Bedrijfsdeuren monteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep bedrijfsdeuren monteur
Wat doet een bedrijfsdeuren monteur
Installeren en onderhouden overheaddeuren
Voordelen overheaddeuren
Film: montagevideo sectionaaldeur:
Opleidingen tot bedrijfsdeuren monteur
Bedrijven waar een bedrijfsdeuren monteur werkzaam kan zijn
Competenties bedrijfsdeuren monteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bedrijfsdeuren monteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris bedrijfsdeuren monteur
Eigen bedrijf starten als Bedrijfsdeuren monteur
Boekhoudprogramma vergelijken Bedrijfsdeuren monteur

Beroep bedrijfsdeuren monteur

Een bedrijfsdeuren monteur is gespecialiseerd in het monteren en onderhouden van industriedeuren, die op verschillende manieren voorkomen. Over het algemeen zal een bedrijfsdeuren monteur gespecialiseerd zijn in sectionaaldeuren, garagedeuren, roldeuren en branddeuren. Sectionaaldeuren zijn de deuren die toegang verschaffen tot een bedrijfsruimte. In de meeste gevallen zijn nieuwe sectionaaldeuren automatisch te bedienen en kunnen ze in noodgevallen met de hand geopend worden. Moderne sectionaaldeuren zijn goed geïsoleerd en inbraakwerend. Een andere benaming voor sectionaaldeur is overheaddeur. Het is de bedrijfsdeuren monteur die verantwoordelijk is voor het installeren en onderhouden van dit soort bedrijfsdeuren. Het installeren en onderhouden van overheaddeuren betreft specialistenwerk, omdat de bedrijfsdeuren alleen betrouwbaar kunnen functioneren als ze op de juiste manier gemonteerd zijn en onderhouden worden. Vooral het op de juiste manier opspannen van de veren is iets wat niet iedere monteur zomaar kan uitvoeren, omdat dit zeer precies gedaan moet worden. Bij het verkeerd opspannen van overheaddeuren kan een deur vastlopen of scheeflopen. De meeste bedrijfsdeuren monteurs werken met een onderhoudscontract, omdat bedrijfsdeuren minimaal een keer per jaar gecontroleerd moeten worden. Dit heeft ook betrekking op het smeren van alle onderdelen. Het beroep bedrijfsdeuren monteur moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een bedrijfsdeuren monteur gespecialiseerd kan zijn in verschillende bedrijfsdeuren. Daarnaast is het denkbaar dat een bedrijfsdeuren monteur andere werkzaamheden uitvoert, wat per monteur kan verschillen. In de meeste gevallen zal een bedrijfsdeuren monteur ook werkzaam zijn als onderhoudsmonteur. Er zijn veel bedrijven actief, die verschillende bedrijfsdeuren verkopen, installeren en onderhouden. Het is denkbaar dat een bedrijfsdeuren monteur werkzaam is als ondernemer.

Wat doet een bedrijfsdeuren monteur

Een bedrijfsdeuren monteur is dus een monteur, die zich gespecialiseerd heeft in het installeren en onderhouden van bedrijfsdeuren. Overheaddeuren worden over het algemeen alleen toegepast bij bedrijfsgebouwen zoals expeditiegebouwen, garages of magazijnen van winkels. Het grote voordeel van overheaddeuren is dat er op een makkelijk manier toegang verkregen kan worden tot het pand. Vooral voor het lossen van vrachtwagens is dit een groot voordeel, omdat de vrachtwagens tot aan de gevel kunnen rijden of zelfs in het pand gelost kunnen worden. Maar denk ook aan garagebedrijven, die steeds met auto's naar binnen moeten rijden om aan de auto's te kunnen werken. Een groot voordeel van het binnen kunnen lossen van vrachtwagens of het sleutelen aan auto's is dat er geen nadelen worden ondervonden van het weer. Overheaddeuren kunnen ook inpandig toegepast worden bij grote gebouwen, om ruimtes onderling af te kunnen sluiten. Het afsluiten van verschillende ruimtes kan nodig zijn om de warmte te bewaren in een bepaalde ruimte, of vanwege brandnormen.

Installeren en onderhouden overheaddeuren

Het installeren en onderhouden overheaddeuren is niet heel moeilijk, maar moet wel aan een vakman overgelaten worden, die kennis heeft van bedrijfsdeuren. Bij overheaddeuren is het belangrijk dat ze recht afgehangen worden, zodat ze soepel op en dicht gaan en niet geforceerd worden in de profielen. Daarnaast is het op de juiste manier afstellen van de spanveren een klus die zorgvuldig uitgevoerd moet worden, omdat bij een verkeerde spanning de deuren scheef op kunnen rollen en de spanveer in extreme gevallen kan knappen. De spanveren van een overheaddeur staan onder grote spanning, omdat ze de deur moeten kunnen optillen. Overheaddeuren moeten ongeveer één keer per jaar onderhouden worden en gecontroleerd worden op een correcte werking. De spanveren van overheaddeuren kunnen uitzakken en moeten soms opnieuw aangespannen worden, om de deuren goed te laten werken. Daarnaast is het belangrijk om de deuren te smeren, zodat ze soepel blijven werken. Het onderhouden van overheaddeuren is in de meeste gevallen een kleine klus, die echter wel noodzakelijk is om de deuren optimaal te laten werken.

Voordelen overheaddeuren

  • Overheaddeuren bieden op een makkelijke manier toegang.
  • Overheaddeuren kunnen ook brandwerend uitgevoerd worden.
  • Overheaddeuren kunnen voorzien worden van een loopdeur.
  • Overheaddeuren kunnen snel geplaatst worden.
  • Overheaddeuren zijn relatief gezien niet duur.
  • Overheaddeuren zijn in veel kleuren te leveren.
  • Overheaddeuren zijn in veel verschillende uitvoeringen te leveren.
  • Overheaddeuren zijn isolerend.
  • Overheaddeuren zijn inbraakwerend.
  • Overheaddeuren zijn meestal automatisch te bedienen.

Film: montagevideo sectionaaldeur:

Opleidingen tot bedrijfsdeuren monteur

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep bedrijfsdeuren monteur via gewone scholen. Het leren monteren en onderhouden van bedrijfsdeuren is iets wat in de praktijk geleerd moet van door ervaren collega's, die gezien moeten worden als leermeester. Als een bedrijfsdeuren monteur werkzaam is als ondernemer is het raadzaam om een opleiding bedrijfskunde te volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online zzp boekhoudpakket.

Bedrijven waar een bedrijfsdeuren monteur werkzaam kan zijn

Een bedrijfsdeuren monteur zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een montagebedrijf. Daarnaast kan een bedrijfsdeuren monteur werkzaam zijn als ondernemer. Er zijn redelijk veel bedrijfsdeuren monteurs werkzaam als zelfstandig ondernemer. In dat geval kan je meestal ook aangemerkt worden als verkoopadviseur. Afhankelijk van de werkgever kan een bedrijfsdeuren monteur ook werkzaam als storingsmonteur.

Competenties bedrijfsdeuren monteur

De belangrijkste competentie als bedrijfsdeuren monteur is dat je secuur kunt werken, omdat overheaddeuren nauwkeurig afgesteld moeten worden. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer is het ook belangrijk dat je kunt netwerken en dat je over een commerciële instelling beschikt. Daarnaast is het belangrijk dat een bedrijfsdeuren monteur aan te merken is als allround technicus. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsdeuren monteur die ook verantwoordelijk is voor het installeren van de elektrische installatie. Een andere belangrijke competentie zijn je communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn adviseren, zelfstandigheid, kennis, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, controleren, plannen, organiseren, energie en keuren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bedrijfsdeuren monteur

Het arbeidsmarktperspectief van een bedrijfsdeuren monteur is redelijk te noemen. Er zijn redelijk veel bedrijven actief in het plaatsen en onderhouden van overheaddeuren, echter kan iedereen werkzaam zijn als bedrijfsdeuren monteur. De doorgroeimogelijkheden van een bedrijfsdeuren monteur moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een ervaren bedrijfsdeuren monteur, die ook werkzaam is als vertegenwoordiger.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bedrijfsdeuren monteur

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Een bedrijfsdeuren monteur in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een zelfstandig ondernemer kan doorgaans meer verdienen, mits er voldoende opdrachten binnengehaald worden.

Eigen bedrijf starten als Bedrijfsdeuren monteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Bedrijfsdeuren monteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Bedrijfsdeuren monteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bedrijfsdeuren monteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Bedrijfsdeuren monteur.

Mijnzzp.nl