Stuntman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep stuntman
Wat doet een stuntman
Waarom een stuntman inhuren
Actiefilms en actieseries
Specialisaties van een stuntman
Hoeveel verdient een stuntman?
Film: stuntman
Film: de stuntman
Opleidingen tot stuntman
Bedrijven waar een stuntman werkzaam kan zijn
Competenties stuntman
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als stuntman
Arbeidsvoorwaarden en salaris stuntman
Eigen bedrijf starten als Stuntman
Boekhoudprogramma vergelijken Stuntman

Beroep stuntman

Een stuntman of stuntvrouw is iemand die beroepsmatig gevaarlijke stunts uitvoert. Een stuntman is op zijn eigen specifieke manier ook een acteur te noemen, die in de meeste gevallen niet bekend is bij het grote publiek. Er zijn stuntmensen te vinden die wel beroemd zijn, omdat deze stuntmensen bijvoorbeeld eigen shows opvoeren als stuntman. Denk hierbij aan stuntmensen die openbare shows uitvoeren in gemeentes of aan shows in pretparken. Over het algemeen zullen de meeste mensen bij een stuntman denken aan de stuntmensen uit de filmwereld. Stuntmensen die werkzaam zijn voor productiebedrijven zijn over het algemeen niet bekend bij het brede publiek. Een stuntman voert dus beroepsmatig gevaarlijke stunts uit, die voor gewone acteurs te gevaarlijk zijn om te doen. Een stuntman is dan ook dagelijks bezig met het oefenen en het voorbereiden van stunts. Het voorbereiden van gevaarlijke stunts is meestal meer werk dan het uitvoeren van de stunt zelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het prepareren van een auto, zodat deze veilig genoeg is om een stunt mee uit te voeren. Stunts zijn over het algemeen erg belangrijk binnen films en televisieseries, omdat de stunts een belangrijk onderdeel vormen van de productie. Denk bijvoorbeeld aan actiefilms waarbinnen vaak gebruikgemaakt zal worden van stunts. Het uitvoeren van deze stunts is over het algemeen niet mogelijk zonder professionele stuntmensen. Stuntmensen zijn professionals die beschikken over specifieke vaardigheden, waardoor ze bepaalde stunts relatief gezien veilig kunnen uitvoeren. Over het algemeen kunnen stuntmensen onderverdeeld worden in stuntmensen die entertainment verzorgen en stuntmensen die fungeren als stuntman dubbelgangers (stunt doubles). Daarnaast kan er sprake zijn van stuntmensen die fungeren als stuntcoördinator. Een stuntcoördinator is verantwoordelijk voor het begeleiden en coördineren van stunts.

Wat doet een stuntman

Een stuntman is dus een specialist met betrekking tot het veilig uitvoeren van gevaarlijke stunts. Het is niet zo dat alle stuntmensen werkzaam zijn binnen de filmindustrie. Een stuntman kan ook werkzaam zijn als artiest en zelfstandig optredens verzorgen tijdens speciale evenementen en feesten. In dat geval kan de stuntman ook aangemerkt worden als entertainer, omdat de stunts geen andere functie hebben dan het vermaken van toeschouwers. Daarnaast kan een stuntman werkzaam zijn als stuntcoördinator. Een stuntcoördinator is verantwoordelijk voor het doornemen van alle ideeën die bedacht zijn door de scenarioschrijver. In veel gevallen zul je als stuntcoördinator met de producer, productieleider of de regisseur alle mogelijkheden doornemen, zodat stunts op een veilige manier uitgevoerd kunnen worden door stuntmensen. Afhankelijk van de soort stunts kan een stuntman ook de expertise inschakelen van andere vaklieden. Denk bijvoorbeeld aan een springmeester, die gespecialiseerd is in het slopen van gebouwen door middel van explosieven.

Waarom een stuntman inhuren

Een stuntman wordt ingehuurd zodat gevaarlijke stunts relatief gezien veilig uitgevoerd kunnen worden. Het is niet zo dat stunts uitgevoerd door een stuntman niet gevaarlijk zijn. Wel is het zo dat een stuntman veel ervaring en kennis heeft en de stunts op een relatief veilige manier kan uitvoeren. Zoals eerder omschreven is de voorbereiding die een stuntman neemt meestal meer werk dan de stunt zelf. Veel mensen denken dat stuntmensen alleen ingehuurd worden om bekende filmacteurs of andere acteurs te beschermen tegen gevaren, maar dat klopt niet helemaal. Ook niet bekende acteurs zijn niet in staat om zelfstandig gevaarlijke stunts uit te voeren. Daarnaast speelt als regisseur ook de verzekering een belangrijke rol tijdens stunts, omdat deze niet te verzekeren zijn zonder goedkeuring van een verzekeringsmaatschappij. Binnen de filmwereld wordt er dan ook veel gebruikgemaakt van stuntmensen die gespecialiseerd zijn op stunts. Een stuntman werkt lang niet altijd alleen en heeft vaak meerdere mensen aan het werk die hem helpen om stunts voor te bereiden. Het is als stuntman belangrijk dat je fysiek gezond bent en daarom zal een stuntman veel sporten om blessures te voorkomen.

Actiefilms en actieseries

Actiefilms, actieseries en stuntmensen zijn eigenlijk onmiskenbaar met elkaar verbonden. De meeste grote films met bekende acteurs zitten vol met special effects en stunts, om de film zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor het grote publiek. Een stuntman komt dan ook het meeste voor bij actiefilms of actieseries, waar doorgaans vele acties in voorkomen die erg gevaarlijk kunnen zijn. Het opnemen van een goede stunt is specialistenwerk dat veel voorbereiding behoeft om de stunts echt te laten lijken. Iedereen kent de voorbeelden wel van slechte actiefilms, waarin de stunts duidelijk niet echt zijn of slecht uitgevoerd zijn. Een film met slechte stunts die niet goed gemonteerd zijn of gewoon slecht uitgevoerd zijn trekt doorgaans stukken minder liefhebbers. De grote productiemaatschappijen van bekende films besteden dan ook veel aandacht aan het uitwerken van actiemomenten en stunts voor hun films of serie, zodat ze veel kijkers weten te trekken en een film of televisieserie voldoende geld zal opbrengen.

Specialisaties van een stuntman

Een stuntman hoeft niet alle soorten stunts uit te voeren, omdat de diverse specialisaties zo complex zijn dat een stuntman zich ook kan beperken tot enkele soorten stunts. Zo is het stunten met een motor heel anders dan het uitvoeren van stunts met een auto. Maar ook het op een professionele manier vallen van een gebouw is weer heel anders dan motorrijden of autorijden. Welke specialisaties een stuntman allemaal heeft, zal per stuntman verschillen. Het op een professionele manier uitvoeren van stunts is doorgaans alleen mogelijk door jarenlange trainingen en oefeningen. Er zijn ook stuntmensen te vinden die met collega's en andere stuntmensen complete shows uitwerken en dus ook werkzaam zijn als entertainer. Dit soort shows zitten meestal vol met ongelukken of vechtpartijen die op een professionele manier uitgevoerd worden.

Hoeveel verdient een stuntman?

Over het algemeen verdienen stuntmannen per opdracht of project en kunnen ze verschillende tarieven hanteren, afhankelijk van de vereiste vaardigheden en risico's van de stunts. Stuntmannen met meer ervaring en specialisatie in bepaalde stunt categorieën kunnen doorgaans hogere tarieven vragen. In grote film- en televisieproducties kan het salaris van een stuntman aanzienlijk zijn, vooral als het gaat om gevaarlijke of complexe stunts. Sommige bekende stuntmannen verdienen een aanzienlijk inkomen, maar het is belangrijk op te merken dat dit vaak geldt voor een klein aantal professionals in de branche. Voor beginnende stuntmannen kunnen de salarissen aan het begin van hun carrière bescheidener zijn.

Film: stuntman

Film: de stuntman

Opleidingen tot stuntman

Er zijn in Nederland geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep stuntman of stuntvrouw te volgen via gewone scholen. Wel zijn er enkele externe cursussen te vinden voor het beroep stuntman of stuntvrouw, die kunnen variëren van enkele dagen tot een langere periode. Het vak stuntman is iets wat het beste in de praktijk geleerd kan worden, via een ervaren stuntman die als leermeester optreedt. Wie als stuntman wil gaan werken kan het beste op een jonge leeftijd beginnen met het volgen van een opleiding bij een ervaren stuntman, omdat het beroep veel ervaring vereist. Wie echte als professioneel stuntman wenst te gaan werken kan het beste een opleiding volgen in Amerika, waar wel professionele opleidingen beschikbaar zijn. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een stuntman werkzaam kan zijn

Als stuntman of stuntvrouw ben je doorgaans werkzaam als ondernemer en niet in loondienst werkzaam. Zoals eerder omschreven kan je als stuntman eigen shows opvoeren of stunts uitvoeren voor productiemaatschappijen. Maar je kunt beide werkzaamheden ook combineren. Als een stuntman ook shows geeft, is het denkbaar dat een stuntman aangesloten is bij een artiestenbemiddelaar of impresariaat. In dat geval kan de stuntman voor verschillende feesten en evenementen geboekt worden. In het algemeen zal je als stuntman veel met productiemaatschappijen te maken hebben.

Competenties stuntman

De belangrijkste competenties als stuntman zijn lef, doorzettingsvermogen, grenzen kennen, inzicht en het op een veilige manier kunnen werken. Daarnaast zal je communicatief goed onderlegd moeten zijn, zodat je op een duidelijke manier kunt overleggen over de stunts die uitgevoerd moeten worden, en de veiligheid niet in het geding zal komen. Als stuntman zal je ook moeten blijven leren en trainen, zodat je fysiek gezond bent en de kans op ongelukken zo klein mogelijk zijn. Omdat je als stuntman werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer is het natuurlijk ook belangrijk dat je commercieel bent. Daarnaast is je doelgroep redelijk klein en is het zeer belangrijk dat je weet te netwerken bij de juiste mensen, zodat je als stuntman aan werk kunt komen. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, leervermogen, inspiratie analytisch, innovatie, samenwerken en plannen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als stuntman

Er is op het beroep stuntman of stuntvrouw geen arbeidsmarktperspectief van toepassing. Als stuntman ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer en niet in loondienst. Er zijn voor dit beroep dan ook geen vacatures beschikbaar. Het wereldje van stuntmensen is zeer klein en de meeste mensen kennen elkaar in deze branche. Het verkrijgen van werk als stuntman is dan ook meestal een kwestie van mensen kennen en veel ervaring opdoen. De doorgroeimogelijkheden als stuntman moeten gezien worden in het verkrijgen van een goede naam binnen de filmwereld, en het zo verkrijgen van grotere complexe stunts en wellicht doorbreken als bekende stuntman bij het normale publiek.

Arbeidsvoorwaarden en salaris stuntman

Er zijn geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op het beroep stuntman, omdat je als zelfstandig ondernemer natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Wel is het binnen dit beroep zeer belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten. Wat een stuntman precies zal verdienen hangt sterk af van de bekendheid van een stuntman en de soort stunts die een stuntman uitvoert. Daarnaast kan een stuntman met eigen shows doorgaans meer verdienen dan wanneer deze alleen stunts voor films of series uitvoert. Maar over het algemeen zal een stuntman een inkomen verdienen tussen de 5.000 en 10.000 euro bruto per maand, afhankelijk van zijn bekendheid en soort stunts.

Eigen bedrijf starten als Stuntman

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Stuntman, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Stuntman

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Stuntman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Stuntman.

Mijnzzp.nl