Acteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een acteur of actrice beeldt een verhaal of rollenspel uit. De acteur kan dit onder meer doen in een film, op televisie, in het theater of als trainingsacteur. Een acteur hoeft niet in beeld te komen om als acteur aangemerkt te worden. Ook het inspreken van teksten of reclameboodschappen is een onderdeel van het beroep. Het beroep acteur heeft over het algemeen een grote aantrekkingskracht op mensen, omdat de meeste mensen al snel denken aan een wereld vol met glitter en glamour waarbinnen de acteur of actrice veel aandacht krijgt. Helaas is de werkelijkheid vaak anders, omdat er relatief gezien maar weinig acteurs of actrices doorbreken tot bekende acteur of actrice. Als acteur is het in de eerste plaats erg belangrijk dat je goed toneel kunt spelen. Daarnaast speelt binnen dit beroep ook de gunfactor en een beetje geluk meestal een belangrijke rol bij het doorbreken als bekende acteur of actrice. Dit hoeft geen betrekking te hebben op alle acteurs, omdat er veel verschillende soorten acteurs zijn.

Wie een carrière ambieert als acteur of actrice kan het beste kiezen voor een toneelschool. Op deze toneelscholen leren de aanstaande acteurs onder andere alles over drama, voordracht, het acteren en het spelen in een theater. De meeste toneelscholen of theaterscholen houden een uitgebreide screening onder nieuwe studenten, om teleurstelling te voorkomen. Daarnaast is het voor de student belangrijk om te beseffen dat het bestaan als acteur niet altijd even makkelijk zal zijn, omdat naar schatting ongeveer twee procent van alle afgestudeerde acteurs rond kan komen van het beroep. Het is dus niet zo dat een passende opleiding als acteur of actrice een garantie zal geven op een succesvolle carrière.

In het verleden (tot 1990) waren veel acteurs aangesloten bij zogenaamde toneelgezelschappen. Deze toneelgezelschappen hielden zich bezig met het repeteren en uitvoeren van voorstellingen. Tegenwoordig werken de meeste acteurs zelfstandig en zorgen ze zelf voor hun opdrachten. Om een rol te krijgen zal een acteur vaak aan een screentest  moeten meedoen. Wanneer deze screentest klaar is wordt de meest geschikte kandidaat(en) gekozen.

Personage

Een personage of acteur die erg belangrijk is in een rol wordt ook wel de hoofdpersoon genoemd. Het maakt dan niet uit of dit een goede of slechte rol is. Het woord personage stamt af van het Latijnse woord persona wat weer masker betekent. In het verleden droegen acteurs namelijk vaak een masker voor het gezicht tijdens het spelen.

Screentest

Een regisseur of producent wil de beste man of vrouw hebben om hun nieuwe film of voorstelling ten uitvoer te brengen. De kandidaten die hier voor opgeroepen worden mogen dan een zogenaamde screentest doen. Deze screentest wordt vaak op video opgenomen en soms meerdere keren over gedaan. Tijdens deze screentest moeten de kandidaten verschillende zaken tonen zoals bijvoorbeeld emoties en hun acteertalent.

Een van de grootste screentests gehouden in Nederland was die van de Soldaat van Oranje. Dit was omdat Paul Verhoeven nieuwe gezichten een kans wilden geven en alle jonge acteurs op riep om te komen voor de screentest. Uiteindelijk zijn Jeroen Krabbe en Rutger Hauer gekozen voor de hoofdrol.

Veel televisie acteurs beginnen met een kleine rol. Een mooi voorbeeld hiervan is Goede Tijden Slechte Tijden (GTST). De soapserie heeft inmiddels al heel wat acteurs in het zadel geholpen zoals Reinout Oerlemans, Katja Schuurman, Georgina  Verbaan en Angela Schijf.

Om als acteur aan het werk te willen gaan is veel doorzettingsvermogen en lef nodig. Ook het kunnen accepteren van tegenslagen is iets waar een acteur op voorbereid moet zijn. Een bepaalde rol krijgen als acteur betekent niet automatisch werk voor het leven. Soms moet een startend acteur ook gewoon geluk hebben, om ontdekt te worden en te kunnen groeien als acteur. Een acteur hoeft niet meteen een bekende Nederlander te zijn, die dagelijks op televisie komt. Een acteur kan ook op andere manieren optreden, zoals in zalen met theatergezelschappen.

Theater

  • In een theater worden wisselende voorstellingen gegeven voor een breed publiek door acteurs. Een theater is hier speciaal voor ingericht. Zo is het geluid vaak goed en kan er veel met licht gedaan worden. Men noemt een theater ook wel een schouwburg. Deze naam is bedacht door Jacob van Kampen. De oudste nog in gebruik zijnde schouwburg van Nederland is de Leidse Schouwburg.

Leidse Schouwburg

  • Dit gebouw stampt uit 1705 en is nog steeds in gebruik. In de jaren 60 waren er plannen om de schouwburg te slopen maar door geldgebrek is hier later van af gezien. In 2009 heeft er een verbouwing plaats gevonden waardoor de schouwburg plaats kan bieden aan 541 bezoekers. Het theater zoals wij het nu kennen is ontstaan in het oude Griekenland en wordt gezien als de basis van de westerse theatergeschiedenis. De eerste voorstellingen gaan terug tot circa 500 v.Chr. En werden in Athene gehouden.

Amfitheater

  • Dit is een ovaal gebouw uit de Romeinse tijd die dienst deed om gladiatoren in te laten vechten. Tevens hielden de Romeinen in het theater jachtpartijen en gevechten met wilde dieren. Tegenwoordig wordt de benaming amfitheater ook wel gebruikt voor circussen, concertzalen en collegezalen.

Openluchttheater

  • In een openluchttheater kunnen bezoekers in de open buitenlucht genieten van een voorstelling. In Nederland zijn er ook openluchttheaters te vinden waar meestal in de zomer voorstellingen worden gegeven.

Film over een opleiding tot acteur:

Film over het beroep van acteur:

Opleidingen tot acteur

Om als acteur te kunnen gaan werken zijn er diverse opleidingsmogelijkheden, zoals de hogeschool voor de kunsten in Utrecht, Theaterschool Amsterdam, Theaterschool Arnhem of de toneelacademie in Maastricht. Om toegelaten te worden als acteur moet je minimaal over een Mbo-opleiding niveau 4 beschikken of een havo of vwo diploma hebben. De toelatingseisen voor de opleiding acteur zijn doorgaans streng, en lang niet iedereen wordt toegelaten. Tijdens de opleiding zal er een bepaalde richting gekozen moeten worden zoals drama, musicals, televisie of filmacteur. Als acteur moet je over veel doorzettingsvermogen beschikken, omdat teleurstellingen vaak kunnen voorkomen. Natuurlijk zijn er heel soms natuurtalenten die vanzelf ontdekt worden zonder verdere opleiding als acteur, maar die kans is echt heel klein.

Bedrijven waar een acteur werkzaam kan zijn

Als acteur kun je op veel verschillende plekken komen te werken, afhankelijk van je opleiding en specialisatie als acteur. Zo kan je in acteur worden voor reclamespotjes, televisieseries, films of in een musical spelen.

Competenties acteur

De belangrijkste eigenschap van een acteur is toch wel doorzettingsvermogen, omdat er veel concurrentie zal zijn als acteur. Het is als beginnend acteur erg belangrijk om steeds maar weer je gezicht te laten zien, ondanks dat je misschien nog nooit een echte rol hebt gehad als acteur. Daarnaast is het belangrijk dat je breed en flexibel inzetbaar bent als beginnend acteur.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als acteur

Werk vinden als acteur is doorgaans niet makkelijk en vraagt meestal veel geduld en doorzettingsvermogen. Het is belangrijk dat je je inschrijft bij een goed castingbureau die je ook echt kennen en je aanbevelen, om kans te maken op werk als acteur. Vooral als beginnend acteur moet je eigenlijk alles oppakken wat je op je pad tegenkomt. Soms duurt het jaren voordat je doorbreekt voor een grotere rol, en misschien gebeurt het wel nooit. Het doorgroeien naar grotere rollen als acteur kan lang duren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris acteur

Als acteur is het doorgaans hard werken en zijn de werkdagen meestal lang. Als beginnende acteur verdien je meestal niet veel en mag je al blij zijn als je al een rol krijgt aangeboden. Een beginnende acteur verdient in loondienst tussen de 1500 en 3000 euro bruto per maand. Een acteur die landelijke of internationale bekendheid geniet kan heel veel geld verdienden.

Mijnzzp.nl