Motorcoureur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep motorcoureur 
Verschillende motorcoureurs
Motorcross
Motorcoureur worden
Film: motorcoureur
Film: motorcross scoutingsdagen
Opleidingen tot motorcoureur
Bedrijven waar een motorcoureur werkzaam kan zijn
Competenties motorcoureur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als motorcoureur
Arbeidsvoorwaarden en salaris motorcoureur
Eigen bedrijf starten als Motorcoureur
Boekhoudprogramma vergelijken Motorcoureur

Beroep motorcoureur 

Motorcoureur is een algemene benaming voor sporters die motorsport beoefenen. Motorsport heeft betrekking op twee- of driewielige motorvoertuigen die door middel van een motor aangedreven worden. Enkele vormen van motorsport zijn wegrace, baanrace, motorcross, trial, speedway, enduro, woestijnrally, motorvoetbal en zandbaanrace. Het beroep motorcoureur moet gezien worden als een algemene benaming voor motorsporters, omdat er verschillende soorten motorsporters bestaan. Het rijden als motorcoureur op een verhard baancircuit kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het rijden op een zandbaancircuit. Ook het type motoren die gebruikt worden als motorcoureur zijn afhankelijk van de soort motorsport, omdat bijvoorbeeld een crossmotor heel anders is opgebouwd dan een wegracer. Motorsport heeft wel in alle gevallen betrekking op gemotoriseerde voertuigen die beschikken over twee of drie wielen. Motorsport is net zo als autosport zeer geliefd onder veel mensen die in veel gevallen zelf ook motorrijder zijn. Het beroep motorcoureur is aan te merken als een risicovol beroep, omdat ongelukken regelmatig voorkomen binnen de motorsport. Daarnaast hebben motorsporters nogal eens last van hun gewrichten omdat ze harde klappen moeten opvangen binnen sommige motorsporten. Binnen de motorsport is er over het algemeen sprake van fabrieksrijders of van privérijders. Een fabrieksrijder is een motorcoureur die een fabrieksmachine ter beschikking heeft. Met andere woorden zal een fabrieksrijder onder contract staan van een motormerk. De meeste motorcoureurs moeten aangemerkt worden als privérijder. Een privérijder is dus niet verbonden aan een motorfabriek. Eigenlijk komen fabrieksrijders alleen voor binnen de hoogste klassen van de motorsport. Daarnaast is het zo dat de meeste motorcoureurs aangemerkt moeten worden als amateursporter, omdat de meeste motorcoureurs verder niet onder contract staan.

Verschillende motorcoureurs

De bekendste vorm van motorsport is de wegrace motorsport, omdat deze vorm van motorsport de grootste aantrekkingskracht heeft op mensen. Binnen de wegrace staat de hoge snelheid, het laat remmen en het scherpe bochtenwerk garant voor spektakel. De wegrace motorsport heeft veel weg van de autosport, met het belangrijke verschil dat motorsporters meer risico lopen dan autocoureurs omdat motorcoureurs kunnen vallen met hoge snelheid. Ondanks dat motorcoureurs gebruikmaken van speciale kleding en een helm blijft het risico op botbreuken of ander letsel groot. Het beroep motorcoureur is aan te merken als een bijzonder beroep, omdat motorcoureurs over bijzondere rijvaardigheden moeten beschikken. Lang niet iedereen kan zomaar motorcoureur worden, omdat motorcoureurs over uniek talent moeten beschikken. Dit heeft vooral betrekking op de snelheid en de behendigheid met de motor. Daarnaast mag een motorcoureur geen last hebben van angst. Racemotors kunnen niet zomaar vergeleken worden met gewone productiemotoren, omdat racemotors op veel manieren aangepast zijn. Denk bijvoorbeeld aan speciale framebouwers, die motoren volledig kunnen aanpassen aan de wensen van een motorcoureur.

Motorcross

Net zo als de bekende wegrace motorsport is ook motorcross een populaire motorsport. Motorcross kenmerkt zich doordat er gebruikgemaakt wordt van een niet verhard afgesloten terrein die in de meeste gevallen voorzien zal zijn van diverse verhogingen. Deze verhogingen of andere moeilijkheden binnen de baan noemt men binnen de motorcross sport ook wel eens technische hindernissen. Deze motorcrossbanen zijn ook zeer geliefd binnen de motorsport. Binnen de motorcross maakt men over het algemeen gebruik van speciale tweetaktmotoren die ook voorzien kunnen zijn van een zijspan.

Motorcoureur worden

Net zo als binnen de autosport is het binnen de motorsport erg belangrijk om op vroege leeftijd te beginnen met motorsport. Het opdoen van de benodigde (wedstrijd)ervaring als motorcoureur zal in veel gevallen uiteindelijk bepalen of iemand professioneel motorcoureur kan worden. Daarnaast moet je over bovengemiddeld talent beschikken om professioneel motorcoureur te kunnen worden. Ook het niet bang zijn op de motor speelt een belangrijke rol, omdat je anders nooit zal winnen. Iedere motorcoureur zal vroeg of laat valpartijen meemaken en wellicht last krijgen van zijn of haar gewrichten, afhankelijk van de soort motorsport. Het beroep motorcoureur zal dan ook zeker niet voor iedereen weggelegd zijn, omdat je moet beschikken over de juiste persoonlijkheid. Motorsport is en blijft een snelheidssport die risico's met zich meebrengt.

Film: motorcoureur

Film: motorcross scoutingsdagen

Opleidingen tot motorcoureur

Wie een carrière ambieert als motorcoureur moet beschikken over de juiste motorsportlicentie om mee te mogen doen aan trainingen en wedstrijden. Deze motorsportlicentie is te behalen via aangesloten organisaties van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging. Er bestaan twee soorten licenties, namelijk de Nationale licentie en de Internationale licentie. Welke licentie een motorcoureur precies nodig heeft, is weer afhankelijk van de soort motorsport en de klasse waarbinnen iemand valt. Zie voor meer informatie ook de Motorsport Organisatie Nederland en de internationale motorsportfederatie FIM. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een motorcoureur werkzaam kan zijn

Een motorcoureur zal over het algemeen onderdeel uitmaken van een raceteam, dat beschikt over diverse technici die de motoren zullen onderhouden en afstellen voor de motorcoureur. Als motorcoureur ben je werkzaam voor een fabrieksteam of ben je privérijder c.q. privésporter. Net zo als binnen de autosport kunnen de kosten binnen de motorsport hoog oplopen, waardoor veel motorsporters afhankelijk zijn van een of meerdere sponsors.

Competenties motorcoureur

De belangrijkste competentie van een motorcoureur is dat je beschikt over uitstekende voertuigbeheersing en bovengemiddelde rijvaardigheid kwaliteiten. Daarnaast is de juiste persoonlijkheid een belangrijke competentie, omdat motorsport aan te merken is als een zware en risicovolle sport. Ook doorzettingsvermogen is een belangrijke competentie, omdat tegenslagen, zoals valpartijen regelmatig zullen voorkomen. Daarnaast moet een motorcoureur beschikken over de juiste motivatie om uiteindelijk te kunnen winnen. Als je werkzaam bent als beroepscoureur zal je ook over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken. In dat geval kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijk. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, lef, inzicht, zelfstandigheid, energie, samenwerken en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als motorcoureur

Het arbeidsmarktperspectief als motorcoureur is verder niet echt van toepassing, omdat het beroep motorcoureur niet gezien kan worden als een gewoon beroep. Het arbeidsmarktperspectief als motorcoureur is over het algemeen sterk afhankelijk van het talent als motorcoureur. Als jonge talenten beschikken over bovengemiddeld talent worden ze in de meeste gevallen vanzelf opgemerkt binnen de motorsport. De doorgroeimogelijkheden als motorcoureur moeten gezien worden in het mogen rijden van belangrijke races. In dat geval kan je meestal aangemerkt worden als beroepssporter, die onder contract werkzaam is.

Arbeidsvoorwaarden en salaris motorcoureur

Arbeidsvoorwaarden en salaris als motorcoureur zijn verder niet van toepassing, omdat het beroep motorcoureur in de meeste gevallen niet gezien kan worden als gewoon werk. De bekende motorcoureurs verdienen veel geld, echter is dit voor de meeste motorcoureurs niet het geval.

Eigen bedrijf starten als Motorcoureur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Motorcoureur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Motorcoureur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Motorcoureur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Motorcoureur.

Mijnzzp.nl