Diagnosetechnicus

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep diagnosetechnicus
Werken als allround diagnosetechnicus
Wat doet een diagnosetechnicus
Werkzaamheden van een diagnosetechnicus:
Technisch Specialist Personenauto:
Wat doet een diagnosetechnicus:
Opleidingen tot diagnosetechnicus
Bedrijven waar een diagnosetechnicus werkzaam kan zijn
Competenties diagnosetechnicus
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als diagnosetechnicus
Arbeidsvoorwaarden en salaris diagnosetechnicus
Eigen bedrijf starten als Diagnosetechnicus
Boekhoudprogramma vergelijken Diagnosetechnicus

Beroep diagnosetechnicus

Een diagnosetechnicus is een eerste monteur, die verantwoordelijk is voor het opsporen van vage of lastige storingen waarvan de oorzaak onduidelijk is. In veel gevallen hebben de werkzaamheden van een diagnosetechnicus te maken met elektronica, maar er kan ook sprake zijn van andere storingen waarvan de oorzaak niet of lastig te vinden is. Het beroep diagnosetechnicus heeft dus alles met techniek te maken. Techniek komt in alle branches voor, maar de meeste diagnosetechnici zijn werkzaam binnen de motorvoertuigentechniek, wat betrekking kan hebben op alle vormen van vervoer. Een diagnosetechnicus kan bijvoorbeeld een allround eerste automonteur of eerste bedrijfswagenmonteur zijn, die beschikt over specialistische kennis en ervaring. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een diagnosetechnicus het beste omschrijven als het onderzoeken van storingen door middel van meetapparatuur en diagnoseapparatuur. Ondanks dat een diagnosetechnicus veel gebruikmaakt van moderne apparatuur mag van een diagnosetechnicus verwacht worden dat hij of zij zonder apparatuur eventuele storingen kan opsporen en verhelpen. Het zijn meestal de onverklaarbare storingen die overgelaten worden aan de diagnosetechnicus. Denk bijvoorbeeld aan een controlelampje dat steeds gaat branden, omdat een ander systeem storing maakt. De oorzaak van dit soort storingen is in sommige gevallen moeilijk vindbaar. In alle gevallen zal een diagnosetechnicus te maken hebben met complexe reparaties en onderhoudswerkzaamheden. Als diagnosetechnicus zal je in de meeste gevallen gebruikmaken van computers en software om de oorzaak van storingen te kunnen vinden. Het is dus belangrijk dat een diagnosetechnicus met verschillende computersystemen overweg kan. In de meeste gevallen zul je door collega's ingeroepen worden als er sprake is van een onverklaarbare storing of foutmelding.

Werken als allround diagnosetechnicus

Een diagnosetechnicus is dus gespecialiseerd in het verhelpen van storingen waarvan de oorzaak onduidelijk is. In de meeste gevallen zal een diagnosetechnicus aangemerkt moeten worden als eerste automonteur of als eerste bedrijfswagenmonteur. Een diagnosetechnicus kan bijvoorbeeld te maken krijgen met een automatische versnellingsbak, die niet werkt, omdat er sprake is van een elektronische of mechanische storing. Het is de verantwoordelijkheid van de diagnosetechnicus om vast te stellen, wat nu precies het probleem is. Bij een automatische versnellingsbak kan het bijvoorbeeld gaan om sensoren die smerig zijn, of gaan om lagers die niet meer goed functioneren. Het stellen van de juiste diagnose is belangrijk om onnodige kosten te voorkomen. Bij smerige sensors is het in de meeste gevallen mogelijk om een versnellingsbak te spoelen, waardoor het probleem verholpen kan worden. Bij kapotte lagers zal er een revisie uitgevoerd moeten worden. Omdat voertuigtechniek tegenwoordig complex is is het opsporen van storingen in sommige gevallen niet makkelijk. Dat een voertuig bepaalde storingen geeft, houdt niet automatisch in dat de techniek stuk is. Bij versnellingsbakken kunnen ijzerdeeltjes op de sensoren al storingen geven, waardoor er foutmeldingen optreden.

Wat doet een diagnosetechnicus

Het is niet zo dat een diagnosetechnicus alleen verantwoordelijk is voor het verhelpen van computerstoringen. Een diagnosetechnicus kan ook ingezet worden om andere moeilijk vindbare klachten te verhelpen. Denk bijvoorbeeld aan een vrachtwagen, die te maken heeft met trillingen onder het rijden. In dat geval is een diagnosetechnicus verantwoordelijk voor het controleren van de ophanging om te bekijken, wat nu precies de oorzaak is. Een ander voorbeeld is het verhelpen van een lastige elektronische storing aan de inbouwapparatuur. Als diagnosetechnicus zal je in de meeste gevallen systematisch werken volgens de werkvoorschriften om de oorzaak van een probleem te kunnen vinden.

Werkzaamheden van een diagnosetechnicus:

  • Het analyseren van problemen.
  • Het eventueel rapporteren van storingen aan de leverancier.
  • Het opstellen van diagnoserapporten.
  • Het ondersteunen van andere vaklieden.
  • Het testen van voertuigen met behulp van meetapparatuur.
  • Het uitvoeren van onderzoek naar storingen.
  • Het zelfstandig oplossen van storingen.

Technisch Specialist Personenauto:

Wat doet een diagnosetechnicus:

Opleidingen tot diagnosetechnicus

Het beroep diagnosetechnicus is te algemeen om een specifieke opleiding te kunnen benoemen. Een diagnosetechnicus kan bijvoorbeeld over de Mbo-opleiding Allround Automonteur beschikken, maar ook over de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde, afhankelijk van de soort diagnosetechnicus. In alle gevallen is een diagnosetechnicus aan te merken als een ervaren vakman die beschikt over veel kennis. Het zijn over het algemeen alleen de echte vakmensen die zich allround diagnosetechnicus kunnen noemen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket voor de zzp administratie. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een diagnosetechnicus werkzaam kan zijn

Een diagnosetechnicus is in de meeste gevallen werkzaam voor een garagehouder. Daarnaast kan een diagnosetechnicus werkzaam zijn voor bedrijven, die te maken hebben met mobiele werktuigen. Omdat een diagnosetechnicus een allround monteur is kan een diagnosetechnicus ook werkzaam zijn als pechhulpverlener. Het is denkbaar dat een diagnosetechnicus werkzaam is als ondernemer.

Competenties diagnosetechnicus

De belangrijkste competentie van een diagnosetechnicus is dat je aangemerkt kan worden als allround monteur en technicus, die zelfstandig in staat is om alle voorkomende storingen te kunnen verhelpen. Daarnaast zal een diagnosetechnicus moeten beschikken over onderzoeksvaardigheden. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat de meeste diagnosetechnici te maken hebben met collega's, klanten en leveranciers. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, inspecteren, controleren, inzicht, plannen, organiseren, diagnosticeren, doorzettingsvermogen en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als diagnosetechnicus

Het arbeidsmarktperspectief van een diagnosetechnicus is goed te noemen. De meeste bedrijven, die met techniek te maken hebben, kunnen niet functioneren zonder een goede diagnosetechnicus. Een diagnosetechnicus zal dan ook geen enkele moeite hebben met het verkrijgen van werk. De doorgroeimogelijkheden van een diagnosetechnicus moten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de functie chef-werkplaats. Daarnaast is het mogelijk dat een diagnosetechnicus kan doorgroeien tot docent motorvoertuigentechniek. In dat geval zal je wel aanvullende opleidingen moeten volgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris diagnosetechnicus

Een diagnosetechnicus zal in de meeste gevallen onder de cao motorvoertuigen vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een allround diagnosetechnicus zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Diagnosetechnicus

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Diagnosetechnicus, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Diagnosetechnicus

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Diagnosetechnicus bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Diagnosetechnicus.

Mijnzzp.nl