Musicalacteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep musicalacteur
Wat doet een musicalacteur
Verschil toneelstuk en musical
Taken als musicalacteur:
Film: musicalacteur
Film: musical performer
Opleidingen tot musicalacteur
Bedrijven waar een musicalacteur werkzaam kan zijn
Competenties musicalacteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als musicalacteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris musicalacteur
Eigen bedrijf starten als Musicalacteur
Boekhoudprogramma vergelijken Musicalacteur

Beroep musicalacteur

Een musicalacteur vervult een rol van een personage in een musical. Er zijn voor elke musical maar een beperkt aantal rollen beschikbaar en om de rol te krijgen, doet een musicalacteur dan ook eerst auditie. Tijdens de auditie is er een jury aanwezig en het is mogelijk dat er voor het verkrijgen van een rol in een musical meerdere audities volgen. Het kan zo zijn dat een musicalacteur benaderd wordt voor een rol, maar het is ook mogelijk om zelf op audities af te gaan om de rol te bemachtigen. Indien de rol is toebedeeld dan volgt een lang proces van oefenen en repeteren met musicalcollega’s. Naast het leren onthouden van de tekst van de rol is het ook belangrijk om aandacht aan de zangtechniek en beweging te schenken. Het is eveneens mogelijk dat dansen op het toneel deel uitmaakt van de rol. In dat geval is het natuurlijk van belang de choreografie van de danspassen onder de knie te krijgen. In een musical zijn er meerdere rollen en daarom werkt een musicalacteur samen met collega’s. Als de rollen goed zijn ingestudeerd dan volgt er een laatste repetitie alvorens de musical rol in het theater te vervullen ten overstaande van meestal betalend publiek. De eerste keer dat een nieuwe musical in het theater plaatsvindt, heet de première. Een musicalacteur kan de rol op een vaste locatie vervullen, maar het komt vaker voor dat het gezelschap van locatie naar locatie reist. In aanvulling op het optreden voor publiek komt het ook wel voor dat een musicalacteur met de musicalcollega’s in de studio een cd opneemt van de musicalzang. De muziek is dan te koop voor publiek en andere belangstellenden. Een musicalacteur dient van vele markten thuis te zijn, omdat het werk veelal betrekking heeft op een combinatie van tekst, zang, dans en acteren op een hoog niveau.

Wat doet een musicalacteur

Een musicalacteur is dus een acteur met een specialist in podiumkunst en is dan ook aan te merken als een uitvoerend kunstenaar. Naast het vervullen van een rol als toneelspeler in het kader van acteren is een musicalacteur tevens een danser en zanger. Of zelfs meer specifiek als operazanger als het een opera-musical betreft. Een musicalacteur heeft met vele andere beroepen te maken. Denk maar aan een regisseur die leiding geeft aan alle musicalacteurs en de poppetjes op de juiste plek neerzet. Zo is er ook een mogelijke link met het beroep talentscout die musicalsterren in de dop ontdekt. Er is wat dat betreft eveneens een verband met de functie van casting director die verantwoordelijk is voor de casting van musicalacteurs. Achter de uitvoering van musicals speelt een producer natuurlijk ook een belangrijke rol om nieuwe musicals samen te stellen en aan te bieden aan het grote publiek. Overigens zijn musicalacteurs vaak veelzijdig als het om verschillende werkzaamheden gaat. Zo is het mogelijk om tussen producties door andere werkzaamheden te verrichten, waarbij de stem of persoonlijkheid van belang is. Denk daarbij aan het inspreken van tekenfilms of aan het optreden in een televisiecommercial om daarmee geld te verdienen.

Verschil toneelstuk en musical

Er is een onderscheid te maken tussen een musical en een toneelstuk. Bij een toneelstuk is er veelal sprake van gesproken tekst en interactie tussen de toneelspelers. Bij een musical ligt de nadruk op spraak en zang, eventueel in combinatie met dans. Zo kan een balletdanser ook deel uitmaken van een musical. Een musicalacteur maakt wat dat betreft deel uit van een meer levendig geheel in beeld, zang en spraak in vergelijking met een toneelstuk. Dat bestaat namelijk meer uit een geschreven verhaal, waarbij acteurs een dialoog aangaan of een monoloog houden. Overigens zijn er ook wel toneelstukken, waarbij er geen woord aan te pas komt, maar waarbij er sprake is van het uitbeelden van een verhaal. Bij een musical komt er altijd muziek aan te pas en dan meestal in de vorm van zang, waarin het verhaal wordt verteld.

Taken als musicalacteur:

  • Ingeschreven staan bij castingbureau.
  • Audities doen.
  • Rol voorbereiden.
  • Tekst leren.
  • Zang perfectioneren.
  • Dans en beweging instuderen.
  • Oefenen en repeteren met collega’s.
  • Aanwijzingen van regisseur opvolgen.
  • Studio cd opnemen met collega’s.
  • Zingen, dansen en acteren.

Film: musicalacteur

Film: musical performer

Opleidingen tot musicalacteur

Er zijn diverse opties om opgeleid te worden tot musicalacteur, zoals de mbo-opleiding Musical performer | De Nederlandse Musical Academie. Deze opleiding is vooral gericht op talent dat uitblinkt in zang, dans en acteren. Het is mogelijk om na het afronden van deze opleiding in de professionele entertainmentbranche te werken en als musicalacteur te werken. Er is ook een hbo-opleiding beschikbaar die geschikt is om te gaan werken als musicalacteur en dat betreft de opleiding Musicaltheater. Deze opleiding is gericht op allerlei facetten van musicals, variërend van tapdansen tot acteurstraining tot het leren zingen als een koorzanger. Overigens bieden andersoortige opleidingen ook de gelegenheid om als professional auditie te gaan doen om een rol als musicalacteur te vervullen. Denk maar aan een opleiding tot danser of aan een opleiding tot acteur. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een musicalacteur werkzaam kan zijn

Doorgaans werk je als musicalacteur voor een producent of voor een musicalgroep. Het is ook mogelijk om op hobbymatige basis een rol te vervullen in een musical en lid te zijn van een amateurtheatergroep, maar dan is er dus geen sprake van een echte baan.

Competenties musicalacteur

Het is als musicalacteur belangrijk om verschillende disciplines van podiumkunsten onder de knie te hebben, zoals dans, spel en zang. Daarbij is doorzettingsvermogen van groot belang omdat je vaak auditie moet doen voor rollen en je niet zomaar voor elke musical geschikt bent. Passie voor het vak mag zeker niet ontbreken, net als een energieke uitstraling om het publiek te imponeren. Binnen het team van musicalgroepen is het uiteraard belangrijk om samen te werken en daarin sociaal te zijn. Veelzijdigheid is eveneens van belang, omdat er binnen de discipline van dans ook weer vormen te onderscheiden zijn, zoals tapdansen en ballet.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als musicalacteur

Het aantal musicals is uiteraard beperkt, maar er is zeker wel een gunstig arbeidsmarktperspectief als je veelzijdig inzetbaar bent. Er is voor musicals bovendien een gevarieerd en groot publiek dat naar theaters komt. Daarnaast zijn er allerlei musicalacteurs die ook met het spelen van een rol buiten het theater om geld verdienen. Bijvoorbeeld door een cartoon in te spreken. Als musicalacteur is het mogelijk om door te groeien tot een superster en beroemd te worden. Of om gevraagd te worden om als acteur een filmrol te vervullen in een film die in internationale bioscopen op het scherm komt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris musicalacteur

Het gemiddelde salaris van een musicalacteur bevindt zich tussen 2.500 euro en 3.500 euro bruto. Uiteraard verdienen beroemde musicalacteurs hoger bedragen en hangt het verder van de grootte van de musicalproductie af wat het exacte inkomen is.

Eigen bedrijf starten als Musicalacteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Musicalacteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Musicalacteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Musicalacteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Musicalacteur.

Mijnzzp.nl