Scenarioschrijver

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep scenarioschrijver
Wat doet een scenarioschrijver
Wat is een scenario
Auteur en scenarioschrijver
Film: interview scenarioschrijvers
Film: scenarioschrijvers
Opleidingen tot scenarioschrijver
Bedrijven waar een scenarioschrijver werkzaam kan zijn
Competenties scenarioschrijver
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als scenarioschrijver
Arbeidsvoorwaarden en salaris scenarioschrijver
Eigen bedrijf starten als Scenarioschrijver
Boekhoudprogramma vergelijken Scenarioschrijver

Beroep scenarioschrijver

Een scenarioschrijver of scenarist is iemand die scenario's schrijft, die gebruikt kunnen worden voor verschillende productiedoeleinden zoals films, televisieseries of stripverhalen. Een scenarioschrijver schrijft geen teksten voor toneelstukken, omdat een tekstschrijver voor toneelstukken een toneelschrijver genoemd wordt en niet scenarioschrijver. Ondanks dat een scenarioschrijver zelf zijn scenario's schrijft, komt het in de praktijk veel voor dat scenarioschrijvers nauw samenwerken met regisseurs en producenten, omdat zij meestal bepaalde ideeën hebben over een productie. Het schrijven van scenario's is overigens niet makkelijk, omdat de scenarioschrijver met veel verschillende zaken rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de lengte van een productie, de diepgang van het verhaal, de opbouw en de verschillende karakters, die gebruikt moeten worden binnen het scenario. Een scenarioschrijver zal dan ook een gedegen opleiding genoten moeten hebben om te kunnen werken als scenarioschrijver. Als scenarioschrijver ben je niet alleen verantwoordelijk voor het bedenken van verhaallijnen, omdat de werkzaamheden van een scenarioschrijver breder gezien moeten worden. Denk bijvoorbeeld ook aan het bedenken en uitwerken van verschillende personages, die allemaal over verschillende karaktereigenschappen beschikken, waardoor een voorstelling extra diepgang krijgt. Daarnaast is een scenarioschrijver verantwoordelijk voor het schrijven van monologen en dialogen die passen bij de betreffende productie. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een scenarioschrijver omschrijven als bedenken en vormgeven van een verhaal. Het is niet zo dat scenarioschrijvers helemaal vrij zijn met betrekking tot het uitwerken van scenario. Een scenarioschrijver zal ook rekening moeten houden het praktische zaken, zoals de locatie, lengte en het budget van de productie.

Wat doet een scenarioschrijver

Een scenarioschrijver is dus iemand die verantwoordelijk is voor een verhaallijn, wat betrekking kan hebben op films, televisieseries of op stripboeken. Een scenarioschrijver zal bij grote producties over het algemeen niet alleen aan een scenario werken. Bij grote producties en dus grote scenario's werken er meestal diverse scenarioschrijvers aan een scenario. Naast de scenarioschrijvers is de regisseur doorgaans betrokken bij het bedenken of maken van het scenario. Het is overigens niet ongebruikelijk dat een regisseur zelfstandig het scenario zal schrijven, omdat dit in de praktijk redelijk veel voorkomt. De meeste regisseurs zijn zelf ook scenarioschrijver. Als scenarioschrijver bestaan er wel verschillende specialisaties, omdat het schrijven en maken van een scenario voor een film heel iets anders is dan het maken en schrijven van een komedie scenario. Overigens bestaan er tegenwoordig ook scenarioschrijvers voor de game-industrie, die verhaallijnen schrijven voor nieuwe spellen. Zoals eerder omschreven zal een scenarioschrijver geen teksten schrijven voor toneelvoorstelling, omdat we dan spreken van een toneelschrijver. Als scenarioschrijver heb je veel vrijheden, echter moeten scenarioschrijvers wel rekening houden met praktische zaken, zoals filmlocaties en het budget van de productie. Een scenarioschrijver kan ook verantwoordelijk zijn voor het uitwerken van alle rekwisieten die later gemaakt worden door een rekwisietenmaker.

Wat is een scenario

Een scenario moet gezien worden als een blauwdruk (script) voor films of televisieseries, die precies zal beschrijven wat de uiteindelijke kijker zal zien en horen. Een scenario hoeft niet alleen spreekteksten te bevatten van acteurs, omdat ook andere belangrijke zaken opgenomen kunnen worden in een scenario. Denk bijvoorbeeld aan gelaatsuitdrukkingen, decordetails en aan de opbouw van een bepaalde scène. De meeste scenarioschrijvers nemen verder geen emoties op in het scenario om acteurs een bepaalde vrijheid te geven qua acteren zonder dat ze een verplichting voelen vanuit het scenario, die ze kan belemmeren in het vrij acteren. Technische zaken zoals cameraposities worden niet opgenomen in het scenario, omdat deze opgenomen worden in het draaiboek van de regisseur. Een regisseur heeft dus niet alleen te maken met een scenario, maar ook met een draaiboek waarbinnen de technische zaken zijn opgenomen. Wanneer het een moeilijk scenario betreft kunnen toneelspelers eventueel gebruikmaken van een souffleur, echter komt dit niet vaak meer voor.

Auteur en scenarioschrijver

Een auteur is een schrijver, echter kan een auteur niet aangemerkt worden als scenarioschrijver. Als een auteur beschikt over een goed verhaal kan een producent ervoor kiezen om de betreffende verhaallijn te verfilmen. In de meeste gevallen is het zo dat producenten eerst zoeken naar een goed verhaal voordat een producent een scenarioschrijver zal inschakelen. Het is dus niet zo dat scenarioschrijvers automatisch verantwoordelijk zijn voor het bedenken van complete verhaallijnen. Een scenarioschrijver kan juist ook met bestaande verhaallijnen te maken krijgen. Dit betreft dan vaak populaire boeken, die uitgegeven zijn door een uitgever. Ook komt het regelmatig voor dat auteurs hun niet uitgebrachte verhaallijn opsturen aan producenten en regisseurs. Pas als een producent of regisseur een goed verhaal binnen heeft, zal er een scenario gemaakt worden van het betreffende verhaal.

Film: interview scenarioschrijvers

Film: scenarioschrijvers

Opleidingen tot scenarioschrijver

De meeste scenarioschrijvers hebben minimaal een hbo-opleiding afgerond, zoals aan de Nederlandse Filmacademie die diverse opleidingen aanbiedt in verschillende richtingen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie voor meer informatie ook de website Netwerk Scenarioschrijvers. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een scenarioschrijver werkzaam kan zijn

Een scenarioschrijver is in veel gevallen werkzaam als ondernemer of is in loondienst werkzaam voor een filmproductiemaatschappij. De meeste scenarioschrijvers worden ingehuurd voor hun diensten en zijn ze verder niet in loondienst werkzaam. Dit neemt niet weg dat scenarioschrijvers ook in loondienst werkzaam kunnen zijn. Als scenarioschrijver kan je voor verschillende productiebedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan de kleinere filmproductiemaatschappijen, die vooral actief zijn binnen het bedrijfsleven.

Competenties scenarioschrijver

De competenties van een scenarioschrijver kunnen per scenarioschrijver verschillen, omdat er verschillende soorten films en televisieseries zijn. Het schrijven van een actiefilm is bijvoorbeeld heel wat anders dan het schrijven van een komedieserie. Echter, we kunnen over het algemeen stellen dat een scenarioschrijver over veel creativiteit en inspiratie moet beschikken om zijn werkzaamheden op een goede manier uit te kunnen voeren. Daarnaast moet een scenarioschrijver kunnen plannen en organiseren. Omdat een scenarioschrijver te maken heeft met verschillende collega's kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als een scenarioschrijver werkzaam is als zelfstandig ondernemer moet deze ook over een commerciële instelling beschikken en kunnen netwerken. Vooral het netwerken kan als scenarioschrijver belangrijk zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, doorzettingsvermogen, samenwerken, presteren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als scenarioschrijver

Als scenarioschrijver is het arbeidsmarktperspectief niet echt van toepassing, omdat er voor dit beroep doorgaans niet veel openbare vacatures te vinden zijn. Een scenarioschrijver zal zich in de meeste gevallen eerst moeten bewijzen voordat deze gevraagd zal worden door bekende producenten of regisseurs. Binnen de filmindustrie en de televisie-industrie is het belangrijk om een goede naam op te bouwen. De doorgroeimogelijkheden als scenarioschrijver zijn eindeloos, maar dit hangt wel sterk af van je eigen successen en naamsbekendheid als scenarioschrijver.

Arbeidsvoorwaarden en salaris scenarioschrijver

Om dat wij er vanuit gaan dat je als scenarioschrijver werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn de arbeidsvoorwaarden verder niet van toepassing, omdat je deze als ondernemer namelijk zelf zal bepalen. Het is niet mogelijk om een salarisindicatie aan te geven voor het beroep scenarioschrijver, omdat de inkomsten per scenarioschrijver en per opdracht kunnen verschillen. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat een bekende scenarioschrijver meer kan vragen per opdracht dan een onbekende scenarioschrijver.

Eigen bedrijf starten als Scenarioschrijver

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Scenarioschrijver, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Scenarioschrijver

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Scenarioschrijver bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Scenarioschrijver.

Mijnzzp.nl