Framebouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep framebouwer
Werken als framebouwer
Wat doet een framebouwer
Werkzaamheden framebouwer:
Film: framebouwer voor de motorsport:
Opleidingen tot framebouwer
Bedrijven waar een framebouwer kan zijn
Competenties framebouwer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als framebouwer
Arbeidsvoorwaarden en salaris framebouwer
Eigen bedrijf starten als Framebouwer
Boekhoudprogramma vergelijken Framebouwer

Beroep framebouwer

Een framebouwer is een metaalbewerker, die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen en aanpassen van frames. Frames worden in veel gevallen gemaakt van staal, echter kan het ook om andere materialen gaan, zoals aluminium, titanium of carbon. Een framebouwer zal in de meeste gevallen gespecialiseerd zijn in fietsenframes of motorframes. De werkzaamheden van een framebouwer zijn aan te merken als specialistische werkzaamheden, omdat niet iedereen zomaar frames kan bouwen. Het ontwerpen van frames en het opbouwen van frames zal in de meeste gevallen uitgevoerd worden samen met de opdrachtgever, omdat ze meestal specifieke wensen hebben. Een nieuw te ontwerpen en te bouwen frame moet voldoen aan strenge veiligheidseisen, omdat het frame veel te verduren krijgt. Denk bijvoorbeeld aan frames die gebruikt worden binnen de racesport. Framebouwers worden alleen ingeschakeld door professionele topsporters en coureurs, die niet tevreden zijn met het bestaande frame. In de meeste gevallen hebben we het dan over de stabiliteit van een frame en de handelbaarheid van een fiets of motor. De stabiliteit, handelbaarheid en het gewicht zijn belangrijk als het op frames aankomt, omdat ze voor een groot deel bepalen of een sporter zich prettig voelt op een fiets of motor. Welke handelingen een framebouwer precies uitvoert, is afhankelijk van het toegepaste materiaal, omdat het werken met staal bijvoorbeeld heel iets anders is dan het werken met carbon. Een groot voordeel van stalen frames is dat ze relatief goedkoop gemaakt kunnen worden en duurzaam zijn. Daarnaast kunnen stalen frames makkelijk gerepareerd of aangepast worden als dat nodig is. Een framebouwer hoeft niet altijd een nieuwe frames te bouwen, omdat soms het aanpassen van een frame voldoende is, afhankelijk van de wensen. Een framebouwer is dus gespecialiseerd in het maken of aanpassen van frames, zoals de frames voor mountainbikes of motorfietsen.

Werken als framebouwer

Een framebouwer is dus gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van frames, die in de meeste gevallen gebruikt worden door wielrenners, mountainbikers of motorcoureurs. Binnen de topsport worden frames in de meeste gevallen gemaakt van carbon, omdat een frame van carbon zeer stijf is en licht in gewicht is. Een frame van carbon heeft als nadeel dat dit redelijk duur is en dat carbon gevoelig is voor piekbelasting, wat voor scheuren kan zorgen in het frame. Motorframes en fietsenframes kunnen gemaakt worden van constructiestaal of aluminium. In dat geval hebben we het meestal over gewone voertuigen. Het is niet zo dat framebouwers alleen te maken hebben met beroepssporters. Er zijn redelijk veel mensen, die hun eigen frame laten ontwerpen en bouwen. Het leren ontwerpen en bouwen van frames kan eigenlijk alleen in de praktijk aangeleerd worden door het opdoen van praktijkervaring. De meeste framebouwers zijn gepassioneerde hobbyisten, die begonnen zijn met het eigenhandig aanpassen van frames.

Wat doet een framebouwer

Een framebouwer is in de kern gespecialiseerd in het ontwerpen en opbouwen van frames. Daarnaast is een framebouwer gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van verschillende onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen of maken van zuigers, carters of tanks. Het is dus niet zo dat een framebouwer alleen gespecialiseerd kan zijn in het ontwerpen en maken van frames. Een framebouwer kan dan ook aangemerkt worden als allround fietsenmaker of motormonteur, afhankelijk van specialisatie. Een belangrijke toevoeging hierbij is dat we wel spreken van een allround metaalbewerker, die ook kan lassen, draaien en vrezen. Ook autocoureurs maken regelmatig gebruik van framebouwers als het aankomt op het maken of aanpassen van onderdelen.

Werkzaamheden framebouwer:

  • Het ontwerpen van frames.
  • Het aanpassen van frames.
  • Het testen en verbeteren van frames.
  • Het ontwerpen en maken van losse onderdelen.

Film: framebouwer voor de motorsport:

Opleidingen tot framebouwer

Er zijn geen gerichte opleidingsmogelijkheden tot framebouwer. Een framebouwer is een metaalbewerker, die over verschillende geschikte opleidingen kan beschikken. Denk bijvoorbeeld aan de Mbo-opleiding machinebouwer of aan de Mbo-opleiding allround carrosseriebouwer. In de praktijk is het zo dat een framebouwer meestal een allround technicus is, die over veel ervaring beschikt. Het is verder niet mogelijk om een gerichte opleiding te benoemen. De meeste framebouwers zijn werkzaam als ondernemer. Een aanvullende opleiding bedrijfskunde kan dus belangrijk zijn. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een framebouwer kan zijn

Een framebouwer zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer. Het beroep framebouwer komt in loondienst bijna niet voor. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat framebouwers alleen gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en maken van frames. Denk ook aan het ontwerpen en maken van losse onderdelen.

Competenties framebouwer

De belangrijkste competentie van een framebouwer is dat je aangemerkt kan worden als allround monteur en technicus. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat we spreken van een ingenieur. Ook creativiteit en doorzettingsvermogen spelen als framebouwer een belangrijke rol. Omdat de meeste framebouwers veel te maken hebben met verschillende opdrachtgevers moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, commercieel, analytisch, testen, kwaliteit, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als framebouwer

Het arbeidsmarktperspectief van een framebouwer is niet van toepassing, omdat de meeste framebouwers werkzaam zijn als ondernemer. Het beroep framebouwer komt in loondienst bijna niet voor. De doorgroeimogelijkheden van een framebouwer moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris framebouwer

Omdat wij er vanuit gaan dat je werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer heb je verder niks te maken met arbeidsvoorwaarden, omdat je deze als ondernemer zelf zal bepalen. Wat een framebouwer precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van het aantal en soort opdrachten dat je binnen weet te halen als ondernemer. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat een framebouwer voldoende zal verdienen, omdat de werkzaamheden over het algemeen niet simpel zullen zijn en ook veel tijd in beslag zullen nemen.

Eigen bedrijf starten als Framebouwer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Framebouwer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Framebouwer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Framebouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Framebouwer.

Mijnzzp.nl