Krantenbezorger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep krantenbezorger
Bezorging van kranten
Werken als krantenbezorger
Wat verdient een krantenbezorger?
Wat doet een krantenbezorger:
Film: Kranten Bezorgen:
Opleidingen tot krantenbezorger
Bedrijven waar een krantenbezorger werkzaam kan zijn
Competenties krantenbezorger
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als krantenbezorger
Arbeidsvoorwaarden en salaris krantenbezorger
Eigen bedrijf starten als Krantenbezorger
Boekhoudprogramma vergelijken Krantenbezorger

Beroep krantenbezorger

Een krantenbezorger is verantwoordelijk voor het bezorgen van kranten binnen een bepaalde wijk. Afhankelijk van de krant kan dit een dagelijkse ochtendkrant zijn of een weekendkrant. De werkzaamheden van een krantenbezorger zijn niet moeilijk, maar vragen wel om de juiste persoonlijkheid, omdat krantenabonnees hun krant op tijd verwachten. Het is de krantenbezorger die verantwoordelijk is voor het bezorgen van de krant in de brievenbus. In veel gevallen zijn krantenbezorgers jongeren, die met hun krantenwijk een inkomen willen verdienen. Dit neemt niet weg dat ook volwassen werkzaam kunnen zijn als krantenbezorger. De werkdag van een krantenbezorger is niet lang, maar begint de meeste gevallen wel vroeg, omdat de meeste kranten ochtendkranten zijn. Een krantenbezorger zal meestal om vijf uur in de ochtend zijn of haar werkdag beginnen. Krantenuitgevers maken gebruik van lokale distributiepunten waar de kranten afgeleverd worden. Op deze locatie kan de krantenbezorger de kranten ophalen om ze vervolgens te verspreiden onder de abonnees. De meeste krantenbezorgers zijn dagelijks twee tot drie uur kwijt met hun krantenwijk, zodat ze nog voldoende tijd overhouden voor school. Hoeveel tijd een krantenwijk in beslag neemt, is afhankelijk van het aantal abonnees en de ervaring. In het begin zal het als krantenbezorger meestal meer tijd kosten om een krantenwijk te lopen, omdat de krantenbezorger eerst de wijk en de abonnees moet leren kennen. De meeste krantenbezorgers maken gebruik van een fiets, die voorzien is van een krantentas, omdat dit het makkelijkste en snelste werkt. Het zijn alleen krantenbezorgers die een krantenwijk lopen in een buitenwijk, die gebruikmaken van een brommer. Dit zijn vaak wijken waarbinnen grotere afstanden afgelegd moeten worden, zoals woningen langs dijken of binnen buitengebieden. Een krantenbezorger krijgt meestal per bezorgde krant betaalt en kan aan het einde van het jaar een extraatje ophalen door bij de abonnees langs de deur te gaan.

Bezorging van kranten

Een krantenbezorger is dus verantwoordelijk voor het bezorgen van kranten en eventuele bijgevoegde reclamefolders. Het beroep krantenbezorger heeft vooral op jongeren een grote aantrekkingskracht, omdat het bezorgen van kranten een makkelijke manier is om extra inkomen te verdienen. Wel is het belangrijk dat een krantenbezorger beschikt over doorzettingsvermogen. Dit heeft vooral betrekking op het werken in tijdens slechte weersomstandigheden. Daarnaast zal een krantenbezorger werkzaam zijn in de winter als het glad is. Een groot voordeel van het werken als krantenbezorger is dat het bezorgen van kranten veel vrijheid geeft. Een ander voordeel is dat je maar enkele uurtjes werkzaam hoeft te zijn. Hierdoor blijft er voldoende tijd over voor school, huiswerk en hobby's, zoals voetbal of hockey. Het grote nadeel van krantenbezorgers is dat je vroeg moet opstaan. Als krantenbezorger is het normaal dat je aan het einde van het jaar langs alle deuren gaat voor het ophalen van fooi. Een krantenbezorger die netjes op tijd alle kranten weet te bezorgen kan een behoorlijke fooi ophalen.

Werken als krantenbezorger

Het beroep krantenbezorger is een beroep dat bij je moet passen. Wie niet te maken wil krijgen met slechte weersomstandigheden kan er beter voor kiezen om in een supermarkt als vakkenvuller werkzaam te zijn. Een nadeel van het werken in een supermarkt is dat je meestal aan het einde van de middag werkzaam bent. Een krantenbezorger is vroeg werkzaam en heeft dan nog de hele dag over voor andere activiteiten. Een belangrijke aanvulling op de werkzaamheden van een krantenbezorger is dat er sprake kan zijn van een extra vergoeding in de winter. Ook als een krantenbezorger extra folders moet insteken kan er sprake zijn van een aanvullende vergoeding.

Wat verdient een krantenbezorger?

Het salaris van een krantenbezorger kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de regio, het aantal bezorgde kranten en de frequentie van de bezorging. Over het algemeen is het salaris van een krantenbezorger relatief lager in vergelijking met andere beroepen.

Krantenbezorgers ontvangen vaak een vergoeding per bezorging in plaats van een vast maandelijks salaris. De vergoeding kan variëren afhankelijk van het aantal bezorgde kranten, de afstand en het tijdstip van bezorging, en eventuele extra taken zoals het vouwen van de kranten. Overigens hoeft het niet alleen om krantenbezorging te gaan. Krantenbezorgers krijgen bijvoorbeeld meestal ook te maken met reclamefolders.

Wat doet een krantenbezorger:

  • Het ophalen van kranten op de verdeellocatie.
  • Het bezorgen van kranten en folders.
  • Het insteken van folders in kranten.

Film: Kranten Bezorgen:

Opleidingen tot krantenbezorger

Er zijn geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep als krantenbezorger. Het bezorgen van kranten of folders is iets wat geleerd zal moeten worden door het te doen. Wel kan een nieuwe bezorger meelopen met een ervaren bezorger, zodat de nieuwe bezorger bekend zal worden met zijn aanstaande wijk. Het bezorgen van kranten in de wijk zal de eerste paar dagen lastig zijn voor een nieuwe bezorger, omdat ieder adres gecontroleerd moet worden op lidmaatschap. Maar na een paar dagen gaat het meestal vanzelf en zal het bezorgen ook een stuk sneller gaan. Het kan als nieuwe krantenbezorger dus handig zijn om enkele dagen mee te lopen met een ervaren krantenbezorger, die gezien kan worden als leermeester. Als zzp krantenbezorger is het ook belangrijk om de administratie goed bij te houden. Er zijn meerdere goede boekhoudpakketten voor zzp'ers. Een goede vergelijking maken tussen de programma's is wel raadzaam als zzp'er.

Bedrijven waar een krantenbezorger werkzaam kan zijn

Een krantenbezorger is werkzaam voor een krantenuitgever. Krantenuitgevers maken gebruik van lokale distributieplekken waar iedere dag de kranten afgeleverd worden. Als krantenbezorgers zul je dus de kranten iedere dag moeten ophalen op de betreffende distributieplek. Over het algemeen wordt op dit soort locaties ook ander drukwerk afgeleverd, zoals reclamefolders.

Competenties krantenbezorger

De belangrijkste competentie van een krantenbezorger is verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over een goede conditie. Ook alertheid is een belangrijke competentie, omdat krantenuitgevers verschillende edities aanbieden. Ook het zelfstandig kunnen repareren van je fiets kan belangrijk zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, energie, presteren, doorzettingsvermogen, plannen, organiseren en verkeersveiligheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als krantenbezorger

Het arbeidsmarktperspectief van een krantenbezorger is goed te noemen. De meeste krantenuitgevers zijn continu op zoek naar krantenbezorgers. Wel is het zo dat het beroep krantenbezorger in bijna alle gevallen jongeren betreft. Het verloop onder krantenbezorgers is redelijk groot te noemen, waardoor het verkrijgen van werk geen probleem is. Er zijn als krantenbezorger verder geen doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris krantenbezorger

Als krantenbezorger mag je werken als je 15 jaar of ouder bent. Wel is het zo dat de ouders moeten tekenen en dus toestemming moeten geven voordat je de krant daadwerkelijk mag bezorgen. Als 15-jarigen mag je maximaal twee uur werken op schooldagen, en niet voor zes uur in de ochtend beginnen met je werkzaamheden. De meeste krantenwijken kosten je als bezorger twee uur per dag om alle kranten te kunnen bezorgen. Het salaris als krantenbezorger wordt meestal bepaald aan de hand van het aantal te bezorgen kranten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vijf of tien cent per krant. Het echte geld als krantenbezorger wordt verdiend tijdens oud en nieuw, wanneer je alle deuren mag langsgaan voor je bonus.

Eigen bedrijf starten als Krantenbezorger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Krantenbezorger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Krantenbezorger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Krantenbezorger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Krantenbezorger.

Mijnzzp.nl