Krantenbezorger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een krantenbezorger is verantwoordelijk voor het bezorgen van kranten binnen een bepaalde wijk. Afhankelijk van de soort krant kan dit een dagelijkse ochtendkrant zijn of bijvoorbeeld alleen een weekendkrant. De werkzaamheden van een krantenbezorger zijn verder niet heel moeilijk maar vragen wel om de juiste persoonlijkheid, omdat krantenabonnees in weer en wind op tijd hun krant verwachten. Het is de krantenbezorger die verantwoordelijk is voor het bezorgen van de krant in de brievenbus. In veel gevallen betreffen krantenbezorgers jongere personen die met hun krantenwijk een extra inkomen willen verdienen. De werkdag als krantenbezorger is over het algemeen niet heel lang echter zal van een krantenbezorger wel verwacht worden dat hij of zij heel vroeg zal beginnen, omdat de meeste kranten ochtendkranten zijn. Een krantenbezorger zal over het algemeen om vijf uur in de ochtend zijn of haar werkdag beginnen. Krantenuitgevers maken gebruik van diverse lokale distributiepunten waar de kranten afgeleverd worden. Op deze locatie kan de krantenbezorger de kranten ophalen om ze vervolgens te verspreiden onder de abonnees. De meeste krantenbezorgers zijn dagelijks twee tot drie uur kwijt met hun krantenwijk, zodat ze ook nog voldoende tijd overhouden voor school.

Hoelang een krantenbezorger precies werkzaam zal zijn per dag is ook afhankelijk van het aantal abonnees binnen de krantenwijk en de ervaring als krantenbezorger. In het beging zal het als krantenbezorger meestal meer tijd kosten om een krantenwijk te lopen, omdat de krantenbezorger eerst de wijk en de abonnees zal moeten leren kennen. De meeste krantenbezorgers maken gebruik van een fiets die voorzien is van een krantentas, omdat dit het makkelijkste en ook het snelst werkt. Het zijn over het algemeen alleen krantenbezorgers die belast zijn met bijzondere wijken die gebruik maken van een brommer. Dit zijn vaak wijken waarbinnen grotere afstanden afgelegd moeten worden, zoals woningen langs dijken of binnen buitengebieden.

Een krantenbezorger krijgt meestal per bezorgde krant betaald en kan aan het einde van het jaar een extraatje ophalen door bij de mensen langs de deur te gaan. Een baan als krantenbezorger moet doorgaans wel gezien worden als een tijdelijk baantje waar leuk extra geld mee te verdienen is. Andere jongeren kiezen er weer voor om in een supermarkt te gaan werken om wat extra te verdienen.

Voor en nadelen van een krantenbezorger

De voordelen als krantenbezorger zijn over het algemeen dat het beroep veel vrijheid geeft en dat je maar een beperkt aantal uren per dag werkzaam bent als krantenbezorger, zodat er nog tijd is voor school en huiswerk. De nadelen moeten gezien worden in de mogelijk slechte weersomstandigheden en het vroeg opstaan als het gaat om een ochtendkrant. De beloning voor het op tijd bezorgen van de ochtendkrant is wel weer dat je aan het einde van het jaar langs de deuren kan voor een fooi. Dit is een groot pluspunt, omdat dit behoorlijk kan oplopen als je de werkzaamheden goed uitgevoerd hebt.

Kranten Bezorgen:

Opleidingen tot krantenbezorger

Er zijn geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep als krantenbezorger. Het bezorgen van kranten of folders is iets wat geleerd zal moeten worden door het te doen. Wel kan een nieuwe bezorger meelopen met een ervaren bezorger, zodat de nieuwe bezorger bekend zal worden met zijn aanstaande wijk. Het bezorgen van kranten in de wijk zal de eerste paar dagen lastig zijn voor een nieuwe bezorger, omdat ieder adres gecontroleerd moet worden op lidmaatschap. Maar na een paar dagen gaat het meestal vanzelf en zal het bezorgen ook een stuk sneller gaan. Het kan als nieuwe krantenbezorger dus handig zijn om enkele dagen mee te lopen met een ervaren krantenbezorger, die gezien kan worden als leermeester. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een krantenbezorger werkzaam kan zijn

Een kantenbezorger is over het algemeen werkzaam voor een krantenuitgever. Krantenuitgevers maken over het algemeen gebruik van lokale distributieplekken waar iedere dag de kranten afgeleverd worden. Als krantenbezorgers zal je dus de kranten iedere dag moeten ophalen op de betreffende distributieplek. Over het algemeen wordt op dit soort locaties ook ander drukwerk afgeleverd, zoals reclamefolders. Het kan als krantenbezorger ook voorkomen dat je zelfstandig reclamefolders als bijlage moet toevoegen aan de krant. Dit soort extra werkzaamheden wordt in sommige gevallen ook uitgevoerd op een distributieplek.

Competenties krantenbezorger

Als krantenbezorger is je belangrijkste competentie dat je iedere dag op tijd komt opdagen om je werk te doen, omdat anders de abonnees boos zullen worden. Daarnaast moet je goed opletten welke krant je precies bezorgt per adres, omdat de meeste kranten verschillende edities aanbieden met bijvoorbeeld ander lokaal nieuws in de krant. Daarnaast moet je als krantenbezorger wel een doorpakker zijn, en ook de krant bezorgen wanneer het koud is, donker is of als het regent. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, passie, verantwoordelijkheidsgevoel, presteren, plannen en conditie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als krantenbezorger

Als krantenbezorger is er altijd wel werk te vinden. De meeste krantenbezorgers doen het werk een aantal jaar als ze jong zijn en stoppen er mee als het werk niet meer te combineren is met school. Het verloop onder krantenbezorgers is dan ook redelijk groot, waardoor er altijd wel werk te vinden is voor scholieren die een extra zakcentje willen verdienen. Doorgroeimogelijkheden als krantenbezorger zijn er niet.

Arbeidsvoorwaarden en salaris krantenbezorger

Als krantenbezorger mag je werken als je 15 jaar of ouder bent. Wel is het zo dat de ouders moeten tekenen en dus toestemming moeten geven voordat je de krant daadwerkelijk mag bezorgen. Als 15 jarige mag je maximaal twee uur werken op schooldagen, en niet voor zes uur in de ochtend beginnen met je werkzaamheden. De meeste krantenwijken kosten je als bezorger twee uur per dag om alle kranten te kunnen bezorgen. Het salaris als krantenbezorger wordt meestal bepaald aan de hand van het aantal te bezorgen kranten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vijf of tien cent per krant. Het echte geld als krantenbezorger wordt natuurlijk verdiend tijdens oud en nieuw, wanneer je alle deuren mag langsgaan voor je bonus.

Mijnzzp.nl