een Engelse benaming dat staat voor bewerker. Een editor is dus verantwoordelijk voor het samenstellen van verschillende beeld- en geluidsfragmenten, zodat dat er kloppend beeldmateriaal ontstaat dat in een logische volgorde gemonteerd is. Tegenwoordig is het monteren van beeldmateriaal stukken makkelijker geworden, omdat er bijna alleen nog gebruikgemaakt wordt van digitale montagesystemen en er niet meer fysiek in beeldmateriaal geknipt hoeft te worden, zoals dat bij tape in het verleden wel het geval was. Ondanks dat de werkzaamheden van een editor stukken makkelijker geworden zijn door het gebruiken van moderne apparatuur, zijn de werkzaamheden van een editor nog steeds aan te merken als belangrijk, omdat het de editor is die alle beeld- en geluidsmaterialen zal samenstellen op de juiste manier. Het beroep editor moet dus niet onderschat worden, omdat editors voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor de uiteindelijke kwaliteit van een productie. Een editor heeft veel invloed op beeldmateriaal en geluidsmateriaal met betrekking tot alle details om de juiste sfeer van een productie te kunnen weergeven. Ook het op de juiste manier toepassen van voice-over is erg belangrijk als editor. Andere werkzaamheden van een editor zijn het toepassen van effecten, titels en graphics. Als editor zal je regelmatig met deadlines te maken hebben, omdat in veel gevallen opnames snel verwerkt moeten worden tot beeldmateriaal dat gebruik kan worden. Binnen de audiovisuele sector is het beroep editor aan te merken als redelijk populair beroep. Creativiteit en techniek zijn twee belangrijke woorden als we spreken van het beroep editor.

Werken als zelfstandig editor

In het kort kunnen we de werkzaamheden van een editor het beste omschrijven als het samenstellen van goed beeldmateriaal in combinatie met geluidsmateriaal. Een andere benaming voor editor kan ook zijn video-editor. Productiemaatschappijen, zoals televisieomroepen, maken vaak gebruik van editors, omdat ze veel beeldmateriaal schieten. Een verslaggever en cameraman op locatie kunnen soms wel uren draaien voordat ze over voldoende beeldmateriaal beschikken. Deze opnames worden door de editor teruggebracht tot een passende opname voor de uitzending. In veel gevallen zal dit inhouden dat er veel beeldmateriaal verloren gaat. De editor heeft dus de belangrijke taak om een boeiende uitzending te maken, door het selecteren en gebruiken van het juiste beeldmateriaal. Naast het beeldmateriaal moet een editor gebruikmaken van de juiste geluidsfragmenten. Een editor kan afhankelijk van de productie ook samenwerken met stemacteurs, geluidsmensen en lichttechnici. Daarnaast kan een editor te maken hebben met een regisseur of productieleider, die toeziet op de kwaliteit van de productie. Het beroep editor is door de opkomst van nieuwe technieken wel steeds meer aan het veranderen. In de praktijk kan het bijvoorbeeld ook voorkomen dat een cameraman en/of verslaggever zelf verantwoordelijk zijn voor het monteren en bewerken van beeldmateriaal en geluidsmateriaal. Het samenbrengen van beeld- en geluidsmateriaal is tegenwoordig veel makkelijk geworden door de opkomst van nieuwe technieken.

Wat doet een editor allemaal

Een editor is verantwoordelijk voor het bewerken, monteren en de verwerking van audiovisueel beeldmateriaal. Dit kan betrekking hebben op alle vormen van beeldmateriaal en geluidsmateriaal. Een editor kan bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor het samenstellen van bedrijfsfilmpjes, reclamespotjes en video's, die gebruikt worden voor het internet. Een editor zal afhankelijk van de werkgever en soort opdrachten veel met het internet te maken hebben. De klassieke editor is meestal verantwoordelijk voor het monteren van complexe producties, zoals speelfilms of documentaires. De meer simpelere producties kunnen ook overgelaten worden aan andere vaklieden binnen de audiovisuele sector. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om zelfstandig video's te kunnen bewerken. Denk aan vloggers en aan webmasters, die hun eigen video's bewerken door middel van geautomatiseerde software. Afhankelijk van de werkzaamheden kan een editor ook te maken hebben met een script of scenario. Het is denkbaar dat een editor ook te maken heeft met een voice-over.

Diverse werkzaamheden van een editor zijn:

  • Het eventueel werken als schakeltechnicus.
  • Het overleggen en samenwerken met collega's.
  • Het samenstellen van beeld- en geluidsmateriaal.
  • Het selecteren van beeld- en geluidsmateriaal.
  • Het toevoegen van eventuele effecten.
  • Het toevoegen van eventuele titels.
  • Het toevoegen van eventuele grafische afbeeldingen.

Beroepsfilm editor:

Editor aan het werk:

Opleidingen tot editor

Wie een carrière ambieert als editor kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Video-editor (AV-productie) op niveau vier. Na het afronden van deze Mbo-opleiding niveau vier behoort een passende hbo-opleiding tot de mogelijkheden, zoals de hbo-opleiding Regie. Als editor is het aan te raden om een vervolgopleiding te volgen om de arbeidskansen te vergroten. Er zijn ook voldoende opleidingsmogelijkheden bij particuliere instellingen voor het beroep editor. Het leren bewerken van beeldmateriaal en geluidsopnames is in veel gevallen ook een kwestie van ervaring opdoen. Dit heeft vooral betrekking op de uitgebreide editors-programma's die er tegenwoordig zijn. Als je een eigen onderneming gaat starten als zelfstandig ondernemer, dan is het verplicht om de financiële administratie bij te houden. Je kunt hiervoor het beste een zzp boekhoudpakket gebruiken.

Bedrijven waar een editor werkzaam kan zijn

Een editor is over het algemeen werkzaam voor productiemaatschappijen zoals televisieomroepen of radio-omroepen. Daarnaast kan een editor werkzaam zijn voor productiemaatschappijen die zich op de zakelijke markt richten. Denk hierbij aan commerciële bedrijven die bijvoorbeeld reclamefilmpjes maken voor het bedrijfsleven. Als editor kan je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, die te maken hebben met beeldmateriaal en geluidsmateriaal. Als een editor werkzaam is als ondernemer kan ook de benaming filmproductie specialist van toepassing zijn. In dat geval is een editor meestal ook verantwoordelijk voor andere werkzaamheden die met filmproductie te maken hebben.

Competenties editor

Als editor is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de laatste technieken en mogelijkheden binnen de filmindustrie, omdat deze continu veranderen. Daarnaast moet je als editor over een kritische blik beschikken, omdat er geen fouten mogen zijn tijdens een uitzending. Een andere belangrijke competentie is stressbestendigheid, omdat een editor regelmatig met deadlines te maken heeft. Ook communicatie kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je in veel gevallen samen zal werken met verschillende collega's. Als je werkzaam bent als ondernemer zal je ook moeten kunnen netwerken. Het netwerken is belangrijk om de juiste mensen te leren kennen. Algemeen belangrijke woorden zijn creativiteit, accuraat, nauwkeurigheid, inspiratie, zelfstandigheid, plannen, overleggen, energie, passie en motivatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als editor

Het arbeidsmarktperspectief als editor is tegenwoordig redelijk te noemen. Het is zeker niet zo dat dit beroep snel zal verdwijnen, maar het bewerken van beeldmateriaal is wel steeds makkelijker aan het worden, waardoor anderen deze werkzaamheden wellicht kunnen overnemen. De doorgroeimogelijkheden als editor moeten gezien worden in het volgen van een hbo-opleiding, zoals de hbo-opleiding Regie. Er bestaan over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden als editor. Vanzelfsprekend kan een editor ook een eigen YouTube kanaal starten waarvoor het editen van video's nodig is. In dat geval kan ook de benaming filmmaker van toepassing zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris editor

Er zijn voor het beroep editor geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je voor verschillende soorten productiemaatschappijen werkzaam kan zijn. Een editor in loondienst met een afgeronde Mbo-opleiding zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1800 en 2600 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een editor met een afgeronde hbo-opleiding kan over het algemeen meer verdienen, omdat deze ook meer verantwoordelijkheden zal hebben.

Eigen bedrijf starten als Editor

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Editor, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Editor

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Editor bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Editor.

Mijnzzp.nl