Zangleraar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een zangleraar of zanglerares helpt mensen om te leren zingen of helpt mensen juist om beter te leren zingen. Ook ervaren zangers volgen over het algemeen nog steeds zangles om steeds beter te worden als zanger. Hoe een zangleraar precies zangles geeft kan per zanger verschillen, omdat iedere zanger tegen zijn of haar mindere punten zal aanlopen. Het leren zingen is meestal een kwestie van de juiste toonhoogte aanhouden, het houden van ademoefeningen en het aannemen van de juiste houding tijdens het zingen. Het daadwerkelijk zingen heeft dus niet alleen betrekking op de stembanden, omdat ook de techniek een belangrijk onderdeel uitmaakt van het goed kunnen zingen. Het is de zangleraar die de aangewezen persoon is om zangers te helpen met hun verdere ontwikkeling als zanger. Over het algemeen zal een zangleraar in eerste instantie bepalen op welk niveau een zanger zingt voordat er effectief gewerkt kan worden aan de zangkwaliteiten. In de meeste gevallen zal dit inhouden dat de betreffende zanger eerst een eigen song moet voorbereiden, zodat de zangleraar het niveau kan bepalen van de zanger. Het maximale uit de stem als zanger is natuurlijk een kwestie van veel oefenen en het aanleren van de juist zangtechnieken. Het leren zingen als zanger is deels een kwestie van talent, echter is zingen ook zeker aan te leren als je geen natuurtalent bent. Zoals eerder omschreven maken ook ervaren zangers gebruik van een zangleraar, omdat zangers eigenlijk nooit uitgeleerd zijn. Een andere benaming voor zanger kan ook zijn vocalist.

Als zangleraar help je dus zangers om beter te leren zingen en zo te groeien in hun ontwikkeling als zanger. Voor veel mensen is het een droom om goed en mooi te kunnen zingen, omdat deze mensen bijvoorbeeld uiteindelijk artiest willen worden. Natuurlijk is het niet zo dat alle zangers automatisch ook een bekende artiest willen worden, omdat er ook veel mensen zijn die op andere manieren zingen zoals binnen een koor of band. Ook voor hobbyisten kan zangles helpen om beter te worden. Vooral voor mensen die veel optreden en hun stem veelvuldig gebruiken is het belangrijk om zangles te volgen. Het blijven trainen en ontwikkelen van de stem is voor alle zangers belangrijk.

Zingen als zanger is een ruim begrip, omdat er veel verschillende stijlen en technieken bestaan als zanger. Het zingen als volkszanger kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het zingen van popmuziek, omdat het verschillende muziekstijlen betreft. Ook het maken van jazzmuziek als zanger vraagt weer om specifieke zangkunsten, die niet zomaar door iedere zanger beoefend kunnen worden. Afhankelijk van de soort muziekstijl kan het dus zo zijn dat een zanger zangles moet volgen bij een specifieke zangleraar. Welke zangleraar het beste past bij een zanger is ook afhankelijk van het niveau en soort zanger. Wie professioneel wil leren zingen kan ook op een conservatorium terecht. Een belangrijk onderdeel tijdens de zangles op een conservatorium is solfège, waarmee het muzikale gehoor van zangers getraind wordt. Op het conservatorium zal er ook uitgebreid aandacht besteed worden aan ademhalingstechniek, uitspraak en mondstand.

Beroep zangleraar:

Opleidingen tot zangleraar

Er zijn landelijke opleidingen beschikbaar voor het beroep zangleraar. Ook zijn er veel opleidingen en cursussen te vinden voor mensen die willen leren zingen of zangleraar willen worden. Het beste kan een opleiding gevolgd worden aan het conservatorium in de richting zang. Ook een opleiding muziek kan natuurlijk erg helpen om als zangleraar te gaan werken. De opleiding aan het conservatorium duurt over het algemeen vier jaar. Tijdens de opleiding is veel aandacht voor theatertraining, adembeweging en stem.

Bedrijven waar een zangleraar werkzaam kan zijn

Als zangleraar kan je op een school werkzaam zijn als docent zang en/of muziek, of je werkt als zelfstandig ondernemer en geeft leerlingen zangles. Naast het één op één lesgeven kan je ook bijvoorbeeld muziekkoren onderwijzen in de kunsten van de zangles.

Competenties zangleraar

Als zangleraar moet je nogal over wat competenties bezitten om iemand goed te kunnen onderwijzen. Het belangrijkste is het motiveren van de leerlingen en te blijven oefenen. Naast de motivatie van de zangleraar zelf is ook de motivatie van de leerling erg belangrijk, omdat het anders eigenlijk geen zin heeft om zangles te volgen. Doorzettingsvermogen is voor zowel de zangleraar en de leerling erg belangrijk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zangleraar

Het arbeidsmarktperspectief voor een zangleraar kunnen nogal verschillen per organisatie. Een zangleraar kan les geven in het onderwijs of als zelfstandige zangleraar werkzaam zijn. Wel is het zo dat een betaalde baan in loondienst als zangleraar doorgaans moeilijk te vinden zal zijn, mede omdat er voldoende muziekleraren te vinden zijn en de banen niet voor het oprapen liggen. Het doorgroeien als zangleraar moet dan ook gezien worden in het starten van je eigen bedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris zangleraar

Als zelfstandig ondernemer bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Een zangleraar of muziekdocent in het onderwijs verdient doorgaans tussen de 1500 en 2500 euro bruto per maand. Als zelfstandig ondernemer is het doorgaans moeilijk om een goed inkomen te verdienen met zangles alleen. De meeste zangleraren hebben neveninkomsten uit andere arbeid.

Mijnzzp.nl