Acteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep acteur
Wat doet een acteur
Waarom een screentest houden
Hoe word je acteur?
Werken als acteur
Rollenspel als acteur
Acteur worden
Verschillende disciplines als acteur
Film: beroep acteur
Opleidingen tot acteur
Bedrijven waar een acteur werkzaam kan zijn
Competenties acteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als acteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris acteur
Eigen bedrijf starten als Acteur
Boekhoudprogramma vergelijken Acteur

Beroep acteur

Een acteur of actrice is een artiest die een bepaalde personage uitbeeldt in een verhaal of rollenspel. De acteur kan dit onder andere doen in een film, op televisie, in het theater of als trainingsacteur. Een acteur hoeft niet in beeld te komen om als acteur aangemerkt te worden. Ook het inspreken van teksten of reclameboodschappen is een onderdeel van het vakgebied. Het beroep acteur heeft over het algemeen een grote aantrekkingskracht op mensen, omdat de meeste mensen al snel denken aan een wereld vol met glitter en glamour, waarbinnen de acteur of actrice veel aandacht krijgt. Helaas is de werkelijkheid vaak anders, omdat er relatief gezien maar weinig acteurs of actrices doorbreken tot bekende acteur of actrice. Als acteur is het in de eerste plaats erg belangrijk dat je goed toneel kunt spelen. Daarnaast speelt binnen dit beroep de gunfactor en een beetje geluk meestal een belangrijke rol bij het doorbreken als bekende acteur of actrice. Wie een carrière ambieert als acteur of actrice kan het beste kiezen voor een toneelschool. Op toneelscholen leren de aanstaande acteurs onder andere alles over drama, voordracht, het acteren en het spelen in een theater. De meeste toneelscholen of theaterscholen houden een uitgebreide screening onder nieuwe studenten, om teleurstelling te voorkomen. Daarnaast is het voor studenten belangrijk om te beseffen dat het bestaan als acteur niet altijd even makkelijk is, omdat naar schatting ongeveer twee procent van alle afgestudeerde acteurs rond kan komen van het beroep. Het is dus niet zo dat een passende opleiding als acteur of actrice een garantie zal geven op een succesvolle carrière als acteur. In het verleden waren veel acteurs aangesloten bij zogenaamde toneelgezelschappen. Deze toneelgezelschappen hielden zich bezig met het repeteren en uitvoeren van voorstellingen. Tegenwoordig werken de meeste acteurs zelfstandig en zorgen ze zelf voor hun opdrachten. Om een rol te kunnen krijgen als acteur is het meestal nodig om aan een screentest mee te doen. Als de screentest klaar is zal de meest geschikte kandidaat(en) gekozen worden.

Wat doet een acteur

Een acteur kan dus ook aangemerkt worden als personage. Personage heeft betrekking op het uitbeelden van een persoon in een verhalend en/of dramatisch kunstwerk, zoals een film, toneelstuk of roman. Het zijn de personages binnen een film of andere soorten voorstelling, die het verhaal uitbeelden. Over het algemeen is het wel zo dat alleen de belangrijke hoofdpersonen binnen een voorstelling aangemerkt worden als personage. Het maakt dan niet uit of dit een goede of slechte rol is. Het woord personage stamt af van het Latijnse woord persona, wat masker betekent. In het verleden droegen acteurs namelijk vaak een masker voor het gezicht tijdens het spelen. Personages binnen een filmvoorstelling die verder geen belangrijke inhoudelijke rol hebben worden vaak aangemerkt als figurant. Een figurant kan gezien worden als decor aanvulling om de voorstelling extra te ondersteunen.

Afhankelijk van de soort voorstelling kan het ook nodig zijn dat acteurs (personages) een ander tijdelijk uiterlijk aannemen. Dit soort werkzaamheden behoort toe tot de werkzaamheden van een grimeur. Een grimeur is gespecialiseerd in het opmaken van artiesten, zoals acteurs. De inhoudelijke werkzaamheden van grimeurs gaan verder dan alleen het opmaken van acteurs door middel van make-up, zoals een visagist dit doet. Een grimeur kan bijvoorbeeld ook hulpstukken gebruiken om het uiterlijk tijdelijk te veranderen. Denk hierbij aan het toepassen van bijzondere maskers, kleding of aan het gebruiken van pruiken.

Waarom een screentest houden

Een regisseur of producent wil de beste acteur of actrice selecteren om hun nieuwe film, televisieserie of andere soorten voorstelling ten uitvoer te brengen. De kandidaten die hiervoor opgeroepen worden mogen dan deelnemen aan een zogenaamde screentest. Deze screentest wordt vaak op video opgenomen en soms meerdere keren over gedaan. Tijdens de screentest moeten de kandidaten verschillende zaken tonen, zoals emoties en hun acteertalent. Screentests zijn belangrijk, omdat acteurs moeten passen binnen de uiteindelijke voorstelling. De screentests worden vaak georganiseerd door een speciaal aangestelde casting director.

Het is de casting director die in opdracht van de regisseur of producent de beste kandidaten zal selecteren voor een voorstelling. Om dit op een goede manier te kunnen doen is het zo dat de casting director beschikt over het scenario. Scenario's worden geschreven door scenarioschrijvers. Binnen het scenario worden alle belangrijk punten opgenomen die een voorstelling aangaan. Dit houdt in dat binnen het scenario niet alleen het verhaal omschreven is. Ook de (rand)voorwaarden met betrekking tot geschikte acteurs, filmlocaties en de decor aankleding worden vaak opgenomen binnen het scenario. Over het algemeen is het zo dat alle acteurs voor nieuwe rollen moeten deelnemen aan een screentest. Dit houdt in dat ook bekende acteurs de screentest moeten ondergaan.

Hoe word je acteur?

Het worden van acteur is niet makkelijk en is zeker niet alleen afhankelijk van het volgen van de juiste opleidingen. Om acteur te worden, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen. Hier is een algemeen overzicht van het proces:

  • Ontwikkel acteervaardigheden: Begin met het ontwikkelen van je acteervaardigheden door actief bezig te zijn met acteren. Volg acteerlessen, workshops of schrijf je in bij een acteerstudio. Leer over acteertechnieken, personageontwikkeling, stemgebruik en beweging op het toneel of voor de camera. Dit helpt je om je vaardigheden te verbeteren en een sterke basis te leggen.
  • Bouw een portfolio op: Werk aan het opbouwen van je acteerportfolio. Dit omvat het opnemen van foto's en het maken van een professionele cv waarin je relevante acteerervaring, opleiding en vaardigheden vermeldt. Dit portfolio zal dienen als je visitekaartje bij audities en castingdirecteuren.
  • Zoek ervaring en exposure: Zoek naar mogelijkheden om acteerervaring op te doen. Dit kan zijn door deel te nemen aan lokale theaterproducties, schooltoneelstukken of amateurgezelschappen. Het doel is om acteerervaring op te doen, jezelf te laten zien en je vaardigheden verder te ontwikkelen.
  • Breid je netwerk uit: Netwerken is essentieel in de acteerwereld. Maak contact met andere acteurs, regisseurs, castingdirecteuren en mensen in de industrie. Dit kan worden gedaan door deel te nemen aan workshops, casting evenementen, audities en acteer clubs. Bouw relaties op en wees proactief in het zoeken naar kansen.
  • Werk aan jezelf als artiest: Naast acteervaardigheden is het belangrijk om jezelf als artiest te ontwikkelen. Dit omvat het vergroten van je culturele kennis door het bekijken van films, toneelstukken en televisieseries. Leer over verschillende theater- en filmstijlen en verdiep je in verschillende soorten personages en genres.
  • Professionele training: Overweeg om een professionele acteeropleiding te volgen aan een gerenommeerde acteerschool of universiteit. Deze programma's bieden intensieve training, theoretische kennis en de mogelijkheid om met ervaren docenten te werken. Een formele opleiding kan je acteervaardigheden verfijnen en je helpen om meer kansen te krijgen.
  • Doe audities en casting: Houd audities en castingoproepen in de gaten. Audities kunnen plaatsvinden voor theaterproducties, films, televisieseries, reclamespots en andere projecten. Bereid je goed voor op audities door de scripts te lezen, je personage te begrijpen en te oefenen. Wees flexibel en bereid om verschillende rollen aan te nemen om je vaardigheden en bereik te vergroten.
  • Blijf groeien en leren: Acteren is een continu leerproces. Blijf jezelf uitdagen, volg regelmatig trainingen en workshops om je vaardigheden te verbeteren. Leer van andere acteurs en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en trends in de acteerwereld.

Werken als acteur

Het beroep acteur is een mooi beroep maar ook een zwaar beroep te noemen. Om als acteur te kunnen werken moet je over veel doorzettingsvermogen en lef beschikken. Ook het kunnen accepteren van tegenslagen is iets, waarop een acteur voorbereid moet zijn. Een bepaalde rol krijgen als acteur betekent niet automatisch werk voor het leven. Soms moet een startend acteur ook gewoon geluk hebben, om ontdekt te worden en te kunnen groeien als acteur. Een acteur hoeft niet meteen een bekende Nederlander te zijn, die dagelijks op televisie komt. Een acteur kan ook op andere manieren optreden, zoals binnen theatergezelschappen en als trainingsacteur. Als acteur heb je over het algemeen te maken met lange werkdagen, omdat de productieleider met een strak schema zal werken, waarbinnen precies is opgenomen welke opnames er gedraaid moeten worden op een werkdag.

Het kan ook voorkomen dat bepaalde filmscènes meerdere keren overgedaan moeten worden, omdat de filmregisseur niet tevreden is met het resultaat. Ook kan het voorkomen dat cameramannen geen goede opnames gemaakt hebben, waardoor bepaalde scenes opnieuw opgenomen moeten worden. Tegenwoordig kunnen editors beeldmateriaal op veel manieren bewerken, echter zijn editors wel sterk afhankelijk van goede opnames. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde stunts, die op de juiste manier opgenomen moeten zijn om tot een realistisch beeld te kunnen komen.

Rollenspel als acteur

Een acteur is verantwoordelijk voor het op een realistische manier spelen van een personage. Dit houdt in dat het voor acteurs ook belangrijk is om je te verdiepen in bepaalde karakters. Deze verdieping is belangrijk om op een goede manier over te kunnen komen op het doek. Om dit mogelijk te maken kan het als acteur belangrijk zijn om een stageperiode te doorlopen. Denk bijvoorbeeld aan acteurs, die een stageperiode doorlopen binnen de recherche om uiteindelijk op een realistische manier te kunnen acteren als rechercheur. Een ander voorbeeld is dat een acteur een rol als professor moet uitvoeren. In dat geval is het belangrijk om te begrijpen, wat professors eigenlijk doen. Als acteur ben je dan ook eigenlijk nooit uitgeleerd, omdat acteurs veel verschillende rollen binnen hun carrière uitdragen. Denk bijvoorbeeld ook aan de bekende soapacteurs.

Acteur worden

Een acteur is dus iemand die een personage uitbeeldt. Voor het goed uitbeelden van een personage is het belangrijk om een opleiding acteur te volgen. Een opleiding acteur is binnen Nederlands op verschillende manieren te volgen. Een opleiding acteur vraag minimaal om een passende vooropleiding op Mbo-niveau. Een belangrijk onderdeel hierbij, is het inlevingsvermogen als acteur. Ook het regelmatig werken als figurant of het toneelspelen kan helpen bij het opbouwen van je carrière. In ieder geval is een passende opleiding tot acteur wel belangrijk. In de meeste gevallen zul je ook veel verschillende audities moeten doorlopen. Het beroep acteur komt in de praktijk wel op verschillende manieren voor. Denk bijvoorbeeld ook aan een komediant of aan acteurs die werkzaam zijn binnen het bedrijfsleven. Een andere benaming voor acteur kan ook filmster zijn, echter kunnen niet alle acteurs aangemerkt worden als filmster.

Verschillende disciplines als acteur

Een acteur moet over veel verschillende disciplines beschikken. Een van die disciplines is het kunnen omgaan met een mislukte auditie of het krijgen van twintig afwijzingen. Daarnaast is het niet zo dat je alleen voor een grote productie gevraagd zal worden. Een acteur krijgt dan ook te maken met verschillende rollen en producties. Nederlandse acteurs zijn meestal op verschillende manieren werkzaam.

Film: beroep acteur

Opleidingen tot acteur

Om als acteur te kunnen gaan werken zijn er diverse opleidingsmogelijkheden, zoals de hogeschool voor de kunsten in Utrecht, Theaterschool Amsterdam, Theaterschool Arnhem of de toneelacademie in Maastricht. Om toegelaten te worden als acteur moet je minimaal over een Mbo-opleiding niveau 4 beschikken of een havo- of vwo-diploma hebben. De toelatingseisen voor de opleiding acteur zijn doorgaans streng, en lang niet iedereen wordt toegelaten. Tijdens de opleiding zal er een bepaalde richting gekozen moeten worden zoals drama, musicals, televisie of filmacteur. Als acteur moet je over veel doorzettingsvermogen beschikken, omdat teleurstellingen vaak kunnen voorkomen. Natuurlijk zijn er heel soms natuurtalenten die vanzelf ontdekt worden zonder verdere opleiding als acteur, maar die kans is echt heel klein. Een Mbo-diploma is in ieder geval wel belangrijk. De meeste bekende acteurs beschikken minimaal over een passende hbo-opleiding. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een acteur werkzaam kan zijn

Als acteur ben je in de meeste gevallen werkzaam als ondernemer. Het beroep acteur komt in loondienst eigenlijk niet voor. Redelijk veel acteurs maken gebruik van een impresario. Een impresario is gespecialiseerd in het behartigen van de belangen van artiesten, zoals acteurs. Als acteur kan je op verschillende manieren werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan acteurs die veel acteren binnen reclamespotjes, televisieseries of films, of die binnen een musical spelen. Daarnaast kunnen acteurs werkzaam zijn binnen het bedrijfsleven of binnen een theatergezelschap. In dat geval moeten acteurs meestal aangemerkt worden als trainingsacteurs. Trainingsacteurs worden gebruikt voor promotiewerkzaamheden of om bepaalde interne bedrijfsvideo's te presenteren. Trainingsacteurs kunnen in sommige gevallen wel werkzaam zijn in loondienst.

Competenties acteur

De belangrijkste competentie van een acteur is doorzettingsvermogen, omdat er veel concurrentie is als acteur. Het is als beginnend acteur erg belangrijk om steeds je gezicht te laten zien, ondanks dat je misschien nog nooit een echte rol hebt gehad als acteur. Daarnaast is het belangrijk dat je breed en flexibel inzetbaar bent als beginnend acteur. Daarnaast moet je over goede, acteer eigenschappen beschikken. Ook creativiteit en aanpassingsvermogen zijn belangrijke competenties van een acteur. In algemene zin zal je als acteur moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden en moet je kunnen netwerken. Het netwerken als acteur is heel belangrijk, omdat de kans op werk te vergroten. Ook inspiratie en motivatie mogen niet ontbreken als acteur. Algemeen belangrijke woorden zijn discipline, samenwerken, leervermogen, overtuigen, lef, inlevingsvermogen, passie en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als acteur

Het arbeidsmarktperspectief van een acteur is niet zomaar aan te geven, omdat acteurs op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Daarnaast zal het arbeidsmarktperspectief ook afhankelijk zijn van de bekendheid als acteur. In het algemeen is het niet heel makkelijk om werk te krijgen als acteur, omdat het beroep acteur aangemerkt kan worden als populair beroep. De concurrentie onder acteurs is dan ook behoorlijk groot te noemen. De doorgroeimogelijkheden van een acteur moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. Over het algemeen kan het wel jaren duren voordat je als acteur uiteindelijk te zien bent binnen bioscopen. In de meeste gevallen spreken we dan van een influencer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris acteur

Over het algemeen zal een acteur niks met arbeidsvoorwaarden te maken hebben, omdat de meeste acteurs werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsvoorwaarden bepalen. De meeste acteurs hebben wel te maken met strikte contracten, waarbinnen ook de arbeidsvoorwaarden opgenomen kunnen zijn. Een beginnend acteur zal ongeveer een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, ervaring en verdere verantwoordelijkheden. Een acteur die landelijke of internationale bekendheid geniet kan veel meer verdienden.

Eigen bedrijf starten als Acteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Acteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Acteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Acteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Acteur.

Mijnzzp.nl