Servicemonteur (techniek)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep servicemonteur (techniek)
Werken als allround servicemonteur techniek
Service en garantie verlenen
Wat doet een servicemonteur:
Mbo monteur service onderhoud:
Monteur elektrotechnische installaties:
Opleidingen tot servicemonteur
Bedrijven waar een servicemonteur werkzaam kan zijn
Competenties servicemonteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als servicemonteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris servicemonteur
Eigen bedrijf starten als Servicemonteur (techniek)
Boekhoudprogramma vergelijken Servicemonteur (techniek)

Beroep servicemonteur (techniek)

Een servicemonteur is verantwoordelijk voor het onderhouden en repareren van installaties of machines om storingen te verhelpen. Het gaat hier niet zozeer om preventief onderhoud en dat laat meteen een verschil zien met een onderhoudsmonteur. In deze functie is er namelijk wel een specifieke verantwoordelijkheid als het gaat om het uitvoeren van preventieve onderhoudsbeurten om te voorkomen dat er storingen ontstaan. Een servicemonteur heeft de belangrijke taak om storingen te verhelpen en periodiek serviceonderhoud uit te voeren. Dat is onder meer belangrijk met betrekking tot de garantie op installaties en machines. Naast het uitvoeren van serviceonderhoud voert een servicemonteur ook reparaties uit. Dat gebeurt doorgaans op locatie bij klanten, maar de werkzaamheden kunnen ook in een fabriek plaatsvinden. Bijvoorbeeld als een apparaat defect is en onder de fabrieksgarantie valt. Het hangt af van de werkomgeving welke specifieke taken tot de functie van servicemonteur behoren. Er zijn namelijk allerlei werkgebieden waar een servicemonteur kan werken. Denk maar aan branches als de elektrotechniek net als aan installatietechniek of aan koeltechniek. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om als servicemonteur wasmachines te onderhouden en repareren. Of aan het uitvoeren van serviceonderhoud aan apparatuur in een ziekenhuis. Zo zijn er ook cv-ketels of computerapparatuur te onderscheiden als installaties en apparaten waar een servicemonteur service voor verleent. Naast een specifiek werkgebied is het ook mogelijk dat een servicemonteur allround is in de uitvoering van werkzaamheden. Je bent dan breder inzetbaar. In aanvulling op de praktische werkzaamheden is het doorgaans ook een taak van een servicemonteur om materialen te bestellen. Ook het opstellen van rapportages over het functioneren van apparaten en installaties kan tot de werkzaamheden behoren.

Werken als allround servicemonteur techniek

Een servicemonteur is dus niet zomaar te vergelijken met een onderhoudsmonteur, hoewel er in de werkzaamheden toch overeenkomsten zijn. Zo kan een servicemonteur net als een onderhoudsmonteur met allerlei machines en installaties te maken hebben. Welke dat zijn is afhankelijk van de werkgever en branche. Een servicemonteur kan bijvoorbeeld in de horecabranche werkzaamheden verrichten. Bijvoorbeeld als een koffiesommelier of een caféhouder melding maakt van een storing in het koffieapparaat. Of als een restaurantmanager een servicemonteur inschakelt voor een afwasmachine die niet meer functioneert. Wat dat betreft, is het werkveld heel specifiek te maken. Zo ook voor een servicemonteur die in de wellnessbranche werkt en als sauna monteur werkzaamheden verricht. Of een servicemonteur die zwembadmonteur is net als dat er sprake kan zijn van het vervullen van een functie als beveiligingsmonteur. Er zijn bovendien ook andere typen bedrijven waar een servicemonteur werkzaam kan zijn, zoals bij een drukker.

Service en garantie verlenen

Service en garantie vormen een belangrijke combinatie. Er zijn veel installaties, machines en apparaten die met garantie worden aangeboden. Er wordt in dat kader ook wel gesproken van fabrieksgarantie of servicegarantie. Bij fabrieksgarantie kan je denken aan een wasmachine die je koopt en binnen de periode van garantie stukgaat. Een servicemonteur kan het probleem dan verhelpen. Bij servicegarantie kan er sprake zijn van een servicemonteur die bijvoorbeeld een storing aan een koffiemachine in een kantoor verhelpt. De bedrijfszekerheid speelt bij service en garantie een belangrijke rol. Denk maar aan de bedrijfszekerheid als het gaat om machines die verantwoordelijk zijn voor het op peil houden van het productieproces. Een servicemonteur biedt dan de service om machines niet te lang stil te laten staan. Zo zijn er in allerlei bedrijfsbranches servicemonteurs actief in het kader van service en garantie.

Wat doet een servicemonteur:

  • Storingen verhelpen.
  • Reparaties verrichten.
  • Onderhoud plegen.
  • Advies geven.
  • Werking rapporteren.
  • Conditie controleren.
  • Materiaal bestellen.
  • Metingen uitvoeren.
  • Installaties testen.

Mbo monteur service onderhoud:

Monteur elektrotechnische installaties:

Opleidingen tot servicemonteur

Het beroep servicemonteur is breed en daarom zijn er allerlei opleidingen voor geschikt. Doorgaans is een opleiding op mbo-niveau voldoende, maar het is mogelijk dat er specifieke eisen van toepassing zijn. Bijvoorbeeld voor het verhelpen van storingen van elektrische installaties. In dat geval is het handig om over een mbo-opleiding monteur elektrotechnische installaties te beschikken. Een andere richting is onderhoudstechnicus werktuigbouw op mbo-niveau. In een functie als allround servicemonteur voor koffiemachines volstaat doorgaans een opleiding op mbo-niveau. Het is verder vaak nodig om over een rijbewijs B te beschikken, omdat je doorgaans op locatie werkzaam bent. Daar rijd je dan naartoe in de auto van de zaak. Wanneer je een eigen bedrijf gaat starten als zzp'er, dan is het belangrijk om de administratie op de juiste manier op te zetten. Dit kan het beste gedaan worden door het gebruiken van online zzp boekhoudsoftware.

Bedrijven waar een servicemonteur werkzaam kan zijn

Een servicemonteur kan bij allerlei werkgevers werken. Er zijn fabrikanten van bedrijfsdeuren waar je als bedrijfsdeuren monteur werkt. Zo zijn er ook garagehouders en installateurs waar servicemonteurs werken. In de uitvoering van het beroep werk je doorgaans ook als storingsmonteur en dat is eveneens bij allerlei bedrijven mogelijk. Bijvoorbeeld als medewerker in een serviceteam, als monteur mobiele werktuigen of in dienst van printshops.

Competenties servicemonteur

Een servicemonteur dient in elk geval een allround monteur en technicus te zijn en in staat zijn om zelfstandig te werken. Je gaat namelijk doorgaans alleen naar klanten op locatie toe om storingen te verhelpen en service te verlenen. In dat kader is het van belang om zelf een goede planning te maken en te kunnen organiseren. Bovendien is het belangrijk om een klantvriendelijke en servicegerichte instelling te hebben. In relatie tot het contact met de klant die je eveneens over goede communicatieve vaardigheden te beschikken. Verder moet je een onderzoekende houding hebben, omdat je storingen of problemen dient vast te stellen. In het verlengde daarvan is er nog een competentie van belang en dat is dat je over probleemoplossend vermogend dient te beschikken. Uiteraard is het verder van belang om nauwkeurig te werken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als servicemonteur

Het werkgebied voor servicemonteurs is sterk uiteenlopend en dat voorziet in een gunstig perspectief op de arbeidsmarkt. Gelet op het specifieke beroep en uitvoering van werkzaamheden zijn er binnen de functielijn niet echt mogelijkheden om door te groeien. Het beroep biedt wel veel perspectief om zijwaarts te groeien. Bijvoorbeeld door eerst als servicemonteur in de koffiebranche te werken en met het volgen van een opleiding door te groeien naar servicemonteur in de installatietechniek. Verder is het uiteraard wel mogelijk om binnen een team door te groeien naar de functie van leidinggevende of teamleider. Dat is echter afhankelijk van de werkervaring, opleiding en ambitie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris servicemonteur

Het salaris van een servicemonteur bevindt zich tussen de 2.500 euro en 3.500 euro bruto. Het hangt van de branche, opleiding en ervaring af wat het inkomen precies is. De overige arbeidsvoorwaarden, zoals de opbouw van pensioen en vakantiedagen zijn van de branche en cao afhankelijk. Het is mogelijk dat het bedrijf je in de gelegenheid stelt om van een eigen werkbus gebruik te maken. Of om in aanmerking te komen voor een kilometervergoeding voor het woon-werkverkeer. Daarnaast zijn er werkgevers die de gelegenheid bieden om vakgerichte cursussen te volgen en om door te groeien naar leidinggevende functies.

Eigen bedrijf starten als Servicemonteur (techniek)

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Servicemonteur (techniek), waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Servicemonteur (techniek)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Servicemonteur (techniek) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Servicemonteur (techniek).

Mijnzzp.nl