Opleiding tot Automonteur

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingAutotechnicus (Mbo 2)
VooropleidingEerste autotechnicus (Mbo 3)
VooropleidingVmbo-diploma, Havo of Vwo
VervolgopleidingElektrotechniek (Hbo)
VervolgopleidingWerktuigbouwkunde (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding allround automonteur

Het vak automonteur kent verschillende opleidingsniveaus, die oplopen van de Mbo-opleiding autotechnicus, de Mbo-opleiding eerste autotechnicus en als laatste de Mbo-opleiding technisch specialist personenauto's. De hoogste Mbo-opleiding als automonteur is de dus de Mbo-opleiding technisch specialist personenauto's. Wanneer iemand alle opleidingen doorlopen heeft kan men dus spreken van een allround automonteur. Daarnaast is het binnen de auto-industrie belangrijk om regelmatig bijscholing te volgen, omdat nieuwe technieken en mogelijkheden elkaar snel opvolgen. Gedurende de vakopleiding allround automonteur zal je in de meeste gevallen vier dagen in de week werken en één dag in de week theorieles volgen op school. Tijdens de opleiding zal je regelmatig praktijkexamens moeten afleggen, die in de meeste gevallen beoordeeld zullen worden door je leermeester en stagebegeleider van school. Alle praktijkexamens gecombineerd met je theorie-examens zullen samen het Mbo-diploma technisch specialist personenauto's vormen, waarna je jezelf allround automonteur mag noemen. De Mbo-opleiding technisch specialist personenauto's gaat zeker verder qua opleiding dan het alleen kunnen repareren van auto's, omdat tijdens deze opleiding ook communicatie met leveranciers en klanten een belangrijke rol zullen spelen. Na het afronden deze opleiding zal je als allround automonteur in staat zijn om zelfstandig de meest ingewikkelde storingen op te lossen en ben je communicatief gezien in staat om klanten goed te woord te staan.

Opleidingsduur en niveau allround automonteur

De Mbo-opleiding technisch specialist personenauto's zal over het algemeen drie tot vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen allround automonteur

Na het afronden van de Mbo-opleiding technisch specialist personenauto's niveau vier kan je automatisch doorgroeien tot een geschikte Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding werktuigbouwkunde of de Hbo-opleiding elektrotechniek. Wanneer je beschikt over de juiste vooropleidingen is het over het algemeen mogelijk om een Hbo-opleiding binnen drie jaar af te ronden. Het is met een Mbo-diploma niveau drie niet mogelijk om automatisch door te groeien tot een Hbo-opleiding.

Vooropleiding allround automonteur

De meeste vakscholen zien het liefst de logische volgorde: Vmbo-diploma, Mbo-opleiding autotechnicus niveau twee en de afgeronde Mbo-opleiding eerste autotechnicus niveau drie voordat je automatisch mag beginnen aan de Mbo-opleiding technisch specialist personenauto's. Wanneer je beschikt over andere opleidingen, zoals een havo-opleiding, kan het zijn dat er eerst een toelatingsgesprek gehouden zal worden. Het is als aanstaande automonteur verstandig om te beginnen met de Mbo-opleiding autotechnicus niveau twee, omdat je tijdens deze opleiding de basisvaardigheden als automonteur zal leren.

Mijnzzp.nl