Versnellingsbakspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een versnellingsbakspecialist is een monteur en revisietechnicus, die zich gespecialiseerd heeft in het onderhouden, repareren en reviseren van versnellingsbakken. In de meeste gevallen betreft dit gecompliceerde versnellingsbakken, zoals automatische versnellingsbakken en halfautomatische versnellingsbakken (semi-automaten), die verschillende vormen van onderhoud en revisie nodig kunnen hebben als er problemen ontstaan. Moderne versnellingsbakken zijn complex, waardoor er relatief gezien makkelijk storingen kunnen ontstaan. Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van een versnellingsbakspecialist is de elektronica, omdat de meeste moderne versnellingsbakken elektronisch aangestuurd worden. Het onderhouden, repareren of reviseren van versnellingsbakken is specialistenwerk, dat alleen uitgevoerd kan worden door gespecialiseerde versnellingsbakspecialisten, die gebruik mogen maken van de benodigde software. De software van versnellingsbakken is in de meeste gevallen alleen in te lezen als iemand hiervoor toestemming heeft van de fabrikant of dealer. Zonder de benodigde licentie om software in te kunnen lezen zal een versnellingsbak niet werken bij moderne auto's of andere voertuigen. Deze maatregel is niet alleen ingevoerd om het dealerschap te beschermen, maar is ook een belangrijke anti-diefstalmaatregel. Met andere woorden is het niet mogelijk om een versnellingsbak afkomstig van diefstal te installeren, omdat deze niet zal werken zonder de juiste software. De auto zal de versnellingsbak niet herkennen en zal dan niet werken. Het inlezen van een versnellingsbak is in veel gevallen alleen mogelijk bij de dealer of bij een erkend bedrijf dat toestemming heeft van de dealer. Vooral de automatische versnellingsbakken maken gebruik van gecompliceerde elektronica met betrekking tot de aansturing. Als versnellingsbakspecialist heb je te maken met verschillende versnellingsbakken, waardoor een versnellingsbakspecialist over brede technische kennis moet beschikken.

Een versnellingsbakspecialist is dus een monteur die aangemerkt kan worden als revisietechnicus. Revisie van een versnellingsbak is niet goedkoop en kan alleen uitgevoerd worden door gespecialiseerde bedrijven. Mechanische onderdelen die versleten zijn binnen de versnellingsbak kunnen storingen veroorzaken, waardoor de schakelbak niet goed meer werkt. Deze onderdelen zullen dan ook vervangen moeten worden, zodat de versnellingsbak probleemloos kan functioneren. Belangrijk om te weten is dat een versnellingsbak bestaat uit een mechanisch gedeelte (de bak zelf) en uit een aansturingsgedeelte (de elektronica). Het komt regelmatig voor dat de elektronica stuk is en niet de bak. De elektronica in een versnellingsbak is verantwoordelijk voor de aansturing van de versnellingsbak. Als de elektronica niet meer werkt zullen er foutmeldingen optreden. Het is dus niet zo dat een probleem aan een versnellingsbak een mechanisch probleem hoeft te zijn. Als meetsensors van de elektronica vervuild raken kunnen er al problemen ontstaan. Ook komt het nogal eens voor dat een simpel elektronica draadje (soldering) losgesprongen is van een printplaat, waardoor de versnellingsbak niet meer werkt. Soms is dit zo extreem dat een koude versnellingsbak foutmeldingen geeft en een warme versnellingsbak niet, omdat het losgesprongen elektronica draadje wel of niet contact maakt met de printplaat. Het vaststellen van de juiste diagnose is dan ook belangrijk, om het probleem te kunnen verhelpen.

Spoelen versnellingsbak

Het spoelen van versnellingsbakken wordt veel uitgevoerd, omdat dit de goedkoopste manier is om mogelijke problemen te verhelpen. Het spoelen kan uitgevoerd worden als preventief onderhoud of wordt uitgevoerd om storingen in de versnellingsbak te verhelpen. Vooral als er storingen optreden in een versnellingsbak is het spoelen de eerste stap om deze storingen te verhelpen. Het spoelen is echter in lang niet alle gevallen voldoende om de storingen daadwerkelijk te verhelpen. De meeste bedrijven zullen een versnellingsbak eerst spoelen als er storingen zijn, omdat andere werkzaamheden aan de versnellingsbak, zoals revisiewerkzaamheden, kostbaar zijn. Een automatische versnellingsbak is voorzien van ATF-olie (Automatic Transmission Fluid) die, net als normale motorolie, vervuild en dikker kan worden, waardoor storingen kunnen optreden in de versnellingsbak. In de praktijk is het zo dat veel mensen hun DSG bak spoelen. De DSG bak staat algemeen bekend als gevoelige versnellingsbak voor mogelijke problemen.

Schakelfouten en spoelen

De techniek binnen in een versnellingsbak is complex, waardoor er schakelfouten kunnen optreden als er sprake is van vervuiling of dikke olie. Deze schakelfouten treden meestal op tijdens het overschakelen van de versnellingsbak. Door het spoelen van de versnellingsbak zullen aanslag en vuil, zoals metaaldeeltjes verwijderd worden, waardoor deze fouten niet meer optreden. Het spoelen van een versnellingsbak wordt uitgevoerd door het toevoegen van een speciaal reinigingsmiddel aan de versnellingsbakolie, waardoor aanslag oplost en vuil, zoals metaaldeeltjes, verwijderd wordt uit de versnellingsbak. Een speciale spoelmachine zal ervoor zorgen dat de vervuilde olie verwijderd wordt en dat de versnellingsbak voorzien wordt van nieuwe olie, zonder dat deze droogloopt, wat schade kan opleveren aan de versnellingsbak. Als het spoelen van een automaat het probleem niet verhelpt zijn de interne onderdelen meestal versleten of is de elektronische aansturing van de versnellingsbak stuk.

Tweedehands auto kopen met automatische versnellingsbak

Wie overweegt om een tweedehands auto te kopen met automatische versnellingsbak doet er verstandig aan extra goed op te letten. Het toepassen van automatische of semi-automatische versnellingsbakken in auto's komt tegenwoordig veel voor. Moderne tweedehands auto's met een automatische versnellingsbak kunnen nogal eens voor problemen zorgen. Bepaalde automerken hebben auto's verkocht met automatische versnellingsbakken, die achteraf niet geheel probleemloos blijken te zijn. Het lastige van een automatische versnellingsbak is dat problemen met de schakelbak zich op ieder moment kunnen voordoen en dat ze van tevoren meestal niet waar te nemen zijn. Er zijn veel forums te vinden die gaan over versnellingsbakken, omdat redelijk veel mensen problemen ervaren met hun automatische versnellingsbak. Een compleet nieuwe versnellingsbak kost al snel drieduizend euro en kan bij duurdere auto's vele malen hoger uitvallen. Met andere woorden kan het voorkomen dat een tweedehands auto met een kapotte automaat (bijna) total loss is. De meeste garagehouders nemen geen enkel risico met betrekking tot reparaties aan versnellingsbakken, waardoor ze meestal alleen nieuwe versnellingsbakken willen installeren, die kostbaar zijn. Het afdwingen van extra garantie met betrekking tot de versnellingsbak is dan ook aan te raden.

DSG versnellingsbak:

Spoelen van de Automatische Transmissie:

Opleidingen tot versnellingsbakspecialist

Er bestaan geen erkende opleidingen tot een versnellingsbakspecialist. Een versnellingsbakspecialist zal over het algemeen een automonteur zijn die bijvoorbeeld de Mbo-opleiding allround automonteur afgerond heeft. Wel is het zo dat binnen de automaten revisiebranche veel extra interne en externe opleidingen aangeboden worden, omdat het om zeer specifieke kennis gaat. Zie voor meer informatie ook de Vereniging Nederlandse Transmissie Specialisten (VNTS). Een revisie aan een versnellingsbak is wat anders dan het vervangen van een versnellingsbak, waardoor extra opleidingen nodig zijn. De meeste versnellingsbakspecialisten zijn werkzaam voor een revisiebedrijf of als ondernemer. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een versnellingsbakspecialist werkzaam kan zijn

Een versnellingsbakspecialist is meestal werkzaam binnen de automaten revisie branche en niet voor dealers of garagehouders. De laatste jaren zijn er steeds meer gespecialiseerde versnellingsbak-bedrijven bijgekomen, omdat er steeds meer auto's en campers verkocht worden met automatische versnellingsbakken. Daarnaast is het denkbaar dat een versnellingsbakspecialist werkzaam is als ondernemer.

Competenties versnellingsbakspecialist

De belangrijkste competentie van een versnellingsbakspecialist is dat je aangemerkt kan worden allround technicus. Ook zal een versnellingsbakspecialist over onderzoeksvaardigheden moeten beschikken. De onderzoeksvaardigheden hebben vooral betrekking op het kunnen stellen van de juiste diagnoses. Het voorkomen van onnodig dure reparaties is belangrijk, door het stellen van de juiste diagnoses. Omdat een versnellingsbakspecialist in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende collega's kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als een versnellingsbakspecialist werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn bijscholing, inspecteren, controleren, ICT, secuur, adviseren, testen, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als versnellingsbakspecialist

Het arbeidsmarktperspectief van een versnellingsbakspecialist is goed te noemen. De laatste jaren zijn er binnen de automaten revisie branche steeds meer bedrijven bijgekomen, omdat er steeds meer auto's verkocht worden met automatische versnellingsbakken, waardoor er een groeiende vraag is naar specialisten. De doorgroeimogelijkheden van een versnellingsbakspecialist moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie. Denk bijvoorbeeld aan de functie bedrijfsleider of aan de functie chef-werkplaats. Ook het starten van een revisiebedrijf kan aangemerkt worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris versnellingsbakspecialist

Een versnellingsbakspecialist zal in de meeste gevallen onder de cao motorvoertuigen vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een monteur die zich gespecialiseerd heeft in versnellingsbakken zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende versnellingsbakspecialist kan over het algemeen meer verdienen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Versnellingsbakspecialist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Versnellingsbakspecialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl