Buitendienst medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep buitendienst medewerker
Werken als buitendienst medewerker
Wat doet een commercieel medewerker buitendienst?
Verschillende werkzaamheden als buitendienst medewerker
Buitendienst medewerker in samenwerking met backoffice
Buitendienst medewerker en verkoopgesprekken voeren
Taken als buitendienst medewerker:
Commercieel medewerker buitendienst:
Werken bij de buitendienst:
Opleidingen tot buitendienst medewerker
Bedrijven waar een buitendienst medewerker werkzaam kan zijn
Competenties buitendienst medewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als buitendienst medewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris buitendienst medewerker
Eigen bedrijf starten als Buitendienst medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Buitendienst medewerker

Beroep buitendienst medewerker

Een buitendienst medewerker heeft als taak het bedrijf te vertegenwoordigen met als doel om goederen of diensten aan klanten te verkopen. Een buitendienst medewerker is dan ook vaak onderweg om bij klanten op bezoek te gaan. Daarbij is het als het om de werkzaamheden gaat belangrijke om nieuwe klanten te werven en bestaande klantrelaties te onderhouden. Het is namelijk niet alleen van belang om nieuwe klanten binnen te werven. Een deel van de tijd besteedt de buitendienst medewerker aan het onderhouden van relaties. Bijvoorbeeld door bestaande klanten te bezoeken en hen op de hoogte te houden van ontwikkelingen en nieuwe producten. Uiteraard ook weer met als doel om producten en diensten te verkopen. Een andere taak van de buitendienst medewerker is het bijhouden van verkoopgegevens en klantgegevens. Het is voor een buitendienst medewerker belangrijk om over de nodige expertise te beschikken als het gaat om het product of de dienst. Zo voorziet de buitendienst medewerker nieuwe en bestaande klanten onder meer van advies. Indien er sprake is van klachten dan handelt de buitendienst medewerker deze af of neemt deze in ieder geval in behandeling. De directe verkoop is de meest belangrijke taak van een buitendienst medewerker, waarbij er onder meer sprake is van het opstellen van overeenkomsten. Ook voorziet de buitendienst medewerker in het maken van offertes. Een van de andere werkzaamheden van een buitendienst medewerker is het doen van marktonderzoek. In het verlengde daarvan vindt er overleg plaats met collega’s om te bepalen welke producten geschikt zijn voor bepaalde klanten om aan te bieden. Er volgt daarna een bezoek aan de klant, waarbij er bijvoorbeeld sprake is van productpresentatie en demonstraties.

Werken als buitendienst medewerker

Een buitendienst medewerker vervult een commercieel beroep dat ook wel te vergelijken is met de functie van vertegenwoordiger. Aangezien de commercieel medewerker buitendienst een proactieve spilfunctie heeft tussen het bedrijf en klanten is de benaming intermediair ook wel van toepassing. Zo vertegenwoordigt een intercedent het eigen bedrijf en is daarbij eveneens sprake van een proactieve spilfunctie en contact met klanten. Een commercieel medewerker buitendienst is door de verkopende werkzaamheden eveneens te zien als een verkoopmedewerker. Het verschil is dat de commercieel medewerker buitendienst buiten het bedrijf actief is en op bezoek gaat bij klanten. Het doel is echter hetzelfde, want het gaat om het verkopen van producten of diensten.

Wat doet een commercieel medewerker buitendienst?

Een commercieel medewerker buitendienst is verantwoordelijk voor het bevorderen van de verkoop en het vergroten van de klantenkring van een bedrijf door actief contact te leggen met potentiële klanten en bestaande klanten te onderhouden. Ze werken vaak buiten het kantoor, waarbij ze rechtstreeks contact hebben met klanten op locatie. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden van een commercieel medewerker buitendienst:

 • Acquisitie van klanten: Ze zoeken actief naar nieuwe klanten en proberen nieuwe zakelijke kansen te identificeren. Dit kan bestaan uit het genereren van leads, het benaderen van potentiële klanten, het geven van presentaties en het onderhandelen over contracten om nieuwe klanten binnen te halen.
 • Relatiebeheer: Naast het binnenhalen van nieuwe klanten is het behouden en versterken van bestaande klantrelaties ook een belangrijk onderdeel van de rol. Ze zorgen voor regelmatig contact met bestaande klanten, begrijpen hun behoeften en bieden oplossingen die aansluiten bij hun vereisten. Ze onderhouden goede relaties om klanttevredenheid en loyaliteit te bevorderen.
 • Verkoop en onderhandeling: Ze presenteren de producten of diensten van het bedrijf aan potentiële klanten en overtuigen hen van de toegevoegde waarde en voordelen. Ze voeren onderhandelingen over prijzen, voorwaarden en andere commerciële aspecten om tot een overeenkomst te komen die gunstig is voor zowel het bedrijf als de klant.
 • Marktanalyse: Commercieel medewerkers buitendienst houden de markttrends en concurrentie in de gaten. Ze verzamelen informatie over de behoeften en eisen van de markt en rapporteren deze aan interne teams, zoals marketing en productontwikkeling, om de strategieën van het bedrijf aan te passen en concurrentievoordeel te behouden.
 • Rapportage en administratie: Ze houden nauwkeurige gegevens bij van hun klantbezoeken, verkoopactiviteiten, offertes en contracten. Ze zorgen ervoor dat de juiste administratieve taken worden uitgevoerd, zoals het opstellen van offertes, het opvolgen van bestellingen en het bijhouden van verkooprapporten.

Over het algemeen draagt een commercieel medewerker buitendienst bij aan het vergroten van de omzet en het marktaandeel van het bedrijf door actieve verkoop en relatiebeheer op locatie bij klanten.

Verschillende werkzaamheden als buitendienst medewerker

Overigens is het niet zo dat buitendienst medewerkers alleen maar verkopende taken hebben. Er zijn namelijk ook buitendienst medewerkers die een oplossende taak hebben. Denk daarbij, maar aan installateurs die bij klanten installatiewerkzaamheden verrichten en problemen oplossen of aan storingsmonteurs. Die werken in de buitendienst om problemen met storingen te verhelpen, zoals aan liften, kopieermachines of koffieapparaten. Zo is het eveneens mogelijk dat een servicemonteur in de ICT optreedt als commercieel medewerker buitendienst.

Het beroep van buitendienst medewerker is wat dat betreft dan ook meer veelzijdig dan alleen gericht op het verkopende aspect. De functie commercieel medewerker buitendienst moet wel echt bij je passen. Een goede verkoper moet iedere dag nieuwe producten willen verkopen. Ook het actief zoeken naar passende potentiële klanten is erg belangrijk. Het vinden van potentiële klanten kan soms lastig zijn. Het goed luisteren en je begeven in een commerciële omgeving is hiervoor belangrijk. Ook het voorbereidend werk om een potentiële klant te overtuigen voordat je op pad gaat, is hierbij belangrijk.

Buitendienst medewerker in samenwerking met backoffice

Een buitendienst medewerker is afhankelijk van de samenwerking met anderen binnen het bedrijf om het beroep goed uit te oefenen. Zo is een commercieel medewerker buitendienst de tegenhanger van backoffice medewerker. De commercieel medewerker buitendienst werkt samen met de backoffice om de doelstellingen van het bedrijf te halen. Bijvoorbeeld als het gaat om de samenwerking met een accountmanager net als de samenwerking met een administratief medewerker of facturist. Ook de klantenservice medewerkers spelen een rol om een commercieel medewerker buitendienst werkzaam te laten zijn. Denk maar aan het bellen naar klanten, waarbij de klantenservice medewerker voor de commercieel medewerker buitendienst afspraken moet maken met bedrijven. Ook is er sprake van samenwerking met een salesmanager. Die stelt bijvoorbeeld een verkoopplan op en bepaalt de strategie om klanten te bereiken. Het is ook belangrijk dat de commercieel medewerker buitendienst zich op basis daarvan grondig gaat verdiepen in te bezoeken klanten. Een goed voorbereide voor pre sales van een commercieel medewerker binnendienst legt de basis voor het bereiken van het doel van de buitendienst medewerker.

Buitendienst medewerker en verkoopgesprekken voeren

Een belangrijke taak van de commercieel medewerker buitendienst is het voeren van een verkoopgesprek. Een goede voorbereiding is daarom van het grootste belang. Het is belangrijk om vanuit een probleemsituatie van de klant te denken en daar een oplossing voor te bieden. Nadat de verkoop is geslaagd, is er een taak voor de backoffice of binnendienst weggelegd die zorg dragen voor de uitvoering. Een commercieel medewerker buitendienst valt doorgaans onder de eindverantwoordelijkheid van een bedrijfsleider. Overigens kan een commercieel medewerker buitendienst meestal niet aangemerkt worden als straatverkoper.

Taken als buitendienst medewerker:

 • Contact leggen met nieuwe klanten.
 • Relatie onderhouden met bestaande klanten.
 • Verkopen van producten of diensten.
 • Productpresentatie en demonstratie.
 • Geven van advies.
 • Afhandelen van klachten.
 • Offertes maken.
 • Overeenkomsten opstellen.
 • Bedrijf presenteren.
 • Afspraken maken over service.
 • Marktonderzoek uitvoeren.

Commercieel medewerker buitendienst:

Werken bij de buitendienst:

Opleidingen tot buitendienst medewerker

Het is belangrijk om als buitendienst medewerker over commerciële kwaliteit te beschikken. Daarom is het handig om een commerciële opleiding te volgen, zoals een opleiding voor commercieel medewerker buitendienst. Of met het volgen van een hbo-opleiding commerciële economie. Daarnaast zijn er ook opleidingen in een breder verband geschikt om als commercieel medewerker buitendienst aan de slag te gaan, zoals met marketingopleidingen Nima-A en Nima-B. Deze opleidingen voorzien in kennis op het gebied van marketing, communicatie en sales. Bij het werkzaam zijn binnen een specifieke bedrijfstak is het overigens ook praktisch om over een opleiding in de betreffende branche te beschikken. Als zzp'er is het verstandig om gebruik te maken van een online boekhouding. Met een eenvoudig boekhoudprogramma kun je al zelfstandig de complete administratie bijhouden.

Bedrijven waar een buitendienst medewerker werkzaam kan zijn

Er zijn allerlei bedrijven en branches, waarbinnen een commercieel medewerker buitendienst werkzaam kan zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om bedrijven die zich op de zakelijke markt richten. Dat zijn onder meer groothandels, maar er zijn ook fabrikanten die buitendienst medewerkers in dienst hebben. Er is in elk geval altijd sprake van het vervullen van de rol van intermediair als het gaat om werkzaam zijn als commercieel medewerker buitendienst. Zo is de buitendienst medewerker intermediair tussen een verffabrikant en een groothandel die verf verkoopt aan schildersbedrijven. Een commercieel medewerker buitendienst kan echter ook werkzaam zijn voor een koffieproducent met als doel horecazaken te overtuigen koffie in de verkoop te nemen. Er zijn echter ook weer andere bedrijven waar de buitendienst medewerker als het ware als veldwerker optreedt. Er is dan ook geen sprake van een specifieke branche, waarin de commercieel medewerker buitendienst werkzaam is. Allerlei sectoren komen daar namelijk voor in aanmerking.

Competenties buitendienst medewerker

Het is vanwege het commerciële aspect en contact met klanten belangrijk om als buitendienst medewerker een vlotte babbel te hebben. Een klantgerichte houding met de focus op persoonlijke service is eveneens van belang. Aangezien een commercieel medewerker buitendienst alleen op pad gaat naar de klanten is zelfstandigheid een belangrijke competentie. Verder is het belangrijk om een gedreven houding te hebben om leads binnen te halen en de gestelde targets te halen. Of te overtreffen, waarbij doorzettingsvermogen en overtuigingskracht eveneens competenties zijn die zwaar wegen. Het is verder handig als een commercieel medewerker buitendienst over de nodige motivatie beschikt en het vermogen heeft om te plannen en organiseren. Tot slot is een representatief voorkomen een factor die meespeelt om succesvol te zijn en als een creatieve inslag hebben.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als buitendienst medewerker

Er is voor buitendienst medewerkers in een gezonde arbeidsmarkt altijd werk te vinden. Er bestaat namelijk bij bedrijven als groothandels en horecazaken, maar ook bouwmarkten altijd behoefte aan producten. Of aan diensten in het geval er sprake is van bijvoorbeeld storingsgevoelige apparatuur. Wat dat betreft, ziet het arbeidsmarktperspectief voor buitendienst medewerkers er gewoon goed uit. Ten aanzien van de doorgroeimogelijkheden geldt dat een commercieel medewerker buitendienst met ervaring als teamleider aan de slag kan gaan. Naast doorgroeimogelijkheden bieden bedrijven aan commercieel medewerker buitendienst doorgaans ook mogelijkheden zich verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld met het volgen van vakgerichte scholing of het meer gaan richten op de after sales.

Arbeidsvoorwaarden en salaris buitendienst medewerker

Het salaris voor een beginnend commercieel medewerker buitendienst ligt gemiddeld tussen 1.800 euro en 2.500 euro bruto per maand. Een ervaren buitendienst medewerker heeft de mogelijkheid een hoger salaris te verdienen tot wel 3.000 euro per maand. Daarnaast is het zo dat een buitendienst medewerker naast een basissalaris op provisiebasis kan werken. Of de mogelijkheid heeft om een bonus te ontvangen als een bepaalde target binnen een gestelde periode is behaald. Daarmee is het inkomen dan ook te verhogen en een ervaren en succesvolle binnendienst medewerker kan dan ook wel een salaris van 6.000 euro verdienen. De overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van een eventuele cao en van de onderhandelingen die de buitendienst medewerker daarover gevoerd heeft.

Eigen bedrijf starten als Buitendienst medewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Buitendienst medewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Buitendienst medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Buitendienst medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Buitendienst medewerker.

Mijnzzp.nl