Opleiding tot Instrumentmaker

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingAllround Verspaner (Mbo 3)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingIndustrieel Product Ontwerpen (Hbo)
VervolgopleidingWerktuigbouwkunde (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding research instrumentmaker

De Mbo-opleiding research instrumentmaker is een gespecialiseerde opleiding binnen de fijnmechanische techniek en heeft veel weg van het beroep verspaner. De werkzaamheden van een instrumentmaker zijn nog fijner en meer gespecialiseerd dan die van een reguliere verspaner. Een instrumentmaker maakt bijvoorbeeld onderdelen voor microscopen of zelfs hele microscopen in een stofvrije ruimte. Als instrumentmaker maak je dan ook complexe instrumenten, die technisch ingewikkeld en hoogstaand zijn. Een instrumentmaker werkt niet alleen met metaal of aluminium maar met veel meer soorten materialen wanneer dit nodig mocht zijn. Tijdens de opleiding leer je werken met de meest moderne machines, die tegenwoordig allemaal computergestuurd zijn. Naast het werken met de machines kan je als instrumentmaker ook verantwoordelijk zijn voor het maken van computerprogramma's, die uiteindelijk ingevoerd moeten worden in de computer, zodat de machines precies weten wat er gebeuren moet. Op school is er onder meer aandacht voor vakken als materialenkennis, tekening lezen, technisch tekenen, wiskunde, natuurkunde, Nederlands, beroepsvorming en natuurlijk ICT. ICT speelt als instrumentmaker een belangrijk rol tijdens de opleiding, omdat de meeste machines tegenwoordig computergestuurd zijn. Tijdens de Mbo-opleiding research instrumentmaker zal je diverse keren stage lopen bij erkende leerbedrijven. De Mbo-opleiding research instrumentmaker is overigens lang niet op alle Mbo-scholen te volgen, omdat de opleiding instrumentmaker zeer gespecialiseerd is.

Opleidingsduur en niveau research instrumentmaker

De Mbo-opleiding research instrumentmaker zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen research instrumentmaker

Na het afronden van de Mbo-opleiding research instrumentmaker niveau vier is het mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding Industrieel Product Ontwerpen of de Hbo-opleiding Werktuigbouwkunde.

Vooropleiding research instrumentmaker

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo, voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding research instrumentmaker op niveau vier. Het is zeker verstandig om eerst de Mbo-opleiding allround verspaner te doorlopen, omdat deze opleiding goed aansluit op de opleiding research instrumentmaker. Wanneer je niet beschikt over de juiste vooropleidingen is het in de meeste gevallen mogelijk om een intakegesprek te houden, om te bekijken welke mogelijkheden er zijn.

Mijnzzp.nl