Diagnosetechnicus

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Diagnosetechnicus is een algemene benaming voor gespecialiseerde vakmensen die verantwoordelijk zijn voor het opsporen van vage en/of lastige storingen waarvan de oorzaak onduidelijk is. In veel gevallen hebben de werkzaamheden van een diagnosetechnicus te maken met elektronica, maar er kan ook sprake zijn van andere storingen waarvan de oorzaak niet of lastig te vinden is. Het beroep diagnosetechnicus heeft dus alles met techniek te maken. Techniek komt in alle branches voor, maar de meeste diagnosetechnici zijn werkzaam binnen de motorvoertuigentechniek, wat betrekking kan hebben op alle vormen van vervoer. Een diagnosetechnicus kan dan ook een gespecialiseerde allround automonteur zijn die beschikt over veel specifieke kennis en ervaring. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een diagnosetechnicus het beste omschrijven als het onderzoeken van storingen door middel van meetapparatuur en diagnoseapparatuur. Ondanks dat een diagnosetechnicus gebruik kan maken van moderne apparatuur mag van een diagnosetechnicus ook verwacht worden dat hij of zij zonder apparatuur eventuele storingen kan opsporen en verhelpen. Het zijn juist de onverklaarbare storingen die over het algemeen overgelaten worden aan de diagnosetechnicus. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde controlelampjes die gaan branden omdat een ander systeem in het voertuig storing maakt. De oorzaak van dit soort storingen is in sommige gevallen moeilijk vindbaar.

Het beroep diagnosetechnicus heeft in veel gevallen te maken met voertuigentechniek. Voertuigentechniek is ook weer een ruim begrip, omdat er binnen de voertuigentechniek ook weer uiteenlopende soorten vaklieden werkzaam kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan automonteurs, monteurs mobiele werktuigen en aan versnellingsbakspecialisten die allemaal gespecialiseerd zijn binnen bepaalde vormen van techniek of onderdelen van techniek. Omdat voertuigentechniek vandaag de dag zeer complex kan zijn is het opsporen van bepaalde storingen in sommige gevallen niet makkelijk. Dat een voertuig bepaalde storingen geeft wil niet automatisch inhouden dat de techniek stuk is. Bij versnellingsbakken bijvoorbeeld kunnen ijzerdeeltjes op sensoren al storingen geven, waardoor er foutmeldingen optreden. In dit soort gevallen kan het spoelen van de versnellingsbak het probleem (misschien) oplossen. Een ander vorm van diagnosetechnicus kan weer zijn een ervaren dieselmonteur.

Wat doet een diagnosetechnicus allemaal

De werkzaamheden van een diagnosetechnicus hebben betrekking op het opsporen van lastige en/of moeilijk verklaarbare storingen. Dit zijn vaak storingen die optreden om onduidelijke redenen. De werkzaamheden van een diagnosetechnicus kunnen gezien worden in het uitvoeren van niet destructief onderzoek, echter heeft niet destructief onderzoek juist meer betrekking op de algemene kwaliteit van onderdelen en niet op storingen. Denk bijvoorbeeld aan onzichtbare haarscheurtjes waardoor bepaalde onderdelen stuk kunnen gaan.

Werkzaamheden van een diagnosetechnicus:

  • Het analyseren van problemen
  • Het eventueel rapporteren van storingen aan de leverancier
  • Het opstellen van diagnoserapporten
  • Het ondersteunen van andere vaklieden
  • Het testen van voertuigen met behulp van meetapparatuur
  • Het uitvoeren van onderzoek naar storingen
  • Het zelfstandig oplossen van storingen

Technisch Specialist Personenauto:

Diagnose moderne voertuigelektronica:

Opleiding autodiagnostechnicus:

Opleidingen tot diagnosetechnicus

Het beroep diagnosetechnicus is te algemeen om een specifieke opleiding te kunnen benoemen. Een diagnosetechnicus kan bijvoorbeeld over de Mbo-opleiding Allround Automonteur beschikken maar ook over de Hbo-opleiding Werktuigbouwkunde, afhankelijk van de soort diagnosetechnicus. In alle gevallen is een diagnosetechnicus aan te merken als een ervaren vakman die beschikt over veel kennis. Het zijn over het algemeen alleen de echte vakmensen die zich allround diagnosetechnicus kunnen noemen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een diagnosetechnicus werkzaam kan zijn

Een diagnosetechnicus kan voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn die met techniek te maken hebben zoals garagehouders, scheepswerven en mechanisatiebedrijven (landbouwmachines). Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een diagnosetechnicus werkzaam is als ondernemer, omdat een goede diagnosetechnicus over het algemeen geen enkele moeite zal hebben met het verkrijgen van voldoende opdrachten.

Competenties diagnosetechnicus

De belangrijkste competentie als diagnosetechnicus is dat een diagnosetechnicus aangemerkt moet kunnen worden als een allround monteur en allround technicus die zelfstandig in staat is om alle voorkomende storingen te kunnen verhelpen. Vakkennis in zijn algemeenheid is dan ook aan te merken als een belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, inzicht, plannen, organiseren, controleren, diagnosticeren, doorzettingsvermogen en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als diagnosetechnicus

Het arbeidsmarktperspectief als diagnosetechnicus is zeer goed te noemen. De meeste bedrijven die met techniek te maken hebben kunnen niet functioneren zonder een goede diagnosetechnicus. Een diagnosetechnicus zal dan ook geen enkele moeite hebben met het verkrijgen van werk. De doorgroeimogelijkheden als diagnosetechnicus kunnen gezien worden in het worden van de chef-werkplaats.

Arbeidsvoorwaarden en salaris diagnosetechnicus

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als diagnosetechnicus, omdat een diagnosetechnicus werkzaam kan zijn binnen verschillende branches met verschillende cao's. Een allround diagnosetechnicus zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl