Opleiding tot Lasser

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingAssistent Metaalbewerking (Mbo 1)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingAllround Machinebouwer (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding allround lasser

De Mbo-opleiding allround lasser is de meest passende opleiding voor allround lassers. De Mbo-opleiding allround lasser behoort toe tot de metaalsector, die zeer breed is en meerdere opleidingen kent. Over het algemeen zal je tijdens deze Mbo-opleiding vier dagen in de week werkzaam zijn bij een erkend leerbedrijf en één dag in de week naar school gaan voor de theorielessen. Op school is er onder andere aandacht voor materialenkennis, verschillende lastechnieken, technisch tekenen, tekeningen lezen, ICT, rekenen en beroepsvorming. Als allround lasser werk je actief mee aan de productie binnen een bedrijf, onder begeleiding van een leermeester die toeziet op de werkzaamheden. Daarnaast zal je diverse praktijkexamens moeten afleggen als allround lasser, die beoordeeld worden door je leermeester en stagebegeleider van school. Alle losse praktijkexamens zullen samen met de theorie-examens vormen het uiteindelijke diploma allround lasser. De praktijkexamens bestaan over het algemeen uit lasnaden en lasverbindingen voorbereiden, productielaswerk en het samenstellen van diverse constructies. Gedurende de opleiding kan je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn binnen de metaalindustrie, zoals scheepswerven, lasbedrijven, constructiebedrijven of machinebouwers.

Opleidingsduur en niveau allround lasser

De Mbo-opleiding allround lasser zal over het algemeen twee jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau drie.

Vervolgopleidingen allround lasser

Na het afronden van de Mbo-opleiding allround lasser op niveau drie is het nog mogelijk om door te leren voor een passende Mbo-opleiding op niveau vier, zoals de Mbo-opleiding allround machinebouwer. Er bestaan geen specifieke vervolgopleidingen voor het beroep lasser op Mbo-niveau vier. Er zijn natuurlijk wel voldoende andere opleidingsmogelijkheden binnen metaalindustrie.

Vooropleiding allround lasser

De meeste scholen zien het liefst eerst de afgeronde Mbo-opleiding basislasser op niveau twee, voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding allround lasser niveau drie. De Mbo-opleiding basislasser is belangrijk, omdat er tijdens deze opleiding veel aandacht is voor alle basisvaardigheden als lasser. Wanneer je alleen beschikt over een Vmbo-diploma is het in sommige gevallen ook mogelijk om toegelaten te worden tot de Mbo-opleiding allround lasser niveau drie, als je beschikt over de juiste vakken. In de meeste gevallen zal er eerst een intakegesprek gehouden worden om te bekijken welke mogelijkheden er precies zijn.

Mijnzzp.nl