Zangleraar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een zangleraar of zanglerares helpt mensen om te leren zingen of helpt mensen juist om beter te leren zingen. Ook ervaren zangers volgen over het algemeen nog steeds zangles om steeds beter te worden als zanger. Hoe een zangleraar precies zangles geeft kan per zanger verschillen, omdat iedere zanger tegen zijn of haar mindere punten zal aanlopen. Het leren zingen is meestal een kwestie van de juiste toonhoogte aanhouden, het houden van ademoefeningen en het aannemen van de juiste houding tijdens het zingen. Het daadwerkelijk zingen heeft dus niet alleen betrekking op de stembanden, omdat ook de techniek een belangrijk onderdeel uitmaakt van het goed kunnen zingen. Het is de zangleraar die de aangewezen persoon is om zangers te helpen met hun verdere ontwikkeling als zanger. Over het algemeen zal een zangleraar in eerste instantie bepalen op welk niveau een zanger zingt voordat er effectief gewerkt kan worden aan de zangkwaliteiten. In de meeste gevallen zal dit inhouden dat de betreffende zanger eerst een eigen song moet voorbereiden, zodat de zangleraar het niveau kan bepalen van de zanger. Het maximale uit de stem als zanger is natuurlijk een kwestie van veel oefenen en het aanleren van de juist zangtechnieken. Het leren zingen als zanger is deels een kwestie van talent, echter is zingen ook zeker aan te leren als je geen natuurtalent bent. Zoals eerder omschreven maken ook ervaren zangers gebruik van een zangleraar, omdat zangers eigenlijk nooit uitgeleerd zijn. Een andere benaming voor zanger kan ook zijn vocalist. Het beroep zangleraar moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat zangleraren op verschillende niveaus zangles kunnen geven. Daarnaast kan een zangleraar aan verschillende zangers zangles geven. Denk bijvoorbeeld ook aan de bekende zangleraren die privélessen geven aan zangers. Als een zangleraar werkzaam is binnen het onderwijs kan ook de benaming zangpedagoog of zangpedagoge van toepassing zijn.

Als zangleraar help je dus zangers om beter te leren zingen en zo te groeien in hun ontwikkeling als zanger. Voor veel mensen is het een droom om goed en mooi te kunnen zingen, omdat deze mensen bijvoorbeeld uiteindelijk artiest willen worden. Natuurlijk is het niet zo dat alle zangers automatisch ook een bekende artiest willen worden, omdat er ook veel mensen zijn die op andere manieren zingen zoals binnen een koor of band. Ook voor hobbyisten kan zangles helpen om beter te worden. Vooral voor mensen die veel optreden en hun stem veelvuldig gebruiken is het belangrijk om zangles te volgen. Het blijven trainen en ontwikkelen van de stem is voor alle zangers belangrijk. Over het algemeen moeten zangleraren of zangleraressen aangemerkt worden als allround vakmensen binnen de muziekindustrie. Dit houdt in dat de meeste zangleraren en zangleraressen meerdere muziekinstrumenten kunnen bespelen, zoals de piano en de gitaar. Daarnaast is het denkbaar dat zangleraren en zangleraressen aangemerkt kunnen worden als songwriter. Ook het componeren van eigen muziekstukken kan tot de mogelijkheden behoren. Met andere woorden kunnen de meeste zangleraren en zangleraressen aangemerkt worden als allround muzikant en/of musicus.

Zingen als zanger is een ruim begrip, omdat er veel verschillende stijlen en technieken bestaan als zanger. Het zingen als volkszanger kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het zingen van popmuziek, omdat het verschillende muziekstijlen betreft. Ook het maken van jazzmuziek als zanger vraagt weer om specifieke zangkunsten, die niet zomaar door iedere zanger beoefend kunnen worden. Afhankelijk van de soort muziekstijl kan het dus zo zijn dat een zanger zangles moet volgen bij een specifieke zangleraar. Welke zangleraar het beste past bij een zanger is ook afhankelijk van het niveau en soort zanger. Wie professioneel wil leren zingen kan ook op een conservatorium terecht. Een belangrijk onderdeel tijdens de zangles op een conservatorium is solfège, waarmee het muzikale gehoor van zangers getraind wordt. Op het conservatorium zal er ook uitgebreid aandacht besteed worden aan ademhalingstechniek, uitspraak en mondstand.

Beroep zangleraar:

Opleidingen tot zangleraar

Wie een professionele carrière ambieert als zangleraar kan het beste kiezen voor een opleiding aan een conservatorium. Een gemiddelde opleidingen aan het conservatorium zal ongeveer vier jaar in beslag nemen, afhankelijk van de vooropleiding. Een andere opleiding die tot de mogelijkheden kan behoren is een theateropleiding. Binnen een theateropleiding draait het niet alleen om theatermuziek. Denk bijvoorbeeld ook aan dans, beeldende kunst, mode, kunst en aan zang. De meest gerichte opleiding tot zangleraar is dus een opleiding aan het conservatorium. Binnen het conservatorium is er onder andere aandacht voor muziek, muziektheorie, compositie, muziekinstrumenten en zang. Daarnaast zijn er wel externe opleidingen te vinden gericht op zangonderwijs. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een zangleraar werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een zangleraar werkzaam zijn voor een conservatorium of voor een muziekschool. Als een zangleraar privéles geeft kan een zangleraar in sommige gevallen ook aangemerkt worden als ondernemer. Zoals eerder omschreven moet het beroep zangleraar vrij algemeen gezien worden, omdat zangleraren op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Lang niet alle zangleraren zijn strikt gezien werkzaam in het onderwijs.

Competenties zangleraar

De belangrijkste competentie van een zangleraar is de algemene kennis van zang en zangtechnieken. Als je werkzaam bent in het onderwijs zal je ook over didactische vaardigheden moeten beschikken. Ook het kunnen motiveren en inspireren van zangleerlingen moet niet onderschat worden. Daarnaast moet een zangleraar aangemerkt worden als belangrijke coach van zangleerlingen. In het algemeen is ook communicatie aan te merken als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn sensitiviteit, luisteren, zelfstandigheid, passie, energie, corrigeren, plannen, analyseren, ontwikkeling, oordelen en pedagogisch.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zangleraar

Het arbeidsmarktperspectief van een zangleraar is niet zomaar aan te geven, omdat zangleraren op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Daarnaast kan een zangleraar werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. Binnen het onderwijs zal het niet heel makkelijk zijn om een baan te verkrijgen als zangleraar. De doorgroeimogelijkheden van een zangleraar zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Wel kan het mogen begeleiden van bekende zangers aangemerkt worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris zangleraar

Als zelfstandig ondernemer bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Een zangleraar of muziekdocent in het onderwijs verdient doorgaans tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand. Als zelfstandig ondernemer is het doorgaans moeilijk om een goed inkomen te verdienen met zangles alleen. De meeste zangleraren hebben neveninkomsten uit andere arbeid.

Mijnzzp.nl