Programmamaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep programmamaker
Programma bedenken en uitwerken
Wat doet een programmamaker?
Hoe kan je programmamaker worden?
Verschil programmamaker en producent
Werken als programmamaker:
Televisieprogramma over politiek:
Opleidingen tot programmamaker
Bedrijven waar een programmamaker werkzaam kan zijn
Competenties programmamaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als programmamaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris programmamaker
Eigen bedrijf starten als Programmamaker
Boekhoudprogramma vergelijken Programmamaker

Beroep programmamaker

Een programmamaker of programmamaakster is een journalist en presentator, die radio- of televisieprogramma's maakt. In het kort kunnen we stellen dat een programmamaker verantwoordelijk is voor het samenstellen van radio- of televisieprogramma's. Denk bijvoorbeeld aan het bedenken van passende onderwerpen, het uitnodigen van relevante gasten, het plannen van opnames en aan het aansturen van alle redactiemedewerkers en technici, zoals de cameramannen en geluidsmannen. De werkzaamheden van een programmamaker hebben raakvlakken met de werkzaamheden van een producent of producer, met het belangrijke verschil dat een programmamaker zich over het algemeen niet zal bezighouden met de zakelijke kant van de productie, zoals het budget van het betreffende programma. Dit houdt niet in dat een programmamaker over het budget heen mag gaan, omdat de producent of producer wel over het budget zal waken. De werkzaamheden van een programmamaker moeten juist veel meer gezien worden als inhoudelijke werkzaamheden, die het betreffende programma aantrekkelijk maken voor het publiek. Ook het aanspreken van de juiste doelgroep is belangrijk als programmamaker. De term programmamaker is over het algemeen alleen van toepassing als het een presentator betreft die een eigen invulling mag geven aan een televisieprogramma of radioprogramma. Dit betreft meestal presentators die over veel aanzien beschikken. Als programmamaker gaan de inhoudelijke werkzaamheden dan ook verder dan alleen het presenteren van programma's. Een programmamaker moet daarom ook beschikken over managementvaardigheden, omdat je verschillende redactiemedewerkers en productiemedewerkers zal aansturen. Daarnaast is een programmamaker in de meeste gevallen zelf verantwoordelijk voor de samenstelling van het programma.

Programma bedenken en uitwerken

Een programmamaker is dus een journalist en presentator van een radioprogramma of televisieprogramma, die verantwoordelijk is voor de inhoudelijke onderwerpen van het programma. Het is dan ook de programmamaker, die samen met andere redactieleden alle programma-ideeën zal bedenken en uitwerken. De werkzaamheden van een programmamaker kunnen ook gezien worden als de werkzaamheden van een regisseur, zoals het schrijven van scenario's en/of scripts, inclusief het mogelijk bedenken van passende decors die passen bij het programma. Het verschil tussen een programmamaker en een regisseur is dat een programmamaker alleen praatprogramma's maakt. Een regisseur kan ook verantwoordelijk zijn voor andere producties, zoals filmproducties. Ook het uitnodigen van gastsprekers, die meer kunnen vertellen over de bepaalde onderwerpen, kan tot de verantwoordelijkheid behoren van de programmamaker. Denk bijvoorbeeld aan een professor, die meer kan vertellen over een bepaald onderwerp. Een ander voorbeeld is het uitnodigen van artiesten als het muziek betreft. Het is de programmamaker, die samen met andere redactieleden passende gasten zal uitnodigen, zodat de verschillende onderwerpen op een goede en inhoudelijke manier besproken kunnen worden.

Wat doet een programmamaker?

Een programmamaker is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, produceren en samenstellen van inhoud voor televisie-, radio- of onlineprogramma's. Ze zijn betrokken bij alle aspecten van het programma, van het initiëren van ideeën en concepten tot het beheren van de productie en het creatieve proces. De specifieke taken en verantwoordelijkheden van een programmamaker kunnen variëren, afhankelijk van het type programma en de omroeporganisatie, maar over het algemeen omvatten ze het volgende:

  • Ideeën en concepten ontwikkelen: Een programmamaker is verantwoordelijk voor het bedenken en ontwikkelen van nieuwe ideeën en concepten voor programma's. Ze identificeren trends, onderzoeken de doelgroep en analyseren de markt om creatieve en inhoudelijk sterke programma's te creëren. Ze kunnen brainstormsessies leiden, pitches voorbereiden en de haalbaarheid van concepten evalueren.
  • Programmaformat en inhoud creëren: Een programmamaker werkt aan het creëren van het format en de inhoud van het programma. Ze bepalen de structuur, de stijl, de toon en het genre van het programma. Ze schrijven of werken samen met schrijvers aan scripts, ontwikkelen segmenten of onderdelen van het programma en zorgen ervoor dat de inhoud boeiend, informatief en aantrekkelijk is voor het beoogde publiek.
  • Productieplanning en beheer: Programmamakers zijn betrokken bij het plannen en beheren van de productie van het programma. Ze stellen productieschema's op, coördineren met verschillende teams en afdelingen, en zorgen ervoor dat alle benodigde middelen beschikbaar zijn, zoals crewleden, apparatuur en locaties. Ze werken nauw samen met regisseurs, producenten en andere betrokkenen om ervoor te zorgen dat de productie soepel verloopt.
  • Selecteren en betrekken van talent: Een programmamaker is verantwoordelijk voor het selecteren en betrekken van het juiste talent voor het programma, zoals presentatoren, gasten, acteurs of experts. Ze voeren audities, interviews of casting procedures uit en werken samen met talentagenten of castingdirecteuren om geschikte personen te vinden. Ze begeleiden ook het talent en zorgen ervoor dat ze goed zijn voorbereid en passen bij het concept en de doelstellingen van het programma.
  • Budgetbeheer: Programmamakers zijn verantwoordelijk voor het beheer van het budget van het programma. Ze stellen budgetten op, onderhandelen over kosten, houden toezicht op uitgaven en zorgen ervoor dat het programma binnen de financiële richtlijnen blijft. Ze werken samen met de productieafdeling en financiële teams om ervoor te zorgen dat de middelen effectief en efficiënt worden gebruikt.
  • Evaluatie en verbetering: Na de uitzending of publicatie evalueren programmamakers het programma om inzicht te krijgen in de prestaties en het publieksbereik. Ze analyseren kijk- of luistercijfers, verzamelen feedback en nemen deel aan evaluatiegesprekken. Ze gebruiken deze informatie om het programma te verbeteren, nieuwe ideeën te genereren of aanpassingen te doen voor toekomstige afleveringen of seizoenen.

Hoe kan je programmamaker worden?

Over het algemeen betreft het beroep programmamaker bekende presentators, die aangemerkt moeten worden als influencer. Dit houdt in dat het een programmamaker betreft, die veel kijkers of luisteraars heeft. Dit soort programmamakers is voor omroepen belangrijk en krijgen daarom meer vrijheid om hun eigen programma te maken. Dit neemt niet weg dat tegenwoordig iedereen aangemerkt kan worden als programmamaker, omdat programmamakers ook actief kunnen zijn via internet. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers of andere mensen, die hun eigen programma maken voor een bepaalde doelgroep. Er zijn tegenwoordig redelijk voor mensen, die een eigen praatprogramma maken via het internet. Het is dus niet zo dat het beroep programmamaker alleen voorbehouden is aan bekende personen.

Verschil programmamaker en producent

Het verschil tussen een programmamaker en een producent is dat een programmamaker zich over het algemeen niet zal bemoeien van de zakelijke kant van producties. Een programmamaker moet meer gezien worden als een artistiek leider. Een producent is juist meer bezig met de zakelijke kant van producties en niet met de inhoudelijke invulling van programma's. Een programmamaker kan eerder gezien worden als een producer dan als een producent. Het verschil tussen een programmamaker en een producer is weer dat een producer geen presentator is. Een programmamaker is in de meeste gevallen ook een presentator die zelf te zien of te horen is tijdens uitzendingen.

Werken als programmamaker:

Televisieprogramma over politiek:

Opleidingen tot programmamaker

Wie een carrière ambieert als programmamaker kan voor uiteenlopende opleidingen kiezen, zoals de hbo-opleiding Journalistiek of de hbo-opleiding Regie. Daarnaast kan ook de hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie (MIC) aangemerkt worden als een geschikte opleiding. In alle gevallen moet het beroep programmamaker gezien worden als een beroep op minimaal Hbo-niveau. Als programmamaker is niet alleen de opleiding belangrijk, omdat het worden van programmamaker over het algemeen alleen voorbehouden is aan ervaren talentvolle presentators. Niet iedereen kan zomaar programmamaker worden. Ook de boekhouding opzetten is een belangrijk punt als startende ondernemer. Dit kan het beste gedaan worden door het gebruiken van een boekhoudprogramma zzp. Het is wel belangrijk om een goede vergelijking te maken tussen de verschillende software.

Bedrijven waar een programmamaker werkzaam kan zijn

Een programmamaker is over het algemeen werkzaam voor een productiebedrijf, zoals een radio-omroep of een televisieomroep. Daarnaast kan een programmamaker werkzaam zijn voor mediabedrijven, die zich richten op internetproducties. In dat geval zal een programmamaker te maken hebben met een webredacteur. Een programmamaker hoeft niet werkzaam te zijn in loondienst, omdat een programmamaker ook eigen producties kan maken als ondernemer. In dat geval kan ook de benaming filmproductie specialist van toepassing zijn. Zoals eerder omschreven zijn er tegenwoordig voldoende mogelijkheden om eigen programma's te maken.

Competenties programmamaker

De competenties waarover een programmamaker moet beschikken zijn breed en hebben eigenlijk betrekking op alle denkbare werkzaamheden die komen kijken bij het maken van programma's. Alleen het zijn van een goede presentator of journalist maakt je natuurlijk nog geen goede programmamaker. Een programmamaker moet juist eerder gezien worden als een allround manager die ook weet hoe mensen het beste aangestuurd moeten worden, zodat er een goed programma gemaakt kan worden. Daarnaast kan een programmamaker aangemerkt worden als een inspirator en motivator, omdat het belangrijk is dat iedereen vol passie werkt aan het betreffende programma. Ook zal een programmamaker moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie is het netwerken, om aan voldoende gastsprekers te kunnen komen. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, coachen, kennis, inzicht, plannen, diepgang, vernieuwing, analytisch, presteren, doorzettingsvermogen en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als programmamaker

Het arbeidsmarktperspectief als programmamaker is niet zomaar aan te geven, omdat dit in de meeste gevallen afhankelijk zal zijn van de ervaring als presentator en de genoten opleidingen. Het worden van een programmamaker is over het algemeen voorbehouden aan de echte vakmensen, die beschikken over unieke vaardigheden en talenten. Natuurlijk kan iedereen zich programmamaker noemen, omdat een programmamaker ook werkzaam kan zijn als ondernemer. Maar niet iedereen kan zomaar een bekende programmamaker worden. De doorgroeimogelijkheden als programmamaker moeten gezien worden in het doorbreken als programmamaker op de landelijke televisie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris programmamaker

Er programmamaker zal doorgaans onder de cao omroeppersoneel vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Wat een programmamaker precies verdient, is verder niet aan te geven, omdat dit kan verschillen per programmamaker. Zie voor een salarisindicatie de meer specifieke beroepen.

Eigen bedrijf starten als Programmamaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Programmamaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Programmamaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Programmamaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Programmamaker.

Mijnzzp.nl