Krantenbezorger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een krantenbezorger brengt iedere dag de krant bij de mensen in de brievenbus. Het werken als krantenbezorger wordt vaak gedaan door jonge mensen, die op deze manier een extra zakcentje verdienen. Om als een krantenbezorger te kunnen werken is het belangrijk dat iemand vroeg wil opstaan, omdat de meeste kranten ochtendkranten zijn. De meeste krantenbezorgers staan al om vijf uur bij het distributiecentrum om de kranten op te halen.

Na het ophalen van de kranten kan de krantenbezorger de kranten bezorgen bij de mensen. De laatste krant moet eigenlijk om uiterlijk om zeven uur in de brievenbus liggen. De meeste krantenbezorgers zijn ongeveer twee uur per dag aan het bezorgen voordat ze klaar zijn met werken. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe goed een krantenbezorger zijn route kent.

Een krantenbezorger krijgt vaak per bezorgde krant betaald en kan aan het einde van het jaar een extraatje ophalen door bij de mensen langs de deur te gaan. Een baan als krantenbezorger moet doorgaans wel gezien worden als een tijdelijk baantje waar leuk extra geld mee te verdienen is. Andere jongeren kiezen er weer voor om in een supermarkt te gaan werken om wat extra te verdienen.

Voor en nadelen van een krantenbezorger

De voordelen als krantenbezorger zijn over het algemeen dat het beroep veel vrijheid geeft en dat je maar een beperkt aantal uren per dag werkzaam bent als krantenbezorger, zodat er nog tijd is voor school en huiswerk. De nadelen moeten gezien worden in de mogelijk slechte weersomstandigheden en het vroeg opstaan als het gaat om een ochtendkrant. De beloning voor het op tijd bezorgen van de ochtendkrant is wel weer dat je aan het einde van het jaar langs de deuren kan voor een fooi. Dit is een groot pluspunt, omdat dit behoorlijk kan oplopen als je de werkzaamheden goed uitgevoerd hebt.

Kranten Bezorgen:

Opleidingen tot krantenbezorger

Er zijn geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep als krantenbezorger. Het bezorgen van kranten of folders is iets wat geleerd zal moeten worden door het te doen. Wel kan een nieuwe bezorger meelopen met een ervaren bezorger, zodat de nieuwe bezorger bekend zal worden met zijn aanstaande wijk. Het bezorgen van kranten in de wijk zal de eerste paar dagen lastig zijn voor een nieuwe bezorger, omdat ieder adres gecontroleerd moet worden op lidmaatschap. Maar na een paar dagen gaat het meestal vanzelf en zal het bezorgen ook een stuk sneller gaan.

Bedrijven waar een krantenbezorger werkzaam kan zijn

Als krantenbezorger werk je doorgaans voor een bepaalde krant en pik je kranten op bij een zogenaamd verspreidingscentrum in je gemeente. De kranten worden daar iedere dag afgeleverd om opgepikt te kunnen worden door de diverse krantenbezorgers. Ook ander reclamemateriaal wordt meestal op dit soort verspreidingscentrums afgeleverd.

Competenties krantenbezorger

Als krantenbezorger is je belangrijkste competentie dat je iedere dag op tijd komt opdagen om je werk te doen, omdat anders de abonnees boos zullen worden. Daarnaast moet je goed opletten welke krant je precies bezorgt per adres, omdat de meeste kranten verschillende edities aanbieden met bijvoorbeeld ander lokaal nieuws in de krant. Daarnaast moet je als krantenbezorger wel een doorpakker zijn, en ook de krant bezorgen wanneer het koud is, donker is of als het regent.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als krantenbezorger

Als krantenbezorger is er altijd wel werk te vinden. De meeste krantenbezorgers doen het werk een aantal jaar als ze jong zijn en stoppen er mee als het werk niet meer te combineren is met school. Het verloop onder krantenbezorgers is dan ook redelijk groot, waardoor er altijd wel werk te vinden is voor scholieren die een extra zakcentje willen verdienen. Doorgroeimogelijkheden als krantenbezorger zijn er niet.

Arbeidsvoorwaarden en salaris krantenbezorger

Als krantenbezorger mag je werken als je 15 jaar of ouder bent. Wel is het zo dat de ouders moeten tekenen en dus toestemming moeten geven voordat je de krant daadwerkelijk mag bezorgen. Als 15 jarige mag je maximaal twee uur werken op schooldagen, en niet voor zes uur in de ochtend beginnen met je werkzaamheden. De meeste krantenwijken kosten je als bezorger twee uur per dag om alle kranten te kunnen bezorgen. Het salaris als krantenbezorger wordt meestal bepaald aan de hand van het aantal te bezorgen kranten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vijf of tien cent per krant. Het echte geld als krantenbezorger wordt natuurlijk verdiend tijdens oud en nieuw, wanneer je alle deuren mag langsgaan voor je bonus.

Mijnzzp.nl