Onderhoudstechnicus

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep onderhoudstechnicus
Werken als allround onderhoudstechnicus
Verschil onderhoudstechnicus en onderhoudsmonteur
Wat doet een onderhoudstechnicus allemaal:
Beroepsfilm onderhoudstechnicus:
Beroepsfilm onderhoudstechnicus:
Opleidingen tot onderhoudstechnicus
Bedrijven waar een onderhoudstechnicus werkzaam kan zijn
Competenties onderhoudstechnicus
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als onderhoudstechnicus
Arbeidsvoorwaarden en salaris onderhoudstechnicus
Eigen bedrijf starten als Onderhoudstechnicus
Boekhoudprogramma vergelijken Onderhoudstechnicus

Beroep onderhoudstechnicus

Een onderhoudstechnicus is allround technicus, die verantwoordelijk is voor het zelfstandig uitvoeren van verschillende onderhoudswerkzaamheden. Dit heeft meestal betrekking op bedrijfsinstallaties of op installaties, die bij mensen thuis te vinden zijn. Omdat er veel verschillende installaties zijn, van klein tot groot en van simpel tot complex, is het belangrijk dat een onderhoudstechnicus een allround vakman is, die beschikt over brede vakkennis. Naast het onderhouden van installaties kan een onderhoudstechnicus verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van preventief onderhoud, zoals het controleren en smeren van machines. Het beroep onderhoudstechnicus is dus veelzijdig te noemen, omdat een onderhoudstechnicus verstand moet hebben van verschillende technieken en installaties. Een onderhoudstechnicus kan niet alleen gezien worden als monteur, omdat een onderhoudstechnicus meestal ook te maken heeft met elektrotechniek en elektromechanica afhankelijk van de werkzaamheden. Het beroep onderhoudstechnicus moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een onderhoudstechnicus in verschillende branches werkzaam kan zijn op verschillende niveaus. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat een onderhoudstechnicus alleen werkzaam is binnen de industrie of alleen te maken heeft met particulieren. Over het algemeen zal een onderhoudstechnicus beschikken over een eigen werkplaats, waarbinnen gespecialiseerde onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd worden. Dit is wel afhankelijk van de soort werkzaamheden, omdat een onderhoudstechnicus ook regelmatig op locatie werkzaam is. Binnen de industrie is het meestal niet mogelijk om zomaar grote machines te verplaatsen. Daarnaast kan het gaan om vaste installaties bij mensen thuis. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een onderhoudstechnicus omschrijven als het bedrijfszeker houden van machines en installaties door het uitvoeren van preventief onderhoud.

Werken als allround onderhoudstechnicus

Een onderhoudstechnicus is dus een allround vakman, die meestal aangemerkt moet worden als monteur, technicus, installateur en elektrotechnicus. Daarnaast kan een onderhoudstechnicus in sommige gevallen aangemerkt worden als revisietechnicus en als diagnosetechnicus. Als onderhoudstechnicus werk je meestal op verschillende locaties, zoals binnen fabrieken. Als onderhoudstechnicus heb je in dat geval een grote verantwoordelijkheid, omdat machines en productielijnen, maar kort stil mogen liggen vanwege de continuïteit van de productie. Het maken van de juiste planning en het voorradig hebben van de juiste onderdelen is in de meeste gevallen belangrijk, zodat de productie niet onnodig lang stil komt te liggen. Andere werkzaamheden die tot de verantwoordelijkheid van een onderhoudstechnicus kunnen behoren, zijn het eventueel aanpassen van machines en productielijnen. Binnen de industrie kan een onderhoudstechnicus ook te maken hebben met een procesoperator. Een procesoperator is verantwoordelijk voor het gehele productieproces binnen productiebedrijven. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een onderhoudstechnicus beste omschrijven als het uitvoeren van preventief onderhoud, zodat machines en/of installatie niet uitvallen. Een andere benaming voor onderhoudstechnicus kan ook zijn maintenance engineer, echter hoeft een onderhoudstechnicus geen ingenieur te zijn.

Verschil onderhoudstechnicus en onderhoudsmonteur

Het belangrijkste verschil tussen een onderhoudstechnicus en onderhoudsmonteur is dat een onderhoudstechnicus in de meeste gevallen werkzaam is binnen verschillende vakgebieden van de techniek. Een onderhoudstechnicus moet bijvoorbeeld ook over de nodige ICT-kennis beschikken, kennis hebben van regeltechniek en van hydraulica. Een onderhoudsmonteur hoeft in de kern niet te beschikken over technische kennis van elektrotechniek. Deze scheidslijn is wel dun te noemen, echter kunnen de beroepen onderhoudstechnicus en onderhoudsmonteur niet zomaar met elkaar vergeleken worden. Voor alleen het vervangen en monteren van onderdelen kunnen andere vaklieden verantwoordelijk zijn. Als onderhoudstechnicus moet je veelzijdig zijn en voor ieder probleem een oplossing bedenken. Creativiteit speelt binnen dit beroep dan ook een belangrijke rol. Als een machine of installatie stil komt te staan is het de onderhoudstechnicus, die de machine of installatie draaiend moet krijgen. Vanzelfsprekend bestaan de werkzaamheden van een onderhoudstechnicus hoofdzakelijk uit het voorkomen dat machines of installaties stil vallen door het uitvoeren van onderhoud.

Wat doet een onderhoudstechnicus allemaal:

  • Het preventief uitvoeren van onderhouden.
  • Het inspecteren van machines en installaties.
  • Het opstellen van testrapporten.
  • Het tijdig bestellen van onderdelen.
  • Het verhelpen van storingen.
  • Het inregelen van machines en installaties.
  • Het coördineren van onderhoudswerkzaamheden.
  • Het veilig laten functioneren van machines en installaties.

Beroepsfilm onderhoudstechnicus:

Beroepsfilm onderhoudstechnicus:

Opleidingen tot onderhoudstechnicus

Er bestaan verschillende passende opleidingsmogelijkheden als onderhoudstechnicus, zoals de Mbo-opleiding Servicetechnicus Installatietechniek of de Mbo-opleiding Allround Machinebouwer. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de Mbo-opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties. Het beroep onderhoudstechnicus is minimaal een beroep op Mbo-niveau vier. Het is binnen dit beroep belangrijk om regelmatig bijscholing te volgen, omdat de techniek niet stil staat en er steeds weer nieuwe mogelijkheden bijkomen. Daarnaast zijn er genoeg externe opleidingsinstituten te vinden, die verschillende geschikte opleidingen aanbieden. Als je met een eigen bedrijf wenst te starten als zzp'er, is het nodig om de administratie bij te houden. Dit kan je het beste doen met een modern boekhoudpakket.

Bedrijven waar een onderhoudstechnicus werkzaam kan zijn

Een onderhoudstechnicus kan voor diverse bedrijven werkzaam zijn binnen verschillende branches. Denk bijvoorbeeld aan de installatiebranche of aan de metaalbranche. Daarnaast kan een onderhoudstechnicus werkzaam zijn voor fabrieken binnen de industrie, die te maken hebben met complexe installaties en machines. Het is ook mogelijk dat een onderhoudstechnicus werkzaam is voor gespecialiseerde bedrijven, zoals bedrijven die zelfstandig machines bouwen en installeren in opdracht voor klanten. De meeste onderhoudstechnici zijn ook regelmatig werkzaam storingsmonteur of als servicemonteur techniek.

Competenties onderhoudstechnicus

De belangrijkste competentie van een onderhoudstechnicus is dat hij of zij over een brede vakkennis beschikt. Ook het oplossingsgericht werken is belangrijk, omdat machines en installaties niet onnodig lang stil mogen staan. Daarnaast is het belangrijk om volgens de richtlijnen van de fabrikant te werken. Ook veiligheid speelt een belangrijke rol, omdat het werken aan machines en installaties potentieel gevaarlijk is. Een andere belangrijke competentie kan communicatie zijn. Dit heeft vooral betrekking op het overleggen met assemblagemedewerkers, leidinggevenden en externe bedrijven. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, overleggen, samenwerken, stressbestendigheid, anticiperen, plannen, organiseren, controleren en inspecteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als onderhoudstechnicus

Het arbeidsmarktperspectief van een onderhoudstechnicus is altijd goed te noemen. Mensen die alles kunnen, zoals een allround onderhoudstechnicus, zijn zeldzaam te noemen. Werkgevers zitten meestal te springen om allround vakmensen. Het verkrijgen van een baan als onderhoudstechnicus zal dan ook in de meeste gevallen geen probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden van een onderhoudstechnicus moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden, zoals in een leidinggevende functie binnen de afdeling. Denk bijvoorbeeld aan de functie hoofd technische dienst of aan de functie chef-werpkaats.

Arbeidsvoorwaarden en salaris onderhoudstechnicus

Een onderhoudstechnicus zal over het algemeen onder de cao Metaal & Techniek vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Dit kan natuurlijk wel per werkgever verschillen. Een allround onderhoudstechnicus in loondienst zal een salaris verdienen tussen de 2000 en 3000 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Onderhoudstechnicus

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Onderhoudstechnicus, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Onderhoudstechnicus

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Onderhoudstechnicus bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Onderhoudstechnicus.

Mijnzzp.nl