Straatverkoper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep straatverkoper
Werken als straatverkoper
Regels straatverkoop
Afspraken rondom straatverkopen:
Opleidingen tot straatverkoper
Bedrijven waar een straatverkoper werkzaam kan zijn
Competenties straatverkoper
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als straatverkoper
Arbeidsvoorwaarden en salaris straatverkoper
Eigen bedrijf starten als Straatverkoper
Boekhoudprogramma vergelijken Straatverkoper

Beroep straatverkoper

Een straatverkoper is een commercieel buitendienst medewerker, die verantwoordelijk is voor het verkopen van bepaalde diensten en/of producten. Een straatverkoper noemt men ook wel een venter of werver. Als straatverkoper kan je verschillende producten of diensten aanbieden en verkopen op straat, zoals krantenabonnementen, energiecontracten, voedsel of ambachtelijke producten. Over het algemeen zal een straatverkoper alleen werkzaam zijn op drukke locaties waar veel mensen komen, zoals in winkelgebieden of op braderieën. Een straatverkoper zal meestal niet aan de deur verkopen, omdat we in dat geval spreken van een colporteur. Een straatverkoper kan ook niet aangemerkt worden als marktkoopman, omdat een marktkoopman werkzaam is op vaste locaties, zoals een weekmarkt. Een straatverkoper daarentegen is bijna nooit gebonden aan een vaste locatie en kan overal in het land werkzaam zijn. De inhoudelijke werkzaamheden van een straatverkoper zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat dit per straatverkoper kan verschillen. Over het algemeen zijn de werkzaamheden van een straatverkoper niet heel moeilijk, echter moet een straatverkoper wel over een sterke commerciële instelling beschikken. De werkzaamheden van een straatverkoper kunnen vergeleken worden met de werkzaamheden van een vertegenwoordiger, met het belangrijke verschil dat een straatverkoper altijd koude acquisitie pleegt. Koude acquisitie betekent dat een straatverkoper mensen probeert over te halen om een product of dienst te kopen zonder dat ze daarop voorbereid zijn. Een vertegenwoordiger kan mensen bijvoorbeeld ook van tevoren bellen of mailen om een afspraak te maken. Verkopen die uitgevoerd worden door middel van afspraken noemt men ook wel warme acquisitie. Een ander belangrijk verschil is dat een straatverkoper meestal alleen aan particulieren probeert te verkopen en niet aan bedrijven, zoals een vertegenwoordiger dit wel doet.

Werken als straatverkoper

Een straatverkoper is dus een commercieel medewerker, die werkzaam is in de buitendienst van een organisatie. Het straatverkopen is een vak apart te noemen, omdat mensen meestal niet op zoek zijn naar de diensten of producten, die een straatverkoper aanbiedt. Het is daarom belangrijk dat een straatverkoper een commercieel talent is, die mensen goed kan aanvoelen. Het kunnen genereren van voldoende sales of leads is niet heel makkelijk, afhankelijk van het product of dienst. Daarnaast vinden lang niet alle mensen het leuk om aangesproken te worden door straatverkopers, omdat ze daar bijvoorbeeld geen zin in hebben. Hoe een straatverkoper precies werkt en welke producten of diensten deze probeert te verkopen kan verschillen per straatverkoper, omdat er verschillende bedrijven zijn die gebruikmaken van straatverkopers. Zoals eerder omschreven bestaan er belangrijke verschillen tussen straatverkopers, marktkoopmannen en colporteurs, ondanks dat dit allemaal verkopers zijn die op straat te vinden zijn. De klassieke straatverkoper is vaak werkzaam op locaties waar veel potentiële klanten aanwezig zijn.

Regels straatverkoop

Straatverkopers hebben te maken met meer regels dan gewone middenstanders. Dit is het geval omdat consumenten meestal niet specifiek op zoek zijn naar een product of dienst. Met andere woorden kan het voorkomen dat consumenten aankopen doen die ze eigenlijk niet willen doen. Als straatverkoper is het, afhankelijk van de dienst of product die je probeert te verkopen, verplicht dat je een overeenkomst sluit met consumenten. Het afsluiten van overeenkomsten is van toepassing bij aankopen, die een waarde vertegenwoordigen vanaf vijftig euro. Ook colporteurs, die verkopen aan de deur hebben met deze regeling te maken. Dit soort overeenkomsten is meestal van toepassing op abonnementen, zoals een energiecontract. In dat geval hebben consumenten ook een bedenktijd van veertien kalenderdagen. Als straatverkoper is het ook belangrijk om na te gaan of je een vergunning nodig hebt van de gemeente.

Afspraken rondom straatverkopen:

Opleidingen tot straatverkoper

Er bestaan geen echte opleidingen voor het beroep straatverkoper. De meeste straatverkopers hebben wel een commerciële achtergrond, omdat dit belangrijk is binnen het beroep. Daarnaast is het denkbaar dat een straatverkoper een interne opleiding aangeboden krijgt om bekend te raken met de producten of diensten die uiteindelijk aangeboden worden. Hoe uitgebreid de opleidingseisen precies zullen zijn is geheel afhankelijk van de soort producten of diensten, omdat lang niet alle werkzaamheden even moeilijk zullen zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een straatverkoper werkzaam kan zijn

Een straatverkoper kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn, zoals energiemaatschappijen, krantenuitgevers, dagbladenuitgevers en telecomproviders. Daarnaast kan een straatverkoper via een externe organisatie ingehuurd worden, zoals via een uitzendbureau. Het komt redelijk vaak voor dat straatverkopers op provisiebasis werkzaam zijn. Dit houdt in dat een straatverkoper een basisloon heeft dat afhankelijk van het aantal sales zal oplopen.

Competenties straatverkoper

De belangrijkste competentie van een straatverkoper is doorzettingsvermogen, omdat de werkzaamheden aangemerkt kunnen worden als moeilijk. Lang niet alle mensen vinden het leuk om aangesproken te worden door een straatverkoper. Daarnaast is het erg belangrijk dat een straatverkoper beschikt over een commerciële instelling. Ook communicatie moet aangemerkt worden als belangrijke competentie. Van een straatverkoper mag ook verwacht worden dat je op de hoogte bent van wet- en regelgeving. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, passie, inzicht, onafhankelijkheid, verkopen, targets, plannen, organiseren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als straatverkoper

Het arbeidsmarktperspectief van een straatverkoper is over het algemeen redelijk goed te noemen. Wel is het zo dat straatverkopers in de zomermaanden meer te vinden zijn op straat dan tijdens de winterperiode. Daarnaast kan de concurrentie redelijk groot zijn als er straatverkopers gezocht worden, omdat er verder meestal geen echte opleidingseisen verwacht worden voor de werkzaamheden. Er bestaan over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden als straatverkoper.

Arbeidsvoorwaarden en salaris straatverkoper

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden als straatverkoper, omdat je als straatverkoper voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Daarnaast kan een straatverkoper ook werkzaam zijn via een uitzendorganisatie. Over het algemeen zal een fulltime straatverkoper een salaris verdienen tussen de 1700 en 2100 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. In de meeste gevallen zal een straatverkoper niet fulltime werkzaam zijn, waardoor het salaris ook veel lager kan uitvallen. De meeste straatverkopers werken op basis van provisie en bonussen. Dit betekent dat het aantal gesloten deals het salaris kan beïnvloeden.

Eigen bedrijf starten als Straatverkoper

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Straatverkoper, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Straatverkoper

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Straatverkoper bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Straatverkoper.

Mijnzzp.nl