Verspaner

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een verspaner is een metaalbewerker die werkzaam is binnen de fijnmechanische industrie. Als verspaner maak je diverse onderdelen door het toepassen van verschillende technieken, zoals het draaien, het slijpen en het verspanen van materialen. Als verspaner werk je niet alleen met metaal maar ook met andere materialen, zoals messing, aluminium of kunststof. De werkzaamheden, die een verspaner uitvoert noemt men ook wel vormgevingstechnieken. Bij vormgevingstechnieken wordt door middel van een beitel materiaal verwijderd tot de gewenste afmeting en vorm. Tijdens deze bewerking wordt materiaal verwijderd door afschuiving. Als verspaner werk je met hoogwaardige machines, zoals een CNC machine. CNC staat voor computer numerical control. Verspaners die werken met een CNC machine worden meestal aangemerkt als allround verspaner, omdat het instellen en werken met een CNC machine niet makkelijk is. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een verspaner het beste omschrijven als het maken van producten door het toepassen van verschillende verspaningstechnieken. Een verspaner heeft in de meeste gevallen te maken met een werktekening, waarop alle specificaties zijn opgenomen. Wat een verspaner precies maakt kan per opdracht verschillen, echter zijn dit meestal wel fijne voorwerpen, die moeten voldoen aan strenge normen. Een verspaner is ook verantwoordelijk voor het controleren van gemaakte voorwerpen op kwaliteit en maatvoering. Als verspaner maak je dus onderdelen, die door de industrie gebruikt worden door middel van verspaningstechniek. Verspaningstechniek maakt het mogelijk om materialen nauwkeurig te bewerken, zodat ze voldoen aan strikte eisen. Een andere benaming voor het verwijderen van materiaal is ook wel afschuiving. Als verspaner ben je werkzaam binnen een werkplaats, waarbinnen de verspaner gebruik kan maken van verschillende machines.

Een verspaner is dus een metaalbewerker die werkzaam binnen de fijnmechanische techniek, en heeft te maken met verschillende vormgevingstechnieken. Enkele technieken die een verspaner kan toepassen zijn frezen, draaien, zagen, boren, slijpen, schaven, kotteren, leppen en steken. Dit zijn allemaal technieken die toebehoren tot de verspaningstechniek. Het is niet zo dat een verspaner alleen te maken heeft met hoogwaardige machines, omdat een verspaner verschillende technieken kan toepassen. In alle gevallen is een verspaner verantwoordelijk voor het maken van voorwerpen die moeten voldoende aan strikte kwaliteitseisen. Het is niet zo dat een verspaner alleen te maken heeft met kleine voorwerpen. Een verspaner kan ook onderdelen maken voor grote machines of installaties. De term verspaner geeft alleen aan dat het om stilstaande materialen gaat, die door middel van ronddraaiend gereedschap bewerkt worden, door het verwijderen van materiaal. Dit kan dus ook grotere voorwerpen betreffen. Als een verspaner verantwoordelijk is voor het maken van kleine voorwerpen is meestal de benaming instrumentmaker van toepassing.

Wat maakt een verspaner

Een verspaner kan verschillende onderdelen maken die binnen de industrie gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan tandwielen voor versnellingsbakken, aan medische instrumenten en aan machineonderdelen. Omdat deze voorwerpen aan strikte eisen moeten voldoen zal een verspaner werken volgens een werktekening, waarbinnen precies is opgenomen waaraan een voorwerp moet voldoen qua materiaalsoort en afmetingen. Tegenwoordig is het belangrijk dat een verspaner kan werken met CNC machines. Dit heeft ook betrekking op het kunnen programmeren en instellen van CNC machines. Als verspaner is het in alle gevallen belangrijk dat je zeer nauwkeurig kan werken.

CNC machine

Door middel van het toepassen van CNC machines is het mogelijk om geautomatiseerd materialen te bewerken. Een CNC machine is een computergestuurde machine die het mogelijk maakt om materialen tot op de 1000ste millimeter nauwkeurig werken. CNC machines komen binnen de verspaningstechniek tegenwoordig veel voor. Het leren hanteren van een CNC machine is iets waar de nodige vakkennis bij komt kijken, omdat dit complexe en ook kostbare machines zijn.

Wat doet een verspaner:

  • Het onderhouden van machines en gereedschappen
  • Het vormgeven van verschillende materialen
  • Het bewerken van verschillende materialen
  • Het uitvoeren van metingen en controles
  • Het uitvoeren van onderhoud en revisies
  • Het werken met verschillende machines

Beroep verspaner:

Opleidingen tot verspaner

Om als verspaner te kunnen werken kan het beste de Mbo-opleiding allround verspaner gekozen worden in de fijnmechanische techniek, op niveau drie. De opleiding tot allround verspaner duurt over het algemeen vier jaar, afhankelijk van je vooropleidingen. Tijdens de opleiding verspaner is er veel aandacht voor het werken met de modernste machines, zoals de zogenaamde CNC-machines, draaien, boren en slijpen van metaal, messing of kunststof. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een verspaner werkzaam kan zijn

Een verspaner kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn die te maken hebben met fijnmechanische techniek. Denk bijvoorbeeld aan de auto-industrie, de vliegtuigindustrie of aan fabrikanten van mobiele werktuigen. Daarnaast zijn er nog veel meer bedrijven te bedenken, die sterk afhankelijk zijn van verspaners. In sommige gevallen kan een verspaner ook aangemerkt worden als onderhoudstechnicus of als revisietechnicus.

Competenties verspaner

De belangrijkste competentie van een verspaner is de vakinhoudelijke kennis van vormgevingstechnieken. Daarnaast is het belangrijk dat je nauwkeurig kan werken volgens de opgegeven specificaties, omdat werkstukken meestal op de honderdste millimeter meter moet kloppen. In de meeste gevallen zal een verspaner aangemerkt kunnen worden als allround monteur en technicus. Een andere belangrijke competentie zijn je communicatieve vaardigheden, omdat je meestal zal samenwerken met verschillende collega's en leidinggevenden. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, bijscholing, samenwerken, overleggen, kwaliteit, precisie, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verspaner

Het arbeidsmarktperspectief van een verspaner is goed te noemen. Wel is het belangrijk dat je over de juiste opleidingen beschikt. De meeste werkgevers binnen de fijnmechanische techniek zitten te springen om goed opgeleide allround verspaners. Het verkrijgen van werk als verspaner zal dan ook in de meeste gevallen geen enkel problemen zijn. De doorgroeimogelijkheden van een verspaner moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen. Zonder verder opleidingen zijn de doorgroeimogelijkheden beperkt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verspaner

Als verspaner val je doorgaans onder de Cao kleinmetaal, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een verspaner in loondienst verdient doorgaans tussen de 2400 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Het beroep als verspaner komt voor zover wij weten niet voor als zelfstandig ondernemer.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Verspaner

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Verspaner bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl