Vertegenwoordiger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep vertegenwoordiger
Werken als vertegenwoordiger
Kan iedereen vertegenwoordiger worden?
Netwerken als vertegenwoordiger
Verschil vertegenwoordiger en accountmanager
Andere benamingen voor vertegenwoordiger
Wat doet een vertegenwoordiger?
Commercieel medewerker buitendienst:
Beroepsfilm vertegenwoordiger:
Opleidingen tot vertegenwoordiger
Bedrijven waar een vertegenwoordiger werkzaam kan zijn
Competenties vertegenwoordiger
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vertegenwoordiger
Arbeidsvoorwaarden en salaris vertegenwoordiger
Eigen bedrijf starten als Vertegenwoordiger
Boekhoudprogramma vergelijken Vertegenwoordiger

Beroep vertegenwoordiger

Een vertegenwoordiger is een commercieel medewerker die meestal werkzaam is in de buitendienst van bedrijven. Als vertegenwoordiger is het je taak om omzet te genereren door het actief benaderen van mogelijke nieuwe relaties. Daarnaast kan het de taak zijn van een vertegenwoordiger om bestaande relaties te onderhouden. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn, omdat bestaande relaties meestal behartigd worden door accountmanagers. Dit kan per bedrijf verschillen, omdat de functies vertegenwoordiger en accountmanager ook gecombineerd kunnen worden. Een vertegenwoordiger is in eerste instantie geen accountmanager. Het beroep vertegenwoordiger is een beroep met veel vrijheden, omdat je meestal veel onderweg zal zijn. Bijna alle commerciële bedrijven maken gebruik van vertegenwoordigers, die ingezet worden om producten of diensten te verkopen aan mogelijke nieuwe relaties. Het beroep vertegenwoordiger spreekt veel mensen aan om de vrijheid, maar het is niet voor iedereen geschikt. Dit omdat je als vertegenwoordiger over een sterke commerciële instelling moet beschikken. Daarnaast is het belangrijk dat je begrijpt hoe verkoopgesprekken gevoerd moeten worden. Het voeren van goede verkoopgesprekken is een vak apart, dat aangeleerd moet worden. Dit heeft vooral betrekking op het stellen van de juiste vragen. Als vertegenwoordiger ben je een belangrijke buitendienstmedewerker voor bedrijven, omdat het de taak is van de vertegenwoordigers om nieuwe relaties te creëren, zodat de omzet van het bedrijf toeneemt. Dit betekent meestal dat de vertegenwoordiger doelgericht te werk gaat, door het benaderen van mogelijke klanten. Hoe een vertegenwoordiger mogelijke klanten benadert kan verschillen per vertegenwoordiger. Meestal zal de vertegenwoordiger eerst een afspraak maken. Er zijn ook vertegenwoordigers die onaangekondigd langskomen, maar over het algemeen zal dit niet in alle gevallen gewaardeerd worden. Als het gaat om het opbouwen van een duurzame relatie is het meestal aan te raden om eerst een afspraak te maken, zodat beide partijen zich kunnen voorbereiden.

Werken als vertegenwoordiger

Het beroep vertegenwoordiger is een mooi beroep dat wel bij je zal moeten passen. Er zijn redelijk veel mensen werkzaam als vertegenwoordiger, omdat veel bedrijven gebruikmaken van vertegenwoordigers. Maar lang niet alle vertegenwoordigers zijn goede vertegenwoordigers, omdat je als vertegenwoordiger over de juiste instelling moet beschikken. Binnen dit beroep is dan ook redelijk veel verloop, omdat veel vertegenwoordigers zich verkijken op het beroep en het niet volhouden. Het niet volhouden als vertegenwoordiger heeft meestal betrekking op het niet halen van juiste omzet doeleinden en verkoopcijfers. Aangezien cijfers niet liegen vallen de mindere vertegenwoordigers meestal snel door de mand. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom goede vertegenwoordigers veel geld kunnen verdienen. Vertegenwoordigers komen in alle branches voor en het beroep vertegenwoordiger kan verschillen van Mbo-niveau tot universitair niveau. Over het algemeen is het zo dat hoe hoger het niveau is, hoe specifieker de werkzaamheden zijn. Er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen een detailhandel vertegenwoordiger en een verzekeringsagent, die ook aangemerkt kan worden als vertegenwoordiger. Binnen de detailhandel is over het algemeen een Mbo-opleiding voldoende. Binnen de verzekeringswereld zal al snel een hbo-opleiding verwacht worden. Als het om universitaire vertegenwoordigers gaat, betreft het meestal zeer specifieke diensten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwe medische apparatuur of aan de verkoop van nieuwe vliegtuigen.

Kan iedereen vertegenwoordiger worden?

Iedereen kan vertegenwoordiger worden, maar het beroep vertegenwoordiger is niet geschikt voor iedereen. Het beroep vertegenwoordiger draait om verkoopcijfers, omzet en relatiebeheer. Het behalen van de juiste omzet doeleinden is meestal alleen mogelijk als we te maken hebben met een echt gedreven vertegenwoordiger, die begrijpt waar mogelijke kansen liggen en hoe verkoopgesprekken gevoerd moeten worden. Daarnaast moet je als vertegenwoordig over een commerciële instelling beschikken. De werkdagen als vertegenwoordiger zijn meestal lang en soms ook eenzaam, omdat je veel onderweg zal zijn. Daarnaast is het denkbaar dat er op bepaalde dagen geen resultaten behaald worden door de vertegenwoordiger, wat voor sommige mensen al snel ontmoedigend kan zijn. Doorzettingsvermogen is dan ook zeker van toepassing op een vertegenwoordiger. Een nee van mogelijke kanten hoeft geen definitief nee te zijn - het kan ook een uitnodiging zijn tot onderhandeling. Een goede vertegenwoordiger begrijpt dit maar al te goed en zal dus niet opgeven. Daarnaast is het als vertegenwoordiger belangrijk om mogelijke kansen in te schatten. Het heeft meestal geen zin om zomaar overal aan te kloppen, omdat dit meestal geen garantie zal bieden op een succesvolle verkoop.

Netwerken als vertegenwoordiger

Het netwerken als vertegenwoordiger is onmisbaar. Dit betekent het actief deelnemen aan netwerkbijeenkomsten, zodat nieuwe relaties ontstaan. Netwerken is een specialisatie die onmisbaar is als vertegenwoordiger. Netwerkbijeenkomsten zijn geen verkoopbijeenkomsten en een goede vertegenwoordiger weet dit. Natuurlijk is het uiteindelijke doel omzet genereren, maar dit moet op de juiste manier gedaan worden. Het alleen bijwonen van netwerkbijeenkomsten om snel omzet te genereren zal in de meeste gevallen niet werken. Netwerkbijeenkomsten zijn juist bedoeld om elkaar te leren kennen. Mocht er een klik zijn dan kan er op een later moment zaken gedaan worden. De meeste ondernemers gaan niet naar een netwerkbijeenkomst om naar verkooppraatjes te luisteren.

Verschil vertegenwoordiger en accountmanager

Het verschil tussen een vertegenwoordiger en een accountmanager is dat de vertegenwoordiger zoekt naar nieuwe relaties en dat de accountmanager juist bestaande relaties onderhoudt. Deze twee beroepen worden in de praktijk soms ook gecombineerd. Als een accountmanager ook werkt als vertegenwoordiger noemt men hem of haar ook wel eens een hunter. De accountmanager is dus een relatiebeheerder tussen bedrijven en meestal geen vertegenwoordiger. Als accountmanager ben je meestal geen veldwerker, zoals vertegenwoordigers. Een accountmanager is meestal op kantoor werkzaam om alle vragen van bestaande klanten te kunnen beantwoorden. Denk bijvoorbeeld aan polisbeheerders, die werkzaam zijn voor een verzekeringsmaatschappij. Polisbeheerders kunnen ook aangemerkt worden als accountmanager. Het is de polisbeheerder die alle vragen en mutaties zal doorvoeren van bestaande klanten. Onervaren medewerkers worden in sommige gevallen ook wel aangemerkt als junior accountmanager.

Andere benamingen voor vertegenwoordiger

De benaming vertegenwoordiger komt binnen de praktijk op verschillende manieren voor, die per branche kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan een assurantieadviseur die ook gezien kan worden als vertegenwoordiger. Daarnaast kennen we de zogenaamde handelsagenten en handelsvertegenwoordigers. Andere benamingen zijn tussenpersoon of bijvoorbeeld agent. Als vertegenwoordigers niet in de buitendienst werkzaam zijn kan de benaming telemarketeer van toepassing zijn. In sommige gevallen kan de benaming commissionair of sales consultant van toepassing zijn.

Wat doet een vertegenwoordiger?

Een vertegenwoordiger, ook wel bekend als een sales representative, is een commercieel medewerker die verantwoordelijk is voor het vertegenwoordigen van een bedrijf, product of dienst aan potentiële klanten. Het belangrijkste doel van een vertegenwoordiger is het genereren van verkoop en het opbouwen van langdurige relaties met klanten. De taken en verantwoordelijkheden van een vertegenwoordiger kunnen variëren, afhankelijk van de branche en het type product of dienst dat wordt verkocht. Over het algemeen omvatten de taken van een vertegenwoordiger:

  • Klant prospectie: Vertegenwoordigers zijn verantwoordelijk voor het identificeren en benaderen van potentiële klanten. Ze kunnen leads genereren via verschillende kanalen, zoals koude acquisitie, netwerken, online onderzoek of doorverwijzingen.
  • Verkoopgesprekken voeren: Vertegenwoordigers voeren verkoopgesprekken met potentiële klanten om hen te informeren over de producten of diensten die ze aanbieden. Ze presenteren de voordelen en kenmerken van het product, beantwoorden vragen en proberen de klant te overtuigen om tot aankoop over te gaan.
  • Relatiebeheer: Het opbouwen en onderhouden van sterke relaties met klanten is een essentieel onderdeel van het werk van een vertegenwoordiger. Ze bieden ondersteuning aan bestaande klanten, zorgen voor klanttevredenheid, behandelen eventuele klachten of problemen en streven naar klantbehoud.
  • Marktanalyse: Vertegenwoordigers houden zich bezig met marktonderzoek en concurrentieanalyse om inzicht te krijgen in de behoeften en wensen van klanten. Ze volgen markttrends, identificeren potentiële concurrenten en passen hun verkoopstrategieën dienovereenkomstig aan.
  • Verkoopadministratie: Vertegenwoordigers zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van verkoopactiviteiten, het updaten van klantinformatie, het opstellen van offertes en het rapporteren van verkoopresultaten aan het management.
  • Klantenservice: Naast het genereren van verkoop, kunnen vertegenwoordigers ook een rol spelen in klantenservice. Ze bieden hulp en ondersteuning aan klanten na aankoop, beantwoorden vragen, lossen problemen op en zorgen ervoor dat de klanttevredenheid wordt gehandhaafd.

Het werk van een vertegenwoordiger vereist uitstekende communicatieve vaardigheden, overtuigingskracht, het vermogen om relaties op te bouwen en te onderhouden, en een goede kennis van het product of de dienst die ze verkopen. Ze werken vaak op basis van verkoopdoelen en targets en kunnen zowel zelfstandig als in teamverband werken.

Commercieel medewerker buitendienst:

Beroepsfilm vertegenwoordiger:

Opleidingen tot vertegenwoordiger

Wie een carrière ambieert als vertegenwoordiger kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding commercieel medewerker buitendienst op niveau drie. Als het om een hbo-opleiding gaat kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor de hbo-opleiding commerciële economie of de hbo-opleiding marketing management. Daarnaast worden er veel verschillende soorten externe opleidingen en cursussen aangeboden om aanstaande vertegenwoordigers bekend te maken met het verkoopvak. Het is denkbaar dat een vertegenwoordiger een geheel andere opleiding genoten heeft, als het om specifieke handel gaat. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp vertegenwoordig met je eigen bedrijf, is het belangrijk om rekening te houden met het opzetten van de eigen boekhouding. Hiervoor kun je het beste een goed boekhoudprogramma gebruiken.

Bedrijven waar een vertegenwoordiger werkzaam kan zijn

Als vertegenwoordiger kan je werkzaam zijn in alle denkbare branches op verschillende niveaus. Denk bijvoorbeeld aan een vertegenwoordiger binnen de detailhandel, een vertegenwoordiger binnen de bouwsector of aan vertegenwoordigers die werkzaam zijn binnen de bankenwereld. Het beroep vertegenwoordiger komt eigenlijk overal wel voor en hoeft niet alleen betrekking te hebben op goederen. Ook diensten worden vaak verkocht door vertegenwoordigers. In alle gevallen zul je als vertegenwoordiger werkzaam zijn voor bedrijven of organisaties, die commercieel actief zijn. Denk bijvoorbeeld aan energiemaatschappijen, lease bedrijven, machinebouwers, automaterialen en aan verkopers van landbouwmachines.

Competenties vertegenwoordiger

De belangrijkste competentie van een vertegenwoordig, is doorzettingsvermogen. Daarnaast is het erg belangrijk dat je over een commerciële instelling beschikt. Als vertegenwoordiger moet je iedere dag proberen te scoren, wat in lang niet alle gevallen zal lukken. Ook speelt zelfstandigheid een belangrijke rol, omdat je als vertegenwoordiger meestal alleen op pad bent. Ook moet je als vertegenwoordiger beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie kan het lobbyen zijn. Als vertegenwoordiger is het kunnen netwerken erg belangrijk. Algemeen belangrijke woorden zijn motiveren, inspireren, verantwoordelijkheidsgevoel, presteren, professionaliteit, flexibiliteit, plannen, monitoren, luisteren, assertiviteit en financieel inzicht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vertegenwoordiger

Het arbeidsmarktperspectief als vertegenwoordiger is over het algemeen goed te noemen. Wel speelt binnen dit beroep kennis en ervaring een grote rol, omdat de meeste bedrijven het erg belangrijk vinden om goede vertegenwoordigers in dienst te hebben. Dit betekent dat de vertegenwoordiger in veel gevallen bepaalde resultaten vanuit het verleden zal moet kunnen overleggen. Daarnaast is het zo dat goede vertegenwoordigers zich meestal niet hoeven te verkopen, omdat ze gevraagd worden. De doorgroeimogelijkheden als vertegenwoordiger moeten gezien worden in een leidinggevende functie, waarbinnen je andere vertegenwoordigers of verkopers aanstuurt. De doorgroeimogelijkheden zijn meestal wel afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties en kunnen per werkgever verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de functie afdelingsmanager, sales manager, retail manager of aan de functie bedrijfsleider.

Arbeidsvoorwaarden en salaris vertegenwoordiger

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je als vertegenwoordiger werkzaam kan zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven binnen verschillende branches. Wat een vertegenwoordiger precies verdient, is lastig aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van het opleidingsniveau en soort branche waar je precies werkzaam bent. Over het algemeen zal een vertegenwoordiger een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Daarnaast is het binnen dit beroep niet ongebruikelijk dat het basissalaris laag is, omdat je als vertegenwoordiger meestal meer kan verdienen als je bepaalde omzet doeleinden behaalt. Het daadwerkelijke salaris als vertegenwoordiger kan dan ook stukken hoger uitvallen.

Eigen bedrijf starten als Vertegenwoordiger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Vertegenwoordiger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Vertegenwoordiger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Vertegenwoordiger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Vertegenwoordiger.

Mijnzzp.nl