Bedrijfsdeuren monteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bedrijfsdeuren monteur is gespecialiseerd in het monteren en onderhouden van industriedeuren, die op verschillende manieren voorkomen. Over het algemeen zal een bedrijfsdeuren monteur gespecialiseerd zijn in sectionaaldeuren, garagedeuren, roldeuren en branddeuren. Sectionaaldeuren zijn de deuren die toegang verschaffen tot een bedrijfsruimte. Deze komen tegenwoordig in veel verschillende uitvoeringen voor. Over het algemeen zijn nieuwe sectionaaldeuren automatisch te bedienen en kunnen ze in noodgevallen ook met de hand geopend worden. Moderne sectionaaldeuren zijn goed geïsoleerd en inbraakwerend. Een andere benaming voor sectionaaldeuren is ook wel overheaddeuren. Het is de bedrijfsdeuren monteur die verantwoordelijk is voor het installeren en onderhouden van dit soort bedrijfsdeuren. Het installeren en onderhouden  van overheaddeuren betreft specialistenwerk, omdat de deuren alleen betrouwbaar kunnen functioneren als deze op de juiste manier gemonteerd zijn en ook onderhouden worden. Vooral het op de juiste manier opspannen van de veren is niet iets wat iedere monteur zomaar kan uitvoeren, omdat dit zeer precies gedaan moet worden. Bij het verkeerd opspannen van overheaddeuren kan een deur vastlopen of scheeflopen. Het beroep bedrijfsdeuren monteur moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een bedrijfsdeuren monteur gespecialiseerd kan zijn binnen verschillende soorten bedrijfsdeuren en bedrijfsdeur technieken. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een bedrijfsdeuren monteur ook andere werkzaamheden kan uitvoeren, wat wel per monteur kan verschillen.

Overheaddeuren worden over het algemeen alleen toegepast bij bedrijfsgebouwen zoals expeditiegebouwen, garages of magazijnen van winkels. Het grote voordeel van overheaddeuren is dat er op een makkelijk manier toegang verkregen kan worden tot het pand. Vooral voor het lossen van vrachtwagens is dit een groot voordeel, omdat de vrachtwagens tot aan de gevel kunnen rijden of zelfs in het pand gelost kunnen worden. Maar denk ook aan garagebedrijven, die steeds met auto's naar binnen moeten rijden om aan de auto's te kunnen werken. Een groot voordeel van het binnen kunnen lossen van vrachtwagens of het sleutelen aan auto's is dat er geen nadelen worden ondervonden van het weer. Overheaddeuren kunnen ook inpandig toegepast worden bij grote gebouwen, om ruimtes onderling af te kunnen sluiten. Het afsluiten van verschillende ruimtes kan nodig zijn om de warmte te bewaren in een bepaalde ruimte, of vanwege brandnormen.

Installeren en onderhouden overheaddeuren

Het installeren en onderhouden overheaddeuren is niet heel moeilijk maar moet wel aan een vakman overgelaten worden, die kennis heeft van bedrijfsdeuren. Bij overheaddeuren is het belangrijk dat ze recht afgehangen worden, zodat ze soepel op en dicht gaan en niet geforceerd worden in de profielen. Daarnaast is het op de juiste manier afstellen van de spanveren een klus die zorgvuldig uitgevoerd moet worden, omdat bij een verkeerde spanning de deuren scheef op kunnen rollen en de spanveer in extreme gevallen kan knappen. De spanveren van een overheaddeuren staan onder grote spanning, omdat ze de deur moeten kunnen optillen. Overheaddeuren moeten ongeveer één keer per jaar onderhouden worden en gecontroleerd worden op een correcte werking. De spanveren van overheaddeuren kunnen uitzakken en moeten soms opnieuw aangespannen worden, om de deuren goed te laten werken. Daarnaast is het belangrijk om de deuren te smeren, zodat ze soepel blijven werken. Het onderhouden van overheaddeuren is in de meeste gevallen een kleine klus, die echter wel noodzakelijk is om de deuren optimaal te laten werken.

Voordelen overheaddeuren

 • Overheaddeuren bieden op een makkelijke manier toegang
 • Overheaddeuren kunnen ook brandwerend uitgevoerd worden
 • Overheaddeuren kunnen voorzien worden van een loopdeur
 • Overheaddeuren kunnen snel geplaatst worden
 • Overheaddeuren zijn relatief gezien niet duur
 • Overheaddeuren zijn in veel kleuren te leveren
 • Overheaddeuren zijn in veel verschillende uitvoeringen te leveren
 • Overheaddeuren zijn isolerend
 • Overheaddeuren zijn inbraakwerend
 • Overheaddeuren zijn meestal automatisch te bedienen

Nadelen overheaddeuren

 • Overheaddeuren hebben jaarlijks onderhoud nodig (smeren profielen, scharnieren en veren)
 • Overheaddeuren kunnen niet zelf gerepareerd worden bij schade
 • Overheaddeuren kunnen op den duur verkleuren
 • Overheaddeuren moeten ingemeten worden en op maat gemaakt worden

Montagevideo sectionaaldeur:

Opleidingen tot bedrijfsdeuren monteur

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep bedrijfsdeuren monteur via reguliere scholen. Het leren monteren en onderhouden van bedrijfsdeuren is iets wat in de praktijk geleerd moet van door ervaren collega's, die gezien moeten worden als leermeester. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de website gereedschapcentrum voor de verkoop van professioneel gereedschap tegen scherpe prijzen.

Bedrijven waar een bedrijfsdeuren monteur werkzaam kan zijn

Een bedrijfsdeuren monteur is doorgaans werkzaam voor een montagebedrijf of is werkzaam als zelfstandig ondernemer. Er zijn redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden die zelfstandig bedrijfsdeuren monteren.

Competenties bedrijfsdeuren monteur

De belangrijkste competentie als bedrijfsdeuren monteur is dat je secuur kunt werken, omdat overheaddeuren nauwkeurig afgesteld moeten worden. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer is het ook belangrijk dat je kunt netwerken en dat je over een commerciële instelling beschikt. Daarnaast is het belangrijk dat een bedrijfsdeuren monteur aan te merken is als een allround monteur en technicus, omdat het installeren van bedrijfsdeuren aan te merken is als specialistenwerk waarbij vakmanschap een belangrijke rol speelt. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, kennis, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, energie en communicatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bedrijfsdeuren monteur

Het arbeidsmarktperspectief als bedrijfsdeuren monteur is redelijk te noemen. Er zijn redelijk veel bedrijven actief in het plaatsen en onderhouden van overheaddeuren, maar omdat er voor dit werk geen echte opleiding nodig is zal de concurrentie ook groot zijn. Als bedrijfsdeuren monteur zijn er meestal geen echte doorgroeimogelijkheden. Dit is wel geheel afhankelijk van de persoon, omdat een bedrijfsdeuren monteur ook een andere opleiding genoten kan hebben. Daarnaast kan het starten van je eigen bedrijf ook gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bedrijfsdeuren monteur

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Een bedrijfsdeuren monteur in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2400 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een zelfstandig ondernemer kan doorgaans meer verdienen, mits er voldoende opdrachten binnengehaald worden.

Mijnzzp.nl