Onderhoudstechnicus

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een onderhoudstechnicus is een vakman die verantwoordelijk is voor uiteenlopende soorten onderhoudswerkzaamheden, zoals het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan bedrijfsinstallaties of aan installaties bij mensen thuis. Omdat er veel verschillende soorten installaties zijn, van klein tot groot en van simpel tot ingewikkeld, is het belangrijk dat een onderhoudstechnicus een allround vakman is die beschikt over een brede vakkennis. Naast onderhoud kan een onderhoudstechnicus ook verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van preventief onderhoud, zoals het controleren en smeren van machines. Het beroep onderhoudstechnicus is een veelzijdig beroep te noemen, omdat een onderhoudstechnicus verstand moet hebben van verschillende soorten technieken en installaties. Een onderhoudstechnicus kan niet alleen gezien worden als een monteur, omdat een onderhoudstechnicus over het algemeen ook veel te maken zal hebben met elektrotechniek en elektromechanica afhankelijk van soort onderhoudswerkzaamheden. Het beroep onderhoudstechnicus moet verder vrij algemeen gezien worden omdat een onderhoudstechnicus in diverse branches werkzaam kan zijn op verschillende niveaus. Het is bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat een onderhoudstechnicus alleen werkzaam zal zijn binnen de industrie met betrekking tot bedrijfsinstallaties. Daarnaast kan een onderhoudstechnicus ook weer alleen werkzaam zijn voor particulieren

Als onderhoudstechnicus werkt je over het algemeen op veel verschillende locaties, zoals binnen fabrieken. Als onderhoudstechnicus heb je in dat geval een grote verantwoordelijkheid, omdat machines en productielijnen over het algemeen maar kort stil mogen liggen vanwege de continuïteit van de productie. De juiste planning maken en het voorradig hebben van de juiste onderdelen is in de meeste gevallen erg belangrijk, zodat de productie niet onnodig lang stil komt te liggen. Andere werkzaamheden die ook tot de verantwoordelijkheid van een onderhoudstechnicus kunnen behoren is het eventueel aanpassen van machines en productielijnen. De verdere inhoudelijke werkzaamheden van een onderhoudstechnicus zijn niet zomaar aan te geven omdat dit per soort installatie en bedrijf kan verschillen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een onderhoudstechnicus beste omschrijven als het uitvoeren van preventief onderhoud, zodat machines en/of installatie niet kunnen uitvallen. Een andere benaming voor onderhoudstechnicus kan tegenwoordig ook zijn maintenance engineer, echter hoeft een onderhoudstechnicus in lang niet alle gevallen ook een ingenieur te zijn.

Wat een onderhoudstechnicus precies allemaal moet kunnen kan per werkgever verschillen. De meeste werkgevers verwachten een allround vakman, die verstand heeft van verschillende technieken. Denk bijvoorbeeld aan pneumatiek, hydraulica, procestechniek, regeltechniek en aan de nodige ICT-kennis. Wanneer een bepaalde machine aan revisie toe is zal deze, als dat mogelijk is, in de werkplaats gereviseerd worden, omdat daar alle gereedschappen en materialen voorhanden zijn. Echter zal een onderhoudstechnicus in de meeste gevallen op locatie werkzaam zijn.

Als onderhoudstechnicus moet je veelzijdig zijn en voor ieder probleem een oplossing bedenken. Creativiteit speelt binnen dit beroep dan ook een belangrijke rol. Wanneer een machine stil komt te staan ben jij de aangewezen persoon om deze weer draaiend te krijgen. Het niet hebben van een klein onderdeel is over het algemeen geen excuus dat de machine niet meer kan draaien. Het is de onderhoudstechnicus die de machine weer moet laten draaien op een veilige manier, tot het juiste onderdeel binnen is.

Beroep onderhoudstechnicus:

Beroep onderhoudstechnicus:

Opleidingen tot onderhoudstechnicus

Er bestaan verschillende passende opleidingsmogelijkheden als onderhoudstechnicus, zoals de Mbo-opleiding Servicetechnicus Installatietechniek of de de Mbo-opleiding Allround Machinebouwer. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de Mbo-opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties. Het beroep onderhoudstechnicus is minimaal een beroep op Mbo-niveau vier. Het is binnen dit beroep belangrijk om regelmatig bijscholing te volgen, omdat de techniek niet stil staat en er steeds weer nieuwe mogelijkheden bijkomen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een onderhoudstechnicus werkzaam kan zijn

Een onderhoudstechnicus kan voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn binnen verschillende branches. Denk bijvoorbeeld aan de installatiebranche of aan de metaalbranche. Daarnaast kan een onderhoudstechnicus werkzaam zijn voor grote fabrieken binnen de industrie die te maken hebben met complexe installaties en machines. Het is ook mogelijk dat een onderhoudstechnicus werkzaam is voor gespecialiseerde bedrijven, zoals bedrijven die zelfstandig machines bouwen en installeren in opdracht voor klanten. In dat geval is een onderhoudstechnicus werkzaam voor een machinebouwer.

Competenties onderhoudstechnicus

De belangrijkste competentie van een onderhoudstechnicus is dat hij of zij over een brede vakkennis beschikt. Ook het oplossingsgericht werken als onderhoudstechnicus is erg belangrijk. Omdat een onderhoudstechnicus met veel verschillende technieken te maken zal krijgen moet een onderhoudstechnicus aan te merken zijn als een allround monteur en technicus die zelfstandig de meest complexe problemen kan oplossen. Daarnaast speelt veiligheid een grote rol als onderhoudstechnicus, omdat het werken aan machines en installaties potentieel gevaarlijk kan zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn stressbestendigheid, anticiperen, plannen, organiseren, samenwerken en communicatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als onderhoudstechnicus

Het arbeidsmarktperspectief als onderhoudstechnicus is altijd goed te noemen. Mensen die alles kunnen, zoals een allround onderhoudstechnicus, zijn zeldzaam te noemen. Werkgevers zitten meestal te springen om allround vakmensen. Het verkrijgen van een baan als onderhoudstechnicus zal dan ook in de meeste gevallen geen probleem hoeven te zijn. De doorgroeimogelijkheden als onderhoudstechnicus moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden, zoals een leidinggevende functie binnen de afdeling.

Arbeidsvoorwaarden en salaris onderhoudstechnicus

Een onderhoudstechnicus zal over het algemeen onder de cao Metaal & Techniek vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Dit kan natuurlijk wel per werkgever verschillen. Een allround onderhoudstechnicus in loondienst zal een salaris verdienen tussen de 2000 en 3000 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl