Trainingsacteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een trainingsacteur is een acteur die gespecialiseerd is in het spelen van een rol binnen diverse leersituaties. Wanneer men spreekt van leersituaties kun je denken aan bijvoorbeeld het spelen van rollenspellen, een coaching traject of een assessment. Ook kan een trainingsacteur ingezet worden tijdens een klantonderzoek. Een trainingsacteur kan dan bijvoorbeeld de rol van mystery guest aannemen. Een trainingsacteur wordt vaak ook wel een rollenspelacteur genoemd. Training acteren is een toegepaste vorm van acteren. Het acteren in deze vorm dient als middel om een bepaald doel te kunnen bereiken. Wanneer er bijvoorbeeld een rollenspel gespeeld wordt kan de deelnemer reflecteren op zijn of haar eigen gedrag of manier van communiceren. Anders dan bij andere vormen van acteren, is het de omgeving die centraal staat en niet de acteur zelf. Een trainingsacteur is meer dan alleen een acteur. Deze man of vrouw is gespecialiseerd in het werken met bepaalde acteertechnieken, podia en publiek. Het geven van gerichte feedback maakt een trainingsacteur ook meer dan alleen acteur. De werkzaamheden als trainingsacteur zijn zeer uiteenlopend. Zo kan een trainingsacteur gevraagd worden om leersituaties te creëren waarin sociale vaardigheden en gesprekstechnieken centraal staan, maar ook bij trainingen waar omgaan met agressie en ongewenst gedrag centraal staan. Een trainingsacteur is dus gespecialiseerd in het creëren van een leeromgeving, om een deelnemer of deelnemers inzicht te geven in hun gedrag, manier van communiceren en eigen houding in soms lastige situaties. Binnen het bedrijfsleven komt het redelijk veel voor dat er gebruikgemaakt zal worden van een trainingsacteur om personeel te trainen en weerbaarder te maken. Ook voor het beter leren communiceren kan het inzetten van een trainingsacteur nuttig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van lastige onderhandelingen.

Een trainingsacteur is dus een acteur die werkzaam is binnen het bedrijfsleven. Als trainingsacteur kun werkzaam zijn binnen verschillende sectoren en op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld ingezet worden als agressiecoach binnen zorginstellingen. Zo kun je door middel van rollenspellen zorgpersoneel trainen om de weerbaarheid te vergroten. Je kunt als trainingsacteur ook ingezet worden als mysteryshopper. Je wordt als trainingsacteur dan ingehuurd door een bedrijf of instelling om het bedrijf te beoordelen. Dit zonder dat de medewerkers hiervan op de hoogte zijn. Zo kun je de klantvriendelijkheid beoordelen, de hygiëne en de naleving van bepaalde regels. Aan de hand van deze beoordeling worden verkoopmedewerkers getraind in verbeterpunten die je als mysteryshopper hebt geconstateerd. Ook kun je als trainingsacteur ingezet worden als personeelstrainer. Je kunt dan bijvoorbeeld een leeromgeving creëren waarin bedrijfshulpverleners worden getraind. Als trainingsacteur kun je dan bijvoorbeeld de rol van slachtoffer aannemen. Als trainingsacteur in het van belang dat je flexibel bent en stevig in je schoenen staat. Elke leersituatie is anders en elke deelnemer reageert op geheel eigen manier. Zo zal de ene deelnemer in een bepaalde situatie gelijk actie ondernemen, maar een andere deelnemer zal misschien eerder bevriezen. Aan jou als trainingsacteur is het van belang dat je de deelnemers van gerichte feedback voorziet na het spelen van de gecreëerde leersituaties.

Werken als trainingsacteur

Als trainingsacteur kun je werkzaam zijn binnen diverse branches. Ook kun je als trainingsacteur werkzaam zijn binnen een bedrijf wat trainingsacteurs verhuurd. Veel bedrijven zullen niet specifiek een trainingsacteur in dienst hebben, maar een bedrijf inhuren wat gespecialiseerde trainingsacteurs in dienst heeft. Zo zijn er bedrijven die enkel training geven over bedrijfshulpverlening. Maar ook bedrijven die alleen training geven in omgang met agressie en ongewenst gedrag. Zo kunnen winkelmedewerkers getraind worden in het omgaan met lastige situaties. Hierbij kun je denken aan klachten, klanten die grensoverschrijdend gedrag vertonen en aan klanten die goederen stelen. Ook kunnen trainingsacteurs zorgmedewerkers, politieagenten, ambtenaren en managers trainen in het omgaan met agressie en ander ongewenst gedrag. Ook kan een trainingsacteur ingezet worden als winkelsurveillant. Als winkelsurveillant worden winkelmedewerkers geobserveerd. Aan de hand van deze observaties komen mogelijk verbeterpunten naar voren. Naar aanleiding van deze verbeterpunten kunnen winkelmedewerkers getraind worden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan klantvriendelijkheid en alertheid met betrekking tot diefstal bijvoorbeeld.

Wat doet een trainingsacteur:

  • Het creëren van leersituaties
  • Het geven van gerichte feedback aan de deelnemers
  • Het trainen van medewerkers die werkzaam zijn binnen diverse branches
  • Het observeren van gedrag van de deelnemers

Grens stellen bij agressie:

Beroep trainingsacteur:

Opleidingen tot trainingsacteur

Er is geen specifieke beroepsleiding waarin je wordt opgeleid tot trainingsacteur. Wanneer je graag wil gaan werken als trainingsacteur kun je de dramadocent opleiding volgen. De drama opleiding is op HBO- niveau. Wanneer je toegelaten wil worden tot deze opleiding moet je beschikken over een HAVO- of VWO- diploma of een MBO- niveau 4 diploma. Ook zul je deelnemen aan een selectieprocedure. Deze selectieprocedure moet goed worden afgerond voordat je wordt toegelaten tot de HBO- opleiding dramadocent. Je kunt ook de opleiding tot acteur volgen aan de hogeschool voor de kunsten. Om toegelaten te worden als acteur moet je minimaal over een Mbo-opleiding niveau 4 beschikken of een Havo- of vwo-diploma hebben. Tijdens de opleiding tot acteur kun je een bepaalde richting kiezen zoals drama, theater, muziek, etc. Wanneer je de ambitie hebt om trainingsacteur te worden kun je het beste de richting drama kiezen. Ook zijn er cursussen tot trainingsacteur beschikbaar bij diverse opleidingsinstituten. Zo zijn er korte cursussen beschikbaar waarin je in vier dagen wordt opgeleid tot trainingsacteur. Ook zijn er langere cursussen beschikbaar waarin je in bijvoorbeeld twintig dagen wordt opgeleid tot trainingsacteur. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende trainingsacteur.

Bedrijven waar een trainingsacteur werkzaam kan zijn

Een trainingsacteur kan werkzaam zijn binnen diverse branches. Sommige grote bedrijven hebben een aantal trainingsacteurs in dienst. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan grote zorginstellingen waarin het van belang is dat de weerbaarheid van de medewerkers wordt vergroot. Ook binnen het bedrijfsleven kunnen trainingsacteurs in dienst zijn. Dit om verkoopmedewerkers te trainen in het omgaan met diverse situaties. Ook zijn er bedrijven die trainingsacteurs uitlenen aan andere bedrijven of organisaties. Hierbij kun je denken aan bedrijven die BHV- trainingen aanbieden, reanimatiecursussen, etc. Bovendien zullen veel trainingsacteurs werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Zo is het mogelijk dat je als trainingsacteur trainingen verzorgt voor diverse bedrijven.

Competenties trainingsacteur

Het belangrijk dat je als trainingsacteur creatief bent. Elke leersituatie is anders en je zal hier steeds op een creatie manier op in moeten springen. De ene dag creëer je een situatie waarin omgaan met agressie binnen de gehandicaptenzorg centraal staat. De andere dag creëer je een situatie waarin er agressie wordt gebruikt richting een politieagent. Omdat iedere leersituatie anders is, is het van belang dat je flexibel bent. Niet elke deelnemer waar een rollenspel mee gespeeld wordt reageert hetzelfde. Ook zal een trainingsacteur werkzaam zijn binnen verschillende werktijden en op verschillende locaties. Als trainingsacteur is het ook van belang dat je over een goede communicatie beschikt. Dit omdat je als trainingsacteur de deelnemers voorziet van gerichte feedback. Algemene andere belangrijke vaardigheden van een trainingsacteur zijn samenwerken, overtuigen, plannen, organiseren, inlevingsvermogen en inspiratie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als trainingsacteur

Het arbeidsperspectief van een trainingsacteur is redelijk te noemen. Steeds meer medewerkers binnen diverse branches krijgen steeds vaker te maken met grensoverschrijdend gedrag en agressie. Voor deze medewerkers is het van belang dat zij getraind worden door een trainingsacteur om de weerbaarheid te vergroten. Het geven van reanimatiecursussen en bedrijfshulpverlening zijn eveneens trainingen die blijvend zijn en steeds herhaald dienen te worden. De doorgroeimogelijkheden van een trainingsacteur moeten gezien worden in het opbouwen en verkrijgen van een goede naam. Dit is zeker van belang wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer. Door het opbouwen en verkrijgen van een goede naam, neemt de vraag naar jou als trainingsacteur toe.

Arbeidsvoorwaarden en salaris trainingsacteur

Over het algemeen zal een trainingsacteur niks met arbeidsvoorwaarden te maken hebben, omdat de meeste trainingsacteurs werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsvoorwaarden bepalen. Een beginnend acteur zal ongeveer een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, ervaring en verdere verantwoordelijkheden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Trainingsacteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Trainingsacteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl