Opleiding tot Verspaner

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingVerspaner (Mbo 2)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingResearchinstrumentmaker (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past
Online boekhoudingBoekhoudprogramma

Mbo-opleiding allround verspaner

De Mbo-opleiding allround verspaner behoort tot de fijnmechanische techniek en moet gezien worden als een specialistenopleiding binnen de metaalsector. Als verspaner maak je doorgaans geen grote onderdelen of machines maar juist kleine specialistische voorwerpen, zoals een onderdeel voor een televisie of onderdelen voor een mobieltje. Eigenlijk kunnen we stellen dat alle kleine voorwerpen gemaakt van metaal gemaakt worden door een verspaner. Als verspaner maak je veel gebruik van moderne machines, die op de honderdste millimeter nauwkeurig in te stellen zijn. Tijdens de opleiding leer je dan ook werken met de meest moderne machines, die vaak ingewikkeld zijn qua instellingen en bediening. In de meeste gevallen zal een ervaren collega, die gezien moet worden als leermeester, de leerling bijstaan tijdens zijn werkzaamheden. Over het algemeen zal je tijdens de Mbo-opleiding allround verspaner vier dagen in week werken voor een erkend leerbedrijf, zoals een machinefabriek, en één dag in de week naar school gaan voor de theorielessen. Op school is er onder andere aandacht voor vakken als materialenkennis, tekening lezen, technisch tekenen, rekenen, Nederlands, beroepsvorming en natuurlijk ICT. ICT speelt als verspaner tegenwoordig een belangrijk rol tijdens de opleiding, omdat de meeste machines tegenwoordig computergestuurd zijn.

Opleidingsduur en niveau allround verspaner

De Mbo-opleiding allround verspaner zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau drie.

Vervolgopleidingen allround verspaner

Na het afronden van de Mbo-opleiding allround verspaner op niveau drie is het nog mogelijk om de Mbo-opleiding research instrumentenmaker te volgen op niveau vier. De Mbo-opleiding research instrumentenmaker heeft veel weg van de Mbo-opleiding allround verspaner, maar is niet helemaal het zelfde, omdat deze opleiding meer verantwoordelijkheden zal geven en de onderdelen die gemaakt worden nog specialistischer zijn.

Vooropleiding allround verspaner

Over het algemeen verwachten de meeste scholen minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding allround verspaner niveau drie. Wanneer je niet beschikt over de juiste vooropleidingen is het in de meeste gevallen mogelijk om een intakegesprek te houden, om te bekijken welke mogelijkheden er zijn.

Mijnzzp.nl