Programmamaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een programmamaker of programmamaakster is een vakman of vakvrouw die radio- of televisieprogramma's maakt. In veel gevallen heeft het beroep programmamaker betrekking op een presentator die ook aangemerkt kan worden als een journalist. In het kort kunnen we stellen dat een programmamaker verantwoordelijk is voor het samenstellen van radio- of televisieprogramma's. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bedenken van passende onderwerpen, het uitnodigen van relevante gasten, het plannen van opnames en aan het aansturen van alle redactiemedewerkers en technici zoals de cameramannen en geluidsmannen. De werkzaamheden van een programmamaker hebben raakvlakken met de werkzaamheden van een producent of producer, met het belangrijke verschil dat een programmamaker zich over het algemeen niet zal bezighouden met de zakelijke kant van de werkzaamheden zoals het budget van het betreffende programma. Dit zal natuurlijk niet betekenen dat een programmamaker over het budget heen mag gaan, omdat de producent of producer wel over het budget zal waken. De werkzaamheden van een programmamaker moeten juist veel meer gezien worden als inhoudelijke werkzaamheden die het betreffende programma aantrekkelijk maken voor het publiek. Ook het aanspreken van de juiste doelgroep als programmamaker is een belangrijk punt binnen de werkzaamheden.

Een programmamaker is dus een presentator zoals een radiopresentator of een televisiepresentator die verantwoordelijk is voor de inhoudelijke onderwerpen van programma's. Het is dan ook in veel gevallen de programmamaker die in samenwerking met andere redactielieden programma-ideeën zal bedenken en uitwerken. De werkzaamheden van een programmamaker kunnen ook gezien worden als de werkzaamheden van een regisseur, zoals het schrijven van scenario's c.q. scripts inclusief het mogelijk bedenken van passende decors die passen bij het programma. Het verschil tussen een programmamaker en een regisseur is dat een programmamaker alleen praatprogramma's maakt. Een regisseur kan ook verantwoordelijk zijn voor andere producties zoals filmproducties.

Ook het uitnodigen van gastsprekers die meer kunnen vertellen over de onderwerpen die besproken worden tijdens het programma kan weer tot de verantwoordelijkheden behoren van de programmamaker. Denk bijvoorbeeld aan een professor die meer kan vertellen over bepaalde onderwerpen. Een ander voorbeeld kan weer zijn het uitnodigen van artiesten als er muziek besproken wordt tijdens de uitzending. Het is de programmamaker die samen met andere redactieleden passende gasten zal uitnodigen zodat de verschillende onderwerpen op een goede en ook inhoudelijke manier besproken kunnen worden.

Verschil programmamaker en producent

Het verschil tussen een programmamaker en een producent is dat een programmamaker zich over het algemeen niet zal bemoeien van de zakelijke kant van producties. Een programmamaker moet meer gezien worden als een artistiek leider. Een producent is juist meer bezig met de zakelijke kant van producties en niet met de inhoudelijke invulling van programma's. Een programmamaker kan eerder gezien worden als een producer dan als een producent. Het verschil tussen een programmamaker en een producer is weer dat een producer geen presentator is. Een programmamaker is in de meeste gevallen ook een presentator die zelf te zien of te horen is tijdens uitzendingen.

Beroep programmamaker:

Eigen televisieprogramma maken over politiek:

Opleidingen tot programmamaker

Wie een carrière ambieert als programmamaker kan voor uiteenlopende opleidingen kiezen, zoals de Hbo-opleiding Journalistiek of de Hbo-opleiding Regie. Daarnaast kan ook de Hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie (MIC) aangemerkt worden als een geschikte opleiding. In alle gevallen moet het beroep programmamaker gezien worden als een beroep op minimaal Hbo-niveau. Als programmamaker is niet alleen de opleiding belangrijk, omdat het worden van programmamaker over het algemeen alleen voorbehouden is aan ervaren talentvolle presentators. Niet iedereen kan zomaar programmamaker worden.

Bedrijven waar een programmamaker werkzaam kan zijn

Een programmamaker is over het algemeen werkzaam voor een productiebedrijf, zoals een radio-omroep of een televisieomroep. Daarnaast kan een programmamaker tegenwoordig werkzaam zijn voor mediabedrijven die zich richten op internetproducties. In dat geval zal een programmamaker te maken hebben met een webredacteur. Een programmamaker hoeft natuurlijk niet werkzaam te zijn in loondienst, omdat een programmamaker ook eigen producties kan maken als ondernemer.

Competenties programmamaker

De competenties waarover een programmamaker moet beschikken zijn breed en hebben eigenlijk betrekking op alle denkbare werkzaamheden die komen kijken bij het maken van programma's. Alleen het zijn van een goede presentator of journalist maakt je natuurlijk nog geen goede programmamaker. Een programmamaker moet juist eerder gezien worden als een allround manager die ook weet hoe mensen het beste aangestuurd moeten worden, zodat er een goed programma gemaakt kan worden. Daarnaast kan een programmamaker aangemerkt worden als een inspirator en motivator, omdat het belangrijk is dat iedereen vol passie werkt aan het betreffende programma. Algemeen belangrijke woorden zijn communicatie, energie, inzicht, passie, kennis, diepgang, analytisch, presteren en doorzettingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als programmamaker

Het arbeidsmarktperspectief als programmamaker is niet zomaar aan te geven, omdat dit in de meeste gevallen afhankelijk zal zijn van de ervaring als presentator en de genoten opleidingen. Het worden van een programmamaker is over het algemeen voorbehouden aan de echte vakmensen, die beschikken over unieke vaardigheden en talenten. Natuurlijk kan iedereen zich programmamaker noemen, omdat een programmamaker ook werkzaam kan zijn als ondernemer. Maar niet iedereen kan zomaar een bekende programmamaker worden. De doorgroeimogelijkheden als programmamaker moeten gezien worden in het doorbreken als programmamaker op de landelijke televisie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris programmamaker

Er programmamaker zal doorgaans onder de cao omroeppersoneel vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Wat een programmamaker precies verdient is verder niet aan te geven omdat dit kan verschillen per programmamaker. Zie voor een salarisindicatie de meer specifieke beroepen.

Mijnzzp.nl