Operazanger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep operazanger
Wat doet een operazanger
Werken als operazanger
Bekende operazangeres Nederland
Diverse taken als operazanger:
Film: operazanger
Film: wat is een opera
Opleidingen tot operazanger
Bedrijven waar een operazanger werkzaam kan zijn
Competenties operazanger
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als operazanger
Arbeidsvoorwaarden en salaris operazanger
Eigen bedrijf starten als Operazanger
Boekhoudprogramma vergelijken Operazanger

Beroep operazanger

Een operazanger is een zanger die klassieke zangkunst beoefent. Het zingen als operazanger kan zowel beroepsmatig als hobbymatig. De mate waarin de operazanger actief is, is vaak afhankelijk van het zangtalent van de betreffende operazanger. Zangkunst is het gebruiken van de menselijke stem op muzikale wijze. Een operazanger is vaak gespecialiseerd in het zingen van opera of operette. Opera is een vorm van muziektheater. In een opera worden klassieke muziek en toneel gecombineerd. Elk personage in dit theaterstuk wordt gespeeld door een operazanger. Een operette is eveneens een vorm van muziektheater wat veel overeenkomsten heeft met een opera. Echter zijn de onderwerpen die uitgevoerd worden bij een operette vaak minder serieus dan de onderwerpen die uitgevoerd worden bij een opera. Operazangers vervullen dan ook vaak een rol als personage binnen een opera of operette. Wanneer je als operazanger of zangeres je zangtalent combineert met acteren kun je mogelijk een rol bemachtigen in zo een opera of operette. Het bemachtigen van een rol in een bekende rol of operette is afhankelijk van het zangtalent van de operazanger. Veel bekende operazangers hebben een opleiding klassieke muziek gevolgd aan het conservatorium. Er zijn verschillende soorten zangstemmen. Hierbij kun je denken aan bas, bariton, tenor, alt en sopraan. De tenor, de bariton en de sopraan zijn de drie zangstemmen die worden gebruikt in het zingen van opera of operette. Een vrouwelijke operazanger noemt men een sopraan. Het worden van operazanger is in de praktijk niet makkelijk. Bovendien zal je vaak auditie moeten doen om toegelaten te kunnen worden tot het conservatorium. Tijdens zo een auditie wordt er gekeken naar de muzikale vaardigheden die nodig zijn om operazanger te kunnen worden.

Wat doet een operazanger

Een operazanger is dus een zanger die klassieke muziek maakt met de stem. Het zingen van klassieke muziek eist veel van de stem van de zanger. In tegenstelling tot het zingen van muziek afkomstig uit andere muziekgenres, wordt er bij het zingen van klassieke muziek vaak geen gebruikgemaakt van een microfoon. Een operazanger moet heftige emoties kunnen verwoorden met zang waarbij er gebruik wordt gemaakt van speciale zangeffecten. Tot aan het midden van de twintigste eeuw was het voor een operazanger niet noodzakelijk om naast zangtalent ook over voldoende acteertalent te beschikken. Aan de dag van vandaag zijn de operazangers vaak hoog opgeleid aan bijvoorbeeld het conservatorium en beschikken vaak over ruim voldoende acteertalent. Een operazanger zal vaak aangemerkt kunnen worden als musicus. Dit omdat een operazanger vaak beroepsmatig werkzaam is bij de uitvoeringen van opera’s en operettes. Ook kan een operazanger werkzaam zijn als zangleraar of dirigent. Een operazanger kan dan andere zangers en zangeressen opleiding tot operazanger of zangeres. Bovendien kan een operazanger aangemerkt worden als acteur of toneelspeler omdat er bij een opera of operette gebruikgemaakt wordt van toneel. Vaak spelen balletdansers ook een rol in een opera of operette. Het kan dan mogelijk zijn dat een operazanger naast zanger ook een balletdanser is. Het beroep operazanger zal altijd betrekking hebben op klassieke muziek.

Werken als operazanger

Als operazanger zullen je werkzaamheden altijd betrekking hebben op klassieke muziek. Je kunt bijvoorbeeld werkzaam zijn in een muziektheatervoorstelling in de vorm van een opera of een operette. Bij zo een muziektheatervoorstelling zal je vaak samenwerken met andere figuranten. Hierbij kun je denken aan balletdansers en mimespelers. Een mimespeler beeld een bepaalde situatie uit met behulp van gebaren, mimiek en lichaamstaal. Tijdens de uitvoering van een muziektheatervoorstelling zal er eveneens gewerkt worden met een muziekensemble wat gespecialiseerd is in het spelen van klassieke muziek. Hierbij kun je denken aan violisten, bassisten en fluitisten bijvoorbeeld. Als operazanger kun je werkzaam zijn voor een muziektheater-producent, maar ook als zzp’er. Veel operazangers zijn zelfstandig ondernemer en lenen zich uit aan een muziektheater-producent als figurant in een opera of operette. Teven komt het ook regelmatig voor dat een operazanger een solo-optreden geeft in een schouwburg of theater. Tijdens zo een optreden staat de operazanger centraal en zullen er geen overige figuranten op het podium aanwezig zijn op het eventuele aanwezig muziekensemble na.

Bekende operazangeres Nederland

Een bekende operazangeres uit Nederland is Francis van Broekhuizen. Francis van Broekhuizen is een sopraan en een veelgeprezen zangeres in zowel Nederland als internationaal. Ze staat bekend om haar krachtige stem, expressieve interpretaties en veelzijdigheid in verschillende opera's en muziekstijlen.

Diverse taken als operazanger:

  • Het ten gehore brengen van klassieke muziek door middel van zang.
  • Heftige emoties verwoorden door middel van zang.
  • Een rol aannemen binnen een muziektheatervoorstelling.
  • Naast zingen eveneens acteren.
  • Naast zingen eveneens dansen als balletdanser.

Film: operazanger

Film: wat is een opera

Opleidingen tot operazanger

Als operazanger is het belangrijk dat je over voldoende kennis beschikt met betrekking tot klassieke muziek. Wanneer je een carrière als operazanger ambieert, kun je een studie in de richting van klassieke muziek volgen aan het conservatorium. Om toegelaten te worden tot het conservatorium moet je minimaal in het bezit zijn van een Havodiploma of een Mbo- diploma niveau 4. Ook kun je een opleiding in de richting van podiumkunst volgen wanneer je een carrière als operazanger ambieert. Deze opleiding kun je volgen op zowel Mbo-, hbo- als universitair niveau. Ook is het van belang dat je over een geschikte zangstem beschikt. Bij vrouwen kun je denken aan de volgende zangstemmen in de volgorde van laag naar hoog; alt, mezzosopraan en sopraan. Bij mannen kun je denken aan bas, bariton en tenor. Om operazanger of zangeres te kunnen worden zul je als vrouw over een sopraan zangstem moeten beschikken en als man over een bariton of tenor zangstem. Ook kun je online zanglessen volgen aan verschillende externe opleidingsinstituten om je zangstem te trainen in het zingen van klassieke muziek. Echter, je zal niet zo snel een beroepsmatige operazanger worden wanneer je enkel zanglessen hebt gevolgd aan zo een extern opleidingsinstituut. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig operazanger is het eveneens van belang dat je over voldoende kennis met betrekking tot administratie en boekhouding beschikt. Dit omdat je alle zaken omtrent de boekhouding en administratie wanneer je werkzaam bent als zzp’er vaak zelf moet regelen.

Bedrijven waar een operazanger werkzaam kan zijn

Een operazanger zal voornamelijk werkzaam zijn binnen de entertainmentbranche. Dit omdat een operazanger vaak een rol aan zal nemen in de uitvoering van een muziektheatervoorstelling in de vorm van een opera of een operette. Ook kan een operazanger werkzaam zijn binnen de muziekbranche. Dit omdat er ook operazangers zijn die enkel optreden als zanger en geen gebruik maken van acteertechnieken. Ook kan een operazanger werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Dit omdat een operazanger zichzelf vaak uitleent aan een theaterproducent voor de uitvoering van een specifiek muziektheaterstuk of zelf optredens geeft in een schouwburg op theater. Eveneens kan een operazanger werkzaam zijn binnen het onderwijs als zangleraar. Dit omdat het regelmatig voorkomt dat een operazanger of zangeres zangles geeft aan studenten die klassieke muziek studeren.

Competenties operazanger

De belangrijkste competenties van een operazanger zijn kennis van klassieke muziek, muzikaal en creativiteit. Als operazanger zing je liedjes die afkomstig zijn vanuit de klassieke muziek. Bovendien zal je als operazanger vaak optreden in een muziektheatervoorstelling waarin het van belang is dat een operazanger beschikt over voldoende creativiteit. Ook is het van belang dat je muzikaal goed onderlegd bent als operazanger. Dit omdat je door middel van je zangstem heftige emoties tot uiting brengt. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig operazanger is het eveneens van belang dat je over voldoende kennis met betrekking tot contractmanagement beschikt. Dit omdat je jezelf bijvoorbeeld uitleent aan een theaterproducent voor de uitvoering van een opera of operette. En je dan een contract tekent voor de uitvoering van een specifieke voorstelling. Ook is het van belang dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Dit zowel verbaal als non- verbaal. Dit is niet alleen van belang wanneer je als operazanger zangles geeft, maar ook wanneer je een rol inneemt in een opera of operette. Andere belangrijke kernwoorden met betrekking tot het beroep operazanger zijn ambitie, passie en oefenen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als operazanger

Het arbeidsperspectief van een operazanger kun je zeer gering noemen. Dit omdat alleen de beste operazangers in aanmerking komen voor een betaalde baan in loondienst. Naast de werkzaamheden als zanger zal een operazanger vaak ook andere werkzaamheden uitvoerden zoals les geven. Klassieke muziek is ook een specifieke muziekstijl waar mensen wel of niet van houden. Het komt dan ook niet wekelijks voor dat er een operette of opera te aanschouwen is in een schouwburg. De doorgroeimogelijkheden van een operazanger zijn vooral gebaseerd op de naamsbekendheid die een operazanger op kan bouwen. Als operazanger kun je bijvoorbeeld meedoen aan audities onder begeleiding van een casting director. Tegenwoordig zijn er ook diverse televisieprogramma’s waarbij je auditie kunt doen als zanger of zangeres. Er zal dan door een jury bepaald worden of je beschikt over voldoende zangtalent om kans te maken op een eventuele finaleplaats bij zo een televisieprogramma. Om rond te kunnen komen als operazanger is het dan ook van belang dat je zingt in diverse opera’s en operettes of regelmatig solo-optredens verzorgt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris operazanger

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als operazanger, omdat je meestal werkzaam zal zijn als ondernemer. Ook is het niet zomaar mogelijk om een salarisindicatie te geven voor het beroep operazanger, omdat de meeste operazangers geen loon ontvangen maar een vergoeding voor hun diensten als ondernemer. Hoeveel deze vergoeding precies zal zijn is weer sterk afhankelijk van de soort operazanger en de bekendheid. Grotere operazangers kunnen veel geld verdienen, echter is dit lang niet voor alle operazanger het geval.

Eigen bedrijf starten als Operazanger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Operazanger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Operazanger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Operazanger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Operazanger.

Mijnzzp.nl