Opleiding tot Acteur

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo Theater
VooropleidingMbo 4, Havo of Vwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding Theater

Wie een passende opleiding zoekt als aanstaande acteur of filmacteur kan het beste kiezen voor een Hbo-opleiding gericht op het theater. De meeste theateropleidingen kennen de afstudeerrichting acteren voor film, theater en televisie. Tijdens de opleiding leer je de basiskennis van acteren kennen, zoals technisch acteren, improvisatie en authentiek performen. Daarnaast zal er veel aandacht zijn voor spraakvaardigheid, dramaturgie en zang. Het eerste studiejaar van deze opleiding is nog vrij algemeen. In dat jaar leer je de basis kennen van het acteren, train je je stem en beweging en zal je klassikaal oefenen. Na de propedeuse periode zal er een specifieke richting gekozen moeten worden binnen deze opleiding. Dan zal je in verschillende voorstellingen optreden die op school plaatsvinden, maar ook plaats kunnen vinden op festivals of bij theatergezelschappen. Binnen deze opleiding zal je over het algemeen in het derde en vierde studiejaar stage lopen en zal je ook op tournee gaan. De opleiding theater afronden doe je door het uitvoeren van een onderzoeksproject, het opstellen van een portfolio en het geven van een theatervoorstelling.

Opleidingsduur en niveau Theater

Over het algemeen zal een Hbo-opleiding theater minimaal vier jaar in beslag nemen. Een theateropleiding op Hbo-niveau is over het algemeen vrij pittig te noemen en vraagt om veel zelfstandigheid en doorzettingsvermogen. Daarnaast zal deze opleiding zeker bij je moeten passen, om deze succesvol af te kunnen ronden.

Vervolgopleidingen Theater

Na de Hbo-opleiding theater is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding Theater

Over het algemeen zal je minimaal over een Mbo-diploma niveau vier moeten beschikken of een havo- of vwo-diploma voordat je toegelaten zal worden tot de theateropleiding. Daarnaast kennen de meeste theateropleidingen strikte toelatingsprocedures, die meestal bestaan uit verschillende rondes, zoals thuiswerkopdrachten, liveoptredens en een auditie. Ook een motivatiebrief behoort meestal tot de toelatingsprocedure. Over het algemeen zijn theateropleidingen zeer populair en zal zeker niet iedereen toegelaten worden tot de opleiding.

Mijnzzp.nl