Editor

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een editor is verantwoordelijk voor de bewerking, montage en verwerking van beeldmateriaal en geluidsmateriaal, wat gebruikt kan worden voor televisie, films of radio. Als een editor werkzaam is voor de radio zal de editor over het algemeen alleen met geluidsmateriaal werken. De benaming editor is een Engelse benaming die staat voor bewerker. Een editor is dus verantwoordelijk voor het samenstellen van verschillende beeld- en geluidsfragmenten, zodat dat er kloppend beeldmateriaal ontstaat dat in een logische volgorde gemonteerd is. Tegenwoordig is het monteren van beeldmateriaal stukken makkelijker geworden, omdat er bijna alleen nog gebruik gemaakt wordt van digitale montagesystemen en er niet meer fysiek in beeldmateriaal geknipt hoeft te worden, zoals dat bij tape in het verleden wel het geval was. Ondanks dat de werkzaamheden van een editor stukken makkelijk geworden zijn door het gebruiken van moderne apparatuur zijn de werkzaamheden van een editor nog steeds aan te merken als zeer belangrijk, omdat het de editor is die alle beeld- en geluidsmaterialen zal samenstellen op een juiste manier. Als editor zal je regelmatig met deadlines te maken hebben, omdat in veel gevallen opnames snel verwerkt moeten worden tot beeldmateriaal dat gebruik kan worden.

In het kort kunnen we de werkzaamheden van een editor het beste omschrijven als het samenstellen van goed beeldmateriaal in combinatie met geluidsmateriaal. Een andere benaming voor editor kan ook zijn video-editor. Productiemaatschappijen zoals televisieomroepen maken veelvuldig gebruik van editors, omdat ze meestal veel beeldmateriaal schieten. Een verslaggever en cameraman op locatie kunnen soms wel uren draaien voordat ze over voldoende beeldmateriaal beschikken. Deze uiteindelijke opname van meestal uren werk zal door een editor teruggebracht worden tot een passende opname voor de uitzending. In veel gevallen zal dit betekenen dat er veel beeldmateriaal verloren gaat. De editor heeft dus de belangrijke taak om een boeiende uitzending te maken, door het selecteren en gebruiken van het juiste beeldmateriaal. Naast het beeldmateriaal moet een editor ook gebruik maken van de juiste geluidfragmenten.

Het werken als editor is tegenwoordig makkelijker dan dat dit vroeger het geval was. Moderne productiemaatschappijen hebben dan ook stukken minder editors in dienst. Tegenwoordig komt het ook wel voor dat verslaggevers of cameramannen zelf hun beeldmateriaal bewerken, omdat de moderne technieken dit mogelijk maken. Het samenbrengen van beeld- en geluidsmateriaal was vroeger een hele klus, tegenwoordig is dit veel makkelijker geworden. Een editor zal meestal ook samenwerken met een regisseur, die in de meeste gevallen eindverantwoordelijk is voor het programma.

Diverse werkzaamheden van een editor zijn:

  • Het eventueel fungeren als schakeltechnicus
  • Het overleggen en samenwerken met collega's
  • Het samenstellen van beeld- en geluidsmateriaal
  • Het selecteren van beeld- en geluidsmateriaal
  • Het toevoegen van eventuele effecten
  • Het toevoegen van eventuele titels
  • Het toevoegen van eventuele graffiche afbeeldingen

Beroep Editor:

Opleidingen tot editor

Wie een carrière ambieert als editor kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Video-editor (AV-productie) op niveau vier. Na het afronden van deze Mbo-niveau vier opleiding behoort een passende Hbo-opleiding tot de mogelijkheden, zoals de Hbo-opleiding Regie. Als editor is het aan te raden om een vervolgopleiding te volgen om de arbeidskansen te vergroten. Zie voor meer informatie ook het beroep filmproductie specialist.

Bedrijven waar een editor werkzaam kan zijn

Een editor is over het algemeen werkzaam voor productiemaatschappijen zoals televisieomroepen of radio-omroepen. Daarnaast kan een editor werkzaam zijn voor productiemaatschappijen die zich op de zakelijke markt richten. Denk hierbij aan commerciële bedrijven die bijvoorbeeld reclamefilmpjes maken voor het bedrijfsleven. Als editor kan je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, die te maken hebben met beeldmateriaal en geluidsmateriaal.

Competenties editor

Als editor is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de laatste technieken en mogelijkheden binnen de filmindustrie, omdat deze continu veranderen. Daarnaast moet je als editor over een kritische blik beschikken, omdat er geen fouten mogen zijn tijdens een uitzending. Een andere belangrijke competentie is stressbestendigheid, omdat een editor regelmatig met deadlines te maken zal hebben. Algemeen belangrijke woorden als editor zijn accuraat, nauwkeurigheid, zelfstandigheid, energie, passie, communicatie en samenwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als editor

Het arbeidsmarktperspectief als editor is tegenwoordig redelijk te noemen. Het is zeker niet zo dat dit beroep snel zal verdwijnen, maar het bewerken van beeldmateriaal is wel steeds makkelijker aan het worden, waardoor anderen deze werkzaamheden wellicht kunnen overnemen. De doorgroeimogelijkheden als editor moeten gezien worden in het volgen van een Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding Regie. Er bestaan over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden als editor.

Arbeidsvoorwaarden en salaris editor

Er zijn voor het beroep editor geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je voor verschillende soorten productiemaatschappijen werkzaam kan zijn. Een editor in loondienst met een afgeronde Mbo-opleiding zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1500 en 2600 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een editor met een afgeronde Hbo-opleiding kan over het algemeen meer verdienen, omdat deze ook meer verantwoordelijkheden zal hebben.

Mijnzzp.nl