Versnellingsbakspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een versnellingsbakspecialist is een gespecialiseerde vakman in het onderhouden, repareren en reviseren van versnellingsbakken. In de meeste gevallen betreft dit gecompliceerde versnellingsbakken zoals automatische versnellingsbakken en halfautomatische versnellingsbakken (semi-automaten), die verschillende vormen van onderhoud c.q. revisies nodig kunnen hebben als er problemen ontstaan. Moderne versnellingsbakken zijn complex, waardoor er relatief gezien makkelijk stroringen kunnen ontstaan. Een belangrijk onderdeel binnen de werkzaamheden van een versnellingsbakspecialist is de elektronica, omdat de meeste moderne versnellingsbakken elektronisch aangestuurd worden. De specialisatie versnellingsbakspecialist betreft over het algemeen automonteurs die zich gespecialiseerd hebben in versnellingsbakken. Het onderhouden, repareren of reviseren van versnellingsbakken is specialistenwerk, dat doorgaans alleen uitgevoerd kan worden door gespecialiseerde versnellingsbakspecialisten die ook gebruik mogen maken van de benodigde software. De software van versnellingsbakken is over het algemeen alleen in te lezen als iemand hiervoor toestemming heeft van de fabrikant of dealer. Zonder de benodigde licentie om software in te kunnen lezen zal een versnellingsbak meestal niet werken bij moderne auto's of andere voertuigen.

Deze maatregel is niet alleen ingevoerd om het dealerschap te beschermen maar is ook een belangrijke anti diefstalmaatregel. Met andere woorden is het niet mogelijk om een versnellingsbak afkomstig van diefstal te installeren, omdat deze niet zal werken zonder de juiste software. De auto zal de versnellingsbak niet herkennen en zal dan ook niet werken. Het inlezen van een versnellingsbak is over het algemeen alleen mogelijk bij de dealer of bij een bedrijf dat toestemming heeft van de dealer. Vooral de automatische versnellingsbakken maken gebruik van gecompliceerde elektronica met betrekking tot de aansturing.

Waarom een versnellingsbak spoelen

Het spoelen van een versnellingsbak wordt veel uitgevoerd. Het spoelen kan uitgevoerd worden als preventief onderhoud of wordt uitgevoerd om storingen in de versnellingsbak te verhelpen. Vooral wanneer er storingen optreden in een versnellingsbak is het spoelen de eerste stap om deze storingen te verhelpen. Het spoelen is echter in lang niet alle gevallen voldoende om de storingen daadwerkelijk te verhelpen. De meeste bedrijven zullen een versnellingsbak eerst spoelen wanneer er storingen zijn, omdat andere werkzaamheden aan de versnellingsbak, zoals revisiewerkzaamheden, meestal kostbaar zijn. Vooral automatische versnellingsbakken kunnen zeer storingsgevoelig zijn waardoor het spoelen meestal zinvol is.

Een automatische versnellingsbak is voorzien van ATF-olie (Automatic Transmission Fluid) die, net als normale motorolie, vervuild en dikker kan worden waardoor storingen kunnen optreden in de versnellingsbak. De techniek binnen in een versnellingsbak is zeer gecompliceerd waardoor er schakelfouten kunnen optreden wanneer er sprake is van vervuiling of dikke olie. Deze schakelfouten treden meestal op tijdens het overschakelen van de versnellingsbak. Door het spoelen van de versnellingsbak zal aanslag en vuil zoals metaaldeeltjes verwijderd worden waardoor deze fouten niet meer optreden.

Het spoelen van een versnellingsbak wordt uitgevoerd door het toevoegen van een speciaal reinigingsmiddel aan de versnellingsbakolie, waardoor aanslag oplost en vuil zoals metaaldeeltjes verwijderd wordt uit de versnellingsbak. Een speciale spoelmachine zal er voor zorgen dat de vervuilde olie verwijderd wordt en dat de versnellingsbak voorzien wordt van nieuwe olie, zonder dat deze droogloopt wat schade kan opleveren aan de versnellingsbak. Wanneer het spoelen van een automaat het probleem niet verhelpt zijn de interne onderdelen meestal versleten of is de elektroniche aansturing van de versnellingsbak stuk.

Revisie versnellingsbak

Revisie van een versnellingsbak is doorgaans niet goedkoop en kan alleen uitgevoerd worden door gespecialiseerde bedrijven. Mechanische onderdelen die te versleten zijn binnen de versnellingsbak kunnen storingen veroorzaken, waardoor de schakelbak niet goed meer werkt. Deze onderdelen zullen dan ook vervangen moeten worden, zodat de versnellingsbak weer probleemloos kan functioneren. Belangrijk om te weten is dat een versnellingsbak bestaat uit een mechanisch gedeelte (de bak zelf) en uit een aansturingsgedeelte (de elektronica). In veel gevallen is het prima denkbaar dat de elektronica stuk is en niet de bak zelf. De elektronica in een versnellingsbak is verantwoordelijk voor de aansturing van de versnellingsbak. Wanneer de elektronica niet meer werkt of niet goed meer werkt zullen er foutmeldingen optreden.

Het is dus niet zo dat een probleem aan een versnellingsbak een mechanisch probleem hoeft te zijn. Wanneer meetsensors van de elektronica vervuild zijn kunnen er al problemen optreden. Ook komt het nogal eens voor dat een simpel elektronicadraadje (soldering) los gesprongen is van een printplaat waardoor de versnellingsbak niet meer werkt. Soms is dit zo extreem dat een koude versnellingsbak foutmeldingen geeft en een warme versnellingsbak niet, omdat het losgesprongen elektronicadraadje wel of niet contact maakt met de printplaat. Het vaststellen van de juiste diagnose is dan ook belangrijk, om het probleem te kunnen verhelpen zonder dat er uitgaven gedaan worden die achteraf wellicht niet nodig waren.

Auto kopen met een automatische versnellingsbak

Wie een tweedehands auto wil kopen met een automatische versnellingsbak doet er verstandig aan extra goed op te letten. Het toepassen van een automatische of semi-automatische versnellingsbak in auto's komt tegenwoordig veel voor. Moderne tweedehands auto's met een automatische versnellingsbak kunnen nogal eens voor problemen zorgen. Bepaalde automerken hebben veel auto's verkocht met automatische versnellingsbakken die achteraf niet geheel probleemloos blijken te zijn.

Het lastige van een automatische versnellingsbak is dat problemen met de schakelbak zich op ieder moment kunnen voordoen en dat deze van te voren meestal niet waar te nemen zijn. Er zijn veel forums te vinden die gaan over versnellingsbakken, omdat redelijk veel mensen problemen ervaren met betrekking tot hun automatische versnellingsbak en de reparatiekosten doorgaans hoog zijn. Een compleet nieuwe versnellingsbak kost al snel drieduizend euro voor een doorsnee auto en kan bij duurdere auto's vele malen hoger uitvallen. Met andere woorden kan het voorkomen dat een tweedehands auto met een kapotte automaat (bijna) total loss is. De meeste autodealers nemen geen enkel risico met betrekking tot reparaties aan versnellingsbakken, waardoor ze meestal alleen nieuwe versnellingsbakken willen installeren die kostbaar zijn. Het afdwingen van extra garantie met betrekking tot de versnellingsbak is dan ook zeker aan te raden.

DSG versnellingsbak:

Spoelen van de Automatische Transmissie:

Opleidingen tot versnellingsbakspecialist

Er bestaan geen erkende opleidingen tot een versnellingsbakspecialist. Een versnellingsbakspecialist zal over het algemeen een automonteur zijn die bijvoorbeeld de Mbo-opleiding allround automonteur afgerond heeft. Wel is het zo dat binnen de automaten revisiebranche veel extra interne en externe opleidingen aangeboden worden, omdat het om zeer specifieke kennis gaat. Zie voor meer informatie ook de Vereniging Nederlandse Transmissie Specialisten (VNTS). Een revisie aan een versnellingsbak is wat anders dan het vervangen van een versnellingsbak, waardoor extra opleidingen nodig zijn. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende versnellingsbakspecialist.

Bedrijven waar een versnellingsbakspecialist werkzaam kan zijn

Een  versnellingsbakspecialist is over het algemeen werkzaam binnen de automaten revisiebranche en niet werkzaam voor dealers of garagehouders. De laatste jaren zijn er steeds meer gespecialiseerde versnellingsbakbedrijven bijgekomen, omdat er steeds meer auto's verkocht worden met automatische versnellingsbakken. Daarnaast is het natuurlijk niet ondenkbaar dat een versnellingsbakspecialist werkzaam is als zelfstandig ondernemer.

Competenties versnellingsbakspecialist

De belangrijkste competentie als versnellingsbakspecialist is het kunnen vaststellen van de juiste diagnose, omdat problemen met versnellingsbakken diverse oorzaken kunnen hebben en de reparatiekosten over het algemeen hoog zijn. Het voorkomen van onnodige dure reparaties is dan ook zeer belangrijk, door het stellen van de juiste diagnose. Dit kan alleen bereikt worden door een goed opgeleide vakman of vakvrouw die kennis van zaken heeft. Daarnaast moet een versnellingsbakspecialist aangemerkt kunnen worden als allround technicus en monteur, die zelfstandig in staat is om problemen op te lossen. Omdat een versnellingsbakspecialist in de meeste gevallen zal samenwerken met diverse collega's kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als een versnellingsbakspecialist werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als versnellingsbakspecialist

Het arbeidsmarktperspectief als goed opgeleide versnellingsbakspecialist of als automonteur is over het algemeen zeer goed te noemen. De laatste jaren zijn er binnen de automaten revisiebranche steeds meer bedrijven bijgekomen, omdat er steeds meer auto's verkocht worden met automatische versnellingsbakken waardoor er een groeiende vraag is naar specialisten. De doorgroeimogelijkheden als versnellingsbakspecialist moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie of het starten van je eigen revisiebedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris versnellingsbakspecialist

Een versnellingsbakspecialist zal over het algemeen onder de cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven vallen, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Wat een versnellingsbakspecialist precies zal verdienen is lastig aan te geven, omdat er redelijk veel versnellingsbakspecialisten werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Zie voor een salarisindicatie het beroep automonteur.

Mijnzzp.nl