Soapacteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep soapacteur
Wat doet een soapacteur
Spelen in een soapserie 
Populariteit van soaps
Taken van een soapacteur:
Film: soapacteur
Film: spelen in GTST
Opleidingen tot soapacteur
Bedrijven waar een soapacteur werkzaam kan zijn
Competenties soapacteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als soapacteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris soapacteur
Eigen bedrijf starten als Soapacteur
Boekhoudprogramma vergelijken Soapacteur

Beroep soapacteur

Een soapacteur is een acteur die doorgaans onderdeel is van een dagelijkse soap op televisie of internet. Een soap is een serie waarin een soapacteur een vaste rol vervult en waarbij de belevenissen van de fictieve persoon in beeld en geluid naar voren komen. In de soap draait het daarbij vooral om de interacties met andere soapacteurs die ook elk een rol vervullen van een bepaald karakter in een fictieve wereld. De emoties die de belevenissen oproepen, vormen vaak de basis voor de soap, net als de relaties tussen de personages in de soapserie. Er zijn doorgaans meerdere verhaallijnen die door elkaar lopen. De verhaallijnen zijn vaak redelijk voorspelbaar en de personages hebben veelal een stereotiep karakter. Er is niet altijd een duidelijk begin of einde aan een verhaallijn. Een soapacteur kan overigens in verschillende soorten soapseries spelen. Er zijn wat dat betreft verschillende soorten soapseries te onderscheiden, zoals een docusoap die een combinatie vormt van een documentaire en een soap. Zo zijn er ook klassieke soaps waarin een fictieve glamourwereld centraal staat, net als dat er historische soaps zijn. Het werk van een soapacteur bestaat onder meer uit het leren van tekst uit het hoofd, want er dient een script gevolgd te worden. Ook dient een soapacteur zich in te leven in het karakter van de rol die vervuld dient te worden. Daarbij werkt een soapacteur samen met andere soapacteurs die dus elk een eigen rol vervullen in de televisieserie of internetsoap. Een soapacteur trekt ook de kleding aan die bij de rol hoort en wacht tussendoor op de set tot het de beurt is om te acteren. De rol van een soapacteur is niet altijd gegarandeerd voor een lange termijn, want er bestaat een kans dat het personage uit de serie wordt weggeschreven.

Wat doet een soapacteur

Een soapacteur is dus aan te merken als acteur in een soapserie. De werkzaamheden spelen zich af op een set in een studiolocatie of in de buitenlucht om buitenscènes op te nemen. In een soap studio is de decorontwerper verantwoordelijk voor het ontwerp van het decor en is een setdresser verantwoordelijk voor de aankleding van het decor. Zo is er met allerlei soorten beroepen een indirecte of directe link te leggen met de functie van soapacteur. Een regisseur is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het soepel laten verlopen van de verschillende scenes. Een talenscout zoekt naar nieuwe talent om in een soap te spelen en een casting director cast nieuwe soapacteurs om een specifieke rol te laten vervullen. Zo is een producer verantwoordelijk voor de productie van de soapserie. Op de set zijn naast soapacteurs allerlei andere personen aanwezig die op een eigen manier een bijdrage leveren aan het tot stand komen van afleveringen. Er zijn bijvoorbeeld meerdere cameramannen op de set aanwezig die de soapacteurs en scenes in beeld brengen. Daarnaast zorgt een geluidsman voor het geluid. Soapacteurs hebben ook te maken met grimeurs die voor de make-up en kleding zorgen.

Spelen in een soapserie 

In een soap vervullen meerdere acteurs een rol en het is lastig om een vaste rol in een soapserie te krijgen. Het is onder soapacteurs een populaire baan die erg gewild is. Er zijn meerdere soapacteurs die in een soap zijn gaan spelen en dit als opstapje hebben gebruikt naar een uitgebreide acteercarrière. Het is namelijk maar voor een klein deel soapacteurs weggelegd om voor een lange tijd een rol in een soapserie te vertolken. Het is ook niet gemakkelijk om een rol te bemachtigen, maar er zijn ook kleine rollen weggelegd, zoals voor figuranten. Denk maar aan figuranten die in een aflevering van een soap in een scene aan de bar zitten in een café, waar een soapacteur de rol van caféhouder vervult. Bij een dagelijkse soap zijn er wat dat betreft vaak en veel figuranten nodig. De functie van figurant is niet echt een betaalde baan, want meestal is er alleen sprake van een vergoeding van onkosten of van een dagvergoeding.

Populariteit van soaps

De populariteit van soapseries is te danken aan de trend die lang geleden in Amerika is ingezet. Het waren ook eerst Amerikaanse soaps die te zien zijn geweest op de Nederlandse televisie. Een voorbeeld daarvan is ’As the World Turns’ die net als ’The Bold and the Beautiful’ jarenlang in de middag op televisie waren te zien. De eerste populaire Nederlandse soap die dagelijks op televisie te zien was en nog is, betreft ’Goede tijden, Slechte tijden’. De trend die uit Amerika overwaaide is niet te stoppen geweest. Overigens is het niet zo dat elke soap die op televisie is geweest evenveel succes heeft geboekt. Het is belangrijk dat de afleveringen en verhaallijnen interessant blijven om naar te kijken. Dat betekent onder meer dat scenarioschrijvers steeds nieuwe verhaallijnen dienen te bedenken die bovendien aansluiten bij de verwachtingen van het publiek. In dat kader is er ook een rol weggelegd voor een trendwatcher. Die kan ontdekken wat de trends gaan zijn en dat is belangrijk, omdat afleveringen van soapseries natuurlijk eerder worden opgenomen dan uitgezonden.

Taken van een soapacteur:

  • Script leren
  • Inleven in personage
  • Mimiek trainen
  • Stem oefenen
  • Samenwerken
  • Wachten op set
  • Bewegingen instuderen

Film: soapacteur

Film: spelen in GTST

Opleidingen tot soapacteur

Het was bij de start van de populariteit in Nederland niet echt nodig om een specifieke opleiding te hebben. Tegenwoordig worden er meer eisen gesteld aan soapacteurs en is het wel belangrijk om een passende mbo-opleiding te hebben gevolgd. Denk daarbij aan een mbo-opleiding Musical performer van de Nederlandse Musical Academie. Het kan ook zijn dat er voor het vervullen van een rol in een soap een hbo-opleiding nodig is. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een soapacteur werkzaam kan zijn

Je werkt als soapacteur voor een productiemaatschappij. Het is mogelijk om in vaste dienst te zijn als soapacteur of om op tijdelijke basis een contract te hebben en rol in een soapserie te vervullen. Een soapacteur kan overigens ook andere werkzaamheden uitvoeren naast een soap, zoals het optreden in reclames of door op te treden als zanger of in een band te spelen.

Competenties soapacteur

Een soapacteur dient over verschillende competenties te beschikken. Het is in de eerste plaats van belang om acteertalent te hebben. Daarbij is het belangrijk om je te kunnen inleven in een ander, omdat je daadwerkelijk de rol vervult van een specifiek personage. Verder is het van belang om goed uit je hoofd te kunnen leren, want je moet de tekst onthouden. Samenwerken is eveneens van belang, want je bent onderdeel van een team soapacteurs en van een groter team met regisseurs, geluidsmannen en cameramannen. Het is belangrijk om jezelf als soapacteur te ontwikkelen en beter te worden om ook voor andere rollen buiten de soap in aanmerking te komen. Je dient te presteren en om te kunnen gaan met bekendheid. Als je eenmaal dagelijks op televisie te zien bent in een soap als soapacteur gaan mensen je op straat namelijk snel herkennen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als soapacteur

Het arbeidsmarktperspectief is afhankelijk van de populariteit van soapseries. Het is wel zo dat naast televisiesoapseries er ruimte is voor internet-soapseries. Op dit moment zijn soaps nog altijd populair en is daarin niet direct een verandering te verwachten. Ten aanzien van het doorgroeien als soapacteur zijn er allerlei mogelijkheden. Bijvoorbeeld met het doen van auditie om een rol als filmacteur binnen te slepen. Of door naast acteren de zangkwaliteiten te ontwikkelen om als musicalacteur op te treden. Zo is het ook mogelijk om toneelspeler te worden als je als soapacteur bent begonnen. Het is in deze situaties wel belangrijk om over voldoende ervaring te beschikken en al een naam te hebben opgebouwd.

Arbeidsvoorwaarden en salaris soapacteur

Het salaris van een soapacteur ligt gemiddeld tussen 1.800 euro en 2.500 bruto per maand. Daarbij is wel een onderscheid te maken tussen soapsterren die al jarenlang een rol vertolken in een soap en tussen soapacteurs die een tijdelijke rol hebben.

Eigen bedrijf starten als Soapacteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Soapacteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Soapacteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Soapacteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Soapacteur.

Mijnzzp.nl