Voice-over

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep voice-over
Een voice-over kan aangemerkt worden als stemacteur
Werken als voice-over
Beroep stemacteur
Radio voice-over
Mooie stem
Voice-over studio
Wat doet een voice-over:
Wat doet een stemacteur:
Stemacteren is een vak apart:
Opleidingen tot voice-over
Bedrijven waar een voice-over werkzaam kan zijn
Competenties voice-over
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als voice-over
Arbeidsvoorwaarden en salaris voice-over
Eigen bedrijf starten als Voice-over
Boekhoudprogramma vergelijken Voice-over

Beroep voice-over

Een voice-over is een stemacteur die buiten het beeld om bij een film of programma commentaar geeft. Het is een persoon die de eigen stem gebruikt om op het beeld toelichting te geven. Daarbij maakt een voice-over geen deel uit van het visuele beeld. De betreffende persoon is dan ook niet te zien, maar uitsluitend te horen. Een voice-over is te zien als een inspreekstem voor gebeurtenissen in films, televisieprogramma’s of documentaires. Het gaat meer specifiek om het vertellen van het verhaal. Een voice-over gaat daarvoor naar een studio om als commentaarstem te dienen. Bij het inspreken van een verhaal in een professionele studio is de ruimte geluiddicht en geïsoleerd. Dat is belangrijk om daarmee te voorkomen dat er omgevingsgeluiden in de geluidsopname te horen zijn. Een voice-over maakt voor het inspreken van de tekst of het verhaal doorgaans gebruik van een speciale voice-over microfoon en daarbij draagt de inspreker een hoofdtelefoon op zijn hoofd die de oren bedekt. De speciale microfoon is zo uitgevoerd dat deze op een statief staat en voorzien is van een gaasscherm. Dit zorgt ervoor dat de bijgeluiden bij het inspreken van tekst zich beperken. De letter ’P’ zorgt bij het inspreken van tekst bijvoorbeeld vaak voor een plopgeluid en het gaasscherm voorkomt dat deze plop duidelijk te horen is in de geluidsopname. Overigens werkt een voice-over in een studio samen met andere personen, zoals met degene die verantwoordelijk is voor het geluid. Er is dan ook sprake van een afscheiding in de studio in de vorm van een glazen raam. Het belangrijkste instrument van een voice-over is de eigen stem. Bij het gebruik van de stem is het bovendien van belang om niet alleen verstaanbaar te zijn, maar ook om het stemgeluid af te stemmen op het beeld en de doelgroep. De impact van het type stem is bepalend op welke manier de boodschap overkomt.

Een voice-over kan aangemerkt worden als stemacteur

Een voice-over is dus aan te merken als een stemacteur die veelal fungeert als commentator om beelden van commentaar te voorzien. Denk daarbij maar aan reportages of aan documentairemakers die voor de documentaire de stem van een voice-over gebruiken. Er zijn verschillende partijen betrokken bij een film, televisieprogramma of documentaire waar een voice-over mee te maken kan krijgen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er in de studio tijdens de werkzaamheden van een voice-over een regisseur of filmregisseur aanwezig is. Bij een voice-over voor een reclame kan het ook zo zijn dat er in het kader van reclame en media een accountmanager of art director reclame aanwezig is. Ook een copywriter die de tekst heeft geschreven, kan bij de opnames in een studio aanwezig zijn. Bijvoorbeeld om na te gaan of de stem datgene brengt wat de bedoeling is van de boodschap van het beeld. Uiteraard is in de studio eveneens een geluidsman aanwezig die het geluid voor de opname optimaliseert. Zo is er tevens een link te leggen met het beroep editor om geluidsfragmenten te selecteren en bij het beeld in te passen. Naast het inspreken van begeleidende tekst kan het ook zo zijn dat er een ondertitelaar aan het werk gaat om de ondertiteling te verzorgen.

Werken als voice-over

Niet iedereen is geschikt om als voice-over te werken. Het is bijvoorbeeld belangrijk om over de juiste stem te beschikken en om daarbij verschillende stemhoogten te gebruiken. Overigens zijn er voor een voice-over verschillende werkzaamheden te onderscheiden. Het is wat dat betreft een breed werkvlak. Het komt in het buitenland bijvoorbeeld veel voor dat er sprake is van het inspreken van tekst voor soapseries en films in een andere taal. Een voice-over gebruikt de stem dan in het kader van nasynchronisatie, bijvoorbeeld door de tekst van een soapacteur of filmacteur in een andere taal in te spreken. In Nederland komt dit maar zeer beperkt voor, maar in Duitsland en Spanje is daar bijvoorbeeld veel vraag naar. In Nederland maakt men eerder gebruik van ondertiteling bij films en series. Het komt wel vaak voor in Nederland dat er sprake is van een voice-over voor het inspreken van bedrijfsfilms of animatievideo’s. Overigens is het vaak ook een budgettaire keuze om een voice-over in te huren in plaats van het gebruikmaken van de diensten van een presentator die rechtstreeks toelichting geeft op de beelden.

Beroep stemacteur

Voice-overs hebben dus eigenlijk het beroep stemacteur. Ervaren stemacteurs moet een goede voice-over stem hebben. Ze moeten hun stem kunnen projecteren zonder te nasaal of te hoog te klinken. Stemacteurs moeten ook een goede dictie, annunciatie en timing hebben. Voice-overs worden ook gebruikt in reclames en radio-uitzendingen. De beste voice-over artiesten kunnen een persona voor een product of dienst creëren waardoor de luisteraar het eerder willen kopen.

Radio voice-over

Voice-overs zijn ook veel werkzaam voor de radio. Radiocommercials op de radio maken een belangrijk deel uit van de radio-inkomsten. Het beroep radio voice-over komt dan ook veel voor. Een professionele voice-over kan in de meeste gevallen zijn of haar stem moeiteloos aanpassen en zelf andere talen spreken. Vanzelfsprekend moet je ook beschikken over een mooie stem. Het beroep stemacteur moet natuurlijk ook bij je passen.

Mooie stem

De meeste voice-overs beschikken over bepaalde vaardigheden en worden bijvoorbeeld gevraagd voor bepaalde commercials. De meeste opdrachten zullen betrekking hebben op commercials. Daarnaast zijn er veel Nederlandse bedrijven die stemacteurs inhuren om op de beste manier reclame te kunnen maken voor hun bedrijf. Het vinden van de juiste mensen met betrekking tot stemacteurs kan wel een uitdaging zijn. De stem of stemmen moeten passen bij de boodschap. Stemacteren betreft een echt vak en stemacteurs zijn heel belangrijk. Goede stemacteurs zijn gespecialiseerd in het overbrengen van de juiste boodschap.

Voice-over studio

Stemacteurs maken voor hun werkzaamheden gebruik van een speciale opnamestudio. Daarnaast kunnen professionele en ervaren stemacteurs ook over een opnamestudio thuis beschikken. Er zijn meerde beroepen denkbaar die thuis gebruik kunnen maken van een opnamestudio.

Wat doet een voice-over:

  • Tekst bestuderen.
  • Tekst inspreken.
  • Inleven in personage.
  • Verschillende toonhoogtes toepassen.
  • Reclametekst inspreken.
  • Filmtekst inspreken.
  • Tekst documentaire inspreken.
  • Animatievideo’s met stem begeleiden.
  • Bedrijfsfilms van stemgeluid voorzien.

Wat doet een stemacteur:

Stemacteren is een vak apart:

Opleidingen tot voice-over

Er zijn verschillende vakgerichte opleidingen en cursussen beschikbaar om voice-over te worden. Veelal maakt de opleiding tot voice-over deel uit van een algemene opleiding, zoals in de richting van stemacteur. Het is bijvoorbeeld onder meer van belang om kennis te hebben van verschillende spreekstijlen. Om voice-over te worden met professioneel karakter is het echter het belangrijkst om over ervaring te beschikken. Het volgen van een voice-over cursus of opleiding is wat dat betreft dan ook geen garantie op werk. In sommige gevallen kan er ook verzocht worden om een voice-over demo. Er is verder geen erkende opleiding stemacteren. Een vooropleiding theater kan wel hulpvol zijn. Asl startende zzp voice-over met een eigen bedrijf, is het ook nodig om de administratie op te zetten. Dit werkt het makkelijkst met goede boekhoudsoftware. Er zijn hierin verschillende mogelijkheden voor kleine ondernemers.

Bedrijven waar een voice-over werkzaam kan zijn

Voice-overs werken meestal als ondernemer en laten zich als freelance inhuren door bijvoorbeeld producers van reclamefilms, films, series of televisieprogramma’s. Het is ook mogelijk dat een voice-over voor een productiebedrijf of klein filmproductiebedrijf werkzaam is. Om werk te krijgen als freelance voice-over is het mogelijk om je in te schrijven bij een voice-over agency, zoals er ook castingbureaus zijn voor acteurs.

Competenties voice-over

Het is als eerste belangrijk om over doorzettingsvermogen te beschikken om werk te krijgen als voice-over. Een van de competenties die je nodig hebt, is het beschikken over een perfect gevoel voor timing bij het gebruiken van je stem. Ook het toepassen van verschillende toonhoogtes met betrekking tot de intonatie van je stem is van belang. Een aparte stem hoeft geen belemmering te zijn, maar kan juist ook het onderscheid maken. Het is tenslotte van belang dat de stem bij het vertoonde beeld dient te passen. Andere competenties die van toepassing zijn, betreffen passie, stressbestendig zijn en goed kunnen samenwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als voice-over

Het arbeidsmarktperspectief is gunstig voor een voice-over, want er is veel vraag naar. Niet alleen op het gebied van films en documentaires, maar ook met betrekking tot reclame en bedrijfsfilms. Het is alleen wel belangrijk onderscheidend te zijn en over veel ervaring te beschikken. In dat kader is het doorgroeien vanuit deze functie vooral van toepassing op het gevraagd worden voor bijvoorbeeld het inspreken van belangrijke films.

Arbeidsvoorwaarden en salaris voice-over

Er is geen voorbeeld te geven van een gemiddeld salaris voor een voice-over. Dat heeft ermee te maken dat deze functie vooral freelance wordt uitgevoerd. Er is veelal sprake van een dagvergoeding of van een overeengekomen tarief voor de productie.

Eigen bedrijf starten als Voice-over

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Voice-over, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Voice-over

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Voice-over bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Voice-over.

Mijnzzp.nl