Framebouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een framebouwer maakt frames of past bestaande frames aan voor klanten. Deze zogenaamde frames zullen in veel gevallen van staal gemaakt worden, maar tegenwoordig zijn er ook andere materialen denkbaar zoals carbon, aluminium en titanium. Een framebouwer zal in de meeste gevallen gespecialiseerd zijn in fietsenframes of motorfietsenframes, maar werkt doorgaans ook aan andere frames zoals die van auto's. Een auto heeft echter geen frame maar een carrosserie. De werkzaamheden van een framebouwer zijn aan te merken als zeer specialistische werkzaamheden, omdat niet iedereen zomaar goede frames kan bouwen. Het eventueel ontwerpen van frames en het opbouwen van frames zal in de meeste gevallen uitgevoerd worden in samenwerking met de opdrachtgever, omdat deze in de meeste gevallen zeer specifieke wensen heeft. Een framebouwer is aan te merken als een gespecialiseerde techneut die over veel vakkennis zal moeten beschikken. Een nieuw te ontwerpen en te bouwen frame moet vanzelfsprekend voldoen aan strenge veiligheidseisen, omdat het frame veel te verduren krijgt. Denk bijvoorbeeld aan frames zoals ze gebruikt worden binnen de racesport.

Framebouwers worden over het algemeen alleen ingeschakeld door professionele topsporters en coureurs, die niet tevreden zijn met het bestaande frame. Over het algemeen hebben we het dan over de algemene stabiliteit van een frame en de handelbaarheid van een frame. Een framebouwer hoeft niet altijd een geheel nieuwe frame te bouwen, omdat soms het aanpassen van een bestaand frame ook voldoende kan zijn afhankelijk van de wensen. Een framebouwer is dus gespecialiseerd in het maken of aanpassen van frames zoals de frames voor mountainbikes of motorfietsen en kan eventueel ook ontwerpen of aanpassing doen aan de carrosserie van auto's.

De stabiliteit, handelbaarheid en het gewicht zijn zeer belangrijk wanneer het op frames aankomt, omdat ze voor een groot deel zullen bepalen of een sporter zich prettig voelt op een fiets. Ze kunnen het verschil maken met betrekking tot winst en verlies. Zoals eerder omschreven kan een framebouwer met verschillende soorten materialen werken en worden er tegenwoordig veel meer materialen toegepast dan alleen staal, omdat staal relatief gezien zwaar is. Welke handelingen een framebouwer precies zal uitvoeren zal dan ook sterk afhankelijk zijn van het toegepaste materiaal, omdat het werken met staal heel wat anders is dan het maken van een frame van carbon.

Een groot voordeel van stalen fietsenframes is dat ze relatief gezien goedkoop gemaakt kunnen worden en duurzaam zijn. Daarnaast kunnen stalen frames makkelijk gerepareerd of aangepast worden wanneer dit nodig mocht zijn. Over het algemeen vinden de meeste mensen een frame van titanium het beste, maar deze zijn ook het duurst om te maken. Binnen de topsport worden fietsenframes in de meeste gevallen gemaakt van carbon omdat een frame van carbon zeer stijf te noemen is en erg licht is. Een frame van carbon heeft als nadeel dat dit redelijk duur is en dat carbon gevoelig is voor piekbelasting, wat voor scheuren kan zorgen in het frame.

Framebouwer voor de motorsport:

Opleidingen tot framebouwer

Een framebouwer moet technisch onderlegd zijn in verschillende technieken en zal in de meeste gevallen een allround vakman zijn. Een denkbare opleiding kan de Mbo-opleiding Allround lasser zijn of de Mbo-opleiding machinebouwer. Zie voor meer informatie ook het beroep carrosseriebouwer, dat veel raakvlakken heeft met dit beroep. Als framebouwer zal je met veel verschillende technieken en machines werken en ben je dus over het algemeen een allround vakman. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een framebouwer kan zijn

Een framebouwer zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer, omdat er niet veel bedrijven actief zijn op dit specifieke vakgebied.

Competenties framebouwer

Als framebouwer ben je een soort van uitvinder die steeds bezig is met het zoeken naar mogelijke verbeterpunten. Creativiteit en doorzettingsvermogen zijn daarom de belangrijkste competenties als framebouwer. Daarnaast zal je een allround vakman moeten zijn en moet je kunnen netwerken, omdat het verkrijgen van voldoende opdrachten niet vanzelf zal gaan. Omdat wij er vanuit gaan dat je werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als framebouwer

Voor het beroep framebouwer kunnen we niet echt spreken van een arbeidsmarktperspectief, omdat een framebouwer in de meeste gevallen een zelfstandig ondernemer zal zijn. De doorgroeimogelijkheden als framebouwer zullen ook sterk afhankelijk zijn van je eigen competenties en netwerk en hebben verder niet veel te maken met een carrière opbouwen. De meeste framebouwers zijn al allround vakmensen met veel kennis en ervaring.

Arbeidsvoorwaarden en salaris framebouwer

Omdat wij er vanuit gaan dat je werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer heb je verder niks te maken met arbeidsvoorwaarden, omdat je deze als ondernemer zelf zal bepalen. Wat een framebouwer precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van het aantal en soort opdrachten dat je binnen weet te halen als ondernemer. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat een framebouwer voldoende zal verdienen, omdat de werkzaamheden over het algemeen niet simpel zullen zijn en ook veel tijd in beslag zullen nemen.

Mijnzzp.nl