Koorzanger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep koorzanger
Wat doet een koorzanger
Verschillende koren
Taken als koorzanger:
Film: koorzanger
Film: christelijk jongerenkoor
Opleidingen tot koorzanger
Bedrijven waar een koorzanger werkzaam kan zijn
Competenties koorzanger
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als koorzanger
Arbeidsvoorwaarden en salaris koorzanger
Eigen bedrijf starten als Koorzanger
Boekhoudprogramma vergelijken Koorzanger

Beroep koorzanger

Een koorzanger of koorzangeres maakt deel uit van een koor dat doorgaans uit meerdere zangstemmen bestaat. Om van het begrip koor te spreken, is er doorgaans sprake van een minimaal aantal van twaalf koorleden die in elk geval in twee zangstemmen zingen. Bij een kleiner koor is de benaming ensemble meestal van toepassing. Een zangstem varieert van hoog tot laag. Een koorzanger heeft een specifieke zangstem en zingt bijvoorbeeld sopraan, bas, tenor of alt. In de meeste koren zingen vrouwen en kinderen alt en sopraan en zingen mannen bas of tenor. Het komt echter ook voor dat een koorzangeres de tenorpartij versterkt als er sprake is van een lage vrouwenstem. Overigens is alt te zien als lage vrouwenstem en sopraan als hoge vrouwenstem of kinderstem. Zo is tenor aan te merken als een hoge mannenstem en bas als lage mannenstem. Een koorzanger die onderdeel uitmaakt van een koor zingt veelal zonder dat er sprake is van begeleiding op instrumentaal gebied. Deze vorm van zingen zonder begeleiding van muzikale instrumenten noemt men a capella. Een koorzanger dient muzikaal aangelegd te zijn en over een goede zangstem te beschikken. Het is belangrijk om met het koor muzikaal te oefenen onder begeleiding van een koorleider. Daarbij is het een van de taken van een koorzanger om nieuwe koorliederen te leren zingen en dus onder meer de tekst daarvan uit het hoofd te leren. Het is mogelijk dat een koorzanger met de andere koorleden eenstemmig zingt. Dat heet ook wel unisono, waarbij alle koorleden op dezelfde toonhoogte de melodie zingen. Het komt echter vaker voor dat een koorzanger de eigen stemgroep ten gehore brengt met een eigen ritme en een eigen melodie. Er zijn voor allerlei gelegenheden uiteenlopende soorten koren op amateurniveau en op professioneel gebied.

Wat doet een koorzanger

Een koorzanger is dus een zanger die onderdeel vormt van een koor met andere koorzangers of koorzangeressen. Doorgaans oefenen koorzangers onder begeleiding van koorleider of zangleraar. Een koorleider is daarbij tijdens een optreden als dirigent aan te merken en geeft aan op welk moment een koorzanger gaat zingen. Hiervoor gebruikt een koorleider onder meer handbewegingen. Naast a capella zingen zijn er ook koorzangers die deel uitmaken van een koor met een orkest, waar bijvoorbeeld een violist toebehoort of een ander type muzikant of musicus. In een kerk waar een kerkkoor optreedt, is er bijvoorbeeld mogelijk begeleiding van een organist. Zo zijn er allerlei soorten koren waar een koorzanger deel van uit kan maken, zoals een mannenkoor, net als een theaterkoor of een gemengd koor en shantykoor.

Verschillende koren

Het type koor bepaalt onder meer welke zangliederen een koorzanger zingt. Een shantykoor dat oorspronkelijk een zeemanskoor is, zingt andere liederen dan een kathedraalkoor of kerkkoor. Zo zijn er onder meer ook gelegenheidskoren. Denk daarbij aan een trouwerij, waar een trouwambtenaar een bruidspaar trouwt en waarna een gelegenheidskoor optreedt voor het echtpaar en de bruiloftsgasten. Een andere gelegenheid, waarbij een koorzanger optreedt, is bijvoorbeeld een uitvaart of speciale ceremonie. Overigens is het zo dat koorzangers bij het toehorend publiek veel emoties kan losmaken. Koren treden niet alleen op bij gelegenheden als bruiloften of in kerken, maar zijn ook actief als onderdeel van een opera of musical.

Taken als koorzanger:

  • Zangteksten leren.
  • Repeteren.
  • Zangles nemen.
  • Optreden voor publiek.
  • Eventueel solo zingen.
  • A capella zingen.
  • Onder muzikale begeleiding zingen.
  • Samenwerken met koorleden.
  • Zangtechniek verbeteren.
  • Bladmuziek lezen.

Film: koorzanger

Film: christelijk jongerenkoor

Opleidingen tot koorzanger

Het is om toe te treden tot een koor als koorzanger niet nodig om een specifieke opleiding te volgen. Zangles kan helpen om de eigen zangstem en zangtechniek te verbeteren. Verder oefenen koorleden in groepsverband om het zingen op elkaar af te stemmen. Het doel is namelijk om met elkaar een schitterend geluid ten gehore te brengen. Er is wat dat betreft een belangrijke rol weggelegd voor een koorleider om de stemmen van koorzangers en koorzangeressen op elkaar af te stemmen. Zie voor meer informatie de Koninklijke Christelijke ZangersBond (KCZB). Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een koorzanger werkzaam kan zijn

Het beroep koorzanger komt op professioneel en betaald niveau niet veel voor. Het betreft hier veelal een hobby of een functie waarbij je als vrijwilliger koorzanger bent. Er zijn wel mogelijkheden om beroepsmatig koorzanger te zijn. Zo zijn er grote pop- en showkoren die shows en optredens verzorgen. Het is echter doorgaans niet zo dat het een fulltime betaalde baan betreft. De meeste koorzangers melden zich uit interesse aan bij een koor in de eigen omgeving om als koorzang als hobby uit te oefenen.

Competenties koorzanger

Er zijn een aantal competenties van belang om het beste uit jezelf als koorzanger te halen. Zo is het belangrijk om geconcentreerd te zijn en goed te luisteren. Als koorzanger die midden in het koor staat, dien je bijvoorbeeld je naaste koorleden en die achter en voor je staan goed te kunnen horen. Samenwerken is van groot belang als koorzanger, omdat alle koorleden van elkaar afhankelijk zijn. Het komt goed van pas als je bladmuziek en noten kunt lezen, maar dat is niet altijd noodzakelijk. Passie hebben voor zang is eveneens van belang, want je zingt meestal als hobby in een koor. Daarbij komt ook de nodige energie kijken, omdat het de bedoeling is met de zang emoties los te maken bij het publiek.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als koorzanger

Het arbeidsmarktperspectief is vanwege het ontbrekende beroepsmatige karakter niet echt van toepassing. Het is wel mogelijk om vanuit een hobby als koorzanger door te groeien om deel uit te gaan maken van een professioneel koor. Zo is het onder meer eveneens mogelijk om als koorzanger met het juiste zangtalent en ambitie door te groeien naar operazanger. Op deze manier is het een optie om tijdens een opera optredens te verzorgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris koorzanger

Er is geen salaris aan te duiden voor een koorzanger omdat het hier veelal om een vrijwillige functie op amateurniveau gaat. Indien een koorzanger deel uitmaakt van een professioneel koor staat er uiteraard wel een vergoeding tegenover. Hoe hoog de vergoeding is, zal afhankelijk zijn van meerdere factoren. Dat geldt ook voor eventuele andere arbeidsvoorwaarden, zoals om in aanmerking te komen voor een vergoeding van reiskosten.

Eigen bedrijf starten als Koorzanger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Koorzanger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Koorzanger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Koorzanger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Koorzanger.

Mijnzzp.nl