Opleiding tot Carrosseriebouwer

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingAllround Bedrijfswagenmonteur (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding allround carrosseriebouwer

Er bestaan binnen Nederland enkele Mbo-scholen die de Mbo-opleiding allround carrosseriebouwer aanbieden, die toebehoort tot de sector carrosserietechniek/metaalbranche. Het beroep carrosseriebouwer bestaat uit verschillende disciplines, zoals laswerkzaamheden, metaalbewerking en elektronicawerkzaamheden. De Mbo-opleiding allround carrosseriebouwer is een brede Mbo-opleiding die alle vakgebieden deels zal behandelen. Ook kan het zijn dat een allround carrosseriebouwer een andere opleiding afgerond heeft, zoals de Mbo-opleiding allround lasser, de Mbo-opleiding allround plaatwerker, de Mbo-opleiding constructiewerker, de Mbo-opleiding machinebouwer of de Mbo-opleiding allround bedrijfswagenmonteur, die toebehoort tot de autotechniek. Tijdens de Mbo-opleiding allround carrosseriebouwer zal je over het algemeen vier dagen in week werkzaam zijn voor een erkend leerbedrijf, zoals een carrosseriebouwer, en ga je één dag in de week naar school voor de theorielessen. Gedurende de opleiding zal je diverse praktijkexamens moeten afleggen, die beoordeeld worden door je leermeester en stagebegeleider van school. Alle losse examens, inclusief die van school, vormen het uiteindelijke diploma allround carrosseriebouwer. Op school is er onder andere aandacht voor tekening lezen, technisch tekenen, materialenkennis, Nederlands, rekenen en algemene beroepsvorming. Zoals eerder omschreven is de Mbo-opleiding allround carrosseriebouwer lang niet op alle Mbo-scholen te volgen en kan het zijn dat iemand een meer gespecialiseerde opleiding moet volgen.

Opleidingsduur en niveau allround carrosseriebouwer

De Mbo-opleiding allround carrosseriebouwer zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau drie.

Vervolgopleidingen allround carrosseriebouwer

Er bestaan geen gerichte vervolgopleidingen na het afronden van de Mbo-opleiding allround carrosseriebouwer op niveau drie. Wie dus een passende vervolgopleiding zoekt zal een andere relevante Mbo-opleiding op niveau vier moeten volgen. Zoals eerder aangegeven bestaat het beroep carrosseriebouwer uit verschillende disciplines. Een passende vervolgopleiding kan dus sterk afhankelijk zijn van de afgeronde vooropleidingen.

Vooropleiding allround carrosseriebouwer

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma, havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding allround carrosseriebouwer op niveau drie. Er is overigens ook een Mbo-opleiding carrosseriebouwer op niveau twee, die gezien kan worden als een passende vooropleiding. Wanneer je niet beschikt over de juiste vooropleidingen is het in de meeste gevallen mogelijk om een intakegesprek te houden, om te bekijken welke mogelijkheden er precies zijn.

Mijnzzp.nl