Dirigent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een dirigent is de leider van een orkest of ander soort muziekgezelschap. Een ander woord voor dirigent is ook wel conservatoria directie wanneer we spreken van een beroepsdirigent die een opleiding genoten heeft aan een conservatorium. Om dirigent te kunnen worden zal dus een opleiding aan het conservatorium gevolgd moeten worden. Het is de dirigent die bepaalt hoe een bepaalde compositie gespeeld dient te worden. Als dirigent ben je niet alleen een orkestleider maar ook een belangrijke persoon met betrekking tot de repetities. Een dirigent is bij het publiek herkenbaar aan zijn dirigeerstokje (baton) dat een belangrijk onderdeel uitmaakt van de werkzaamheden. Met het dirigeerstokje geeft de dirigent niet alleen het tempo van de muziek aan maar ook de emotie die bij de partituur (muziekstuk) hoort. Het dirigeerstokje is pas populair geworden halverwege de 19e eeuw en is uitgevonden in de 17e eeuw doordat een dirigent met een stok steeds op de vloer stampte om de maat aan te geven. Voor het stokje was het heel normaal om de maat met de handen aan te geven. Tegenwoordig gebruiken de meeste dirigenten liever een stokje omdat deze beter zichtbaar is voor de musici.

De meeste dirigenten bespelen zelf ook een muziekinstrument en moeten daarom gezien worden als allround muzikanten. Het dirigeren als dirigent is wel een specialisatie die moet passen bij de muzikant of dirigent, omdat het leiding geven aan een orkest of ander soort muziekgezelschap toch wel anders is dan het deelnemen aan een orkest of muziekgezelschap. De belangrijkste taak als dirigent is het ten uitvoer brengen van een mooie compositie. Om dit te kunnen bereiken zal een dirigent over managementvaardigheden moeten beschikken, omdat alle orkestleden precies moeten doen wat de dirigent wil. Als een bepaald onderdeel niet goed loopt zal dit in de meeste gevallen direct hoorbaar zijn. Het is niet voor niets dat orkesten en dirigenten veel tijd besteden aan repetities.

Dirigeerwerkzaamheden

Een dirigent zal beide handen gebruiken tijdens zijn dirigeerwerkzaamheden. Met de rechterhand geeft een dirigent over het algemeen de maat aan van de muziek en met de linkerhand de expressieof het karakter van de muziek. Hoe een dirigent precies zijn dirigeerwerkzaamheden uitvoert kan wel per dirigent verschillen, omdat iedereen zo zijn voorkeuren heeft met betrekking tot het dirigeren.

Eigenschappen dirigent:

  • Leiding kunnen geven
  • Mensen kunnen stimuleren
  • Inzicht en kennis in de muziek moeten hebben
  • Stressbestendig zijn
  • Over een goede cultuurkennis beschikken
  • Een goede conditie hebben

Dirigent worden:

Opleidingen tot dirigent

Er zijn diverse mogelijkheden om opgeleid te worden tot dirigent. De meeste amateurdirigenten volgen een cursus van één of twee jaar tot het beroep dirigent. Beroepsmuzikanten volgen de opleiding tijdens of na hun opleiding aan het conservatorium. Voor de dirigentenopleiding zijn er verschillende richtingen mogelijk die allemaal hun eigen specialisatie hebben, zoals koordirigent of orkestdirigent. De verschillende onderdelen die geleerd worden tijdens de opleiding zijn onder meer dirigeertechniek, repetitietechniek en de kennis van partituren.

Bedrijven waar een dirigent werkzaam kan zijn

Als dirigent ben je doorgaans breed inzetbaar, zoals voor een koor, orkest en muziekband. Een dirigent is meestal een zelfstandig ondernemer en kan zich aan meerdere orkesten verhuren. Dit betekent dat de dirigent door de week genomen verschillende orkesten kan begeleiden.

Competenties dirigent

Als dirigent ben je de leider van een orkest en dit straal je dan ook uit. Het gezag als dirigent is erg belangrijk om iedereen mee te krijgen, zodat er gespeeld zal worden zoals de dirigent dit wenst. Als dirigent zal je vaak repeteren met de muzikanten en het orkest bijsturen wanneer dit nodig is, zodat bij het echte optreden als verloopt zoals dit zou moeten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dirigent

Als beginnend dirigent is het doorgaans lastig om voldoende werk te vinden om een goed inkomen te krijgen. De meeste dirigenten beginnen als dirigent bij kleine lokale muziekverenigingen of koren en groeien door als ze naamsbekendheid hebben opgebouwd. Het netwerken als dirigent is dan ook erg belangrijk om bekend te worden bij de diverse muziekverenigingen. Als dirigent is het hard werken en steeds doorleren om voor de grote professionele orkesten gevraagd te worden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dirigent

Als dirigent ben je doorgaans een zelfstandig ondernemer en verhuur je jezelf aan de orkesten tegen een uurtarief. De arbeidsvoorwaarden bepaal je als dirigent dan ook zelf. Het inkomen van een dirigent is sterk afhankelijk van de dirigent zelf. Gaat het om een amateurdirigent of een professionele dirigent? Als professionele dirigent kunnen de inkomsten hoog zijn maar dit is voor de meeste dirigenten niet haalbaar, omdat het aanbod van orkesten zeer beperkt is en er redelijk veel dirigenten zijn.

Mijnzzp.nl